IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2021, 10:51   #1
Standart Kadinlarda Idrar Kacagi Teshisinde Yapilan Test Ve Muayeneler

Kadinlarda idrar kacaginin farkli nedenleri olabilir. Oncelikle gecmisten tespit edilen inkontinans turunun altinda yatan veya katkida bulunan nedenleri tanimlanmasi amaclanir. Oncelikle fiziki muayene ile baslayan tani ve teshis yontemleri su sekildedir;

Fiziki Muayene
Fiziki muayene asamasinda hastadan su bilgiler alinir;
o Hastanin genel saglik durumunun, ozellikle bozulmus zihinsel durum (yani kafa karisIkligi, bunama belirtileri), obezite ve hareket kabiliyetinde / el becerisinde azalma arayisiyla ilgili bir degerlendirme


o Inkontinansa katkida bulunabilecek sistemik durumlarin varliginin degerlendirilmesi, ornegin kontrolsuz diyabet
o Genislemis bir mesane dahil olmak uzere kitleler icin karin muayenesi (olasi idrar retansiyonunu dusundurur)
o Oksuruk stres testi (stres inkontinans varsa)
o Pelvik muayene; doku sagligi, ostrojen eksIkligi belirtileri, pelvik organ sarkmasi icin spekulum ile vajinal muayene, pelvik kitleler ve pelvik taban kas fonksiyonu ile tonusu icin bimanual pelvik ve anorektal muayene dahil olmak uzere perine ve dis genital bolge kontrolu



Stres Inkontinans Icin Oksuruk Testi
Kadinlarda stres uriner inkontinans ideal olarak muayene ile dogrulanmalidir. Stres inkontinansin olup olmadigini degerlendirmek icin hastadan sirtustu duz yatmasi ve oksurmesini istenir. Ilk oksuruk sirasinda dis uretral deligi gozlemlenmelidir.. Sizintinin olmamasi stres tipi idrar kacirmayi ortadan kaldirmaz.

Pelvik MuayeneKadinlarda Idrar Kacagi Teshisinde Yapilan Test ve Muayeneler

Bivalve ve Sims spekulumlari kullanarak kitleleri, yapisal anormallikleri ve pelvik organ sarkmasinin kanitini degerlendirmek icin vajinanin gorsel ve dijital muayenesini yapilmalidir. Dijital muayene sirasinda, anterior vajinal duvarda yumusak, hassas bir kitle hissedilip hissedilmedigi, uretral divertikulu isaret edebilecek uretral akinti veya hassasiyet olup olmadigina bakilmalidir.
Hastanin pelvik taban kas yapisi ideal olarak degerlendirilmelidir. Vajinaya tek parmak sokularak hastadan pelvik taban kaslarini germesini istenir, boylelikle kas tonusunun hem gucunu hem de dayanikliligini degerlendirilmelidir. Bu, tedavinin etkinligini olcmek icin bir temel saglayabilir. Uzman bir fizyoterapist veya hemsireye sevk beklerken pelvik taban kas egzersizlerine baslayacaksa, hastanin dogru kaslari kasilmasini saglamakta fayda vardir.


Ek Muayene
Hastanin semptom ve bulgularinin gosterdigi sekilde daha fazla inceleme yapilabilir. Inkontinansa neden olan norolojik bir durumun olasiligini degerlendirmek icin odaklanmis bir norolojik muayene uygun olabilir, ornegin son felc, multipl skleroz.

Tetkikler ve Tahliller
Hematuri, glikozuri ve enfeksiyon belirtilerini degerlendirmek icin daldirma cubugu idrar tahlili yapilmalidir. Serum kreatinin genellikle gerekli degildir, ancak hastada tekrarlayan IYE varsa, idrar retansiyonu veya bobrek tikanikligindan supheleniliyorsa dusunulebilir.
Hastadan mesane gunlugu tutmasi istenmeli


Gunluk uc gunu kapsamali ve tuketilen sivilarin miktarini ve turunu, ne sIklikta bosaldiklarini, herhangi bir aciliyet olayini, herhangi bir inkontinans olayini ve ped / giysi degisIkliklerini belgelemelidir. Bir mesane gunlugunun, sIkligi, inkontinansi olcmek ve tedaviye yaniti olcmek icin guvenilir bir yontem oldugu gosterilmistir.
Her idrara cikmada gecen normal idrar hacmi 200-400 mL arasindadir ve genel olarak kabul edilen ortalama iseme sIkligi, gece basina bir iseme dahil olmak uzere gunde dort ila sekiz kezdir. Takip eden konsultasyonda mesane gunlugu tamamlandiktan sonra daha fazla test (asagida) gerekli olabilir. Bu testlerden bazilarinin ikinci basamak bir saglik hizmeti ortaminda gerceklestirilmesi gerekebilir.
Idrara cikma sonrasi reziduel mesane hacmi olcumu
Onemli idrar kacirma semptomlari olan tekrarlayan IYE, semptomatik pelvik organ sarkmasi veya mesane distansiyonu olan hastalarda degerlendirilmelidir. Bu, mesane tarama cihazi olmadan bu uygulamalar icin sevk gerektirecek bir mesane ultrasonu ile yapilmalidir (mesane taramalari bazi bolgelerde rutin olarak mevcut olmayabilir). Daha sonra cikis kateterizasyonu, mesanedeki reziduel idrar hacmini olcmek icin de kullanilabilir, ancak yalnizca mesane taramasinin mumkun olmadigi veya muayene sirasinda uriner retansiyonun kaydedildigi durumlarda dusunulmelidir.


Urodinamik testler
Ikinci basamakta urodinamik testler kullanilabilir. Urodinamik test, mesane ve uretranin idrari ne kadar iyi depolayip saldigini olcer. Test genellikle akis hizini, kalan idrari, kapasiteyi kaydeder ve sizintiya neden olan iseme oncesinde, sirasinda veya sonrasinda istemsiz spazmi belirleyebilir. Uriner inkontinansi degerlendirmek icin tampon testi, Q-ucu testi, Bonney ve Fluid-Bridge testleri onerilmez.Kadinlarda Idrar Kacagi Teshisinde Yapilan Test ve Muayeneler
Pelvik organ sarkmasi
Pelvik organ sarkmasi, idrar kacirmanin sIk gorulen bir nedenidir. Genellikle dogum sirasinda pelvik taban hasarini takiben ortaya cikar, ancak cok faktorlu olabilir; vajina, pelvik taban kaslari ve bag dokusundan destek kaybinin yani sira ilgili norolojik sistemde meydana gelen hasardan kaynaklanabilir.
Pelvik organ prolapsusunu tanimlayan geleneksel terimler (orn. Sistosel, uretrokoel, rektosel, enterokoel) genellikle degistirilmistir. Bunun nedeni, eski terimlerin, ozellikle daha once pelvik organ prolapsusu ameliyati gecirmis kadinlarda, vajinal sismeye neden olan yapilar hakkinda bir kesinlik duzeyi ifade etmesidir. Mevcut uygulamanin kullanimi terminoloji oldugunu anterior icine boler pelvis posterior ve orta ya da apikal bolmeleri seklindedir. Bu terimler sunlari ifade eder:


o On: Vajinanin on duvari ice dogru fitiklasmistir, genellikle mesane ve / veya uretranin kayma pozisyonu ve vajina duvarina baski uygulanmasi nedeniyle olusur. Bu terim, bir sistosel, uretrokoel ve sistouretrosel olasiligini icerir.
o Posterior: Kas ve bag dokusunun zayiflamasi veya rektovajinal septumun hasar gormesi, rektumun vajinaya fitiklasmasina neden olur. Bu terim, bir rektocoel veya enterokoel olasiligini icerir.
o Apikal: Uterusu destekleyen doku zayiflar ve rahim asagi dogru kayarak vajinaya baski uygular; genellikle dogumdaki travmayla iliskilendirilir
o Vajinal kubbe prolapsusu: Vajinanin catisi, genellikle histerektomiyi takiben coker (ayrica bir enterokoel de bulunur)
Herhangi bir pelvik organ sarkmasi daha sonra hasta bir Valsalva manevrasi yaptiginda gorulen maksimum prolaps inisine gore asamalandirilir. Sarkmanin nereden kaynaklandigini netlestirmek icin Sims spekulum muayenesi kullanilmalidir. Bir Jinekolog veya Urologa sevk, daha ileri degerlendirme ve tedavi icin muhtemelen gerekli olacaktir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:54   #2
Standart

bilgi icin tesekkur ederiz

________________

No MoRe DramA
 
Alt 30 Eylül 2022, 07:15   #3
Standart

Zorlu bi süreç kimseye vermesin Rabbim

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:30.