IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2020, 11:57   #1
Standart Adet oncesi gerginlik sendromu neden olur?

Bu semptomlarin en onemli ozelligi tahmin edilebilir bir donguye sahip olmasidir. Ancak hem fiziksel hem de duygusal degisIklikler ile bunlarin yogunluklari kisiden kisiye gore degisir. Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doc. Dr. Taner Usta, oldukca sIk gorulen bu sendromun belirti ve nedenlerini bizler icin paylasti.


SENDROMUN BELIRTILERI NELERDIR?

Adet oncesi gerginlik sendromunun cok cesitli belirtileri bulunmaktadir. Bu belirtiler duygusal, davranissal ve fiziksel belirtilerdir. Duygusal ve davranissal degisIkliklerin arasinda gerginlik ve kaygi, depresyon, aglama nobetleri, duygu durum degisIklikleri, kontrolsuz ofke, yeme aliskanliklarinda degisIklik ve as erme, uyumada zorlanma, sosyal cekingenlik, konsantrasyonda zorlanma ve libidoda degisIklikler yer alir. Eklem ve kas agrisi, bas agrisi, yorgunluk, kilo alma, abdominal agri, goguslerde hassasiyet, sivilcelenme, ishal ya da alkol intolaransi ise sendromda ortaya cikan fiziksel belirtilerdir.

Bu degisIklikler genellikle gunluk yasami etkileyecek kadar siddetlidir ve bircok kadinda adet dongusunun baslamasini takiben 4-5. gunde kaybolur. Az sayida kadinda bu etkiler asiri siddetli olmaktadir. Bu cok agir durum ise Premenstruel Disforik Bozukluk olarak adlandirilir ve mutlaka tedaviye ihtiyac duyar.


BILINEN NEDENLERI NELERDIR?

Tam olarak hangi nedenlerin adet oncesi gerginlik sendromuna neden oldugu henuz bilinmemektedir. Ancak birden fazla faktorun ortaya cikmasiyla bu sendromun yasandigi dusunulmektedir. Bunlarin basinda ise dongu oncesinde vucutta meydana gelen hormonal degisIklikler yer alir. Bu durum hamilelik ya da menopoz donemi ile beraber ortadan kalkar.


Ayrica bu donemde beyinde gelen kimyasal degisIkliklerinde adet oncesi gerginlik sendromuna neden oldugu dusunulur. Neurotransmitter gorevi goren serotonin miktarinin dusmesi duygu durum degisIkliklerine neden olarak depresyon, yorgunluk, as erme ya da uyku problemlerinin gorulmesine neden olur. Son olarak tanisi konmamis depresyon da bu sendroma yol acabilir. Ancak tek basina depresyon tum belirtilere neden olmaz. Tedavide yeme-icme aliskanliklarin degisimi, dogum kontrol haplari, aktivite ve psIkolojik desteginde cok onemli yeri vardir.

Gunluk hayatta yapilacak olan ufak degisIklikler ya da cesitli tedavi yontemleri adet oncesinde yasanan gerginligin kontrol altina alinmasina yardimci olur. Bu noktada onemli olan ortaya cikan problemlerin hayati olumsuz etkilemesinin onune gecmektir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 23:04   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Her kadında olan bir durum

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:48   #3
Standart

uzak durulmasi sart jajaja

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:50.