IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IRC Dünyasından Röportajlar IRC Dünyası üzerinde görev almış, tanınmış kişilerle yapılan röportaj ve söyleşileri bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

72Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2022, 13:57   #1
Standart Microsoft İle Röportajımız

Merhaba IRCRehberi.Net kullanıcıları, sevgili @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile domainler üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.
Umarım ki keyifle okursunuz..

Microsoft İle Röportajımız

ZeyNa : Merhaba @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , röportaj teklifimi kabul ettiğin için teşekkür ederim. Nasılsın?

Microsoft : Merhaba ZeyNa, rica ederim ne demek uygun gördüğünüz için ben teşekkür ederim. İyiyim çok şükür sen nasılsın?

ZeyNa : Bende iyiyim teşekkür ederim. Seni biraz tanıyabilir miyiz Microsoft? Tanımayan arkadaşlar için bize kendinden bahseder misin?

Microsoft : Adım Gökhan, Yapı ressamı öğretmeniyim, İstanbul - Bahçeşehir 'de Gayrimenkul Emlak Ofisim var 10 yıldır bu meslekle hayatımı idame ettiriyorum. 39 yaşındayım evliyim yeterli sanırım :)

ZeyNa : Seni tanıdığımıza memnun olduk Microsoft. Seni o kadar zamandır tanıyorum öğretmen olduğunu yeni öğrendim. Şu anki işinde de başarılar dilerim. Peki
IRC/d ile tanışman nasıl oldu? Kaç senedir sanaldasın?

Microsoft : 97-98 yıllarında internet cafe kültürüyle birlikte başladı, ilk cafelere gittiğimde Half-life oynamaya giderdim. Heriflerde beni paso öldürüyordu uyuz oldum bende başka bir vakit geçirme aracı ararken mIRC ile tanıştım o zamandan beridir de bu bağımlılığımı bırakamadım. :)

ZeyNa : IRC/d başka bi dünya ya. Bir kere giren bir daha çıkamıyor seninki de öyle olmuş, bıraktım diyen de bi gün mutlaka geri dönüyor sanırım. Peki Microsoft geleyim asıl konuya domainlerle ilgilenmeye nasıl başladın?

Microsoft : Sanıyorum ilk domainimi 2000 'li yılların başında almaya başladım. IRC popülasyonun hızlı olduğu dönemlerde sunucu açmıştık. o zaman birden fazla isim seçeneği değerlendirirken hepsini aldım. İlgilenemeyeceğim domainleri o dönem elden çıkartma merakıyla başladı. Karlı satışlar olunca bu sefer ticari bir ürün olarak kabul edip o şekilde bir düşünce ile hareket ettim.
Yaklaşık 3 yıla yakın bir sektör araştırma süresi yaşadım. Nereden alınır, kaça alınır, hangi tip domainler kaça alınıp satılır, hangisi para etmez, hangi dönemlerde para eder, emsal satışlar kaçtan gerçekleşmiş gibi bir birçok şeyin o dönem şartlarıyla araştırıp sonrasında alımlarıma başladım.

ZeyNa : Şu an anladım ki sana boşuna Domain Tüccarı demiyorlar. Sen işin özüne inmişsin, araştırarak hareket etmek her zaman iyidir zaten. Sende verdiğin emeğin karşılığı alıyorsundur illaki, sana bol kazançlar dileyelim.
Peki domain alımı ve satımı sırasında nelere dikkat edersin? Alıcılar nelere dikkat etmeli?

Microsoft : Ya aslında konu çok uzun ve aynı zamanda çok kısa. KİMDEN ALDIĞINI BİLECEKSİN, NE ALDIĞINI DA BİLECEKSİN gibi basit bir matematiği var. Biraz bu konuyu açmalıyız sanırım.

KİMDEN ALDIĞINI BİLECEKSİN ;
- Daha önceden platformlarda bir ticareti olmuş mu, referanslı satıcı mı.
- Ticaretlerinde sorun sıkıntı yaşatmış mı.
- Sürekli satıcı mı, tekil mi; tekillerin malı kıymetidir elinde 3-5 domain tutar kuluçka tavuğu gibi üzerine yatar ve kıymetinden fazla bedel ile satmaya çalışır. Sürüm yapan sürekli satıcılar ise devamlı altını doldurabildiği ve alımları devam ettiği için elbette kar koyacaklardır ama tekiller kadar yüksek karları hedeflemeden sürüm mantığıyla hareket eden bir ticari hareket tarzları vardır.

NE ALDIĞINI DA BİLECEKSİN ;
- Sürekli satıcı malının ne olduğunu bilir ve ona göre pazarlar çünkü onun için devamlılık esastır. Bu nedenle malını bilir ve ona göre bilgileri doğru şekilde vermeye gayret gösterir.
- Tekil satıcılar ise malına verdiği fiyatın hakkı olduğunu izah edebilmek için yanlış olan bir çok bilgiyi de yanında sunar , alıcı da konuya vakıf birisi değil ise değerinden fazla bir bedel karşılığında bir işlem yapmış olur ve fark ettiğinde çok geç kalınmıştır.
- Bu nedenlerden dolayı da her iki türlü satıcının sunduğu ürünü en az o kişi kadar sizinde yani alıcının da tanıması gerekmektedir.
- Alım yaparken ben genelde şu kriterleri göz önünde bulundururum ;
1- Jenerik ise ne kadar jenerik, Keyword ise ne kadar keyword
2- Yaş benim için önemli bir kriterdir, eski domainlerin ticari değerleri yeni domainlere göre her zaman için daha fazla talep ve değerdir.
3- Jenerik ise, hedef kategorime ne kadar yakın bir isim olduğunu incelerim, Keyword ise kelime aranma yoğunluğunu araştırıp buna bağlı bir değerlendirme yaparım.4- Backlink, DA - PA değerlerine bakarım ve incelerim bu değerler sonrasında projelendirecek arkadaşın sitesinin performans hızını da fiyatına eklerim.
5- Google cezalı durumlarını BTK ( Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu ) üzerinden kontrol ederim.
6- Adsense ve diğer reklam servislerinden engelleleri olup olmadığına bakarım.
7- Sitenin web geçmişine bakarım daha önceden projelendirilmiş mi. Varsa ne durumdaydı.
8- Domainlerin akılda kalıcılık özelliği de olması ve marka olabilirlik özellikleri de önemlidir.

Not : Genelde web sitesi alımı yapmam, size de önermem hitli siteler çalışmasını yaptığı kişinin bilgisi kadar hit alır, siz aldığınızda yapılan alt yapı çalışmalarını ve hangi yönlü bir hit çalışması olduğunu bilmediğinizden veya analizlerini doğru yapamamanız durumunda hit 1-2 ay içerisinde gider ve domain de güzel değil ise hiçbir değeri olmayan bir site ile başbaşa kalırsınız.

ZeyNa : Oldukça uzun ve faydalı bir cevap olmuş. Domainlerle ilgilenen arkadaşların dikkat etmesi gereken başlıca hususları bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Yazdıklarından anladığım kadarıyla, sürekli satıcıları tercih etmekte fayda var. Senin de söylediğin gibi hem kimden aldığını hemde ne aldığını biliyorsun. En önemli noktası bu sanırım. Peki Microsoft bir domaini Google'da üst sıralara taşımak için neler yapmalı?

Microsoft : Her domainin ve her dönemin kendine göre sıralama da yer tutabilmesi için stratejik farklı hareketleri var. Eskiden yorum kasanı, toplist ekleyeni, çapraz link değişimi gibi bir çok çalışma yapılıyordu.Şuan bunların bana göre pek bir hükmü kalmadı.
Basit ve sonuç verecek bir kaç yol var ama bunlar " Sohbet " ve " Chat " gibi ana kelimeler için yeterli gelmez ekstra başka çalışmalarda ister.
- Sitenizi güncel tutacağım diye saçma sapan içeriklerle doldurmayın, her fazladan alt sayfa size fazladan backlink çalışması gerektirecek.
- Alt sayfalardan çıkış doğrudan vermeyin, çıkışlar çapraz şekilde farklı hostinglerden alınmış sitelerinize çıkış versin. Ondan sonra sadece hitli siteleriniz ana sitenize çıkış versin.
- Tanıtım yazısını bu dönem tercih ederseniz daha iyi olur ama tanıtım yazısı aldığınız sitelerin hit ve DA - PA değerlerinin iyi olduğunu önceden kontrol edin. Daha da kötü edebilir sitelerin değerleri kötü ise.
- Sabırlı olun, kademeli ilerleyin kendinize dönemsel hedefler koyun ve bu süreler 3-6 ay olmasın.
- Hitli siteler sıralamada daha hızlı yükselir, adwords ve farklı reklam araçları ile sitenize ara ara hit alın. Backlink veya rankları düşük olan sitelere reklam alırsanız reklam bitimi sıralamadan geri düşer bu nedenle önce sitenizi rank ve backlink olarak güçlendirdikten sonra kademeli olarak bu işe girin.
- Ters backlink olarak sitenize yapılan zarar verici seo çalışmalarını sürekli kontrol ederek google console ve diğer araçlar üzerinden sürekli takip edin.
- Hiç bir proje sermayesiz olmaz bu nedenle sermaye yönetimini de projeniz ile doğru şekilde yönetin.

ZeyNa : Anladığım kadarıyla her fazladan alt sayfa daha fazla iş gerektiriyor ve tabi bu beraberinde bi o kadar da para harcamayı gerektiriyor. Dediğin gibi sermaye gerçekten çok önemli bu tür işlerde. Sabır göstererekte istenilen sonuç elde edilebiliyor.
Geçelim bir diğer sorumuza, en çok hangi uzantılı domainler tercih ediliyor? Sen hangilerini önerirsin?

Microsoft : Kabul gören sıralama : com, net, org şeklinde Com.tr , gen.tr gibi " TR " uzantılı domainler halen ticari bir satış ürünü olarak geçmemektedir, ilk kayıt sahibi tarafından ne zaman istenir ise şikayet etmesi durumunda geri alabilir. Bu nedenle ben bu tip bir ürün, almam, satmam, aracılık etmem.

ZeyNa : Şahsen bana "Com.Tr", "Net.Tr" gibi uzantılı domainler çok karmaşık geliyor zaten.
Ve dediğin gibi istenilen zamanda geri alma durumu varsa sıkıntılı. Peki domain fiyatları neye göre belirleniyor?

Microsoft :Yukarıda aslında bu detayları irdeledim ama söyle diyelim
İsim : %30
Yaş : % 40
Seo & Backlink : % 20
Diğer : % 10

Şeklinde fiyatı etkileyen kriter sıralaması verebilirim. İsim ve Yaşı +10 yaş ise fiyatı da mantıklı ise yapışırım ;)

ZeyNa : İsim ve Yaş uyduktan sonra yapışır her türlü Seo ve Backlink çalışmasıyla domaini üst sıralara çıkartırım diyorsun. :)
Yaşın bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum açıkçası, bu röportaj bana çok şey kattı diyebilirim.
IRC/d son zamanlarda bi düşüş olduğu söyleniyor katılıyor musun? Sence sebepleri neler?

Microsoft : Benim açımdan bir düşüş durumu söz konusu değil, kabuk değişikliği ile mIRC kullanıcılığı sadece azaldı ve web kullanıcılığının popülasyonu yükseldi. Teknik konulara merakı olan kişilerin azlığı oldukça fazla gerçi eskisi kadar gerekte kalmadı. Adamın 400 web useri var bu sunucunun başına 4-5 admin koysa ve swat sistem yeni nesil botlar sayesinde çok rahat şekilde çevirebiliyor. Bot sistemleri eskisi kadar teknik bilgiye sahip kişinin gerekliliğini azalttı bu nedenle zaten artık teknik bilgi değil cariye destek verebilecek arkadaşlar tercih edilir oldu ;)
Öte yandan önceden az kullanıcılı çok sunucu vardı, şimdi ise çok kullanıcı az sunucu var. Yani kullanıcılar halen fazla sadece kullanıcıyı tek sunucuya toplama girişimleri büyük sunucularda güzel sonuçlar verdi ve tekelleşmeye doğru gidiyoruz. Ayrıca sales durumlarından dolayı da ticari bir enstrüman olarak yakın tarihte kabul görmesinden dolayı da real sektörden yatırımcılarında girişlerini izliyoruz. Bakalım hayırlısı olsun diyelim de sürecin bu zamandan sonra neleri göstereceğini inceleyelim.

ZeyNa : Önceden tekniklerin hallettiği çoğu işi artık botlar hallediyor. IRC biraz ticarete döküldü sanırım son zamanlarda. Dediğin gibi bilgiye değil maddi destek veren insanlara ihtiyaç duyuluyor. Senin açından bi düşüş söz konusu olmaması güzel. Peki IRC/d'de bi düşüş yaşanmış olsa bu düşüş domain alım satımını etkiliyor mu?

Microsoft : Yani şüphesiz etkiliyor, sonuçta " Sohbet " ve " Chat " kategorileri otoriter olana kadar dümdüz sadece gideri olan projeler ve sanal eğlence sektörü diyebileceğimiz bir alan. Kişilerin bu eğlence ve hobilerine ayırabilecekleri real finansal durumlarıyla orantılı. 1 sene önce 90 lira olan domain kaydı bugün 270 TL civarında ürünlerimiz dolar endeksli bu nedenle yeni girişimlerin bu durumları göz önünde bulundurmasında fayda var. Kendi açımdan cevap verecek olursam, bu kategoride yaklaşık aktif 10 - 12 seneden fazladır domain tedarik zincirinin içerisindeyim. Bir sunucunun alımları yavaşlarken başka bir sunucunun hızlanma dönemi içerisinde girebiliyor. Bu açıdan beni çok fazla etkilemiyor, ortalama alımın az dediğim zamanlarda ortalama sektör domainlerinden 5-10 tane " sohbet " ve chat " kategorisinden 10-15 arası işlemim gerçekleşir. Bazı sunucu sahipleri özellikle büyük sunucu sahipleri taleplerini kapalı şekilde yapar ve tedarik eder, neyse uğraştıkları , hangi kategori yeni hedefleri ve ne tarz çalışmalar yapıldığı bilinmemesi açısından büyük sunucuların talep ve ticaretlerini saklı tutarım. Öyle olmasını isterler, o domainler tarafımda bir hiç platform üzerinde listenmez özel sipariş ile alınır ve teslim edilir.

ZeyNa : Doların yükselişi domain fiyatlarını da uçurmuş anlaşılan. Yine de çok fazla düşüş yaşanmıyor anladığım kadarıyla dönem dönem yükselip, bazende durulduğu dönemler oluyordur illaki.
Peki senin gibi domainlerle ilgilenen arkadaşlara tavsiyelerin var mı?

Microsoft : Sektörü tanısınlar, alacakları ürünlerde nelere bakılması ve neyin ne kadara göre fiyatlandığını incelesinler. Yüksek sayılı portföy yüksek sermaye gerektirir, bütçelerine göre yatırım yapsınlar. Piyasayı tanısınlar, kendilerini de tanıtsınlar. Ben ilk yıl full zararına satışlar yaptım mesela ;) onu da reklam ve tanıtım giderim olarak kabul ettim. Her domain para kazandırmaz, ticarette olduğu gibi kar/zarar kardeş bunu kabul edin veya girmeyin. Arkadaşın teki 100 liraya domain almış 10.000 $ satmış tarzındaki şehir efsanelerine kulak asmayın yok öyle bir pazar.

ZeyNa : Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kar / zarar durumları olabiliyor. Hemen pes etmemek lazım, eminim ki işin içinde biri olarak senin tavsiyelerin bi çok insana yol gösterecektir.
Son olarak IRCRehberi.Net hakkındaki düşüncelerin neler? Yönetime ve kullanıcılara ne söylemek istersin?

Microsoft : Ne diyim severek izliyoruz. ;) Son zamanlarda yaşanılan bazı durumlar var, bununla geçmiş olsun diyelim. En kısa sürede her şeyin yoluna girmesini temenni ediyorum.
Yönetimin içerisinde sevdiğim ve dostluğumun yıllar öncesine dayanan arkadaşlarım var. En eskisi sanırım @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ama senesini unuttum 14-15 sene oldu her halde tanışıklığımız olalı. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile teknik çalışmalarımız zaman zaman oluyor. Aynı üretim hattında çalışıyoruz diyebilirim.
Tek tek yazmayım şimdi cümlesini yazarım aradan 2 tane unuturum sonra niye bende yokmuyum derler :)
Ama şunu da belirtmek isterim, bu tip projelere sahip çıkılması ve aktif şekilde kullanmasını tavsiye ediyorum. IRC/d sektörüne hitap eden alt projelerin tamamı IRC sektörünün genelinde hizmet ediyor bunlara olan talebin kesilmesi IRC sektörünü negatif etkileyecek bir sonuç verecektir. Bu nedenle her çeşit projenin desteklenmesi ve kullanılmasını öneriyor ve tavsiye ediyorum.

ZeyNa : Microsoft benim için oldukça keyifli bir röportaj oldu. Yönetim adına güzel dileklerin için teşekkür ederim. Domainler hakkında da bi çok bilgim var artık sayende, dolu dolu cevapların içinde ayrıca teşekkürler. Sana hayatında başarılar dilerim, ticari olarakta daha iyi yerlere gelirsin umarım. Hoşçakal.

Microsoft : Ben teşekkür ederim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zamanında aynı ekipte çalışma fırsatı bulduğum bir arkadaşım olarak emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hoşçakal..


 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:07   #2
Emektar
Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine Yüreğine sağlık Paylaşım İçin teşekkürler Güzel Röportaj Olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yüreğinize Sağlık Bize Bu Keyifli Söyleşiyi Gerçeklestirdiniz ve Ayrıca İşinizde Olduğu Gibi Hayatınizda Size Başarılar Dilerim.

 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:20   #3
Standart

Çok keyifli bir röportaj olmuş.
Özelliklede bu işlerle ilgilenenler için çok faydalı bilgiler var.
Emeğinize yüreğinize sağlık.

________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.


Microsoft İle Röportajımız
 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:39   #4
Pope Pius XIII
Swat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

kaliteli ve güzel bir röp olmuş öncelikle teşekkür ederim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Microsoft a gelince onu her zaman kıskanmışımdır kem gözlerimle de takip etmişimdir, ticaret işi gerçekten ehli olması gereken bir para kazanma türüdür bu adam da hani derler ya bunun için yaratılmış tam da bu gökhanı tarif ediyor inş sağıklı mutlu huzurlu ve paralı yaşantısına devam eder.

________________

 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:40   #5
SosiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık sıcak ve keyifli bir röportaj olmuş.

 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:48   #6
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cok bilgi dolu, güzel bi röportaj olmus öyle kisa kisa cevap verip kacinilmamis.
eminim bu alanla ilgilenenlerin isine yarayacaktir.
emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
basarilarin daim olsun @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 11 Mayıs 2022, 14:53   #7
L_
~ Kekkei Genkai ~
L_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

eline sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu alemin derin devleti gibi herşey mevcut kankamda basarılarının devamını dilerim

________________

Sayonaraaa..

 
Alt 11 Mayıs 2022, 15:01   #8
Standart

röportaj çok güzel olmuş, bir çırpıda bitti.

bu arada covid-19'a yakalanan bill gates'e acil şifalar diliyorum, umarım iyileşir ve win11'e güncelleme çıkarır. yükle dedi yükledik, kaldık baş başa.

________________

.






















-barışa giden yolda birbirlerini vurdu aynı tanrı'nın çocukları..-
 
Alt 11 Mayıs 2022, 15:20   #9
Standart

Emeğinize sağlık güzel olmuş, başarılarınızın devamını dilerim

 
Alt 11 Mayıs 2022, 16:24   #10
Ada
Banlı Üye
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Gayet hoş bilgilendirici samimi bir Röportaj olmuş.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine sağlık sorular güzeldi.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzel bilgiler için teşekkürler
Başarılarınız daim olsun.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:01.