IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2020, 09:48   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tekrarlayan Dusuk: Nedenleri, Tedavisi ve Onlemek Icin Yapilmasi Gerekenler

Dusuk, ciftler icin aci verici ve duygusal bir deneyimdir ve gebe kalmaya calisan ciftler icin yikici olabilecek coklu dusukler yasanabilir. Birden fazla hamilelik kaybi yasadiysa, olasi nedenler ve tedaviler hakkinda uzman bir doktordan bilgi almak gerekebilir. Bu yazida tekrarlayan dusukler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Tekrarlayan Dusuk Nedir?
Tekrarlayan dusuk, art arda iki veya daha fazla gebelik kaybi olarak tanimlanir. Amerikali kadinlarin yaklasIk yuzde 1’inin birden fazla dusuk yasadigi, ancak bazilarinin daha sonra basarili bir hamilelige sahip olabilecegi tahmin edilmektedir. Dusuk yapma duygusal olarak aci verici olabilirken kisinin yasamini ve sagligini etkileyebilir. Dusuk yapmis kadinlar daha sonra hayata farkli acilardan bakabilirler ve hayattan zevk almayabilirler. Coklu dusuklere neden olabilecek faktorleri anlamak ve tedavi seceneklerini kesfetmek kisinin dusuk sonrasi yasadigi yas tutma surecinde kisiye yardimci olabilir.



Tekrarlayan Dusukler
Embriyo dollenme sirasinda anormal sayida kromozom aldiginda dusuklerin yuzde 60’indan fazlasi meydana gelir. Bu, altta yatan bir tibbi durum olmadan tesadufen meydana gelen genetik bir sorundur. Kadinlar yaslandikca, bunun olma sansi artmaktadir. Bazi ciftler, bir partnerinin bir parcasi baska bir kromozoma aktarilmis bir kromozoma sahip oldugunda tekrarlayan dusukler yasayabilir. Bu kromozomal translokasyon olarak bilinir. Genelde herhangi bir belirti veya semptomu olmayanlar; bununla birlikte yumurtalari veya spermleri, normalden daha fazla veya daha az sayida farkli kromozomlara sahip olmaktadir.
Bu, embriyonun cok fazla veya cok az genetik materyalin yasayabilmesine ve dolayisiyla dusuk yapmasina neden olur. Bu durumlarda, kadin fetus yeni olusurken tekrarlayan erken dusuk yasanabilir. Tekrarlayan dusuk, altta yatan bir saglik durumuna atfedilebilir. Ornegin, antifosfolipid sendromu (APS) adi verilen bir otoimmun bozukluk, dusuk ve fetal olum ile iliskilidir. Bu durumda, bagisIklik sistemi normal kan pihtilasmasinda rol oynayan bazi maddelere karsi antikorlar olusturur.
Diyabet ayni zamanda sIk dusuklere de katkida bulunabilir. Yuksek kan sekeri seviyeleri, ozellikle hastalik iyi yonetilmezse, fetuse zararli olabilir. Polikistik over sendromu (PCOS) , tekrarlayan dusukler icin oranlari arttiran baska bir tibbi durumdur. Hiperprolaktinemi ve tiroid bozukluklari (orn., Hipotiroidizm ve otoimmun tiroidit) gibi hormonal bozukluklar da tekrarlayan gebelik kaybi sansinin artmasina neden olabilir.
Tekrarlayan dusuk, altta yatan bir saglik durumuna atfedilebilir. Ornegin, antifosfolipid sendromu (APS) adi verilen bir otoimmun bozukluk, dusuk ve fetal olum ile iliskilidir.
Ureme organlarinda anormallikleri olan kadinin tekrarlayan erken dusuk yapma sansi daha yuksektir. Bir doku duvari ile kismen iki bolume ayrilan uterus gibi dogustan uterus anormalligi, coklu dusuklerin en yaygin nedenlerinden biridir. Asherman sendromu adi verilen bir durum, tekrarlayan dusuklerle iliskilidir. Bu hastaligi olan kadinlarin uteruslarinda yapisIkliklar ve skarlasmanin yani sira tekrarlayan gebelik kaybina katkida bulunabilecek fibroidler ve polipler (uterusta kanserli olmayan buyume) vardir. Bu durumlarda, implantasyon olamaz, bu nedenle kadinlar bilmeden once hamileligi kaybedebilir.
Bazi cevre ve yasam tarzi secimleri tekrar tekrar dusuklere neden olabilir. Asiri sigara icen veya fazla icen kadinlarin cansiz fetusleri tasima riski artabilir. Bazi tehlikeli kimyasallara maruz kalinan bir alanda calismak da dusuk yapma riskini artirabilir. Doktor kisinin yuksek riskli bir ortamda oldugunu dusunuyorsa, saglikli bir hamilelik gecirme sansini artirmak icin yasam tarzi degisIklikleri onerebilir.

Tekrarlayan Dusuk Sonrasi Test
Uc dusukten sonra, doktor tekrarlayan dusuk testi onerebilir ve kisiyi pelvik muayene de dahil olmak uzere tam bir fiziksel muayeneden gecirebilir. Diger ic muayeneler arasinda rahim, fallop tupleri ve yumurtaliklardaki anormallikleri tespit etmek icin vajinal bir ultrason bulunur. Ayrica seklini degerlendirmek icin uterusun rontgenini de olabilir. Salin sonohisterogram, skar dokusu veya fibroidler gibi uterustaki buyumeleri teshis edebilen baska bir prosedurdur.
Altta yatan saglik durumlarini kontrol etmek icin doktor kan testleri yapabilir. Bu testlerden biri, hamileligi vadede tasima yetenegini etkileyebilecek belirli hormonlarin ozellikle prolaktin, tiroid ve progesteron seviyelerini kontrol edebilir. APS’den supheleniliyorsa, antifosfolipid antikorlari ve lupus antikoagulan testi gibi bagisIklik sistemiyle ilgili herhangi bir anormallik tespit etmek icin bir antikor testi verilebilir. Son olarak, doktoru kontrolsuz birakilarak dusuk yapma riskini artiran diyabet testi icin bir glikoz taramasi onerebilir.
Tekrarlayan dusuklerden sonra sIklikla onerilen prosedurlerden biri histeroskopidir. Bu prosedurde, Asherman sendromu, endometriyal polipler, fibroidler veya konjenital uterin anomalileri icin uterus boslugunu incelemek icin uterusa dar bir fiber optik kapsam yerlestirilir. Doktor, dusuklere neden olabilecek bir enfeksiyonu olup olmadigini belirlemek icin endometriyal biyopsi yapabilir.
Ayrica kisinin coklu dusuklere neden olan genetik bir durumu oldugundan suphelenirse, kromozomlarinin bir haritasi olan ve genetik kusurlari teshis etmek icin bir analiz olan bir karyotip testi isteyebilir. Bu ozel tekrarlayan dusuk testi tipik olarak en son gerceklestirilecek testlerden biridir ve ayrica onlardan gelen genetik kusurlari dislamak icin partnere de bazi testler uygulayabilir.

Tekrarlayan Dusuk Tedavisi
Tekrarlayan dusuk tedavisi altta yatan nedenlere baglidir. Cerrahi, rahimdeki intrauterin septumun ayrilmasi ve skar dokusunun cikarilmasi, adezyonlar ve iyi huylu buyumeler dahil olmak uzere bazi sorunlari duzeltebilir. Rahmin sekli hamileligi etkiliyorsa, bazi ameliyatlar seklini duzeltebilir. Bu ameliyatlar tipik olarak birkac haftalik iyilesme sureleri ile laparoskopik olarak yapilir. Otoimmun bozukluklari olan kadinlar, bazi receteli ilaclar veya dusuk dozda aspirin ile rahatlama bulabilir. Bununla birlikte, kanama problemlerine veya mide ulserlerine maruz kalirsa doktora muracaat etmesi gerekebilir.
Altta yatan saglik kosullarini tedavi etmek, ornegin, kan sekerini duzenlemek veya diyabeti daha iyi yonetilmesi coklu dusuklerin azaltilmasina yardimci olabilir. Asiri aktif veya az aktif tiroid bezi, diger tiroid disfonksiyonu basarili bir hamilelik gecirme sansini artirabilir. Bu durumlarin duzeltilmesi veya daha iyi yonetilmesi, saglikli bir hamilelik yasama sansini olumlu yonde etkileyecektir.
Coklu dusukler ciftlerin yaklasIk yuzde 5’ini etkileyen kromozomlarinizin translokasyonundan kaynaklaniyorsa, doktor in vitro fertilizasyon gibi dogurganlik tedavileri onerebilir. Bu tedavi, sperm ve yumurtanin vucut disinda bir laboratuvarda birlestirilmesini icerir. Embriyolar rahim icine implante edilmeden once, translokasyon meydana gelmediginden emin olmak icin test edilebilir. Laboratuvar, saglikli hamilelik sansini artirmak icin saglikli embriyolar icin tarama yapabilir. Bu durumlarda tekrarlayan dusuk sonrasi hamilelik genellikle olasidir.

Tekrarlayan Dusukleri Onleme
Bazi yasam tarzi degisIklikleri, tekrarlayan dusuklerin onlenmesine yardimci olabilir. Sigarayi birakmak, icmek veya yasadisi uyusturucu kullanmak hem genel hem de ureme sagligini iyilestirebilir. Asiri kilolu olmak, dusuk yapma riski ve bir bebegin termini kavramasini ve tasimasini zorlastiran bir durum olan PCOS gelistirme olasiligi ile baglantilidir. Kilo vermek, PCOS veya diyabet semptomlarini iyilestirebilir ve bir bebegin saglikli olarak tasinmasina yardimci olabilir.
Kisinin hayatinda daha az stres olmasi, hamilelik surdurme sansini artiran kosullar yaratabilir. Mesela kisinin asiri stres yaratan zorlu bir isi veya zorlugu olabilir. Eklenen stres ve dusuk yapma arasindaki dogrudan baglanti kesin olmasa da, bazi calismalar zihinsel durumu iyilestirmenin tekrarlayan dusuklerin onlenmesine katkida bulunabilecegini gostermektedir.
Bazi kadinlar hamileliklerinin erken doneminde yeterli progesteron yapamayabilir, bu da dusuklere neden olabilir. Bazi kadinlar hamileliklerini surdurmelerine yardimci olmak icin baslangicta ve hamilelikleri boyunca progestin (sentetik bir progesteron formu) takviyelerinden yararlanabilirler.

Tekrarlayan Dusuk Sonrasi Gebelik
Birden fazla dusuk yapmis kadinlar, gebe kaldiklarinda sevinc yerine endiseli olabilirler. Kisi daha once dusuk yapmissa hamileligi surdurme konusunda endiselenmesi cok normaldir ve bazilarinin dusuk yaptiktan sonra tedavi almalari gerekebilir. Bu durum hamilelik hormonlarindaki degisIklikler anlamina gelir ve daha once dusuk yapmis olunsa bile ruh hali degisimleriyle duygusal bir zaman olabilir. Birden fazla dusuk nedeniyle alinan tedaviye bagli olarak, doktor hamileligin ilerlemesini daha yakindan izlemeyi secebilir. Coklu dusuklere kronik saglik durumlari neden olmussa, kan sekeri veya tiroid durumlar daha yakindan kontrol edilebilir.
Hamilelik sirasinda, doktorun talimatlarina tam olarak uyuldugundan emin olmak gerekir. Folik asit ve dogum oncesi vitaminleri alinmali ve iyi beslenip kaliteli uyku uyunmalidir. Eger doktor kisinin egzersiz yapmasina izin verirse doktorunun tavsiye ettigi sekilde egzersizlerin yapilmasi onerilmektedir.
Tekrarlayan dusukler yasadiysa, ilk adim uzman bir doktora danismaktir. Cunku doktor birden cok dusuk icin altta yatan nedenleri kesfetmeye yardimci olacak ve kisi icin en iyi tedavi seceneklerini onerecektir.
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:40   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 30 Eylül 2022, 02:45   #3
Standart

artik cagimizda ilerledi caresine bakabiliyorlar once Allah

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:16.