IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


IRC Dünyasından Röportajlar IRC Dünyası üzerinde görev almış, tanınmış kişilerle yapılan röportaj ve söyleşileri bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

63Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Haziran 2022, 12:57   #1
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kalbim.Net Güvenlik Sorumlu Yrd. 'Carpediem' ile Röportajımız

Kalbim.Net Güvenlik Sorumlu Yrd. 'Carpediem' ile Röportajımız



❀Reyhan,
Öncelikle merhabalar Carpediem , röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Nasılsınız ?


Carpediem,
Merhabalar Reyhan hanım, ben teşekkür ederim böyle bir sohbete dahil ettiğiniz için gayet iyiyim sizleri sormalı ?

❀Reyhan,
Bende iyiyim çok teşekkür ediyorum. Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz kimdir Carpediem ?


Carpediem,
Adım Yiğit Ersin 38 yaşındayım Uşaklıyım bir kız babasıyım ellerinizden öper son 7 senedir esnafım Petshop dükkanı işletiyorum.

❀Reyhan,
Aaa ne güzel bir iş çok severim hayvanları ben , benimde iki kedim var hatta :)) Bende kızınızın gözlerinden öpüyorum.
Peki bu sanal yolculuğunuz ne zaman & nasıl başladı ?


Carpediem,
Kızım adına teşekkür ediyorum, Sanalda ve IRCD, Mirc hepsi ayrı dünya benim için 1998 Yılınca kendi şehrimizde internet cafe açtık işletmeci olarak o zamanlar çok yaygın olmayan bir durum söz konusuydu burda mIRC'e giriş tarihlerimde hemen hemen aynı tarihler de.

❀Reyhan,
Hemen hemen ircd üzerinde söz sahibi olan tüm eski kullanicilarin başlama aralığı 1997-1998 röportajlarımda genelde ilgimi çeken nokta bu oluyor. İnternet kafeler de bunda oldukça etkili. Peki ircd ne gibi görevler aldiniz, hangi sunucularda ya da platformlarda bulundunuz ?


Carpediem,
İnternet cafeler evet o zamanlar ya girip oyun oynardınız yada illaki mirc sohbet platformunda bulunurdunuz lakin biz işimiz gereği hepsiyle ilgilenmek zorundaydık :)
Çünkü mirc'e bağlanan kanaldan ban yediğinde bir müşterimiz abi modemi resetle şimdiki gibi değil o zamanlar çevirmeli ağ 156'dan bağlan vs zor oluyordu hadi düzeltiyoruz bir daha ban yiyorlar derken uzun yıllar bu mücadeleyi verdik sonra baktım ki bu iş böyle olmayacak en iyisin ben bu mirc'i gireyim yetkili olayım diye başladım SHOWTV'de başladım ilk mirc hayatıma, tabi orda tanıdıklarımız falan yoktu o zamanları sunucu yetkilileri ile şuan çok nickleri hatırlayamadım Mahir vardı Simitci vardı bu isimlerle muhatap oldukça zamanla kanallar Op yetkisi aldım ve sonra o sunucu Conference Room (CR) dum Unreal gibi bazı değişik durumlar olabiliyordu aop ekle sop ekle gibi orda yaklaşık 1 sene kadar help'lik görevi kanal yetkisi oldum ondan sonra sunucum değişti.
Daha sonra DorukNET ile tanıştım uzun yıllar bu sunucuda baştan sona kadar sayabileceğim bir kadro ile çalıştım yaklaşık 7 yıl felan sürdü.
2006 yıllarında kapanınca DorukNET sonra bizde bazı arkadaşlar ayrılıp farklı sunuculara gittik Ayna.Org da görev aldım admin olarak 1 yıl kadar @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @ Hangman @Firat daha diğer arkadaşlarımı hatırlayamadım ama değerli arkadaşlarım vardı hepsine selam olsun kusuruma bakmasınlar hatırlayamadıklarım.
Ayna.org da kapatıldı belirli bir süre sonra
bende 2007 de Mircalem de takılmaya başladım ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğer Nick'i Lord olarakta takılan hocam diye hitap ederim yanında görev almaya başladım 3 yıl kadar mircalem de beraberdik. Help founderim ve güvenlik adminimdi kedisi bende help ve adminlik yaptım.
Daha sonra bazı sebeplerden dolayı ben bırakmak zorunda kaldım uzun bir ara verdim.

❀Reyhan,
ShowTv dönemlerini ben çok merak ediyordum aslında bu yüzden baya araştırma yapmıştık bazı arkadaşlarla orada bulunanlara vs ulaşmaya çalışmıştık o yüzden tabiri caizse o dönemlerden bu dönemlere irc üzerinde bulunanlara dinozor deniliyor ya sizde onlardan biriymişsiniz böylelikle öğrenmiş olduk
Şu an aktif bulunduğunuz bir sunucu var mı peki ?


Carpediem,
Evet o zamanlar Showtv , undernet ya da mynet gibi sunucular ileri derecede kendilerini söz ettiriyorlardı kısa süreliğinde hepsinde görev aldım gerek aop gerek sop yada help ve de oper gibi, şuan aktif olduğum sunucu var yine @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hocam ile KalbimNET'te yaklaşık 4 senedir Güvenliğine bakıyoruz bunun yanı sıra diğer sunuculardan bazı istekler oluyor onlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz.

❀Reyhan,
4 sene bile çok uzun süreler benim için demek ki pek ortam değiştirmeyi sevmeyen sadakatli birisiniz. Eternity sunucu sahibiniz yani Konyalı olansa o da forumda bir süre çok aktif takılıyordu sonra kayboldu. Ona da buradan selam olsun.


Carpediem,
KalbimNET'in sahibi olan @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İstanbul da oturduğunu biliyorum pek memleketini bilmiyorum açıkcası:)
Yine de selam olsun. Dostluk ön planda olduğu için devamlı yer değiştirmek bir + katacağını sanmıyorum tabiri caizse sevilmeyen gibi görülebiliyor. sadakat konusunda ben isterim ki herkese yardım etmek elimizden geldiğince spamfilter de güvenlikte yada bot yardımında yada help konusunda ne biliyorsak yardımlarımızı devam ettiriyoruz.
ve biz IRCD'yi bırakmışken bir sanaldan benim icin sanal olmayan bir arkadaşım beni aradı geri gelmelisin işimiz var seninle demesiyle her şey başa döndü :)

❀Reyhan,
Kim o arkadaş ? Özel bir bırakma nedeniyse detaylara girmek istemezseniz anlarım ama

Carpediem,
MircAlem Sunucusu geveze.org'a devredildi bizde ayrıldık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hangi sebepten ayrıldığını tam bilmiyorum ama bende ayrılmıştım o ara benimde iş değişikliği yüzünden hem mesleğimi hem işimi değiştirerek turizm'e geçtim bir gün sıcak bir temmuz gününde başımda kasketli şapkalı zamanlarımda @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diye bir arkadaşım vardı 1999 tarihlerinde doruknet'te tanışmıştık 2014 yılında beni aradı dedi ki dostum ben bir sunucu açmak yada almak istiyorum şu x sunucuya girip bakar mısın bize almayı düşünüyoruz dedi...
Demez olaydı ben bırakmışım üstünden 7/8 yıl geçmiş dedim ki arkadaş boş ver artık halen mi dedim, oda aşk biter mi dostum dedi :))) hiç iyi şeyler yapmadı o soruyu sorarak bana.

❀Reyhan,
Evet tanırım kendisini severim de
İkna gücü kuvvetli biridir bizim eski sunucumuza da uğrardı ara sıra. Hayırlısı böyleymiş sizin için demek ki, bu sayede bizler de sizleri tanımış olduk. Sunucular da konuşkan biri misinizdir yoksa güvenlik veya help işleri dışında konuşmayanlardan mı ?

Carpediem,
Kanal genelinde sohbet eden biri değilimdir özelde ise herkes bilir hemen hemen yardımlaşma dışında sohbet ettiğim pek görülmemiştir. :)
İşimiz görevimiz neyse onu bakıyoruz diyebiliriz buna :)

❀Reyhan,
Eski ircd düzeninde özlediğiniz neler var peki ?


Carpediem,
Sanırım Sales olması beni rahatsız ediyor ama bu demek değil ki ( herkes ücretsiz bi şekilde takılsın değil ücret verenlere saygım var, ve sunucuların belirli bir ödemeleri var hizmetleri var). Buradan yanlış anlaşılmak istemem herkese saygım var düşüncesine de yapmış oldukları hizmetlere de.

❀Reyhan,
Bi sales sorumlusu röportajında , sales sisteminden rahatsız olduğunu dile getirmişti. O yüzden sizi kimsenin yanlış anlayacağını düşünmüyorum.
Peki help ya da başka alanlarda kendinize özgü projeleriniz var mı ?


Carpediem,
Benim hiç böyle bir düşüncem olmadı yeteri bilgiye sahip olmak bana yetti ama gelişime geliştirmeye açığım reel hayatımda ise çok aktif olduğum için eskisi gibi projelere vakit ayıramıyorum düşüncem oldu bunların bazılarını reel hayatımda aktif bir şekilde yapıyorum.

❀Reyhan,
Mesela ne gibi ?


Carpediem,
Yaptığım petshop işini daha profesyonel bir şekilde yapmaya başladım örnek verecek olursak CasperPetsop.com sitemizi aktif ederek e ticaret sitesi olarak aynı zamanda evraklı olarak kedi üretimi yapıyorum bazı cinsleri evraklıdan kastım sertifikalı dernek üyeli olup tüm dünyaya kedi satışları yapıyorum.

❀Reyhan,
Ben bu kısma biraz karşıyım 'satın alma' kısmına yani ama maalesef ki bu tür ticaretler yapılıyor. Herkesin kendi fikridir saygım sonsuz ama ben sahiplenmeyi doğru buluyorum


Carpediem,
Bu konu hakkında fazla uzatmadan şunu diyebilirim sonuçta bir cins kedi var maalesef ki bu canlıların sokakta olmadığı ve üretilmediği durum söz konusu bende isterim sokak hayvanlarına daha çok sahip çıkalım çıkanlarda var dediğim gibi cins isteyenler maalesef bunların masraflarını karşılayıp ödemek zorunda kalıyorlar ve bu bizim işimiz ekmeğimizi bundan kazanıyoruz, mesela köpek alımı satımı yapmam haram olduğu için yani bunu daha geniş çaplı anlatmak isterim ama okuyanları bize ne kedisinden diyebilir merak edenleri de ayrıca aydınlatabilirim :)

❀Reyhan,
Haklısınız , ilgililerine duyurulur :)) Forum konusuna gelecek olursak forumlarda uzun zamandır varsın sana ne gibi katkıları oldu veya oluyor ?


Carpediem,
Ben daha çok okumayı seviyorum ustad 'ların coderlerin paylaştıkları kodlara bakarak kendime bi iş edinebiliyorum ya bu daha farklı nasıl olarak diye karıştırıyorum regex yapıyorum yani forum gerçekten güzel bir depolama alanı sallıyorum 10 sene önceki paylaşımları görebiliyor ve mutlu edebiliyor.

❀Reyhan,
Kuruluştan beri ircrehberi.net'de de varsiniz nasıl geldiniz ? O günden bugüne neler gözlemliyorsunuz ? Gelişme süreci sizce nasıl ?


Carpediem,
ircrehberi'ne tesadüf denk geldim diyebilirim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile bir sunucuda tanışmıştık iyi bir dostluğumuz oldu ve sonra kendisi dedi forumum var gelir misin dedi bende memnun olurum diyerek sizlerin arasına katıldım, ve gelişimi için gözlemlediğim olay google arama motoruna irc forum yazdığınızda ilk sayfa ilk 3 sıralamaya giriyorsanız büyük başarıdır @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyorum tam gaz devam :)

❀Reyhan,
Çok teşekkür ederiz inşallah hep zirve de kalmak dileğiyle.. Röportaja zaman ayırdığınız için hem ben hem de ircrehberi kullanicilari adina teşekkür ederim. Umarim hayatın tüm alanlarında başarılar sizi bulur. Eklemek istediğiniz bir soru veya bir konu varsa dinleyebiliriz sizden :)

Carpediem,
Bana vakit ayırdığınız için ben teşekkür ederim benim için zevk'ti
Gerek Web sitelerinde gerek mIRC platformlarında vakit geçiren selam dahi yazan benim için emek veren kişidir başka birşey yapmasa bile ortada bir emek vardır emeğin sonunda başarı vardır. Diyerek güzel sohbetimizi kapatmış olalım tekrardan sizlere teşekkür ederim başarılar diliyorum.
________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 17 Haziran 2022, 13:07   #2
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık güzel röportaj olmuş.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılar dilerim.

 
Alt 17 Haziran 2022, 13:18   #3
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

iyimiş :)

________________

 
Alt 17 Haziran 2022, 13:35   #4
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

samimi güzel röportaj olmus herzaman ki gibi. emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilariniz daim olsun.

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 17 Haziran 2022, 13:43   #5
Standart

Emeğinize sağlık akıcı ve güzel bir röportaj olmuş keyifle okudum başarılarınızın devamını dilerim.

 
Alt 17 Haziran 2022, 13:52   #6
Ada
Banlı Üye
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine ve yüreğine sağlık olsun süper olmuş..
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılarınız daim olsun. Sizi tanımak güzeldi.

 
Alt 17 Haziran 2022, 13:55   #7
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık:sarilmakisteyen

 
Alt 17 Haziran 2022, 13:59   #8
Standart

Emeğinize sağlık çok hoş bir röportaj olmuş. :) başarılarının devamı dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve minik prensesine sevgiler..

 
Alt 17 Haziran 2022, 14:08   #9
Pia
Banlı Üye
Pia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik canim harika bir röportaj olmuş
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılarınız daim olsun

 
Alt 17 Haziran 2022, 17:51   #10
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] im gercekten guzel bir roportaj olmus emegine o guzel yuregine saglik
ayrica @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] beyefendiyede selamlar oncelikle basarilarinizin devamini temenni ederim
bu arada en cok sevdigim begendigim bir nickiniz var CarPeDieM

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:23.