IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2021, 10:44   #1
Standart Kadin Sagliginda Secilmis Konular

Kadinlar arasinda gorulen bazi hastaliklar konusunda bilgi sahibi olunmasi, bu hastaliklarin erken teshis edilerek mumkun olan en hasarsiz sekilde tedavisinin yapilmasina yardimci olur. Bu yazida kadinlarda gorulen bazi hastaliklar hakkinda aydinlatici bilgiler bulunmaktadir;

1-) Amenore
Amenore, adet akisinin olmamasidir. Menars ile ilgili olarak birincil veya ikincil olarak siniflandirilabilir:
• Birincil amenore: Sekonder cinsel ozelliklerin uygun sekilde gelistigi bir kadinda 16 yasina kadar adet gormemesi, 13 yasina kadar adet olmamasi ve baska pubertal olgunlasma olmamasidir.


• Ikincil amenore: daha once adet goren, hamile olmayan bir kadinda alti aydan uzun suredir adet gormemesi
Birincil Amenore
Sekonder cinsel ozelligi olmayan bir kadinda birincil amenorenin en yaygin nedeni, buyume ve ergenlikte anayasal bir gecikmedir. Ilk olarak, tetikte beklemek en uygun yoldur. Birincil amenore olan ancak ikincil cinsel ozellikleri olan kadinlar icin pelvik ultrason endikedir. Birincil amenorenin degerlendirilmesi
nedenleri, ikincil cinsel ozelliklerin varligi veya yoklugu baglaminda degerlendirilmelidir.
Ikincil cinsel ozelliklerin olmamasi sekonder cinsel ozelligi olmayan bir kadinda birincil amenorenin en yaygin nedeni, genellikle buyume ve ergenlikteki yapisal bir gecikmeye bagli olarak hipogonadotropik (yani dusuk LH ve FSH) hipogonadizmdir. Ayrintili bir aile oykusu, bunun ailesel bir yonunu ortaya cikarabilir. Olumlu bir aile oykusu varsa, ilk etapta dikkatli beklemek uygundur, ancak sure hastanin basvurudaki yasina bagli olacaktir.


LH ve FSH’nin test edilmesi, ergenligin anayasal gecikmesinin belirlenmesinde yardimci degildir, cunku dusuk seviyeler bir gecikmeden ve ayni zamanda bir dizi baska kosuldan kaynaklaniyor olabilir. Sekonder cinsel ozelligi olmayan kadinlarda birincil amenore, hipergonadotropik (yani yuksek LH ve FSH) hipogonadizmden de kaynaklanabilir. Buna genellikle erken yumurtalik yetmezligi veya gonadal disgenez neden olur, bu da kadin gonadal disgenezinin en yaygin sekli Turner sendromudur (45X0 karyotip).
Birincil Amenore Nedenleri
Hipergonadotropik hipogonadizm / birincil hipogonadizm / gonadal yetmezlik
o Anormal cinsiyet kromozomlari, ornegin Turner sendromu
o Normal cinsiyet kromozomlari, ornegin erken yumurtalik yetmezligi


Hipogonadotropik hipogonadizm / ikincil hipogonadizm
o Cogu durumda bu, ergenlik ve buyumedeki ailesel bir gecikmeye bagli olabilir. Diger nedenler arasinda konjenital anormallikler, ornegin izole GnRH eksIkligi, edinilmis lezyonlar, endokrin rahatsizlik, tumor, sistemik hastalik veya yeme bozuklugu yer alir.
Ojonadizm
Kadin Sagliginda Secilmis KonularAnatomik, ornegin uterus ve vajinanin konjenital yoklugu, interseks bozukluklari veya uygun olmayan endokrin geribildirim mekanizmalaridir. Primer amenore buyuk olgu serisinde en yaygin nedenleri arasinda sunlar bulunur;
o Gonadal disgeneze neden olan kromozomal anormallikler (tum oositlerin ve folikullerin erken tukenmesine bagli yumurtalik yetmezligi) – % 50


o Fonksiyonel hipotalamik amenore dahil hipotalamik hipogonadizm -% 20
o Rahim, serviks ve / veya vajina yoklugu, Mullerian agenezi -% 15
o Transvers vajinal septum veya deliksiz kizlik zari -% 5
o Hipofiz hastaligi -% 5
Ikincil cinsel ozelliklerin varligi; birincil amenore ile basvuran sekonder cinsel ozelliklere sahip 16 yasinda veya daha buyuk bir kadinin uterusun var olup olmadigini belirlemek icin pelvik ultrasona sevk edilmesi onerilir. Rahim yoklugu, bir kisinin 46XY karyotipe ve inmemis testislere ragmen disi bir dis gorunume sahip oldugu androjen duyarsizligi sendromunun bir sonucu olabilir. Ayrica, Mullerian kanallarinin gelisememesiyle karakterize konjenital bir malformasyon olan Mullerian ageneise bagli olabilir, bu da eksIk uterus ve vajinanin degisken malformasyonlari ile sonuclanabilir.
Rahim normal ise cikis yolu tikanikligi dusunulmelidir. Deliksiz bir kizlik zari veya capraz vajinal septum, disari akis obstruksiyonuna neden olabilir. Bu cogunlukla rahim ve vajinadaki kan birikiminden kaynaklanan dongusel alt karin agrisi ile iliskilidir. Cikis tikanikligina dair bir kanit yoksa, ikincil amenore icin arastirma yapilmasi gerekir.


Ikincil Amenore
Ikincil amenore, daha once adet goren gebe olmayan bir hastada alti aydir adet gormemesi olarak tanimlanir. Ikincil amenorenin en yaygin nedeni oldugu icin hamileligi dislanmalidir. Hamilelik disinda, sekonder amenore vakalarinin cogu menopoz, polikistik over sendromu (PCOS) veya fonksiyonel anovulasyondan (orn. Asiri egzersiz, yeme bozuklugu, stres veya bazi ilaclar) kaynaklanir. FSH, TSH ve prolaktin olcumleri, ikincil amenorenin cogu nedenini belirlemeye yardimci olacaktir. Hipofiz hastaligi suphesi varsa, FT4 de test edilmelidir.
Ikincil amenorenin tanisal degerlendirmesi



Hamilelik, yalnizca gecmise dayanmak yerine once idrar gebelik testi veya serum hCG ile dislanmalidir. FSH, TSH ve prolaktinin oykusu, fizik muayenesi ve olcumu, amenorenin en yaygin nedenlerinin belirlenmesine yardimci olacaktir. Ek olarak, hiperandrojenizm kaniti olan kadinlar icin, ornegin hirsutizm ve akne degerlendirmesi ve testosteron olcumu de endike olacaktir. Sonuclarin yorumlanmasi genellikle zor olabilir, bu nedenle ilgili bir uzmandan inceleme veya tavsiye uygun olabilir.


Ikincil Amenore Nedenleri


Hamileligi (ve emzirmeyi) disladiktan sonra, ikincil amenorenin en yaygin nedenleri sunlardir:
o Yumurtalik hastaligi (% 40) – normal veya erken menopoza bagli yumurtalik yetmezligi, hiperandrojenizm, ornegin PCOS, testosteron takviyesi
o Fonksiyonel hipotalamik anovulasyon (% 35) – asiri egzersiz, yeme bozukluklari, stres veya bazi ilaclar, ornegin oral kontraseptifler, depo medroksiprogesteron nedeniyle,
o Hipofiz hastaligi (% 19) bazi kadinlarda ara sira ek galaktore bulgusu disinda, fonksiyonel hipotalamik amenore ile benzer bir sunum gosterir. Nadir nedenler sellar kitleler, diger hipofiz hastaligi ve birincil hipotiroidizmdir.
o Rahim hastaligi (% 5), asherman sendromu, sekonder amenorenin tek uterus nedenidir. Bu sendrom, genellikle dogum sonu kanamaya veya dilatasyon ve kuretaj gibi enstrumantal proseduru takiben endometriyal enfeksiyona sekonder endometriyal zarin edinilmis skarlasmasindan kaynaklanir.

2-) Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromunun (PCOS) ureme cagindaki kadinlarin% 5-10’unu etkiledigi bildirilmektedir. Tam bir oyku almanin yani sira, PKOS suphesi olan bir kadinin muayenesi asagidakilerin bir degerlendirmesini icermelidir:
o Agirlik (hem BMI hem de kalca / bel orani)


o Akne ve killanma


o Tansiyon


PCOS icin tani kriterleri gunumuzde gelistirilmistir. PCOS bir sendromdur, bu nedenle tek bir teshis testi yoktur. PCOS’un birkac tanimi vardir, ancak genellikle PKOS, hiperandrojenizm (klinik veya biyokimyasal), yumurtalik disfonksiyonu (oligo-anovulasyon veya polikistik yumurtaliklar) ve ilgili bozukluklarin dislanmasi ile tanimlanir. 7 Tablo 2, PCOS icin tani kriterlerini karsilastirmaktadir.Kadin Sagliginda Secilmis Konular
PCOS’un arastirilmasi icin ultrasonda menstruel anormallikler veya polikistik yumurtaliklarla birlikte artmis androjen seviyelerinin klinik veya biyokimyasal bir bulgusu, mevcut tani kriterlerini karsilayacaktir (Tablo 2). PCOS’u arastirirken dikkate alinmasi gereken diger testler arasinda FSH, TSH ve prolaktin seviyeleri bulunur.
LH / FSH oraninin sinirli rolu gecmiste, PCOS tanisi genellikle serumda yuksek LH / FSH oraninin bulunmasina dayaniyordu. PCOS’lu kadinlar, normalden dusuk FSH’ye kadar yuksek LH konsantrasyonlarina sahip olma egilimindedir. Bununla birlikte, bazi klinisyenler hala LH ve FSH’yi test ederken, PCOS tanisi icin bu gerekli degildir. PCOS tanisi konulduktan sonra, aclik glikozu ve lipidler onerilir. Aclik glukozu> 5.5 mmol / L olan kadinlar icin bir oral glukoz tolerans testi (OGTT) endikedir. Ayrica bazi klinisyenler, OGTT’nin VKI> 30 olan PKOS’lu tum kadinlara ve normal kilolu olsa bile 40 yasin uzerindeki tum kadinlara yapilmasini onermektedir.

3-) Disfonksiyonel Rahim Kanamasi
Normal adet duzeninin disinda kalan herhangi bir rahim kanamasi, islevsiz rahim kanamasi olarak adlandirilabilir. Cok cesitli yerel ve sistemik hastaliklardan kaynaklanabilir veya hormonal kontraseptifler gibi ilaclarla ilgili olabilir. Bununla birlikte, islevsiz uterin kanama vakalarinin cogu, anovulatuar donguler, menopoz, gebelik, yapisal uterin patolojisi, ornegin fibroidler, polipler veya adenomiyoz veya bir hemostaz veya neoplazi bozuklugu ile ilgilidir. Travma ve enfeksiyon daha az yaygin nedenlerdir.


Disfonksiyonel rahim kanamasi icin laboratuvar calismalarinda sorusturmalar bireysel sunum ve incelemeye baglidir. Cogu durumda, rahim kanamasinin nedenleri olarak ilk once hamileligi ve rahim agzi veya rahim kanserini dislamak uygun olacaktir. Disfonksiyonel uterin anamasi olan ureme cagindaki kadinlar icin, intrauterin veya ektopik gebeligi veya gestasyonel trofoblastik hastaligi (hidatiform mol) dislamak icin bir gebelik testi endikedir.


Genital sistemdeki herhangi bir malignite, islevsiz kanamaya neden olabilir. Kanamanin endoservikal mi yoksa endometriyal bir kaynaktan mi oldugunu belirlemek zor olabilir, bu nedenle rahim agzi kanseri dislanmalidir. Servikal sitoloji malignite icin negatif olsa bile, gorunur herhangi bir servikal lezyondan biyopsi yapilmalidir. Gecmise, klinik muayeneye ve ilk degerlendirmelere bagli olarak, ikinci bir laboratuvar testi asamasi uygun olabilir. Bu sunlari icerebilir:
o Ultrason muayenesi ve histeroskopi: Pelvik muayenede bulgulari belirsiz olan kadinlari daha ileri duzeyde degerlendirmek icin kullanislidir
o TSH: Hipo veya hiper tiroidizm belirti ve semptomlari olan kadinlarda
o Pihtilasma testleri: Sadece hemostatik kusuru dusunduren oykusu olan kadinlarda, ornegin sIk burun kanamasi, kolay morarma
o Tam kan sayimi (CBC): Anemi kaniti olan kadinlarda
o Klamidya / bel soguklugu: Servisitit, vajinal akinti ve / veya pelvik hassasiyet
o Prolaktin: Ozellikle galaktore ile oligomenoreden sIkayet eden kadinlarda yararlidir.

Disfonksiyonel uterin kanama icin terminolojinde anormal uterin kanama sIkligini, suresini veya hacmini tanimlamak icin kullanilan birkac terim vardir. Bunlar su sekildedir;
o Menoraji: Duzenli araliklarla meydana gelen uzamis (yedi gunden fazla) veya asiri (gunde> 80 mL) uterin kanamasi
o Oligomenorrhoea: 35 gunden uzun araliklarla meydana gelen duzenli kanama
o Polymennorrhoea: 24 gunden daha kisa araliklarla meydana gelen duzenli kanama
o Metrorrhagia ve menometrorrhagia: Metrorrhagia, duzensiz araliklarla hafif kanamayi ifade eder. Menometroraji, duzensiz araliklarla agir kanamayi ifade eder
o Intermenstruel kanama: Hormonal kontrasepsiyon veya postmenopozal hormon tedavisi kullanan kadinlarda adetler arasinda veya beklenen hormon geri cekilme kanamalari arasinda meydana gelen kanama
o Premenstruel lekelenme: Normal adetlerden once hafif kanama
o Menopoz sonrasi kanama – menopoz donemindeki bir kadinda sIklusun kesilmesinden en az alti ay ila bir yil sonra kanamanin veya lekelenmenin nuksetmesi
o Postkoital kanama: Vajinal iliskiden sonraki 24 saat icinde fark edilen vajinal kanama veya lekelenme



4-) Perimenopoz ve Menopoz
Ortalama bir kadin yaklasIk 50 yasinda menopoza girer. Adetin 12 ay veya daha uzun sure kesilmesini takiben yapilan retrospektif tanidir. Menopoz gecisi, adet dongusu uzunlugundaki degisIkliklerle baslar ve son adet donemi ile biter. Perimenopozal donem, son adet doneminden bir yil sonra sona erer. Menopoz donemi boyunca hormon seviyeleri degismekle birlikte, hormon olcumleri gecis asamasini veya son adet doneminin tarihini tahmin etmek icin yararli degildir. FSH seviyeleri, donguler arasinda onemli olcude degisebilir, bu nedenle, bireysel kadinlarda menopozu tahmin etmek icin FSH kullanimi sinirlidir.


Menopoz gecisini dusunduren semptomlari olan 45 yasin uzerindeki kadinlarda, ornegin duzensiz adet donguleri ve sicak basmasi, uyku bozuklugu, vajinal kuruluk veya eklem ve kas agrilari gibi menopoz semptomlari, laboratuvar testine gerek yoktur. Menopoz gecisini dusunduren semptomlari olan 45 yasin altindaki kadinlarda, asagidaki arastirmalari goz onunde bulundurun: baslangicta hamileligi haric tutun, negatifse olasi PCOS’u dikkate alin ve prolaktin, TSH, FSH seviyelerini ve testosteronu olcun.


5-)Cinsel Islev Bozuklugu- Libido Kaybi

Libido kaybinin, hayatlarinin bir doneminde kadinlarin% 40’ini etkiledigi bildirilmistir. Cinsel oyku ve iliski faktorleri de dahil olmak uzere tam bir oyku ve klinik muayene onemlidir. Kadin cinsel islev bozuklugunun degerlendirilmesi icin temel bir gereklilik, cinsel sorunlarin kisisel stresle iliskili olup olmadigini belirlemektir.


Herhangi bir ciddi tibbi durumun varligi, sadece durumun kendisi nedeniyle degil, ayni zamanda psIkolojik iyilik hali uzerindeki iliskili etki nedeniyle de cinsel islevi bozmasi muhtemeldir. Ek olarak, kendi kendine degerlendirilen kotu saglik, genellikle cinsel sorunlarla iliskilendirilir.
Cinsel islev bozuklugunun laboratuvar degerlendirmesinde laboratuvar testleri yalnizca gecmis veya muayene ile belirtilmisse yapilmalidir. Sinirli uzmanlik ortamlari disinda, androjen seviyeleri cinsel bir sorunun nedenini degerlendirirken yardimci degildir. Kanitlanmis hipofiz veya adrenal yetmezlik veya gecmis bilateral ooferektomi gibi iyi tanimlanmis birkac durum disinda, androjen seviyeleri ile cinsel islev bozuklugu arasindaki korelasyon zayif kabul edilir. Benzer sekilde, ostradiol veya diger hormonlarin test edilmesi, ornegin FSH ve prolaktin, cinsel islev bozuklugunu degerlendirmede sinirli kullanima sahiptir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 07 Kasım 2021, 09:28   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kadınlarında hiç derdi bitmiyor.

________________

~ E & B ~
 
Alt 17 Şubat 2022, 07:11   #3
Standart

Gerçekten ne çok derdimiz sıkıntımız var ya.

 
Alt 29 Eylül 2022, 01:40   #4
Standart

ismini bilmedigimiz ne cok hastaliklar varmis

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:47.