IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By Artist
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2021, 12:07   #1
Standart Terapotik Onemi Olan Monoterpenler Ve Seskiterpenler

Monoterpenler, meyveler, sebzeler ve otlar dahil olmak uzere bircok bitkinin ucucu yaglarinda bulunur. Terpenoidler olarak da bilinen terpenler, dogal olarak olusan bilesIklerin en buyuk ve en cesitli grubudur. Sahip olduklari izopren birimlerinin sayisina gore mono, di, tri, tetra ve seskiterpenler olarak siniflandirilirlar. Cogunlukla bitkilerde bulunurlar ve bitkilerden elde edilen ucucu yaglarin ana bilesenini olustururlar. Bir organizma icin tibbi faydalar saglayan dogal urunler arasinda terpenler onemli ve cesitli roller oynar. Terpenlerin yaygin bitki kaynaklari arasinda cay, kekik, kenevir, Ispanyol adacayi ve turuncgiller (ornegin limon, portakal, mandalina). Sayilabilir. Terpenlerin cok cesitli tibbi kullanimlari vardir ve bunlarin arasinda etki mekanizmasi, kullanilan populer sitma ilaci olan klorokin’e benzer oldugu icin antiplazmodiyal aktivite dikkate degerdir.Terapotik Onemi Olan Monoterpenler ve Seskiterpenler


Monoterpenler, ozellikle antiviral ozellikleri nedeniyle genis capta incelenmistir. Modern dunyada artan kanser ve diyabet vakalari ile terpenler ayrica antikanser ve antidiyabetik reaktifler olarak hizmet etme potansiyeline sahiptir. Bu ozelliklerin yani sira terpenler, uygulama yolunda esneklik ve yan etkilerin baskilanmasinda da esneklik saglar. Bazi terpenler, dogal halk tibbinda yaygin olarak kullanilmistir. Boyle bir terpen, anti-inflamatuar, antioksidan, antikanser, antiseptik, antiplazmodiyal, buzucu, sindirim, idrar sokturucu ve diger bircok ozelligi tutan kurkumindir. Kurkumin ayrica saglikli gidalarda yeni bir trend haline geldi ve cesitli tibbi arastirmalar icin kapilari acmistir.


Monoterpenler
Birkac monoterpen, hastaliklari ve rahatsizliklari tedavi etmek icin cesitli ve faydali biyolojik aktiviteye sahiptir; bazilari kozmetik ve parfumeride degerli aromatik ozelliklere sahiptir. Ilgili bilgilere ve calismalara sahip olan bu molekuller, fitoterapotik elementler olarak kullanimlarini dogrulamak icin analiz edilir. Monoterpenler sunlardir;
Terapotik Onemi Olan Monoterpenler ve Seskiterpenler• Pinenler: Bunlarin alfa ve beta izomerleri vardir; formulleri C 10 H 10’dur ve biberiye ve lavanta gibi diger bircok turde bulunabilmelerine ragmen, kozalakli agaclardan elde edilen ucucu yaglarda yaygindirlar. Yuksek konsantrasyonlarda pinen iceren yaglar genellikle antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Geleneksel olarak, pinen acisindan zengin ucucu yaglar iceren bircok bitki, solunum sistemi hastaliklarinda kullanilmaktadir.


• 1-8 sineol (Okaliptol): Oksijenli monoterpen bir Ci sahip 10 H 18 olan islevsel grup okaliptus bircok cesidi icinde mevcut olan bir eterdir ve en dikkate deger ozellikleri arasinda analjezik, antiinflamatuar ve antimikrobiyal ozellikleridir. Okaliptol acisindan zengin ucucu yaglar iceren bitkiler, solunum sisteminin balgam sokturucu ve dekonjestan ozellikleri icin kullanilir.
• Limonen: Bu formulunu C bir monoterpen olan 10, H 16, insektisit ve antimikrobiyal ozellikler ile one cikan iki optik izomeri R-limonen veya D-limonene ve S-limonen veya L-limonene sahiptir.
• Myrcene: Bu formulunu C bir monoterpen olan 10, H 16, ana bilesenidiresrar sativaucucu yagdir. Birkac calisma, analjezik-sedatif ve anti-inflamatuar aktivitesini vurgulamaktadir.
• Linalol: C 10 H 18 O formullu hidroksillenmis bir monoterpendir, hos aromasi parfumeride yaygin olarak kullanilmasini saglar. Merkezi sinir sistemi uzerindeki etkisi, yatistirici, anksiyolitik, analjezik ve anti-inflamatuar ozellikleri ile kanitlanmistir. Antimikrobiyal ve antioksidan ozellikleri iyi sonuclarla degerlendirilmistir.


• Sitral: Bir grup aldehit iceren oksijenli bir monoterpendir; bunun formulu C 10 H 16 neral (cis izomeri) ve geranial (trans izomer) olarak bilinen iki izomer vardir ve o gibi turlerde bolca evlerin arka bahcelerinde bulunur( citriodora ve Cymbopogon narenciye) Antimikrobiyal ve bocek kovucu etkisi dikkate degerdir.
• Kafur: Fonksiyonel grubu bir keton olan oksijenli bir monoterpendir; formulu C 10 H 16 O’dur ve turlerde bol miktarda bulunan iki optik izomer R ve S’de bulunur. (tarcin kafuru)Geleneksel olarak kafur, geleneksel Asya tibbinda kullanilmistir ve sindirim etkilerine sahip oldugu bilinmektedir, ancak en onemli kullanimi analjezik ve antiseptik etkisiyle ilgilidir, merhemler ve kremler gibi topikal formulasyonlara dahil edilmesi cok populerdir.
• Mentol: Mentoli nane cesitlerinde cok yaygin olan yedi izomere sahip C 10 H 20 O formulune sahip hidroksillenmis bir monoterpendir. Digerlerinin yani sira gida, kozmetik, ilac endustrileri ve pestisitlerde en cok kullanilan bilesIklerden biridir. Aromatik ozellikleri cok iyi bilinmektedir ve bununla birlikte, en belirgin ve bilinen etkisi, topikal duzeydeki analjezidir.


• Terpinol: Bir Ci sahip bir hidroksile monoterpen olan 10 H 18 formulune sahip bilesendir. dur. Cay agacinin ucucu yaginda bol miktarda bulunan bes izomere sahip oldugu bilinmektedir (Malaleuca alternifolia). Olaganustu ozellikleri arasinda antihipertansif, antikanser, antioksidan, antimikrobiyal, antifungal ve yatistiricilik gelir.
• Sitronelol: Bir Ci sahip bir hidroksile monoterpen olan 10 H 20’dir. Iki enantiyomer (+)-citronellol ve (-)-citronellol vardir. Birincisi sitronella yaginda oldukca yaygindir, ikincisi ise parfumeride kullanilan gul yaginda bol miktarda bulunur. Ozellikleri insektisit analjezik ve antiinflamatuar ve antioksidandir.
Seskiterpenler


C 15 seskiterpende ilginc ozelliklere sahip birkac molekul bulunabilir. Terapotik bir bakis acisiyla, biyolojik aktivitesini dogrulayan, anti-inflamatuar, analjezik ve antikanser denemelerini vurgulayan kanitlar vardir.Seskiterpen cesitleri arasinda sunlar bulunur;
• Bisabolol: Bunlar, turlerinde bol miktarda bulunan Bisabolol, -epi-Bisabolol, (+)-Bisabolol ve (+)-epi-Bisabolol iceren izomerlerdir. Matricaria camomilla ve gibi diger turlerdeada cayidir. Molekuldeki en iyi bilinen etkiler analjezik ve antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan ozelliklerdir; bu nedenle molekul kozmetik endustrisinde yaygin olarak kullanilmaktadir.Terapotik Onemi Olan Monoterpenler ve Seskiterpenler


• Karyofillen: C 15 H 24 formulune sahiptir. Ucucu yaglarda en bol bulunan seskiterpenlerden biridir. Bu molekulde analjezik, antiinflamatuar ve antikanser gibi iyi sonuclar veren cesitli biyoaktivite calismalari yapilmistir.
• Samazulen: C 14 H 16 formulu ile mavi renge sahip birkac aromatik molekulden biri olan seskiterpen matricina’dan turetilen bir molekuldur ve Matricaria camomilla bitkisinin icinde bulunur. En bilinen ozelligi anti-inflamatuardir. Cesitli calismalar antioksidan etkilerini vurgulamaktadir.


• Karyofillen oksit: C 15 H 24 O formulune sahip oksijenli bir seskiterpendir; analjezik ve antiinflamatuar gibi karyofilleninkine benzer ozelliklere sahiptir.
• Germacrene: Seskiterpen ailesine aittir ve yapisinda uc cift halka bulunur. Bes tur germakren vardir: A, B, C, D, E. Son arastirmalar antioksidan potansiyelleri vardir.
• Artemisinik asit: C 15 H 22 O 2 formulune sahiptir ve antimalaryal ozellikleri nedeniyle saglik icin en ilginc seskiterpenlerden biridir. Artemisia yillik bitki turlerinde bol miktarda ve genellikle seskiterpenik lakton olarak bulunur.


• Paculen: C 15 H 24 formulune sahip bir seskiterpendir. Ucucu yaglarda izomerlerini bulmak yaygindir. Cesitli biyoaktivite turlerine atfedilir, en alakali olanlar antiinflamatuar, antigastrit ve kozmetik olarak – paculen icinde bulunanlardir.
• Humulen:-karyofillen olarak da bilinir, formulu C 15 H 24’tur. Adini turun ucucu yagindan almistir ve humulus lupulusAnti-inflamatuar ile antikanser ozellikleri vardir.
• Bergamoten: C 15 H 24 formulune sahip bir seskiterpendir, -cis,-cis, -trans ve -trans olmak uzere dort izomeri vardir ve narenciye bergami gibi bircok sitrik turde bulunur. Bu molekulun ozelliklerinden biri de feromon olarak hareket etmesidir.


• Farnesene: C 15 H 24 formulune sahiptir. Birkac ucucu yagda bulunan bir molekuldur ve acik zincir yapisi ve 4-cift baglari bu harekete katkida bulundugundan ve aralarinda cok cesitli izomerlere sahip olma olasiligindan dolayi diger bircok seskiterpenlerin oncusudur. (geometrik ve stereoizomerler). SitotoksIk ve genotoksIk, insektisit ve noroprotektif etkileri degerlendirilmistir.
• Eudesmol: C 15 H 26 O formulune sahip hidroksillenmis seskiterpen ve coklu pozitif biyoaktivite testleri ile belirlenen cok ilginc bir molekuldur. Antimikrobiyal, antifungal, antikanser ve antianjiyogenik ozelliklere sahiptir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:16   #2
Standart

emegine saglik tatlim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 10 Ağustos 2021, 13:25   #3
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Anlamadığımız bir konuda bilgi alacağımız yeni bir konu emeğine sağlık

________________

Terapotik Onemi Olan Monoterpenler Ve Seskiterpenler
 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:05   #4
Standart

Alıntı:
WildCat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik tatlim
tşkler guzelim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Ağustos 2021, 14:06   #5
Standart

Alıntı:
Saruhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Anlamadığımız bir konuda bilgi alacağımız yeni bir konu emeğine sağlık
tşk ederim ki.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:28.