IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Temmuz 2020, 14:50   #1
Standart Adet Doneminde Kan Pihtilarinin Nedenleri

Menstruasyon sirasinda kan pihtilari, kadinin hormonlarindaki dengesizlik nedeniyle uterus duvarlarinin astarinin kalinlasmasina neden olabilecegi icin normal olarak gorulebilir. Bu durum daha agir kanamaya ve 5 mm ila 3-4 cm arasinda degisen pihti olusumuna neden olabilir. Bununla birlikte, pihti menstruasyonu cogu durumda normal olmasina ve tedavi gerektirmemesine ragmen, baska durumlarda anemi, endometriozis veya fibroidler gibi hastaliklardan kaynaklanabilir, bu nedenle kanin nedenini degerlendirecek bir jinekologu gormek onemlidir.

Pihtili Gecen Adet Donemlerinin Nedenleri
Adet kan pihtilari adet doneminin en agir gunlerinde normal bir durumdur ve pihtilarinin kesin nedeni belirsizdir. Uterus astarinin (endometriyumunuzun) dokulmesi, tipik olarak yavas yavas veya aniden artan bir akis hacmine sahip olmasina neden olur. Adet kanamasi ayrica sure, renk (eski veya yeni kandan) ve dokuya gore degisir. Regl donem kan dokusu, kan pihtilari olarak ortaya cikabilen endometriyal dokunun dokulmesinin bir sonucu olarak degisir.
Pihtili bir donem genellikle endise kaynagi verici degildir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, ayni zamanda bazi iltihaplanma veya endometriozis gibi hastaliklarin bir isareti olabilir ve bu nedenle menstruasyon veya ultrasondan sonra kan pihtilasma testi yapilmasi gerekebilir. Bunun icin oncelikle bir jinekolog gorunmek gerekir. Kisi pihtili menstruasyon ile 2’den fazla adet dongusune sahip oldugunda, bunun sebebi sunlar olabilir:



Dusuk
Menstruasyon sirasinda kan pihtilarinin rengi ozellikle hafif sarimsi veya grimsi ise, hamileligin ilk uc ayinda dusuk oldugunu gosterebilir. Yapilmasi gerekenler dusuk yapmis olup olmadigini dogrulamak icin bir jinekologa gorunmek gerekir, ancak kanama cok agirsa, uygun tedaviyi baslatmak ve cok fazla kan kaybini onlemek icin hizli bir sekilde hastaneye gidilmelidir. Cogu durumda, dusuk hamileligin ilk haftalarinda ortaya cikar ve kanama sadece 2-3 gun surer.

Endometriozis
Endometriozis, agir adet kanamasi, yogun agri ve pihti olusumuna yol acabilen uterus disinda endometriyal dokunun buyumesi ile karakterizedir. Bu bozukluk 30 ila 40 yas arasindaki kadinlarda daha sIk olmasina ragmen, her yasta ortaya cikabilir. Yapilmasi gerekenler: Jinekologa gorunerek transvajinal ultrason veya kan testi gibi testler yaptirmaktir. Ve genellikle kadinin hamile kalma arzusuna bagli olarak ilac kullanimi ile yapilabilen tedaviye baslanmalidir ve bunun icinde hormonlar veya cerrahi ile ilgili taninin konmasi gerekir.

Myom
Myom uterusun ic duvarinda olusan, genellikle uterusta agri, pihti olusumu, agir adet kanamasi ile donemler arasinda kanama gibi semptomlara neden olan iyi huylu bir tumordur. Yapilmasi gerekenler, pelvik ultrason cektirmek ve miyomun varligini dogrulamak icin bir jinekolog gorunmektir. Tedavi ilacla veya fibroid veya fibroid embolizasyonunu kaldirmak icin ameliyatla yapilabilir.

Demir EksIkligi Anemisi
Demir eksIkligi anemisi pihtilarla bir donemin nedenlerinden biri olabilir, cunku demir eksIkligi kan pihtilasmasini degistirebilir ve adet pihtilarina yol acabilir. Yapilmasi gerekenleri tespit edilmesi icin bir hekime gorunmek gerekir ve yapacagi kan testi ile recete edilen demir takviyesi kullanarak tedavi edilebilir. Veya hekim tarafindan demir acisindan zengin gidalar kisinin diyet listesine eklenmesi tavsiye edilebilir. Bu gidalar mercimek, maydanoz, fasulye ve et vb. dir.

Endometriyumu Etkileyen Diger Hastaliklar
Endometriyumun asiri buyumesi olan endometriyal hiperplazi veya endometriyumda polip olusumu olan endometriyal polipler gibi diger endometriyal hastaliklar, uterusun buyumesi nedeniyle pihtilarla bir sure gecirmeye neden olabilir. Problemi dogru bir sekilde tanimlamak icin jinekologa gorunmek gerekir. Tedavi, endometriyal dokunun kuretaji veya progesteron kullanilarak yapilabilir.



Vitamin ve Mineral EksIkligi
C vitamini veya K eksIkligi gibi pihti olusumunu duzenleyen vitamin ve minerallerdeki eksIklik, kan pihtilasmasini degistirerek adet donemi boyunca pihti olusumuna neden olur. Yapilmasi gerekenler olarak, bu gibi durumlarda, ornegin ispanak, portakal, cilek, brokoli veya havuc gibi yiyecek alimini artirilmasi tavsiye edilir.

Jinekolojik Muayeneler veya Dogum
Topakli donemler jinekolojik muayenelerden sonra veya dogum sirasindaki komplikasyonlar nedeniyle de ortaya cikabilir. Yapilmasi gerekenler: genellikle adet donemi 2 veya 3 gun icinde degisIklik gostermeyi birakir ve bir sonraki dongude normale doner. Bu nedenle, pihtilar gorunmeye devam ederse, jinekologa gorunmek onemlidir.

Adet Kan Pihtilari Hakkinda Bilinmesi Gerekenler
Donem kan pihtilari adet kaninin ortak ozellikleri olan kumeler, parcalar veya jole benzeri bir kivam gibi gorunebilir ve boyut ve sayi olarak degisebilir. Ortalama bir sure yaklasIk 2 ila 3 yemek kasigi (35 ila 40 mililitre) kan ve doku birakir. Ozellikle en agir gunlerde pihti veya kumeler fark etmek normaldir. Menstruel kan pihtilari venoz kan pihtilarindan (hormonal dogum kontrolu ile ilgili olarak tartisilan tur) farklidir. Kan pihtilari, pihtilasmanin bir sonucudur( yari kati veya kati bir duruma sivi kan yapma sureci) Dolasimdaki kandan kaynaklanan kan pihtilari yaralanmadan kanamayi durdurmak icin gereklidir, ancak gereksiz yere de olusabilir ve tibbi sorunlara neden olabilirler.
Vucudun antikoagulanlarinin donem kan pihtilarinin arkasinda oldugu genellikle kabul edilir. Boston Cocuk Hastanesinde Genc Kadin Sagligi Merkezi’ne gore, vucut adet kaninin dokulurken pihtilasmasini onlemek icin bu maddeleri serbest birakir, ancak kan pihti olusumunda akis hacmi agir oldugunda antikoagulanlarin tam olarak etkili olmasi icin her zaman yeterli zaman yoktur.
Vajinada veya uterus kavitesinde donem pihtilarinin nerede olustuguna dair celiskili kanitlar vardir. Kan pihtilasmasinin genellikle trombin ve fibrinojen gibi iki proteinin etkilesiminden olustugu anlasilir. Bununla birlikte, bazi arastirmalar adet kaninin ne trombin ne de fibrinojen icerdigini iddia etmektedir. Erken bir calisma, adet kaninin akiskanliginin, daha once pihtilasmis kani cozen bir litik maddenin sonucu oldugunu ileri surmustur. Litik bir madde, bir seyi cozen bir maddedir. Yani bu, kan pihtilarinin bir litik ajan tarafindan iyice sivilastirilmadigi olusumlar anlamina gelebilir.
Baska yapilan calismalarda fibrinojen ve donem kan pihtilarinin rolunun farkli oldugu tespit edilmistir. Plazminojen aktivatorleri, fibrinolize neden olan bir grup enzimdir ( kan pihtilarinin cozulmesi) Arastirmalar, HMB’den muzdarip insanlarin uterusun astarinda kan pihtilarini cozen daha fazla enzime sahip oldugunu tespit etmistir. Yapilan baska calismalar, adet kan pihtilarinin mukus ile ilgili maddelere kirmizi hucre birikimleri oldugunu ve adet oncesi fazda bulunan iddia mukozasinin adet kanini sivilastirmayi amacladigini belirtmektedir.
Periyot pihtilarina tam olarak neyin neden oldugu konusunda tutarsizlik olsa da, bunlar yogun akis hacmi gunlerinde donem kaninin ortak ve normal bir ozelligidir. Agir adet kanamasinin (HMB) bir gostergesi olabilecek ceyrek boyutundan daha buyuk birden fazla kan pihtisi varsa, buyuk ve grimsi pihtilar tespit edilmemis bir dusukten olabilir. Oral antikoagulanlar (kan pihtilarini onlemek icin ilac) alirsaniz, agir ve uzun menstruel kanama yasanabilir (6, 7). UpToDate’e gore, menorajili kadinlarin yuzde 15 ila 24’une kadar von Willebrand hastaligi, bagisIklik trombositopeni veya trombosit fonksiyon kusuru gibi bir tur kanama durumu olabilir. Vucudun diger bolgelerinden kanama yaralanma veya hastaliktan kaynaklanir, bu nedenle adet kanamasi ilgisiz bir surec oldugu icin farkli gorunebilir. Her zaman donem kaninin tutarli ve saf bir kirmizi sivi olmasi beklenmemelidir.
Adet doneminde kucuk doku parcalariyla da gelebilir ve bu kadinin dusuk yapmis oldugu anlamina gelmez. Bu doku parcalari kadinin kendi endometriyumunun kucuk parcalaridir, ancak renksizdir. Kanin kirmizi hucreleri ve beyaz hucreleri oldugu gibi, endometriyum da bu renklenmeye sahip olabilir. Menstruasyonda art arda 2 dongude doku parcasi varsa, gozlem muayenesi icin jinekologa gidilmeli ve gerekirse test istenmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Ekim 2022, 00:59   #2
Standart

dusuk mu Allah korusun

________________

No MoRe DramA
 
Alt 01 Ekim 2022, 07:28   #3
Standart

Hormonlardan kaynaklı oluyor genelde. Herkese göre değişir

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:07.