IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Haziran 2021, 09:27   #1
Standart Safranin Kadinlar Icin Faydalari Ve Safranin Hamileler Icin Kullanimi

Safranin Rahim ve Adet Kanamasi Icin Faydalari Nelerdir?Safranin Kadinlar Icin Faydalari ve Safranin Hamileler Icin Kullanimi
Kadinlar icin safran bitkisinin faydali etkileri arasinda, adet dongusu sirasinda rahim ve genel olarak vucudun sIkinti ve agrilarini azaltmada faydalari da vardir. Bu bitki, uzerinde calistigi icin buna katkida bulunan bir takim faydali ozelliklere sahiptir:
1. Rahim icin safran: Safranin onemli faydalarindan biri de rahmin acilmasina yardimci olmasinin yani sira rahmi kan kalintilarindan temizlemesidir.


2. Premenstruel Sendrom (PMS) semptomlarinin azaltilmasi: Adet oncesi kadinlarin buyuk bir kisminin yasadigi gecici fiziksel ve duygusal semptom ve problemler grubudur. Vucutta genel bir halsizlik hissi, bas agrisi, yorgunluk, halsizlik gibi fiziksel sorunlari icerebilir. Gogus agrisi, anksiyete, sinirlilik, ofke, uykusuzluk, aglama nobetleri ve diger semptomlar gibi bazi psIkolojik ve duygusal semptomlarin yani sira antidepresan etkilerine ek olarak bir agri kesicidir ve bu nedenle kullanimi adet oncesi sendromun belirtilerini hafifletmeye yardimci olabilir.
3. Adet dongusu sirasinda ruh halini iyilestirme: Bircok kadin, adet dongusu sirasinda psIkolojik yorgunluk, depresyon ve ruh hali degisimlerinden muzdariptir ve bunun nedeni duygusal yorgunluk, fiziksel yorgunluk ve hormonal degisIklikler olabilir. Safran, ruh halini iyilestirmeye katkida bulunan beyin kimyasini etkileyen bazi maddeler icerir. Bu nedenle adet doneminde kullanimi, depresyon ve ruh hali degisimlerinin semptomlarinin giderilmesinde cok faydalidir.


4. Adet oncesi ile iliskili istahi bastirmak: Adet oncesi sendromun ve ayrica adet dongusunun semptomlarindan biri, genellikle istahta olagandisi bir artisla temsil edilen yemek arzusundaki degisIkliklerin ortaya cikmasidir ve safran bunun onune gecmede oldukca etkilidir. Istahi kesmek ve kilo vermek icin besin takviyelerinin bilesimine dahil edildigi bilinen sifali bitkiler, ayni zamanda adet dongusu sirasinda kadinlari etkileyen gida isteklerini frenlemeye de yardimci olur.
5. Adet sancilarini azaltmak: Kadinlarda adet doneminde meydana gelen rahim kasilmalari sonucu ozellikle karin bolgesinde bir takim farkli agri ve sizilar eslik eder ve safranin rahimi kontrol eden duz kaslari yatistirici etkisi vardir. Kas kasilmalarina ek olarak safran, uterusa oksijen akisini artirmada rol oynar ve bu da uterus kasilmalarinin agrilarinin giderilmesine katkida bulunur.


Hamileler Icin Safranin Faydalari Nelerdir?
Safran, bilincli bir miktarda kullanilmasi halinde hamile kadinlar icin bazi faydalar saglar ve bu faydalarina ragmen, hamilelik sirasinda tekrar tekrar kullanilmasi guvenli degildir cunku dusuklere neden olabilir. Bu nedenle yemek icin uygun zamani ayarlayabilmeniz icin once bir doktora danismalisiniz. Gebenin yararlanabilecegi uygun dozda olup, gebelik sirasindaki potansiyel yararlari acisindan ozellikle ilk bes ayda tek basina kullanilmamasi tercih edilir:
1. Dogum kasilmalarini uyarir: Safran, oksitosin hormonunun kadin vucudundaki etkisine benzer ozelliklere sahiptir. Gebeligin son aylarinda rahim kaslarindaki kasilmalari uyararak dogum ve dogum surecini baslatan bu hormondur. Hamileligin dokuzuncu ayinda safran rahim kasilmalarini artirarak dogumu kolaylastirmaya katkida bulunur.
2. Gebelige bagli soguk alginligi semptomlarini hafifletir: Hamilelik doneminde kadinin vucudunun bagisIkligi azalir, bu nedenle soguk alginligi ve atese daha fazla maruz kalir ve safran solunum problemlerine faydali etkileri ile bilinen bir baharattir. Sakinlestirip soguk alginligi semptomlarini hafifletmeye yardimci olur. Oksuruk nobetleri, tikali bir burnu rahatlatmanin yani sira ve balgamdan kurtulmaya yardimci olur.


3. Hamilelik depresyonunun semptomlarini azaltmak: Hamilelik sirasinda, bir takim sIkintilar ve hormonal ve fiziksel degisIklikler nedeniyle depresyon ve ruh hali degisimleri meydana gelir. Safran, hamile kadinlarda bu semptomlari hafifletmeye buyuk olcude yardimci olan antidepresan ozelliklere sahiptir.
4. Sindirim problemlerini azaltmak: Sindirim sorunlari, ozellikle hamileligin ucuncu ayindan sonra hamile kadinlarin sIklikla yasadigi semptomlardan biridir. Safranin sindirim surecini desteklemesine ve iyilestirmesine ek olarak, mide asidini azaltmak kaydiyla mide eksimesini giderir. Genel olarak kabizlik ve ishal durumlarinin giderilmesinde, siskinligin azaltilmasinda ve vucuttan atilmasina yardimci olarak rahatsiz edici gazlarin varliginin azaltilmasinda rol oynar. Siskinlik ve gaz dolmasi nedeniyle karin ve mide bolgesini etkileyen kolik agrilarini azaltir.
5. BagisIkligin iyilestirilmesi: safran otu, vucut icin bagisIkligini buyuk olcude guclendiren ve destekleyen bir dizi onemli element acisindan zengindir ve bagisIklik, bircok hamilede acikca azaldigi icin hamilelik sirasinda dikkat edilmesi gereken en onemli seylerden biridir. Safran, antioksidan ozellikleri ile bagisIkligi artirmaya ve hamilelik sirasinda enfeksiyonlar ve cesitli fiziksel problemler gibi saglik sorunlarina maruz kalma olasiligini azaltmaya katkida bulunan bir grup mineral, vitamin ve diger maddeleri iceren bitkilerden biridir.


6. Zayiflayan kemik gucu: Zayif kemikler ve hamilelik sirasinda nahos agrilarin ortaya cikmasi, fetusu olusturmak icin kadinin vucudundan kalsiyumun cekilmesinin bir sonucu olarak yaygindir.
7. Agri kesici: Safran’in, hamilelik sirasinda bir kadinin vucudundaki agrilar da dahil olmak uzere cesitli agrilarin giderilmesinde etkili faydalari olduguna inanilmaktadir.Safranin Kadinlar Icin Faydalari ve Safranin Hamileler Icin Kullanimi
8. Stres ve kaygiyi azaltmak: Cesitli depresyon donemlerini tedavi etmede onemli ozelliklere sahip olduguna dair pek cok beklenti vardir. Bu nedenle bircok hamile kadina eslik eden ve onlar icin yorgunluk ve bitkinlige neden olan stres ve kaygi belirtilerini gidermede tatmin edici sonuclar verir.
9. Kan basincinin duzenlenmesine yardimci olur: Hamile kadinlar hamilelikleri boyunca bircok yuksek tansiyon ataklarina maruz kalirlar. Potasyum ve krosin acisindan zengin olan safran kan basincini dusurmede rol oynar ve boylece hamilelik sirasinda sIk gorulen yuksek tansiyon vakalarini azaltir.
10. Mide bulantisini yatistirir: Ozellikle sabahlari, hamilelikle iliskili sabah bulantilarinin cok rahatsiz edici bir semptom oldugu bilindiginden ve safran cayi tuketmenin hamile kadinlarda sabah bulantisina maruz kalmayi azalttigina dair inanislar vardir.



Safranin Cilde Faydalari Nelerdir?
Safran bitkisinin sundugu coklu ozellikler ayni zamanda cilt sagligini desteklemeye ve onu korumamiza yardimci olan bir dizi fayda saglamaya da katkida bulunur:

1. Gunesin Zararlarindan Korunma: Safran, cildin gunes isigina maruz kalmasi sirasinda aldigi UV hasarina karsi korunmaya yardimci olur. Bu isinlar vucutta ve ciltte serbest radikallerin uretimini artirir, bu da cilt hucrelerinin hasari ve yorgunlugu anlamina gelir. Icinde bol miktarda bulunan antioksidanlar sayesinde safran otu, ozellikle de krosin adi verilen bir bilesIk, cildin yorgunluktan ve cesitli hastalik ve problemlere maruz kalmasindan korunmasinda cok yardimci olan serbest radikallerle savasmaya ve ultraviyole isinlarina karsi korumaya buyuk olcude yardimci olur.


2. Yaslanma belirtileriyle mucadele: Antioksidanlar, kirisIkliklarin gorunumu ve erken yaslanma belirtileriyle mucadelede en faydali maddelerden biridir ve bu maddelerdeki safran zenginligi sayesinde, kirisIkliklarin gorunumunu ve belirtilerini azaltmada oldukca faydalidir.
3. Enfeksiyonlarla Mucadele: Cilt, bazilari bakteriyel, bazilari alerjik ve digerleri olmak uzere bir dizi farkli enfeksiyondan etkilenir. Bir grup vitamin, mineral iceren ve antioksidanlar acisindan zengin olan bircok ozelligi ile safran, cilt bakiminda onemli bir bitkidir. Cildi tedavi etmek ve onlardan kurtulmak icin calisirken cilt enfeksiyonlariyla savasir.
4. Yara iyilesmesine yardim: Safranin ciltte hucre cogalmasini destekledigi ve onlari yenilemeye calistigi, ayrica bu ureme surecini desteklemeye yardimci olan antioksidan ve antienflamatuar ozelliklerinin yani sira iyilesme surecini hizlandirmaya yardimci oldugu bulunmustur. Yaralari ve bu yaralarin biraktigi izleri azaltir.
5. Melazma belirtilerini azaltmak: Bircok kadin, gunes isigina tekrar tekrar maruz kalma veya hormonal degisIklikler veya diger nedenlerle cilt pigmentasyonu ve melazma gorunumu ile ilgili sorunlarla karsi karsiya kalir. Ciltte melanin salgisi azalir, bu da ciltteki melazma ve pigmentasyon lekelerinin azalmasina yardimci olur.


Safranin Saca Faydalari Nelerdir?

Ayrica safranin bircok faydasinin sac sagligi uzerinde asagidakiler de dahil olmak uzere faydali etkileri oldugunu gorebiliriz:


1. Sac dokulmesini azaltin: A vitamini, C vitamini, folik asit, B3 vitamini ve digerleri gibi cesitli vitaminlerdeki zenginligine ek olarak safranin antioksidan ozellikleri, sac dokulmesini onlemeye ve gucunu artirmaya yardimci olur.
2. Sac derisinin arindirilmasi: Safran, etkili bir anti-inflamatuar oldugu ve antioksidanlar acisindan zengin oldugu icin bazi kafa derisi sorunlarinin tedavisine yardimci olur. Kafa derisinin arinmasini ve folikullerin yenilenmesini saglar.
3. Sac buyumesini tesvik edin: Vitaminler ve mineraller de dahil olmak uzere safranda bulunan coklu besinler, sac dokulmesini azaltma ve kafa derisi enfeksiyonlarini azaltmadaki etkili ozelliklerine ek olarak, tumu sac sagligini desteklemeye yardimci olur ve onu guclendirmeye ve buyumesini tesvik etmeye katkida bulunur.
4. Yipranmis sac tedavisi: Safran, ozellikle saclar icin faydali ve her tipe uygun bir grup faydali yag ile karisimi hazirlarken yipranmis saclarin sorunlarinin hafiflemesine katkida bulunur ve daha canli bir gorunum kazanmasina yardimci olur.

Safranin Olasi Yan Etkileri Nelerdir?Safranin Kadinlar Icin Faydalari ve Safranin Hamileler Icin Kullanimi
Genel olarak safran abartili olmayan kucuk miktarlarda yenildiginde guvenlidir. Ancak birkac vakada asagidaki belirtilerden bazilari gozlemlenebilir:
• Endiseli ve huzursuz hissetmek
• Kotu ruh hali ve dalgalanmalar
• Agiz kurulugu


• Asiri terleme


• Bas agrisi


• Yuzun kizarikligina dikkat edin


• Uykulu hissetme


• Hasta hissetmek veya kusmak


• Kabizlik veya ishal gibi sindirim sorunlari


• Bazi alerjik reaksiyonlar

Safran Kullanimi Icin Onlemler Nelerdir?
Safran vucutta coklu ve guclu etkileri olan bir bitkidir. Bu yuzden tuketmeye karar vermeden once bir takim seylere dikkat etmelisiniz:
1. Hamilelik ve emzirme donemi: Safranin hamileler icin bircok faydasi oldugunu ancak bazi riskler tasidigini belirtmistik, en tehlikelisi safrani dikkatsizce kullanirken erken yasta dusuk yapma ve kontrolsuz cok miktarda yemek yeme durumudur. Bu donemde emziren kadinlarin safrandan uzak durmasi onerilir.
2. Kalp hastaligi: Safran’in kalp atisinin hizini ve gucunu arttirdigina inanilir, bu nedenle asiri tuketimi belirli kalp hastaliklari olan kisiler icin tamamen guvenli olmayabilir.Safranin Kadinlar Icin Faydalari ve Safranin Hamileler Icin Kullanimi
3. Seker Hastaligi: Safranin kan sekeri uzerinde etkileri vardir, bu nedenle seker hastaligi olanlar ve safran kullananlar icin seker seviyesinin periyodik ve duzenli olarak izlenmesi onerilir.
4. Dusuk tansiyon: Safran antihipertansif etkiye sahiptir, bu nedenle sIklikla dusuk tansiyon vakalarina maruz kalan kisilerin safran kullanmalari onerilmez.
5. Cerrahi operasyonlar: Bir sure sonra ameliyat icin randevu alinmasi durumunda safran kullanimina son verilmeli ve ameliyattan en az iki hafta once durmalisiniz. Bunun nedeni safranin merkezi sinir sisteminin calismasini yavaslatmasi ve ameliyattan once hastaya narkotik ilaclar verilmesi veya ameliyat sirasinda anesteziye maruz kalmasidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:53   #2
Standart

2. Kalp hastaligi: Safran’in kalp atisinin hizini ve gucunu arttirdigina inanilir bilmiyordum bunu hmm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 30 Eylül 2022, 07:16   #3
Standart

Safranın bu kadar işe yaradığını bilmezdim. Ne kadar önemli kadınlar için.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:11.