IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2022, 22:12   #1
Lightbulb Cipralex (Essitalopram) Nedir?

Cipralex seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubundan bir ilaç olup reçeteli olarak satılan bir antidepresan ilaç türüdür. Duygu durumun dengelenmesini ve korunmasını sağlayan, mutluluk hormonu olarak da serotoninin miktarını artırıcı özellik gösterir.

Bu nedenle genellikle majör depresyon ve kaygı bozuklukları tedavisinde kullanılır. Ancak belirli vakalarda kronik ağrı, panik atak ya da obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisi için de reçete edilebilir.

“Güvenli ilaçlardan biri” olarak tanımlanan Cipralex, birçok antidepresana göre çok daha az yan etki gösterdiği için özellikle tercih edilir. 28, 56 ve 84 tabletlik ambalajlarda bulunabilen Cipralex, Citoles muadilidir. Etken maddeleri essitalopram olan bu 2 ilaç da aynı amaçla kullanılabilir.

Cipralex Nasıl Etki Eder?
Cipralex, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) olarak adlandırılan ilaç sınıfında bulunur. Bu gruptaki diğer ilaçlara benzer şekilde etki eder. Etken maddesi olan essitalopram beyindeki serotonin miktarını artırır ve duygu durum dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan çalışmar, bu etken maddenin diğer SSRI’lara göre daha etkili olabildiğini de göstermiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyici etki de sağlayabilir.

Beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygular üzerinde olumlu etkileri olan serotonin, eksikliği halinde psikolojik sorunlara neden olabilir. Cipralex de bu eksikliği kapatarak, depresyon semptomlarını ortadan kaldırır.

Kişinin tüm hayatını etkisi altına alan depresyon ancak doğru tanı ve tedavi ile çözüme ulaşılabilir. Özellikle depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar da bu sebeple çok önemlidir. Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Cipralex Nasıl Kullanılır?
Cipralex aç ya da tok karna ama mutlaka bol su ile tüketilmelidir.
İlacın her gün aynı saatlerde alınması gerekir. Kimi insandan uykusuzluk yaparken bazen de tam tersi etki yaratabilir. Bu etki gözlemlenerek ilaç saatinin belirlenmesi günlük hayatın akışı için önemlidir.
İlaç her zaman psikiyatristin belirttiği şekilde kullanılmalı, onun bilgisi olmadan doz değişikliğine gidilmemelidir.
Psikiyatristinize danışmadan ilacı bırakmak tehlikeli yan etkiler doğuracaktır.
Alkolle bilinen bir etkileşimi olmamasına rağmen yine de alkolle birlikte alınması tavsiye edilmez.
Cipralex Doz Hesabı
18 yaş üstü yetişkin hastalarda depresyon tedavisi için önerilen doz günde 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Panik bozukluk tedavisinde ise başlangıç dozu ilk hafta günde 5 mg.’dır, ardından günde 10 mg’lık doza çıkılır. İhtiyaç halinde günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir. Anksiyete bozukluğu tedavisinde de önerilen doz günde 10 mg’dır. Ancak bu dozların kişinin durumu ve hastalığın şiddetine göre psikiyatrist tarafından değiştirilebileceği unutulmamalıdır.

İntihara eğilim, saldırganlık, öfke kontrol sorunları gibi olası yan etkilerinden dolayı 18 yaş altındaki hastaların kullanılması uygun değildir. Her yaş grubunda doz aşımı olması halinde mutlaka doktora bilgi verilmesi, herhangi bir rahatsızlık halinde en yakın hastanenin acil servisine gidilmesi gerekir.
________________

Cipralex (Essitalopram) Nedir?
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:34.