IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Mart 2021, 10:00   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Geleneksel Dogum Uygulamalarinda Dogum Sirasinda Anne Olumlerinin Onlenmesi

Bir kadinin dogum sirasinda olmesi ailesi icin cok yikici bir durumdur. Surdurulebilir Kalkinma Hedefleri kapsaminda kuresel anne olum oranini 100.000 dogumda 70’in altina dusurulmesi amaclamaktadir. Ve bu hedefler dogrultusunda hicbir ulkedeki anne olum oraninin kuresel ortalamanin iki katindan fazla olmasi hedeflenmektedir. Saglik sistemlerinin zayif oldugu ve hizmet sunumunun yetersiz oldugu ortamlarda ise giderek daha fazla kadin dogum sirasinda geleneksel dogum gorevlileri olan ebeleri kullanmaya devam etmektedirler.
Geleneksel dogum gorevlileri (ebe) vasifsizdir, hamilelik veya dogum sirasinda anne olumlerine yol acan komplikasyonlari onleyemez veya tedavi edemez. Anne olumlerini onlemek icin her turlu caba gosterilmelidir. Yapilan nitel arastirmalar metodolojisini kullanir ve kadinlarin rutin olarak geleneksel dogum gorevlilerini kullandigi bir ortamda anne olumlerini onlemenin zorluklarini tartismaktadir. Ve kisilerin bazi ulkelerde hala geleneksel dogum gorevlilerinin israrlarinin nedenleri incelemektedir. Aslinda bu konudaki cikmazin cozumu esastir.


Anne Sagligi
Geleneksel Dogum Uygulamalarinda Dogum Sirasinda Anne Olumlerinin OnlenmesiAnne sagligi, kadinlarin hamilelik, dogum ve dogum sonrasi donemdeki sagligini ifade eder. Annelik cogu kez olumlu ve tatmin edici bir deneyim olsa da, cogu kadin icin aci, hastalik ve hatta olumle iliskilidir. Anne olumu, gebelik yasina ve gebelik yerine bakilmaksizin bir kadinin hamilelik sirasinda ve dogumdan sonraki 42 gun icindeki olumudur. Anne olum orani, 100.000 canli dogumdaki anne olumlerinin sayisi iken anne olum orani, ureme cagindaki 100.000 kadin basina anne olumlerinin sayisidir. Anne olum orani, dunya capinda her ulkede annelerin dogum oncesinde, sirasinda ve sonrasinda saglik ve guvenligini iyilestirme cabalari icin anahtar bir performans gostergesidir. Tum anne olumlerinin% 94’u gelismekte olan ulkelerde meydana gelmektedir.


YaklasIk 200 milyonluk nufusuyla Nijerya, Afrika’nin en kalabalik ulkesidir. Nijerya ayni zamanda tum kuresel anne olumlerinin yaklasIk% 20’sinin gerceklestigi ulkedir. 2005 ile 2015 yillari arasinda Nijerya’da 600.000’den fazla anne olumunun meydana geldigi tahmin edilmektedir. Dunya capinda anne olumlerinin azaltilmasini saglamak icin Nijerya’da anne olumlerinin azaltilmasi ile mucadele edilmelidir.
2030 surdurulebilir kalkinma gundemi araciligiyla dunyayi donusturmeyi amaclayan surdurulebilir kalkinma hedefleri (SKH’ler), 169 hedefe sahip 17 ozlem hedefinden olusan hukumetler arasi bir hedeftir. 2015 yilinda Birlesmis Milletler, tum bu tur onlenebilir olumleri 2030’dan once sona erdirerek yeni dogan, cocuk ve anne olumlerinin azaltilmasinda kaydedilen ilerlemeyi hizlandirmayi taahhut etti. Bu taahhut, aile planlamasi dahil olmak uzere cinsel saglik ve ureme sagligi hizmetlerine evrensel erisimi ve egitimi saglamayi amaclamaktadir.


2030’a kadar BM SDG hedefi, kuresel anne olum oranini 100.000 canli dogumda 70’in altina dusurmektir. Gelismekte olan ulkelerde isleyen zayif saglik sistemleri karsisinda bu buyuk olcude imkansizdir. Saglik sistemleri zayif olan ulkelerde hedeflere ulasmak icin acil adimlar atilmalidir. Bazen saglik sistemi olarak anilan bir saglik sistemi, hedef nufuslarin saglik ihtiyaclarini karsilamak icin saglik hizmetleri sunan kisilerin, kurumlarin ve kaynaklarin organizasyonudur.
Geleneksel Dogum Uygulamalarinda Dogum Sirasinda Anne Olumlerinin OnlenmesiIyi bir saglik sistemi, tum insanlara ihtiyac duyduklari zaman ve yerde kaliteli hizmetler sunar. Hizmetlerin tam konfigurasyonu genellikle ulkeden ulkeye degisir, ancak her durumda saglam bir finansman mekanizmasi gerektirir; iyi egitilmis ve yeterince maasli bir isgucu; kararlarin ve politikalarin dayandirilacagi guvenilir bilgiler; Kaliteli ilaclar ve teknolojiler sunmak icin bakimli tesisler ve lojistik. Iyi isleyen bir saglik sistemi, bir nufusun ihtiyac ve beklentilerine dengeli bir sekilde su yollarla cevap verir: bireylerin, ailelerin ve topluluklarin saglik durumunu iyilestirmek vb. gibi.



Insan Kaynaklari
Saglik is gucu, sagliga ulasmanin merkezidir. Iyi performans gosteren bir isgucu, insanlarin ihtiyac ve beklentilerine yanit veren, mevcut kaynaklar ve kosullar goz onune alindiginda mumkun olan en iyi sonuclari elde etmek icin adil ve verimli olan vasifli bir isgucudur. Ulkeler, saglik is gucunun farkli gelisim asamalarindadir ancak ortak endiseler arasinda ise alim, egitim, ogretim ve dagitimin iyilestirilmesi; uretkenligi ve performansi artirmak ve elde tutma oranini artirmaktir.
Bunun icin yeterli sayida dogru karisimin (sayilar, cesitlilik ve yetkinlikler) elde edilmesi icin duzenlemeler, dogru turde tesvikler ureten odeme sistemleri, ihtiyaclara uygun olarak sistem capinda dagitim ve dagitim saglamak icin duzenleyici mekanizmalar, isle ilgili normlarin olusturulmasi gerekir. Dogumla ilgili olarak, vasifli dogum refakatcisi anne olumlerini onlemek icin odak insan kaynagidir. Nitelikli dogum refakatcisi, hamilelik, dogum ve dogum sonrasi donemde kadinlara ve yeni doganlarina temel ve acil saglik hizmetleri saglayan bir ebe, hekim, dogum uzmani, hemsire veya diger saglik bakim profesyonelidir.


Dunya Saglik Orgutu (WHO), dusuk gelirli ulkelerde maternal ve perinatal sonuclarin iyilestirilmesi icin vazgecilmez bir mudahale olarak, kadinlarin yetenekli bir dogum gorevlisi tarafindan saglanan kanita dayali anne ve perinatal bakima kolay erisimini onermektedir. Saglik tesislerinde anne, yeni dogan ve cocuk bakiminin kalitesinin olcumunun iyilestirilmesine iliskin konsultasyondur. Saglik tesislerinde anne ve yenidogan bakiminin kalitesinin iyilestirilmesi icin standartlar getirilmesi sarttir.
Anne ve perinatal saglik ve iyilik halinin en iyi belirtecleri, diger ekstra gelisim parametreleri kontrol edildikten sonra bile en yuksek vasifli anne sagligi katilim oranlarina sahip ulkelerde gorulmektedir. Nijerya su anda dunyadaki en yuksek ikinci anne ve perinatal olum sayisina sahiptir. Anne ve perinatal saglik hizmetlerine yetersiz erisim, kadinlari olumsuz maternal ve perinatal sonuclar acisindan artan riske sokan en onemli faktordur.
• Kadinlar, nitelikli anne bakimi olmadiginda hamilelik ve dogum sirasinda olur. Kanitlar, vasifsiz dogumun anne ve perinatal olum riskini dramatik bir sekilde artirdigini gostermektedir. Bunlar hipertansiyon, tikali dogum, guvenli olmayan dusuk ve puerperal enfeksiyondur. Anne olumlerinin bu dogrudan nedenlerini onlemek icin bilinen mudahaleler asagidaki mudahaleleri icerir. Bunlar;


• Istenmeyen ve istenmeyen gebelikleri onlemek icin aile planlamasi,
• Erken taramayi tesvik etmek icin dogum oncesi bakim ve gebelik komplikasyonlarini tespit etmek
• Morbidite ve mortaliteyi onlemek icin uygun sekilde yonetmek,
• Acil obstetrik bakimi etkili kullanarak Eklampsi, uterus rupturu, tikali dogum eylemi, alikonan plasenta, abruptio plasenta, antepartum kanama, dogum sonu kanama, dogumda anormal kanama, dogumda fetal sIkintinin onune gecilmesi
• Dogumda becerikli dogum gorevlisi (SBA) gibi obstetrik komplikasyonlardan olumleri azaltmak icin ilaclar ve tedavi rejimlerin (potansiyel dogum komplikasyonlarini etkili bir sekilde yonetmek icin) uygulanmasi
Dogum sonrasi bakim (annenin iyilesmesini desteklemek icin, bebek besleme uygulamalari ve yeni dogan bebegin sagligi). Anne olumlerini onlemeye yonelik bilinen bu mudahalelere ragmen, kadinlarin bu mudahaleleri saglayamayan geleneksel dogum refakatcilerini kullanmaya devam etmesi endise vericidir. Buna gore, SBA’nin aseptik teknik, manuel ve farmakolojik uterotonikler, temel antibiyotikler ve magnezyum sulfat hakkinda temel bilgilere sahip olan bu intrapartum bakim eksIkligi, onlenebilir anne olumleri ile sonuclanmaktadir.


Dogum Sirasinda BakimGeleneksel Dogum Uygulamalarinda Dogum Sirasinda Anne Olumlerinin Onlenmesi
Nijerya su anda dunyadaki en yuksek ikinci mutlak anne ve perinatal olum sayisina sahiptir. Cogu zaman, hamilelik sirasinda olen veya perinatal olumleri olan kadinlar, dogum oncesi bakim almamis kadinlar, dogum sirasinda vasifsiz bir dogum gorevlisiyle dogum yapan kadinlar veya evde yalniz dogum yapan kadinlardir. Kanitlar, vasifsiz dogumun anne olumu riskini dramatik bir sekilde artirdigini gosteriyor. Nufus Saglik Arastirmasindan elde edilen ulusal veriler, Nijeryali kadinlarin yalnizca yaklasIk% 65’inin gebelik sirasinda dogum oncesi bakim aldigini ve dogum sirasinda% 33’ten daha azina vasifli dogum gorevlilerinin (SBA) katildigini gostermektedir.
Dunya Saglik Orgutu, geleneksel dogum refakatcisini (TBA) su sekilde tanimlamaktadir: “hamile bir kadina dogumda yardimci olan kisi (genellikle bir kadin), ve baslangicta bebek dogurma veya diger TBA’larla calisma becerilerini edinmis olan Tahminler, yani Sahra alti Afrika’nin bazi bolgelerindeki dogumlarin% 60 ila % 90’inin TBA’lar tarafindan desteklendigini ve Cad, Nijer ve Nijerya gibi ulkelerde TBA’nin katildigi dogumlarin son derece yuksek bir oranina ulastigini gostermektedir.


Nitelikli dogum gorevlilerinin sayisinin toplumun ihtiyaclarini karsilamada yetersiz oldugu durumlarda, TBA’lari uygulamalarini gelistirmelerini ve anne olumlerini onlemelerini saglamak icin saglik bilgileri ve becerileri ile guclendirmek icin cagrilar yapilmistir. Anne olumlerinin onlenmesi, hamilelik, dogum ve dogum sonrasi donemde gerekli ve acil saglik hizmetlerinin saglanmasiyla saglanir.

Metodoloji
Nitel arastirmalar farkli metodolojiler kullanir ve kadinlarin rutin olarak geleneksel dogum gorevlilerini kullandigi bir ortamda anne olumlerini onlemenin zorluklarini tartisir. Boylelikle geleneksel dogum gorevlilerinin israrlarinin nedenleri incelenir.

Calisma Populasyonu ve Yontemleri
Nijerya Nehirler Eyalet Subesi Tip Kadinlari Dernegi’nden arastirmacilar, gestasyonel diabetes mellitus’un sonuclarini iyilestirme cabalarinin bir parcasi olarak, 20.000 hamile kadini Gebelikte hiperglisemi icin tarayan bir arastirma gerceklestirmistir. Calisma Rivers Eyaletindeki bes yerel yonetim bolgesinde (LGA’lar) 42 toplulukta gerceklestirildi. Rivers State, Nijer Deltasi olarak bilinen ulkenin petrol zengini bolgesinde yer alan Nijerya’nin 36 eyaletinden biridir.
Calismaya dahil edilen LGA’lar Ahoada East LGA, Khana LGA, Obio-Akpor LGA, Okrika LGA ve Port Harcourt City LGA idi. Cesitli LGA’lardan sosyal seferberlik memurlari, HIV VE AID’lerin kontrolu icin Yerel Hukumet Dairesi (LACA) memurlari, Kadin Liderler ve Saglik Saglik Gorevlileri TBA’larin alinmasina yardimci olmuslardir.


Etik Onay

Bir calismada etik onay, University of Port Harcourt Universitesi Arastirma Etik Komitesinden alinarak yapilmistir. Saglik Bakanligi, Temel saglik hizmetleri kurulundan, secilen Yerel Yonetim bolgelerinin baskanlarindan, ilgili YGA’larin saglik danismanligi danismanlarindan ve cesitli LGA’larin saglik gorevlilerinden ve etkilesimlere baslamadan once kadinlardan bilgilendirilmis onay alinmistir.
Bes YGA’da derinlemesine gorusmeler ve 10 grup tartismasi gerceklestirildi; hamile kadinlar icin birer adet ve her TBA icin birer adet. Hamile kadinlarin yaslari 25 ila 42 (ortanca = 31 yil) arasinda degisirken, TBA’lar 34 ila 67 yas arasinda degismektedir (ortanca = 44 yil). Gebe kadinlarin buyuk bir kismi orta ogretim seviyesinde egitim alirken, GEM’lerin resmi egitimi yoktu. Hamile kadinlar, yakin olduklari, daha ucuz olduklari ve taksitle odeme yapmalarina izin verildigi icin TBA’lara patronluk taslamislardir.
TBA’larin yaklasIk ucte biri, yaraticinin onlara ruyada dogum yapmalari gerektigini gosterdigini iddia etti. Dortte biri hemsire olmayi arzuladiklarini ancak hemsire olarak resmi egitimi karsilayamadiklarini, bu nedenle TBA olmayi sectiklerini ve hali hazirda TBA’lari uygulamadan ogrendiklerini soyledi. Diger bir ceyrek, yardimci hemsire olarak egitildiklerini soyledi ancak TBA muayenehanesi kurmaya karar verilmistir. Geri kalanlar dogum unitelerindeki temizlikciler, emekli saglik calisanlari ya da gelisen TBA uygulamalarinin aile uyeleridir.
TBA’larin cogu, dogumlari kendi yatak odalarinda gerceklestirmislerdir. Ayri bir tesisleri yoktu, bazi TBA’larin dogum yapmak icin ayri bir odasi vardi ve birkac tanesinin iki yatak odali daire gibi tesisleri vardi. TBA’lar, dogum yapanlarin himayesini en ust duzeye cikarmak icin sarki soylediklerini ve dans ettiklerini, biber corbasi yaptiklarini ve taksitle ucret aldiklarini soylemislerdir. TBA, hukumetin onlari saglik hizmeti saglayicilari olarak istihdam etmesini istediklerini belirtmislerdir.


ALİNTİ ~
 
Alt 18 Şubat 2022, 06:50   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eskiden doğuda bu tarz şeyler çok olur muş.

________________

~ E & B ~
 
Alt 29 Eylül 2022, 01:39   #3
Standart

Allah korusun kan kaybindan vefat eden bir kac kisi vardi

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:48.