IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2021, 16:07   #1
Standart Sudaki Mikroplastik (MPP) Sorunu

Mikroplastikler kesinlikle buyuk bir sorundur ve ciddi tedavi gerektiren hastaliklara neden olabilirler. Gunumuz dunyasinda plastik temel bir hammaddedir. 1930 yillaindaki icadindan bu yana, plastikler gunluk urunlerin uretiminde her yerde kullanilmaya baslanmistir. Sorunun bir kismi, nispeten parcalanmis yapilari, kucuk boyutlari ve cok cesitli potansiyel kaynaklari nedeniyle mikroplastiklerin tam kaynagini belirlemenin zor olabilecegi gerceginden kaynaklanmaktadir.
Mikroplastikler, alisilmadik derecede yuksek konsantrasyonlara sahip siteler tarafindan yansitilan bir endise ve gelecekte daha da yuksek konsantrasyon olasiligi olan cevre icin bir tehdit haline gelmistir. Sonuc olarak, soz konusu uzun vadeli riskleri ozetleyen arastirma calismalarinin mevcudiyetinden once bile, kuresel bir girisimin parcasi olarak mikroplastiklerin kullanimi ve ardindan salinmasi buyuk olcude azaltilmalidir.


Mikroplastik partikuller (MPP’ler), neredeyse her gun kullanilan urunlere eklendikleri icin kuresel bir sorun haline gelmistir. MPP’ler, yikama sivilari, sabunlar, yuz ve vucut ovuculari, dis macunu ve losyonlar dahil olmak uzere bir dizi kozmetik ve kisisel bakim urununde bulunabilir. Oncelikli sorunlardan biri, kozmetik ve kisisel urunlerde bulunan mikroplastiklerin, herhangi bir ihtiyati geri donusum onlemi olmaksizin evdeki giderlere atilmasidir.Sudaki Mikroplastik (MPP) Sorunu
Bertaraf edilen MPP’ler ve diger plastik dokuntu turleri, sentetik polimerlerin dayanikliligi ve sIk kullanimi nedeniyle belediye atik su aritma tesislerinde (AAT’ler) sona ermektedir. Yakin zamanda yayinlanan arastirma raporlari, su sistemlerini kirleten mikroplastiklerin olasi kaynaklari olarak AAT’lere isaret etmektedir. Ote yandan, arastirmacilar AAT’ler ile nehirlerde bulunan mikroplastik kirlilik arasindaki iliskiyi kesin olarak dogrulayamadilar. Bosaltilan atik sularin mikro plastik birikimine onemli olcude katkida bulunup bulunmadigina dair devam eden bir tartisma vardir, bu tur kirleticilerin atik su aritma tesislerinin nakliye surecleri sirasinda nasil isledigine dair kesinlik eksIkligi vardir.


Hem cevre bilimcileri hem de tesis tasarim muhendisleri, mikroplastiklerin tasima yollari ve atik su aritma surecleri sirasinda birikimi hakkinda derinlemesine bir anlayistan faydalanacaktir. Kapsamli bir calisma, bu kirletici turu ile basa cikmak ve ortadan kaldirmak icin mevcut aritma tesisi sureclerini gelistirmeye ve genisletmeye yardimci olabilir. Mikroplastiklerin tam kokenini, parcali yapilari, kucuk boyutlari ve degisken kaynaklari nedeniyle tespit etmek zordur. Bununla birlikte, plastiklerin yakin cevreye atilmasi, tam cevresel risk degerlendirmesinden once bile kuresel bir girisimde ele alinmalidir.
Spesifik olarak, ortamdaki mikroplastiklerin varligi, belirli bolgelerde asiri yuksek konsantrasyonlara sahip MMP’ler ve bu konsantrasyonlarin artmaya devam edecegine dair kesinlik, kuresel bir cabanin gerekcesi olarak yeterlidir. Mikro plastiklerin temel kaynaklarini sorgulanmali ve kentsel ortamlardaki su kaynaklarini sorunsallastirma kapasitelerini degerlendirilerek bunun yani sira cevre uzerindeki etkilerinin belirlemek icin bazi metodolojilerle analiz edilmelidir. Cevrede mikroplastiklerin varligi, belirli bolgelerde asiri yuksek konsantrasyonlara sahip MMP’ler ve bu konsantrasyonlarin artmaya devam edecegine dair kesinlik, kuresel bir cabanin gerekcesi olarak yeterlidir.


Cevrede mikroplastiklerin varligi, belirli bolgelerde asiri yuksek konsantrasyonlara sahip MMP’ler ve bu konsantrasyonlarin artmaya devam edecegine dair kesinlik, kuresel bir cabanin gerekcesi olarak yeterlidir.

Mikroplastiklerin Kokeni ve Karakterizasyonu
ABD Ticaret Bakanligi’ndan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Idaresi’ne (NOAA) gore, plastik, okyanusta ve Buyuk Gollerde (Okyanus) bulunan en yaygin deniz dokuntusu turudur. Sahiller, okyanus yuzey sulari, derin deniz tortulari, tatli su golleri ve kollari dahil olmak uzere su ortamlarindaki varligi son on yillarda arastirilmistir. Plastik malzemelerin artan uretiminin ve uygun sekilde imha edilmesindeki bircok boslugun bir sonucudur; kuresel bir sorun haline gelmistir.Sudaki Mikroplastik (MPP) Sorunu
Literature gore, okyanusa giren plastik miktari yillar gectikce cok hizli artmaktadir. Su anda her yil 0,48 ile 1,27 milyon ton arasinda plastik atik okyanusa girmektedir ve onumuzdeki 10 yil icinde bu sayinin ikiye katlanmasi beklenmektedir. Bu malzemeler, kararli karbon-hidrojen baglarinin varligi nedeniyle bircok endustriyel uygulama icin uygundur, ancak ayni zamanda cevrede parcalanmaya direncli hale getirir ve bu nedenle zamanla birikme egilimindedir.


Mikroplastiklerin tanimi konusunda yazarlar arasinda cok fazla fikir birligi yoktur, ancak genel olarak 5 mm’den kucuk boyutlu sentetik organik polimer parcaciklari olarak adlandirilabilir. Yayinlanmis bircok calisma, mikro plastikleri 5 mm’den daha kisa olan plastik parcaciklar veya kalintilar olarak adlandirir, ancak alt sinir konusunda bir fikir birligi yoktur. Bazi arastirmacilar, makro veya mezo plastik ve mikro plastik arasinda 0,5 veya 1 mm’lik bir sinir olarak benimserler.
Yayinlanan verilerin cogu 1 ila 5 mm arasinda degisen plastik partikullere atifta bulunulmaktadir. Arastirmacilar Ballent vd. uc mikroplastik kategorisi olarak kabul edildi: lifler, parcalar ve kuresel yataklardir. Yaygin plastik polimerler arasinda polipropilen (PP), polietilen (PE), dusuk yogunluklu polietilen (LDPE) ve poliakrilatlar bulunur. Farkli su ortamlarinda plastik malzemelerin varligini arastiran bircok calisma yapilmistir. Bununla birlikte, bazilari kuresel sekildeki birincil mikro plastikler olan mikro boncuklara odaklanmistir.
Bunlar cogunlukla saglik ve kisisel bakim urunlerinde kullanilir ve digerleri, birincil ve ikincil mikro plastikler dahil olmak uzere mikro plastikler olarak siniflandirilan daha genis malzeme yelpazesi uzerinde calismaktadir. Birincil mikro plastikler, daha once bahsedilen olcekte uretilen mikro partikulleri ifade eder ve ikincil mikro plastikler, mekanik veya fotooksidatif yollardan daha buyuk plastik materyalin bozunmasinin urunleridir. Standardizasyon eksIkligi, sonuclarin karsilastirilmasinda ve bu cevre sorunu icin olasi cozumlerin tartisilmasinda zorluklara neden olur.Sudaki Mikroplastik (MPP) Sorunu


Birincil mikroplastikler, yuz temizleyicileri ve nemlendiriciler, sampuanlar, kozmetikler ve tiras urunleri gibi peeling amacli kisisel bakim urunlerinde kullanilan parcaciklari kapsar. Bu urunlerdeki mikro boncuklarin cogu polietilen (PE) ve polipropilenden (PP) olusur ve emulsiyon stabilizasyonu, viskozite regulasyonu ve cilt bakimi icin kullanilir. Kullanildiktan sonra bu urunler kanalizasyondan asagiya dogru yikanir ve mikro plastikler atik suyoluyla nihayetinde cevreye ulasabilecek olan belediye atik su aritma tesislerine tasinir. Birincil mikro plastikler ayrica yuzeyleri temizlemek icin kullanilan endustriyel asindiricilari veya “temizleyicileri”, modellemede kullanilan plastik tozlari, petrol ve gaz arama icin sondaj sivilarinda kullanilan partikulleri ve ayrica bircok endustriyel uygulamada plastik imalat icin kullanilan hammaddeleri de icerir.
Ikincil mikro plastikler daha buyuk plastik malzemelerin parcalanmasi icin uretildiginden, cevredeki varligina katkida bulunabilecek bircok kaynak vardir. Duis ve Corrs tarafindan yapilan incelemeye gore, su ortaminda bulunan plastigin % 75–90’i kara kokenli kaynaklardan ve % 10–25’i okyanus temelli kaynaklardan gelmektedir. Kara kaynakli kaynaklarla ilgili olarak, ikincil mikro plastiklerin cevreye en onemli yolunun, duzenli depolama sahalarinin uygunsuz yonetiminden ve atik toplama sirasinda meydana gelen kayip oldugunu varsaydilar. Dogal olaylarin (kasirgalar, tsunamiler ve kuvvetli deniz gibi) eylemleriyle, tarimsal faaliyetlerle, sentetik tekstillerin kullanimiyla ve diger farkli insan faaliyetleriyle ilgili yollar da vardir.


2014 yilinda Desforges ve arkadaslari kuzeydogu Pasifik Okyanusu ve Britanya Kolombiyasi kiyilarindaki mikro plastiklerin bollugunu, bilesimini ve dagilimini belgelediler. Elyaf ve fragmanlarini goz onune alindiginda, m basina 8 ila 9200 parcaciklar arasinda degisen bir konsantrasyon araligi 3 gozlenmistir. Acik deniz Pasifik sularinda daha dusuk konsantrasyonlar gozlemlendi ve yaygin lif varligi ile kiyiya yakin yerlerde daha yuksek konsantrasyonlar kaydedilmistir. Bu arastirmaya gore, kentsel alanlarin yakininda bulunan malzemeler muhtemelen kara kaynakli kaynaklardan geliyor. Belirli alanlarda, materyalin, dogal okyanus aktivitesi tarafindan hapsedilmis ve yogunlastirilmis enkazlardan olustugu gorulmustur.
Ballent ve meslektaslari tarafindan yapilan yakin tarihli bir calismada, Kanada Ontario Golu kiyi seridindeki mikro plastiklerin varligi arastirilmis ve uc birikim bolgesinde bollugu ve dagilim modeli degerlendirilmistir: yakin kiyi, yan ve kumsallardir. Mikro plastik kirliligin bentik ekosistemler uzerindeki etkisi ve besin zincirindeki etkisi de analiz edilmistir.
Ontario Golu ve St. Lawrence Nehri’ndeki tortulardaki mikro plastiklerin analiz edildigi cokelme ortamina ve alet turune gore ornekleme alanlari. Havza sinirlari, dogrudan Ontario Golu ve St. Lawrence Nehri’ne akan bolgeleri gostermektedir. Bu ozel calismada, malzeme sayildi ve uc kategoriye ayrildi: lifler, parcalar ve kuresel boncuklardir. Mikro plastiklerin dagiliminda bircok faktorun belirleyici oldugu gosterilmistir. Bu su ortaminin oldukca kentlesmis ve sanayilesmis alanlarla, kiyi seritlerinin morfolojisiyle, topografyadaki varyasyonlarla vb. Cevrelenmis oldugu gercegini icermektedir. Ayrica arastirmacilar gore mikro plastik parcaciklarin yogunlugu ve sekli de Ontario Golu’ndeki dagilim modellerini etkileyebilir.
Mikro plastiklerin yapildigi polimerler (PE ve PP gibi) sudan daha dusuk yogunluga sahip olsalar da, materyal tortu icinde bulunmustur ve mikro plastik partikullerin net yogunlugunun biyokirlilik, adsorpsiyon ile artmasina baglanabilir. Yuzeydeki dogal maddeler, imalat sirasinda inorganik dolgu maddeleri ve fekal express. Ontario Golu’nden toplanan materyalin sekli ile ilgili olarak, tortularda daha fazla lif bulundugu ve yuzey suyunda daha fazla mikro boncuk bulundugu gorulmustur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:18.