IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2020, 16:38   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogum kontrol hapi alan kadinlarin beynindeki hipotalamus bolumu kuculuyor

Insan beynini inceleyen arastirmacilar dogum kontrol hapi kullanan kadinlarin beyinlerindeki hipotalamus bolgesinin kullanmayan kadinlara gore kuculdugunu tespit etti.

Radiological Society of North America'nin (RSNA) yillik konferansinda sunulan arastirma sonuclarina gore beynin alt kisminda ve pituiter bezin uzerinde bulunan hipotalamus bolgesi cesitli hormonlari uretmenin yani sira vucut isisini, istahi, cinsel arzuyu, uyku duzenini ve kalp ritmini duzenliyor.


Bugune kadar dogum kontrol haplarinin ve cinsel hormanlarin insan hipotalamusu uzerindeki yapisal etkileri uzerine derin bir arastirma yapilamamisti. Bunun onemli sebeplerinden biri MRI testlerini analiz etmek uzere gelistirilen henuz kabul gormus bir yontem bulunmamasiydi.

Gruss Manyetik Rezonans Arastirma Merkezi'nde calisan Profesor Michael Lipton "Dogum kontrol haplarinin insan beyni uzerindeki etkisi konusunda ciddi bir arastima eksIkligi mevcut. Ancak biz hipotalamus hacmini olcme metodlarimizi onaylattik ve ilk kez hap kullanan kadinlarin daha kucuk hacimli hipotalamusa sahip olduklarini bulduk" diyor.

HAP EN COK TERCIH EDILEN YONTEMLERDEN BIRI

Agizdan alinan haplar, dunyada en yaygin olarak kullanilan dogum kontrol yontemlerinden biri. Bunun yani sira bu haplar duzensiz adet gorme, sanci, endometriozis ve polikistik over sendromu gibi sIkintilari tedavi etmede de kullaniliyor.

Amerika BirlesIk Devletleri'nde (ABD) Hastaliklari Kontrol ve Onleme icin Saglik Istatistikleri Ulusal Merkezi'nin 2018 raporuna gore 2015 ve 2017 arasinda ulkede 15-49 yaslari arasinda 47 milyon kadin dogum kontrolu uyguluyor ve bu kadinlarin yuzde 12,6'si hap yontemini tercih ediyor.


FARK DRAMATIK BOYUTTA

21 tanesi dogum kontrol hapi kullancisi 50 saglikli kadin uzerinde test yuruten Lipton ve ekibi dogrulanmis olan yeni MRI olcumleme yontemi ile hipotalamus hacimlerini olctu ve bu iki grup kadin arasinda ciddi farklar bulundugunu tespit etti. Lipton sonuclara iliskin sunlari soyluyor: "Dramatik farklar bulduk. Bu ilk bulgular konunun uzerine gidilmesi ve dogum kontrol haplarinin beyin fonksiyonlari uzerindeki etkilerine yonelik daha derin calismalar yapilmasi icin yeterli gucte iliskiyi gozler onune seriyor."
 
Alt 03 Ekim 2022, 02:54   #2
Standart

bunu bilmiyordum ya

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:50.