IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2020, 10:47   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kopeklerin Asla Yiyip Icmemesi Gereken Yiyecekler

Yuzyillardir insanlarin vefasiz dostu olan kopekler, bilincsiz bir yanlis beslenmeden dolayi hayati tehlikelere maruz kalabilirler. Kucuk bir atistirmaligin onlara odul olarak verilmesi bazi durumlarda gercekten bu odulu bir cezaya cevirebilir. Verilen atistirmaligin ne olduguna ve icinde bulunduguna bagli olarak zarar boyutu degisebilir ve ornegin bu yiyecek tatlandirici ksilitol iceriyorsa, kopekte bazi gercek sorunlara neden olabilir. Aslinda, kopeklerin asla yememesi gereken cok sayida insan yemegi vardir ve yiyeceklerin verilmemesinin nedeni sadece kilo yuzunden degildir. Bazi yiyecekler kopekler icin dupeduz tehlikelidir. Iste kopeklere asla verilmemesi gereken yiyecekler:

Ksilitol
Seker, sakiz, dis macunu, firin urunleri ve bazi diyet yiyecekleri ksilitol ile tatlandirilir. Kopeklerin kan sekerinin dusmesine ve karaciger yetmezligine neden olabilir. Erken belirtiler arasinda kusma, uyusukluk, koordinasyon sorunlari bulunur ve sonucunda, kopekler nobet gecirebilir. Karaciger yetmezligi sadece birkac gun icinde gerceklesebilir.

Avokado
Avokadonun icinde persin denilen bir madde vardir ve alerjisi olmayan insanlar icin bu faydalidir. Bu madde cok fazla kopekte kusma veya ishale neden olabilir. Evde avokado yetistirenler, kopeklerini bu bitkilerden uzak tutmalari gerekmektedir. Persin meyvelerin yani sira yapraklarda, tohumda ve agac kabugunda bulunur. Ayrica, avokado tohumu bagirsaklarda veya midede sIkisip kalabilir ve bu tikanma sonucu olumcul olabilir.

Alkol
Alkol kopegin karacigeri ve beyindeki etkileri insanlar uzerindeki etkileri ile ayni etkiye sahiptir. Ancak kopege daha kisa surede zarar verir. Sadece az miktarlarda bira, likor, sarap veya diger alkollu icecekler kotu olabilir. Kusma, ishal, koordinasyon problemleri, solunum problemleri, koma ve hatta olume neden olabilir. Bu zarar kopek ne kadar kucukse o kadar siddetli olabilir.

Sogan ve Sarimsak
Toz, cig, pismis veya kurutulmus sogan ve sarimsaktan kopekleri uzak tutmak gerekir. Cunku kirmizi kan hucrelerini oldurebilir ve anemiye neden olabilir. Bu bazi bebek mamasinda sogan tozu bulunabilir ve nadir bir kucuk doz muhtemelen etkisizdir. Ancak sadece bir kez bile cok yemek zehirlenmeye neden olabilir. Zayiflik, kusma ve solunum problemleri gibi belirtileri yasayabilir.

Kahve, Cay ve Diger Kafeinliler
Kopekler icin kafein olumcul olabilir. Kahve ve cay, hatta kafein iceren fasulye ve tohumlara icin bile dikkat edilmesi gerekir. Kopekler kakao, cikolata, kola ve enerji iceceklerinden uzak tutulmalidir. Kafein ayrica bazi soguk alginligi ilaclarinda ve agri kesicilerinde de bulunur. Kopeginin kafein tukettigi dusunuluyorsa mumkun olan en kisa surede veterinere goturulmelidir.

Uzum ve Kuru Uzum
Kopekler tarafindan uzum tuketildigi zaman zararlidir ve bobrek yetmezligine neden olabilir. Ve sadece kucuk bir miktar bir kopegi hasta edebilir. Tekrar tekrar kusmak erken bir isarettir. Bir gun icinde kopegi halsiz birakabilir ve depresyona sokabilir.

Sut ve diger Sut Urunleri
Sicak bir gunde, kopege dondurma vermek cazip bir fikir gibi gelebilir. Bunun yerine, ona biraz soguk su verilmesi daha faydalidir. Cunku sut ve sut bazli urunler yavru icin ishal ve diger sindirim sorunlarina neden olabilir. Ayrica kasinmasina neden olabilecek yiyecek alerjilerini de tetikleyebilirler.

Makademya Findigi
Kopekler makademya findigi ve icinde makademya findigi bulunan yiyeceklerden uzak tutulmalidir. Sadece alti adet cig veya kavrulmus findik bir kopegi hasta edebilir. Kaslarinda titreme, kusma, ates ve sirt kaslarinda zayiflik gibi belirtileri gorulebilir. Findikli cikolata yemek belirtileri daha da kotulestirir, hatta olumune yol acabilir.

Cikolata
Cogu insan cikolatanin kopekler icin kotu oldugunu bilmektedir. Cikolatadaki problem teobromindir. Her turlu cikolatada, hatta beyaz cikolatada bu maddeden bulunmaktadir. En tehlikeli turler bitter cikolata ve sekersiz pisirme cikolatadir. Cikolata, kopegin kusmasina ve ishal olmasina neden olabilir ve ayni zamanda kalp problemlerine, titreme, nobet ve olume neden olabilir.

Kemikler
Hem pismis hem de pismemis eti kesilmis yag, kopeklerde pankreatite neden olabilir. Ve bir kopege kemik vermek dogal gorunse de, bogulmasina neden olabilir. Kemikler ayrica kopegin sindirim sisteminide kirabilir ve bloke edebilir veya kesIklere neden olabilir.

Hurma, Seftali ve Erik
Bu meyvelerdeki sorun tohum veya cukurlaridir. Trabzon hurmasi tohumlari, kopegin ince bagirsaginda sorunlara neden olabilir ve ayrica bagirsaklari da tikayabilirler. Bir kopek, seftali veya erik cukurunu yemesi de zararli olabilir. Seftali ve erik cukurlari ayrica insanlara ve kopeklere zehirli siyanur icerir ve insanlar bunlarin yenmeyecegini bilir.

Cig Yumurta
Bazi kisiler kopeklerine pismemis yumurta iceren cig diyet uygularlar. Ancak veteriner hekimligi dernekleri bunun iyi bir fikir olmadigini dusunmektedir cunku Salmonella veya E. coli gibi bakterilerden besin zehirlenmesi olasiligi vardir.

Cig et ve Balik
Cig yumurtalar gibi cig et ve balikta da gida zehirlenmesine neden olan bakteriler bulunabilir. Somon, alabalik, shad veya mersin baligi gibi bazi baliklarda balik hastaligina veya somon zehirlenmesi hastaligina neden olan bir parazit bulunabilir. Bu parazit tedavi edilebilir, ancak hemen yardim almasi gerekir. Ilk belirtiler kusma, ates ve buyuk lenf bezleridir. Paraziti oldurmek icin balik tamamen pisirilmelidir.

Tuz
Kopeklerle cips veya kraker gibi tuzlu yiyecekleri paylasmak iyi bir fikir degildir. Cok fazla tuz yemek, kopegi ciddi anlamda susatir ve bu hararet hidrant durumuna girilmesine ve sodyum iyonu zehirlenmesine yol acabilecegi anlamina gelir. Cok fazla tuzun belirtileri kusma, ishal, depresyon, titreme, yuksek sicaklik ve nobetleri icerir ve hatta olume bile neden olabilir.

Sekerli Yiyecek ve Icecekler
Kopeklere cok fazla seker vermek, insanlarda oldugu gibi ayni etkiler gosterebilir. Kopegin fazla kilolu olmasina ve disleriyle ilgili sorunlara neden olabilir ve diyabete bile yol acabilir.

Hamur Mayasi
Pismeden once ekmek hamurunun mayalanmasi gerekir. Ve bu cig hamurdan kopegin yemesi durumunda midesinde rahatsizlara yol acabilir. Mayalanan hamur midesinde sisme yaparak aci verebilir ve ayrica, maya hamuru kabartmasini saglamak icin fermente ettiginde, alkol zehirlenmesine yol acabilecek alkolu olusturur.

Ilaclar
Kopekler insanlarin kullandigi ilaclarindan verilmemelidir cunku hastalanmalarina sebep olabilir. Ilaclar kopeklerin erisemeyecegi bir yerde saklanmali ve kopege veterinerin vermedigi recetesiz ilaclar kesinlikle verilmemelidir. Asetaminofen veya ibuprofen gibi maddeler agri kesicilerde ve soguk alginliginda yaygindir fakat kopekler icin olumcul olabilirler.

Baharatlar ve Kabartma Tozu
Mutfak raflarinda sIkca bulunan diger bircok malzeme kopege zarar verebilir. Kabartma tozu ve soda her ikisi de son derece toksIktir. Ayrica kucuk hindistan cevizi ve diger baharatlarda kopekler icin zararli olan maddeler arasindadir. Bu yuzden bu tur yiyeceklerin saklandigi alana girisleri engellenmelidir.

Kopekler Ne Yiyebilir?
Veterinerden kaliteli bir kopek mamasi onermesini isteyerek, kopegin saglikli ve dengeli beslenmesini saglanabilir. Ancak bu bazen kopeklere ozel bir muamele olarak yiyecek verilemeyecek anlamina gelmez ve az miktarla verilebilir. Yiyeceklerin pismis, saf, yagsiz veya cok fazla baharatli olmadigindan emin olunmasi gerekir. Verilebilecek bazi yemek fikirleri:
Yagsiz et: Kopeklerde saglik problemlerine sebep olmamasi icin yagsiz ve pismis et verilmelidir.
Bazi taze meyveler: Elma, portakal, muz ve karpuz dilimleri kopek icin lezzetli yiyecekler arasindadir. Bu meyvelerin ilk once tohumlari alinarak verilmelidir cunku tohumlar, saplar ve yapraklar ciddi sorunlara neden olabilir.
Bazi sebzeler: Kopeklere havuclu cubuk, yesil fasulye, salatalik dilimleri veya kabak dilimleri gibi atistirmaliklar ve firinda sade patates bile verilebilir. Kopegin kilerden veya bahceden cig patates veya patates bitkileri yemesine izin verilmemelidir.
Pismis beyaz pirinc ve makarna: Kopekler pisirildikten sonra duz beyaz pirinc veya makarna yiyebilir. Ve biraz haslanmis tavuk ile duz beyaz pirinc porsiyonu bazen mide problemleri yasarken kopegi daha iyi hissettirebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:34.