IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2021, 13:14   #1
Standart Ilk Trimesterde Yapilan Ultrason Goruntulemenin Onemi

Ektopik gebelik, kurtaj ve gebelik trofoblastik hastaliklari (GTD’ler), siddetli kanama, sok veya sepsis olasiligi nedeniyle ilk uc aylik donemde anne olumune neden olabilecek en yaygin durumlardir. Hastalar genellikle kanama veya agri ile basvururlar ancak uzun sure asemptomatik kalabilir. Bazi durumlarda, ozellikle bazi dis gebelik vakalarinda ve dusuk kurtaj vakalarinda, hastalar hamile olduklarinin farkina bile varmazlar. Ultrason goruntuleme, bu ilk trimester kosullari icin dogru tani elde etmek icin son derece yararlidir.
Bu nedenle, beta insan koryonik gonadotropin (HCG) ile birlikte tanisal ultrason goruntulemeyi kullanarak amenore, anormal kanama veya agri ile basvuran ureme cagindaki her kadinda erken gebelik patolojisinin dislanmasi onemlidir. Perinatal mortalite acisindan, ultrason goruntulemenin fetustaki kromozomal anomaliler ve yapisal kusurlar icin belirtecleri tespit etmede erken mudahale veya yakin izleme saglama rolu cok onemlidir.

Ektopik Gebelik
Ektopik gebelik, gebelikle iliskili tum olumlerin % 9’unu olusturmaktadir. Bununla birlikte, gelismis teshis yetenekleri nedeniyle, ozellikle ultrason goruntulemede, olum orani, artan ektopik gebelik sayisina ragmen, 1970’lerden bu yana ABD‘de ve diger gelismis ulkelerde nispeten azalmistir. Bu, gelismekte olan ulkelerde ultrason goruntulemenin kullaniminin iyilestirilmesinin, ektopik gebelikten kaynaklanan olumlerin hayatta kalma oranlarini esit derecede artirabilecegi anlamina gelir.Ilk Trimesterde Yapilan Ultrason Goruntulemenin Onemi
Supheli ektopik gebeligin degerlendirilmesinde HCG ve ultrason birbirini tamamlar. Transvajinal sonografi (TVS), serum HCG 1000mIU / ml oldugunda intrauterin gebelik kesesini ve HCG seviyesi 1800-3600mIU / ml oldugunda transabdominal sonografi (TAS) guvenilir bir sekilde belirleyebilir. Boylece TVS, normal veya anormal bir intrauterin gebelik kesesini TAS’dan daha erken tespit eder. TVS ile transduser rahim ve adnekslere daha yakindir ve daha yuksek frekanslarin kullanilmasina izin verir, cunku daha az isin sacilimina sahip daha az doku arayuzu vardir ve karin duvari yaginin etkisinden kacinilir (TVS tekniginin ayrintilari baska bir bolumde aciklanmistir)
Ektopik gebeligin sonografik tanisinda, TVS yalnizca kalinlasmis desidualize endometriumu ortaya cikarabilir. Daha ileri ektopik gebeliklerde, boslukta ortaya cikan sivi veya kanla birlikte desidual sarkma, sozde sozde kese adi verilen kucuk ve duzensiz bir intrauterin yapinin olusumuna yol acabilir. Teshis dogrulugu, transvajinal renkli Doppler sonografinin (TV-CDS) tek basina TVS kullanimina kiyasla kullanilmasiyla daha da artirilir, bu da implantasyon yerinde renkli Doppler uzerinde artmis bir peritrofoblastik akisi tespit eder.
Intrauterin gebeligin sonografik kaniti olmayan pozitif son-HCG’li bir hastada, adneksiyal bir kitlenin varligi, % 70 ila % 75 pozitif prediktif deger ile ektopik gebeligi dusundurur. Bazi durumlarda, yumurtaliktan ayri olarak tup halkasi olarak bilinen ekojenik bir adneksiyal halka gorulecektir. Tup halkasi, TVS kullanilarak yirtilmamis tubal gebeliklerin % 68’inde saptanmistir ve % 100’luk bir pozitif prediktif deger iledir. Bununla birlikte, ektopik gebeligin spesifik teshisi, adneksada bir embriyo bulunan bir gebelik kesesinin gosterilmesidir. Ektopik gebelikleri olan hastalarin % 17 ila % 28’inde TVS ile canli bir ekstrauterin fetus tespit edilebilirken TAS ile yaklasIk % 10 TAS bulgulari yetersizse bir denetci TVS’ye gecmelidir.
TV-CDS ile, yumurtaliktan ayri olarak, yuksek hizli ve dusuk direncli bir spektral modele sahip bir adneksiyal peritrofoblastik akis gosterilebilir. Ayrica Douglas posetinde serbest sivi bulunmasi, uygun klinik ortamda ektopik bir gebeligin varligini dusunduren nonspesifik bir bulgudur. Sivi miktari ve sivinin ekojenitesi, rupture bir ektopik gebeligin varligini tahmin etmede onemli ipuclaridir. Buyuk miktarlarda sivi ve sivinin artmis ekojenitesi, rupture bir ektopik gebeligin hem daha cok gostergesidir. Ektopik gebelik suphesi olan hastalarda, bir adneksiyal kitle ve ekojenik serbest sivinin kombinasyonu, rupture ektopik gebelik icin% 97 pozitif prediktif deger ile iliskilidir. Rupturden once ektopik gebeligin saptanmasi kan kaybini ve buna bagli morbidite ve mortaliteyi onleyecektir. Yirtilma meydana geldiginde bile, ultrason goruntulemeyle erken tespit acikca daha fazla kan kaybini onlemeye yardimci olacaktir.



Kurtaj
Guvensiz bir ortamda yapilan kurtajin anne olumlerinin % 13’unu olusturdugu bilinmektedir (WHO 2005). Kurtajin kendiliginden mi yoksa isteyerek mi olduguna bakilmaksizin, sonraki olaylar ve alinan bakim, kurtajin guvenli mi yoksa guvenli mi oldugunu belirler. Tamamlanmamis kurtaj uygun sekilde tedavi edilmezse, kanamaya, soka, sepsise ve olume neden olabilir. Tamamlanmamis dusuk ve ektopik gebelik semptomlari benzer olabileceginden, ultrason goruntuleme kesin tani elde etmek icin yararlidir. Dahasi, bir dusuk oldugu varsayilirsa veya hamileligin sonlandirilmasi, ilk ultrason goruntulemesi olmadan gerceklestirilirse, sonraki kanama ve agri sIkayetlerinin, kalan gebe kalma urunleri, ektopik gebelik veya hatta hemorajik korpus luteumdan kaynaklanip kaynaklanmadigi bilinmeyebilir.Ilk Trimesterde Yapilan Ultrason Goruntulemenin Onemi
Tum bunlara ek olarak, erken ultrason goruntuleme, eksIk abortusun bosaltilmasi sirasinda veya retrovert / retrofleksiyonlu uterusun bir sonucu olarak gebeligin sonlandirilmasi sirasinda meydana gelebilecek uterus perforasyonunu onleyebilir. Ultrason, hangi gebeliklerin yasayabilir ve hangilerinin dusuk yapma olasiligi en yuksek oldugunu belirlemede de yararlidir. Tamamlanmamis kurtajin ultrason bulgulari, atilan urunlerin miktarina bagli olarak degisebilir; duzensiz sekle sahip kucultulmus bir kese boyutu ve / veya rahim icindeki plasental dokuyu temsil eden ekojenik bir malzeme olarak gorunebilir. Yumurta sarisi kesesi veya embriyo icermeyen duzensiz bir gebelik kesesi, yanmis bir yumurta ile tutarlidir. Tamamlanmamis kurtajin ultrason bulgulari, atilan urunlerin miktarina bagli olarak degisebilir; duzensiz sekle sahip kucultulmus bir kese boyutu veya rahim icindeki plasental dokuyu temsil eden ekojenik bir malzeme olarak gorunebilir.
Yumurta sarisi kesesi veya embriyo icermeyen duzensiz bir gebelik kesesi, yanmis bir yumurta ile tutarlidir (Tamamlanmamis kurtajin ultrason bulgulari, atilan urunlerin miktarina bagli olarak degisebilir; duzensiz sekle sahip kucultulmus bir kese boyutu veya rahim icindeki plasental dokuyu temsil eden ekojenik bir malzeme olarak gorunebilir. Yumurta sarisi kesesi veya embriyo icermeyen duzensiz bir gebelik kesesi, yanmis bir yumurta ile tutarlidir., oysa kardiyak aktivitesi olmayan bir fetus, kacirilmis bir kurtajla tutarlidir.
Mumkun oldugu durumlarda renkli ve spektral Doppler uygulamasi ile TAS veya TVS kullanmak, artik canli olmayan ve muhtemelen kendiliginden atilabilecek bir dokudan tutulan gebe urunleri haric tutarken onemlidir. Renkli Doppler, varsa, tutulan urunler bolgesinde odaksal olarak artmis renkli Doppler akisi gosterecektir.

Gebelikte Trofoblastik Hastaliklar
Gestasyonel trofoblastik hastaliklar, hidatidiform mol, invazif kostebek, koryokarsinom, plasental bolge trofoblastik tumor ve epiteloid trofoblastik tumoru iceren iyi huylu ve kotu huylu trofoblast durumlarinin bir spektrumudur. Erken gebelik kosullarinda sIk gorulen vajinal kanama veya kahverengimsi lekelenmenin yani sira, molar gebelikler daha buyuk bir uterus, hiperemezis, vagin basina uzum benzeri vezikul gecisi, preeklampsi ve hipertiroidizm ile ortaya cikabilir. Molar gebelik komplikasyonlari yasami tehdit edebilir ve sunlari icerir:
• Mevcut bir kostebek veya lokal invazyondan kaynaklanan hemoraji
• Maternal kan kaybina bagli anemi
• Teka lutein kistlerinin rupturu veya icine kanama
• Trofoblastik dokunun uterin damarlardan gecmesine bagli pulmoner emboli veya pulmoner odem ve
• Maligniteye ilerleme
Ilk Trimesterde Yapilan Ultrason Goruntulemenin OnemiCogu molar gebelikte karakteristik sonografik gorunum, hidropik villusun gosterilmesidir. Tam bir kostebegin tipik sonografik gorunumu, cok sayida kucuk kistik bosluk iceren kompleks ve ekojenik bir intrauterin kitlenin gorunumudur ve bu, brut patolojideki hidropik villuslara karsilik gelir. Ayrica anembriyonik bir gebelik veya kurtaji taklit eden buyuk, merkezi bir sivi koleksiyonu gorulebilir. Bazen, degisken ekojenitenin merkezi bir kutlesi vardir. Renkli Doppler sonografi, miyometriyumdaki artan kan akisi alanlarini tespit etmek icin kullanilir. ve kemoterapinin etkinligini izlemek icin bir arac olarak kullanilabilir.
En iyi uygulama, canli olmayan gebeliklerden alinan tum gebelik urunlerinin histolojik olarak incelenmesini gerektirse de, ultrasonografik bulgulara bakilmaksizin, ultrason ilk olarak gebeligin yasayabilir olup olmadigini belirleyecektir. Bu, bu durumda ultrasonun onemini kucumsemez. Ikinci olarak kirsal ortamlarda histolojik rapora erisim gecikebilir veya hic mevcut olmayabilir. Bu nedenle ultrason goruntuleme, ilk tanilara ve ozellikle histoloji icin laboratuvar olanaklarinin bulunmadigi durumlarda, histolojik degerlendirme icin yuksek malignite riski tasiyan hastalarin dikkatle secilmesine yardimci olacaktir.

Gebelik Yasi Tahmini
Ilk trimesterde bir hasta, ozellikle son adet donemini (LMP) hatirlayamayanlar veya 28 gunluk duzenli adet dongusu olmayanlar, gebelik yasinin (GA) tahmininde ultrason goruntulemeden yararlanabilir. Gebelik yasi perinatal mortalitenin en onemli belirleyicilerinden biri olarak ortaya cikmistir. Gebeligin sonucu, ultrason goruntuleme ile belirlendigi uzere gebelik yasiyla daha yakindan ilgilidir. Dogru GA, intrauterin buyume kisitlamasinin (IUGR) gelecekteki tespitini saglar, gebelik yasina gore buyuktur (LGA) ve ayrica dogum icin karar vermede veya erken membran rupturu (PROM), postdates, plasenta previa, hipertansif bozukluklar vb. gibi. Bu nedenle, GA’nin en dogru tahmini ilk trimesterde (7-13 hafta gebelik) bas-popo uzunlugu (CRL) kullanilarak yapilir ve klinik tarih kullanmaktan bile daha guvenilirdir. CRL, fetal bastan sagriya kadar olan maksimum duz cizgi mesafesi olculerek belirlenir.

Coklu Hamilelik
Ultrasonografi, TVS kullanarak cogul bir gebeligi (gebeligin bes haftasi kadar erken) tespit etmek icin tercih edilen tani aracidir. Ikizlerde perinatal olum orani tekillere gore yaklasIk 5 kat daha yuksektir, monokoryonik (% 5) dikoryonik (% 2) ikiz gebeliklere gore daha yuksektir. Yine, preeklampsi prevalansi ikizlerde tekil gebeliklere gore yaklasIk 4 kat daha fazladir. Diger komplikasyonlar arasinda dusuk yapma riski ve erken dogum vardir. Plasenta previa, yanlis sunum ve plasenta ani riskinde artis vardir. Anemi, tekillere gore uc kat daha yaygindir. Ikizlerde atonik dogum sonu kanama riski de cok daha yuksektir. Ayrica, anneye operatif mudahale riski de artmaktadir. Bu nedenle dogum oncesi donemde daha fazla gozetim gereklidir ve ultrason goruntulemeyle erken tespit uygun bir uygulama haline gelir.
Ilk trimesterde dikoryonik ikizler, koryonik keseler arasinda kalin bir septumun varligi ile kolaylikla ayirt edilebilir; septum, ikizler arasi zarin koryonik bilesenini olusturur. Bu septum hamilelik ilerledikce incelir, ancak daha kalin kalir ve zarin tabaninda lambda isareti olarak adlandirilan ucgen doku cikintisi olarak tanimlanmasi daha kolaydir. Lambda isaretinin varligi veya yoklugu icin ikizler arasi zarin tabaninin sonografik incelemesi, dikoryonik ve monokoryonik gebelikler arasinda guvenilir bir ayrim saglar. Koryonisitenin bu kesin teshisi ikinci ve ucuncu trimester taramalari ile mumkun olmayabilir; dolayisiyla ilk uc aylik taramalarin onemi buyuktur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 22:04   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık ceren

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:36   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilği paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:05   #4
Standart

coklu hamilelik aman Allahim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 30 Eylül 2022, 21:38   #5
Farklının Farkını Farklılar Fark Eder
Klaus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bilgi paylasimi icin tskler

________________

whynot?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:39.