IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2022, 14:05   #1
Standart Kalbin Yapısı

Kalbin Yapısı


Kalp hastalıklarını anlamak için öncelikle kalbin yapısını anlamak gerekir. Kalp hayati bir organdır ve temel görevi akciğerlerden gelen, oksijen taşıyan temiz kanı vücuda pompalamak ve vücuttan gelen, oksijeni hücreler tarafından kullanılmış kirli kanı akciğerlere göndermektir.

Kalp kas yapıdan oluşmuştur. Kalp kası miyokard adı verilen özel bir kas tipidir. Miyokard çizgili kas yapısındadır, fakat düz kaslar gibi isteğimiz dışında çalışır. Miyokardiyum ana pompalama işini yapar: Kanla doldurmak için gevşer ve kanı pompalamak için kasılır.

Kalbin Yapısı

Kalp kasının ihtiyacı olan besin ve oksijeni sağlayan kan koroner arterler tarafından iletilir. Koroner arterler aorttan çıkarak kalbin yüzeyine yayılan atardamarlardır.

Kalpte 3 ana koroner arter bulunur ve bu arterlerden çıkan dallar kalp kasının içine yayılmış durumdadır. Bu 3 ana koronerin ikisi, kalbin sol tarafında, biri kalbin sağ tarafında yer alır.

Kalpte 4 odacık ve 4 kapak bulunur. Temiz ve kirli kanın geçiş trafiği bu odacıklar ve kapaklar yardımıyla gerçekleşir. Üst kısımdaki odacıklar atriyum (kulakçık) ve alt kısımdaki odacıklar ventrikül (karıncık) olarak adlandırılır.

Atriyumlar, ventriküllere kan pompalayan daha küçük odacıklardır. Ventriküllerin pompalama gücü daha fazladır. Sol ventrikül en güçlü olan odacıktır çünkü kanı tüm vücuda pompalamak zorundadır.

Kalp normal ve sağlıklı bir şekilde çalıştığı zaman, dört odacığının tümü, vücudunuzda kanın dolaşımını sağlamak için sürekli ve koordineli bir şekilde birlikte çalışır.

Kalpte bulunan 4 kapaktan ikisi odacıklar arasında (triküspit ve mitral), diğer ikisi ise (aort ve pulmoner) büyük damarların kalple birleştiği yerde bulunur. Kapaklar kanın tek yönlü geçişine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Sağlıklı bir kalp kapağı kapandığı anda kan geçişine izin vermez.

Kalbin Yapısı

Kalbin çalışma prensibi şu şekildedir;

Kalbinizin sağ tarafı vücudunuzdan toplardamarlar yoluyla gelen oksijen açısından zayıf kanı alır ve akciğerlerinize pompalar. Kalbinizin sol tarafı akciğerlerinizden oksijen bakımından zengin kanı alır ve atardamarlarınızdan vücudunuza geri pompalar.

Vücuttan gelen kirli kan sağ atriyuma ulaşır ve sağ atriyum triküspid kapak aracılığıyla kanı sağ ventriküle pompalar.
Sağ ventrikül bu kanı, pulmoner kapak aracılığıyla akciğerlere pompalar.
Sol atriyum akciğerlerden gelen oksijen bakımından zengin kanı alır ve mitral kapaktan sol ventriküle pompalar.
Sol ventrikül oksijen bakımından zengin kanı aort kapaktan vücuda pompalar.
Kalp bu işlemi durmaksızın dakikada 60-100 kere tekrar eder.

Ayrıca kalp, odacıklarının kasılıp gevşemesini (kalp ritmi) ve aynı zamanda ritim sıklığını (kalp atış hızı) kontrol ve koordine eden kendi elektrik sistemine sahiptir.


Bu yapılardan herhangi birinde gelişen bir problem ya da doğuştan gelen yapısal bir sorunun varlığı durumunda kalp hastalığından söz edilir.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Kalbin Yapısı
 
Alt 29 Kasım 2022, 16:18   #2
Standart

okulda ogrenmistim 4 Aorta var ajajaj

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:59.