IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IRC Dünyasından Röportajlar IRC Dünyası üzerinde görev almış, tanınmış kişilerle yapılan röportaj ve söyleşileri bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

131Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2021, 12:07   #1
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart ZirveShell Hosting Sahibi Emrehan İle Röportaj

ZirveShell Hosting Sahibi Emrehan İle Röportaj


ZirveShell Hosting Sahibi Emrehan İle Röportaj


Reyhan : Emrehan öncelikle nasılsınız ? Nasıl gidiyor hayat mücadelesi ?



Emrehan : Şükrolsun ki iyiyim. Hayat mücadelem ekmek kavgası ve sürekli üzerinde çalıştığım yeni projelerle oyalanmak üzere soluksuz devam ediyor. Sizler nasılsınız?



Reyhan : Bende çok iyiyim teşekkür ederim. Öncelikle benim için ve röportajı okuyacak olanlar için biraz kendinizden bahsedebilir misiniz ?



Emrehan : ismim Emrehan, 28 yaşındayım. Samsun doğumluyum fakat ailevi nedenlerden ötürü ömrüm Samsun ve Ordu arasında zikzak çizerek geçti. Şuan Bursa'da yaşıyorum. Bilgisayar Programcılığı bölümü mezunuyum. Okul sonrasında mühendisliğe devam etmek istiyordum fakat ani bir kararla vazgeçip farklı işler kovaladım. 2017 yılı Nisan ayında şuanda da faaliyetini yürüttüğüm ZirveShell İnternet Hizmetleri'ni kurdum. Haricinde forumlarda insanlara her yazılım alanında kod yardımında bulunurum fakat iş yoğunluğundan ötürü bu sıralar forumlara pek bakamıyorum. Onun dışında yalnız yaşayan, iş yoğunluğundan ötürü gezmeye eğlenmeye pek vakti olmayan, mecburiyetten ötürü biraz asosyal biriyim.



Reyhan : Samsunlular güzel insanlardır en azından tanıdıklarım öyleydi gerçekten yoğun bir yaşamınız var bu yoğunluğun içinde bana da vakit ayırdığınız için ayrıca teşekkür ederim. Şu an ZirveShell in sahibisiniz biliyorum ama sanal hayatınız nasıl başladı ? Daha önce neler yapıyordunuz sanalda ? Biraz bunlardan bahsedebilir misiniz ?



Emrehan : Vaktinizi ayırdığınız için asıl ben teşekkür ederim. Evet şuan ZirveShell İnternet Hizmetleri'nin sahibiyim ve bu işi yapmaktan gerçekten çok keyif alıyorum. Keyif almasaydım tüm samimiyetimle söylüyorum ne kadar kazancı olursa olsun stresi çekilecek bir iş değil. Sanal hayatım biraz farklı başladı. Belki de çok şaşılacaktır fakat babam sayesinde sanal ile tanıştım. 13 yaşımdaydım ve babam sanala girer soru-cevap oyunları oynardı. Ay sonu puan tablosunda 1'nci olabilmek için rekabete girerdi. Çoğu kişi düşünecektir diye peşinen söylüyorum asla babamın chat'e dahil olduğunu ne gördüm ne bildim. Sadece biraz oyun oynar çıkardı. O dönemki sanalın tadı şimdilere göre çok daha harikaydı bilenler bilir, oyun rekabetleri dahi harikaydı. Bir süre sonra babam gündüz işte olduğu dönemlerde, okuldan döndüğümde kendisine puan kazandırmam için beni bir siteye dahil etti. Onun nicki üzerinden soruları cevaplıyordum. Tabi küçük yaşıma göre o kadar soruyu nereden bileyim. O noktada da Google amcamızın çok iyiliğini gördüm. Sonraları babam elini eteğini çekti fakat ben sanalın tutkusundan kopamadım.

İlerleyen süreçlerde artık sohbet etmenin veya oyun oynamanın dışına çıkışım, ya bu sistemi kim nasıl yaptı diye merak etmekle başladı. Biraz araştır kurcala derken telnet denen şeyi duydum. İlk defa telnete giriş yaptığımda belki de o an dünyadaki en mutlu çocuktum diyebilirim. Telnete kavuştuktan sonra orayı kurcala burayı boz şurayla oyna derken kendimi geliştirerek bugünkü bilgi seviyeme ulaştım. O günlerdeki kodlara merakım dolayısıyla lisede bilgisayar bölümü okudum. Yine aynı sevdayla da üniversitede programlama bölümü tercih ettim. Sanal ve okul birikimlerimi birleştirip biraz daha kendimi geliştirerek bugünkü düzeyime ulaştım

Önceleri sadece kendi sistemlerimle oynayıp kendi sunucuma bir şeyler ekleyen, kendince güzelleştiren biriydim, genel IRC camiasına açılışım ve kod desteği sağlayışım firmamı kurduktan sonra başladı. Öncesinde bir Emrehan vardı diye bilmez kimse pek bu yüzden.



Reyhan : Açıkçası çok şaşırdım şu an küçüklükten beri aslında hep bunun için uğraşan biri olmuşsunuz. 2017 de kuruldu dediniz bence kısa sürede bu kadar iyi olmanızı sağlayan şey de bu olabilir. İnanç, eğitim ve belki de idolünüz. Sakıncası yoksa babanızın nicki neydi belki tanıyanlar vardır ?
+
Kendinizi şu an nerede görüyorsunuz ve idolüm dediğiniz Türkiye'de ya da yabancı ülkelerde bir firma var mı ?



Emrehan : Babamın nicki MSFR idi, kendini her daim bu dünyada misafir görüyor kendisi, gerçi haklı da. Hepimiz misafiriz. Eğer ki firma bazıyla bakarsak konuya, tabi ki öncelikle iş yaptığınız sektörde lider firma olmak istersiniz. Fakat beni tanıyanlar bilir ki her daim elimdeki ile yetinen ve şükreden biri oldum. İlerlemek için elbette ki çalışıp çabalıyorum fakat yine de bir gün şuralara geleyim böyle bir durumda olayım gibi bir hayalim olmadı. O sebeple idolüm olan bir kuruluş da yok. 20'li yaşlarımın başından beri ettiğim tek dua her ne iş yapıyor olursam olayım, kendimi ve ailemi rahat geçindirebilecek kadar bir kazanç sağlamak oldu, fazlasında gözüm olmadı hala da yok. Şuan hak ettiğim bir yerde miyim bilemiyorum, ama mutlu olduğum bir yerde olduğumu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.



Reyhan : Babanızın düşünceleri de sizin düşünceleriniz de çok sağlam açıkçası ve çok samimi, keyif aldım.
Projelerim var dediniz biraz bahsedebilir misiniz özellikle radyo ve IRCd alanında ne gibi projeler düşünüyorsunuz ?



Emrehan : Sadece şuan bilinen projelerimden bahsedeyim. Aslında proje de sayılmaz yapım aşamasında olan bilindik sistemler bunlar. Daha evvel tanıtmış olduğum Z-Tech koruma botumun v2 sürümü hazırlıyorum şuan. Haricinde yeniliklere ayak uyduralım diye, UnrealIRCd-4.x ve UnrealIRCd-5.x sürümleri hazırlamaya başladım. Yine daha evvel tanıttığım zChat HTML5 Sohbet Appleti'nin v2 sürümünü hazırlamaya başladım. Yapım aşamasında olan birkaç tane "yeni" Eğlence ve Oyun Botlarım var. Bir Radyo Yönetim Paneli ve bir de Telnet Yönetim Paneli çalışmalarım var. Bunların hepsi şuan yapım aşamasında. Allah'tan bir aksilik çıkmazsa Eylül-Ekim ayları sularında hepsini yayınlamayı ve hizmete sunmayı planlıyorum. Son olarak bilinmeyen tek çalışmamız olan ZirveTema.Com yan kuruluşumuz mevcut. Firmamıza ait tasarımlar çıkarmaya başladık yeni kısa bir süre önce, ufak ufak çıkarıyoruz temalarımızı. Belli bir tema doluluğuna eriştiğimizde kuruluşumuzun tanıtımı yapıp, sektör ayırt etmeksizin özel tasarım siparişleri de almaya başlayacağız. Bir Okey Oyunu projemiz de var fakat bu sene bitirebileceğimi düşünmüyorum.



Reyhan : Aslında bende UnrealIRCd-5.x sürümünü ve Sohbet Appletini soracaktım ben sormadan bu konularda çalışmalar olduğunu Eylül - Ekimde geleceğini bilmek güzel oldu.

IRCd değişimleri ne yönde sence ? Sohbet siteleri yavaş yavaş revaçtan düşüyor gibi bana göre , gelecek sanal yönelimi daha çok hangi alana kayıyor ? Bunlara yönelik de projelerin var mı ?



Emrehan : Aslında teknolojinin özellikle de sosyal medya uygulamalarının popülerliğinin zirvesine çıktığı dönemlerde IRC'yi telefonlara dahil edemeseydik IRC aşırı dozda kan kaybedecekti belki de bitebilirdi bilemiyorum. En azından şimdi ki kadar canlı kalamazdı diyebilirim. Geleceğe yönelik profil sistemleri, sesli ve görüntülü sohbet adına alt yapı çalışmalarım var. Henüz daha çok başlarındayım ama ufaktan bir el attım diyebilirim. Mutlaka başka kişi veya firmalar da bu yönde bir atılımda bulunacaktır ileride. Bu sistemleri faaliyete başlattıktan sonra ne kadar ömrü var IRC'nin bilemem. Fakat bir müddet daha hayatımızda kalacağını kesindir. Sonuçta IRC çok geride kalmış bir platform olarak adlandırılsa da, biz tutkulu insanların hala vazgeçmediği bir ortam. Bizde ayakta kalsın diye üstümüze düşen her hususta taşın altına elimizi koyuyoruz ve koymaya devam edeceğiz inşAllah. Lakin bizler de küsüp gidersek sonuç ne olur kestirmek zor. Forumunuz da ZirveShell tekelinde barınıyor ve elimden geldiğince vakit bulabildiğimce teknik destek sağlıyorum foruma.



Reyhan : Biraz merak edilen sorulardan sormak istiyorum ama cevap verip vermemek size kalmış tabiki. Sunucuları kurarken istek olursa özel okuma modülü kuruyor musunuz ve lamerlere karşı herhangi bir yardımda bulunuyor musunuz sunuculara ?



Emrehan : Özel okuma modülü talebe göre elbette ki kuruluyor sonuçta müşteri talep etmişse sorgulamak veya yargılamak bize düşmez, işlemi uygularız. Lamerlere karşı elden gelen en üst düzey korumayı sağlamaya özen gösteriyoruz. Müşterilerimizin zaafiyete düştüğü noktalarda veya bazen sistemin mantığını anlayamadığı durumlarda işimi gücümü bırakıp şu şöyledir, böyleyse şu komutu uygula, öyle bir durum olursa haberim olsun şeklinde çok fazla desteğim olmuştur hala da oluyor. Fakat sistemimizin yetersiz kaldığını pek görmedim bugüne dek bu sebeple mutluyum. Destek en önem verdiğim konulardan biridir. Kendimi övmek istemiyorum lakin şuan destek bazında en bol desteği biz sağlıyoruz diyebilirim. Bizde çözümsüz bir konu yada cevapsız bir soru hiç olmadı bugüne dek çok şükür. Bugünden sonra da olmayacaktır inşAllah.



Reyhan : Firma hakkında son soruma geleyim. Alan adlarında en çok tercih edilen eklenti sizce hangisi ? (com, net, org, biz, xyz)
Bir de en çok satış gerçekleştirdiğiniz alan hangisidir? (web, radyo, ircd.. )



Emrehan : Yoğunluk olarak chat ve sohbet kelimelerini barındıran domainler sattık. Son dönemlerde sanal radyo epey rağbet görmeye başlayınca biraz da radyo ve fm kelimeleri barındıran domainler gitmeye başladı. Fakat ben jenerik tip domain seviyorum. örnek "geveze.org", "zurna.net" gibi domainler kovalardım eğer ki sunucu açsaydım. Muzip ve sempatik domainlere ilgim var. En çok giden eklenti ise, ".com" ve ".net" kafa kafaya gidiyor diyebilirim.



Reyhan : Muhtemelen bende alsam eğlenceli, dikkat çekici şeyler alırdım. "asohbet, bsohbet" bizim zihinlerimizde bile karışıyor açıkçası dikkat çekici gelmiyor artık. Ama sanırım google aramasından kaynaklı tercih ediliyordur.

Uzun yıllardır sanaldasınız bize 3-5 dost sayar mısınız dersek kimleri sayabilirsiniz ?



Emrehan : Tabi ki. Asla unutmayacağım kişi, bana ilk telnet tecrübemi yaşatan o dönemler Chatteyim.Com Sunucu Sahibi @tunCay idi. Haricinde bugün network işlerini birlikte yürüttüğüm can kardeşim yoldaşım @BaReTTa, geçenlerde kapanan SohbetZirve.Com sahibi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , Samata.Org eski sahibi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , tasarım işlerimizi birlikte yürüttüğüm @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kardeşim, ve her daim görüştüğümüz birbirimize her konuda destek sağladığımız SekerShell @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , Forum üst yönetimindeki @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @L_.

Daha sayılacak çok insan var fakat şuan hayatımda aktif rolde bulunan birkaç kişiyi söyledim. Lütfen diğerleri gönül koymasın. Bana değer veren herkesin gönlümde çok büyük kıymetleri vardır.



Reyhan : Onlara da sizin nezdinizde selam olsun. Forum üst yönetimini saymışken kuruluşta buradaydınız IRCRehberi.Net kuruluş aşamasını ve şu an olduğu yeri sizin gözünüzden anlatabilir misiniz ?



Emrehan : Aslında ilk bizim bünyemizde kuruldu forum. Sonra ani bir kararla farklı bir firmaya taşındı, kısa bir süre sonra tekrar bizim bünyemize döndüler. O günden beridir yolumuz bir. Açıkçası IRCRehberi.Net kurulana dek ben başka bir irc forumunun tutabileceğini düşünmüyordum İF.Net gibi bir platform'un karşısında. Fakat ekipçe herkes çalıştı çabaladı güzel bir ortam kurdu. Bugün ben bile sizin forumda daha çok vakit geçiriyorum. Diğer forumlarda da üyeliğim var bazen destek sağladığım için. Fakat oralara sadece ciddi düzeyde destek isteyen veya bana seslenen var mı diye bakmak maksadıyla giriyorum. Baktım ki yok, çıkıyorum hemen. Fakat IRCRehberi.Net'te konulara dahil olmasam da ciddi anlamda vakit geçiriyorum.

Forumunuza çokça fikir sağlıyorum yenilikler adına. İnsanlar şunu sevebilir bir araştırın, bir deneyin gerekirse sistem bazında destek sağlarım diyerek sürekli gazlıyorum üst yönetiminizi. Gelen yeniliklerde ufakta olsa payım var diyebilirim.



Reyhan : Çok mutlu oldum açıkçası kendi yerim gibi sahiplenenlerden biriyim bende ; samimi, emekçi bir ortam oluşsun diye çok çok çabaladık zordu ama değdi ; sizin de emekleriniz için ne kadar teşekkür etsek az. İyi ki aramızdasınız.



Emrehan : Her şeyi hem dostluk hem de IRC adına yaptık, takdir görmeyi de beklemiyoruz. Gönlümüzden geçeni gönlümüzden geçtiği şekilde yapıyoruz hepsi o kadar.



Reyhan : Sorularımız bitti ama sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı ya da keşke şu soru da sorulsa dediğiniz bir şey onları da dinleyebiliriz sizden



Emrehan : Açıkçası ben anlatmaya başlasam bu sohbet bitmeyecek bir hal alır. Seneler geçmiş sonuçta, cümle bitmez. Fakat kısmen de olsa kendimi iyi ifade edebildiğim kanaatindeyim. O sebeple ilave edecek bir şeyim yok diyeyim.



Reyhan : Ben çok keyif aldım ki normalde röportaj yapmayan biriyim iyi ki almışım dediğim bir röportaj oldu. Çok teşekkür ederim tekrar tekrar zamanınızı ayırdığınız için



Emrehan : Ben teşekkür ederim, gerçekten sorularınızdan ve cevaplamaktan büyük keyif aldım. Güzel sohbetiniz ve ayırdığınız kıymetli vaktiniz için teşekkür ediyorum. Keyifli sohbetler, iyi forumlar dilerim. Buradan herkese de selam olsun.
________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .

Konu Reyhan tarafından (12 Haziran 2021 Saat 12:32 ) değiştirilmiştir..
 
Alt 12 Haziran 2021, 12:20   #2
L_
~ Kekkei Genkai ~
L_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel röportaj olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kardeşimi uzun zamandır tanırım işinde gücünde biri . Yardımsever olmakla beraber iyi niyetli Başarılarının devamını dilerim kardeşim

________________

Sayonaraaa..

 
Alt 12 Haziran 2021, 12:29   #3
Edebî
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Başarılar dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Güzel bir sohbet olmuş

 
Alt 12 Haziran 2021, 12:31   #4
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik canim keyifle okudum. cok akici ve orjinal sorulariyla güzel bi röportaj olmus.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hakettigim yerdemiyim bilmiyorum ama mutlu oldugum yerdeyim demissiniz bu belki kücük ama cok önemli bi detay bence ne mutlu.
kendinizi bildiniz bileli bu islerle ugrasmissiniz zaten anladigim/okudugum kadariyla daha da güzel basarilara imza atacaginiza eminim.
basarilariniz daim olsun.

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 12 Haziran 2021, 12:35   #5
Standart

Güzel insan ve iyi niyetin vücut bulmuş hali. Yürüdüğün yolda başarılar diliyorum.

________________

 
Alt 12 Haziran 2021, 12:36   #6
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emegine saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey basarilariniz daim olsun

________________

P̣ṛẹṇṣẹṣ
 
Alt 12 Haziran 2021, 12:39   #7
spring will never be again..
Lareina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Keyifli ve akıcı bir söyleyiş olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ..
Yolunuz açık olsun her zaman @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ..

________________

“sen haylaz rüzgarlar önünde şimdi, sevdanın yükünü attım omuzumdan. sen sandığım şey belki benim yüreğimdi, iyi ki dönmüşüm yolun başından.”
 
Alt 12 Haziran 2021, 12:46   #8
Standart

Başarılar dilerim güzel bir röportaj olmuş

 
Alt 12 Haziran 2021, 12:54   #9
~~ Şans ~~
Başak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Başarılar Diliyorum.

________________



"Şimdi açsam pencereyi de beklesem.
Sen gelsen.
Olmaz ya hani geliversen.
Hiç bir şey sormasan.
Hiç bir şey söylemesen.
Sussam...
Sussan...
Sussak...''
#cemalsüreyya
 
Alt 12 Haziran 2021, 12:56   #10
Standart

Güzel bir röportaj olmuş. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılarının devamını dilerim. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık.

________________

AY, GÜNEŞTEN DAHA GÜZEL.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:19.