IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2020, 09:07   #1
Standart COVID-19: Salgin Gebelik Planlarini Nasil Etkiliyor?

Bircogu cift, viruse maruz kalma endiseleri, tedavi eksIkligi ve beklenen ekonomik kargasa nedeniyle hamilelik planlarini askiya aldi. Uzmanlar, COVID-19’un finansal etkisinin bircok insanin daha az cocuk sahibi olmasina yol acacagi konusunda uyarilarda bulunmaktadirlar. COVID-19, hem ABD’de hem de dunyada bircok kadin icin bebek sahibi olma dusuncesini beklemeye almasina neden olmustur.

Gebe Kalmaya Iliskin Ortak Korkular
Yeni korona virusun ciktigi ilk gunler hamileligi ertelemenin tek nedeni bu salginin hala anlasilamamis olmasi ve finansman konudaki endiselerden kaynaklanmaktaydi. Mayis 2020 tip dergisi PsIkosomatik Dogum ve Jinekoloji tarafindan cevrimici yayinlanan bir Italyan arastirmasi, cevrimici gorusmelerde ankete katilan 1.482 kisinin yuzde 82’sinin Subat ayinda Italya’yi vuran salgin sirasinda gebe kalmayi denemek istemediklerini belirtmislerdir. Dunya Saglik Orgutu’ne (WHO) gore Mart ayinin sonunda salgin zirveye ulasmis ve arastirmacilar yeni bir arastirma yapmislardir. Bu arastirmaya gore gebe kalmayi denemek isteyen geri kalan yuzde 18’in ucte birinden fazlasinin, gelecekteki ekonomik zorluklarin ve hamilelik sonuclarinin endiseleriyle ilgili olarak hamilelik planlarindan vazgectiklerini tespit etmistir.
ABD merkezli 20 ila 45 yas arasi kadinlar icin dogurganlik testi ureticisi Modern Fertility, COVID-19’un etkisine odaklanarak Nisan ayinda 2020 Modern Dogurganlik Durumu raporunu yayinlamistir. Yeni korona virus salgininin Kuzey Amerika’da ( WHO’ya gore ) arttigi Mart ayinda 406 katilimcidan yuzde 61’i su anda cocuk ve aile planlamasi konusunda daha endiseli olduklarini belirtmisler ve yuzde 31 oraninda COVID- 19 doneminde cocuk edinme kararlarini tamamen iptal etmislerdir.
COVID-19 endiseleri dogum oncesi bakima erisim korkusu, finansal nedenler, COVID-19’un kendilerine bulasma endiseleri ve hastaliga yakalanan bir partnerin korkularini icermektedir. Katilimcilarin beste biri, dogurganlik klinikleri koronavirus nedeniyle tedaviyi biraktigi icin cocuk yapma planlarini geciktirdiklerini dile getirmislerdir. Buna ek olarak, Haziran ayi ortasinda, kar amaci gutmeyen bir kamu politikasi kurulusu olan Brookings Institute’tan yayinlanan yeni bir raporda, 2021’de Amerika BirlesIk Devletleri’nde 300.000 ila 500.000 daha az dogum olacagini tahmin edilmektedir. Ve bu etkinin 2020’den sonrada devam etmesi beklenmektedir.



Irksak Farklar Arasinda Gebelik Korkusu
Pandemi, kadinlarin irksal ve cinsel yonelim farkliliklarina dayanan hamileligi nasil dusundukleri konusunda da farkliliklar ortaya koymustur. Guttmacher Enstitusu tarafindan bu ay yayinlanan yeni bir calismada, arastirmacilar Siyah’in kadinlarin yuzde 44’unun ve Ispanyol kadinlarinin yuzde 48’inin hamileligi ertelemek istediklerini veya koronavirus nedeniyle daha kucuk ailelere sahip olmak istediklerini, belirtmislerdir. Kadinlarin yarisi (yuzde 48), escinsel, lezbiyen, biseksuel veya “diger” cinsel yonelim olarak tanimlanan kadinlarin yarisina kiyasla, daha sonra hamile kalmak istemisler veya pandemiden dolayi daha az cocuk sahibi olmak istediklerini bildirmislerdir.

COVID-19 Finansal Korkulari Aile Genislemesini Nasil Etkiliyor?
Su an tum dunya da finansal korkular ust duzeydedir. ABD Calisma Bakanligi tarafindan 9 Mayis’ta Washington Post’ta yayinlanan bir makalede bildirilen istatistiklere gore, kadinlar pandeminin neden oldugu isten cikarma ve izin gibi durumlardan dolayi sIkinti yasamislardir ve Mart ve Nisan aylarinda 20.5 milyon insan isini kaybetmistir. Nisan ayinda yuzde 14,7’lik issizlik orani gorulmustur. Washington Post, bu pozisyonlarin cogunun, gunduz bakim calisanlari, kuaforler, otel temizleyicileri ve dis hijyenistleri gibi kadinlar tarafindan yapildigini bildirmektedir. Washington Post’a gore cocuk bakimi endise kaynagi olmaya devam etmektedir. Cogu okul ve cocuk bakim merkezi kapaliyken ve pandemi oncesi kapasitelerinin cok azi yeniden acildigindan dolayi, ev disinda calisirken cocuklara bakmak, imkansiz degilse bile zor ve stresli bir durumdur. Bu yuzden bircok kisi icin su anda gebe kalma dusuncesini hale ertelenmesi gereken bir durum olarak gormektedir.

Pandemi Sirasinda Gebelik Bakimi Hakkinda Bilinmesi Gerekenler
Doktorlar, boyle bir donemde hamile kalmak istemenin kisisel bir secim oldugunu, salgin sirasinda hamile kalmayi dusunenlerin mumkun oldugunca internetten veya telefondan saglik hizmeti almalari gerektigi konusunda tavsiyelerde bulunmaktadirlar. Ve hamilelik doneminde kisiye kimin eslik edebilecegi konusunda sinirlamalar getirilmesi gerektigini belirtmektedirler. ACOG internet sitesi, “Guncel raporlar hamile kadinlarin genel halka gore daha siddetli semptomlari olmadigini gostermektedir.” “Ancak, diyabet, akciger hastaligi veya kalp hastaligi gibi bazi saglik sorunlari olan kisilerin COVID-19’dan daha yuksek ciddi hastalik riski oldugunu da bilmeleri gerekmektedir.
ACOG ve mevcut arastirmaya gore, COVID-19’un hamilelik, dogum veya dogum sirasinda bir fetuse gecmesi olasi degildir. Ancak bu konuda daha cok arastirma yapilmasi gerekmektedir. Dogumdan sonra, yeni dogmus bir bebek, viruse maruz kalirsa virusu alabilir.

Bu Yil Beklenen Dogum Kontrol Trendleri
Hamile kalmak istemeyenler icin dogum kontrolu cok onemlidir. Planli Ebeveynlik Federasyonu Amerika Saglik Hizmetleri Muduru Gillian Dean, “COVID-19 salgini, dunyanin dort bir yanindaki insanlar icin realist bir bakis acisi sunmus ve oncelikleri degistirmis” demistir. “Tum belirsizlikler nedeniyle, bulgularin bircok insanin hamile kalmayi erteleme karari aldigini gostermesi sasirtici degildir. Orgut, kadinlar pandemi sirasinda aile planlamasi hakkinda kararlar verirken hastalara tele saglik ve sahsen dogum kontrolu ve kurtaj hizmetleri sunmayi taahhut etmektedir. ” aciklamasini yapmistir.

Dogum Kontrolde Patlama mi Yasanmaktadir?
Sanal bir dogum kontrol hizmeti olan SimpleHealth’in CEO’su Carrie SiuButt , cevrimici dogum kontrol saglayicilarinin yeni hastalarda bu yil bir patlama gordugunu belirtmektedir. SimpleHealth, 2018’deki kurulusundan bu yana yuz binlerce hastaya hizmet vermis ve “yeni hasta sayisinda buyuk bir artis yasanmaktadir. Subat 2020’den beri hasta tabanina iki katindan fazla yeni hasta kaydi yapilmistir.
Sirket, kadinlarin 21 gun boyunca taktigi, yedi gun boyunca cikardigi ve bir yila kadar modeli tekrarlayan, yeniden kullanilabilir vajinal halkayla olan uzun etkili dogum kontrolu kullaniminda bir artis oldugunu bildirmektedir. Bu uzun etkili dogum kontrol yontemi, muayene ziyareti gerektirmez ve kadinlar yuzugu kendileri takar ve cikarir. Bu yontem hastalar tarafindan pek cok dogum kontrol yontemine gore kabul goren bir yontemdir cunku pratiktir.
SimpleHealth, uygun hastalarin yaklasIk yuzde 20’sinin cinsel iliskiden hemen sonra gebe kalmayi onlemek icin kullanilabilen dogum kontol yontemini talep ettigini de bildirmektedir. Kadinlarin bu sure zarfinda hamilelikten kacinmak icin hangi yontemi kullandiklari onemli degildir, kendileri icin dogru olduklarini dusundukleri secimleri yapmalari onemlidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 25 Nisan 2021, 09:07   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 25 Nisan 2021, 09:08   #3
Standart

Emeğinize sağlık.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 25 Nisan 2021, 11:38   #4
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Pek korkmamışlar gibi gibi

 
Alt 30 Eylül 2022, 02:49   #5
Standart

korktular bir cogu ama sukur birsey olmadi cok arkadas var cocuklarini sagsaglim aldilar kucaklarina

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:16.