IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 11:14   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dunyanin En Tehlikeli Baliklari

Insanoglu olarak onca bilimsel arastirma ve teknolojinin ilerlemesine karsin hala denizlerdeki yasamin buyuk bir cogunu aydinlatabilmis sayilmayiz. Surekli yeni bir canlinin tanimlandigi denizlerde kim bilir daha ne kadar farkli canliyla karsilasacagiz veya kaci bizim dikkatimizden kacmayi basaracak? Peki bunca deniz canlisini inceleyen bilim insanlarinin karsilastigi cok tehlikeli baliklarin neler oldugunu merak etmiyor musunuz? Su zamana kadar bulunmus olan balik turleri arasinda en tehlikelileri gercekten insani korkutuyor. Bu balik turlerinden kurtulmayi basarsak bile yakininda durmak insanin uykularinin kacmasina neden olabilir. Peki bu cok tehlikeli diye nitelendirdigimiz baliklar neye benziyor ve tehlikenin nedenleri neler? Bu yazida tum dunya denizleri ve okyanuslarinda karsilasilmis en tehlikeli balik turlerini gorecegiz. Iste en tehlikeli balik turleri:

10. Kopek Disli Balik (Anoplogaster)



Dunyanin En Tehlikeli BaliklariAvustralya sahillerinde bulunabilen bu tur aslinda tamamen tehlikeli bir balik turu olarak sayilamaz. Fakat bu baliklarin en korkutucu baliklar listesine sokan en buyuk ozelligi korkutucu dis gorunusleri olmustur. Insanin kabuslarinda bile goremeyecegi dis gorunuse sahip bu balikla guzel bir tatil gunu denizde yuzerken karsilasmak istemeyiz. Disleri vucuduyla orantili yani uzun olan bu balik turu ortalama 17 santimetre boylarindadir. Ilk goruste bir cok kisiyi korkuttugundan kendisi cok zararli olmasa da goren kisiler tarafindan panige yol acmaktadir. Panige yol actigi icin bir cok kisi bu baligi gordukten sonra bogulma tehlikesi atlatmistir.


9. Pelikan Yilan Baligi (Saccopharyngiformes)

Dunyanin En Tehlikeli BaliklariKopek disli balik gibi Pelikan yilan baligi da aslinda listedeki diger baliklar kadar zararli degildir. Ama en korkunc baliklar listesine adini yazdirmasinin en buyuk sebebi kendinden cok daha buyuk turleri yiyebiliyor olmalaridir. Vucutlarina gore o kadar buyuk ve guclu ceneleri vardir ki agzindan bir sey kacirabilecegini hic sanmiyorum. Okyanuslarin genelde cok karanlik bolgelerinde yasadiklarindan karsilasma olasiligimizin dusuk oldugu bu baliklar genel olarak suda canliligini surduren neredeyse her seyi yeme ihtimalleri vardir. Pelikan yilan baliklarindan dolayi hayatini kaybeden bir insan daha literature girmese de kendisine cok yaklasmamayi tavsiye ederiz. Sonucta bu balik turunun cenesinin kuvveti timsahla yarisabilecek kadar yuksektir.


8. Antenli aslan baligi (Pterois antennata)



Ozellikle dalgiclarin en buyuk dusmanlarindan biri olan antenli aslan baliklari Hindistan’in tropik kisimlarinda ve Bati Pasifik okyanuslarinda bulunurlar. Avustralya’daki en tehlikeli balik olarak adlandirilan bu balik genelde gun boyunca gizlenir geceleri ise ozellikle karides ve yengec avlar. Boyu ortalama 40 santimetre agirligi ise 1200 gram civari olan bu baliklarin en tehlikeli baliklar listesinde olmasinin nedeni vucutlarinda cok zehirli bir madde iceren zehir bezlerinin varligidir. Insanla temasi halinde iltihaplanmalara, kizariklik, kanama, kas agrilari, kalp problemlerine ve nefes alma gucluklerine yol acabilecek kadar guclu bir zehir salgilayan bezleri vardir. Bu turun dikenleri zehrin miktarina bagli olarak birkac gun sizi surundurebilecek kadar cok agriya sebep olabilir.

7. Balon Baligi (Tetraodontidae)

Dunyanin En Tehlikeli BaliklariYirticilara karsi savunma taktigi olarak aninda sisebilen bu balik, bu nedenle cok yavas yuzuyor ve gunluk cok miktarda gida tuketmesi gerekiyor. Genellikle tropik ve subtropik sularda bulunmasina karsin az tuzlu sularda da bulunabiliyorlar. Ne yazik ki insanoglu olarak yasadiklari nehirleri kirleterek yasam alanlarini gun gectikce daraltiyoruz bu baliklarin. Kirlenen suda avlanacagi diger hayvanlarin da zarar gormesiyle cok daha agresif hale gelebiliyorlar. Balon baliklarinda kendini diger turlere karsi savunmak icin dikenler de bulunmaktadir. Ancak ozellikle bazi turlerinde dikenlerinde bulunan ve siyanurden 1200 kat daha zehirli olan zehir bulunmasi nedeniyle cok tehlikeli bir cinstir. Bu zehir bir defada 30 kisiyi oldurebilecek kadar fazladir. Bu nedenle insanlar icin cok tehlikelidir ve cok dikkat edilmesi gerekmektedir.


6. Engerek Baligi


Engerek baliklari genellikle cok derinlerde yasar. Ortalama 2000 metre ve daha derinlerde yasayan engerek baliklari avlarini avlamak icin isildayan organlarini kullanir. Tehlikeli bir baliktir ve urkutucu bir gorunusu vardir. Ozellikle cenesi cok serttir ve cok keskin disleri bulunmaktadir. YaklasIk olarak 35 santimetre boylarinda olan bu balik okyanuslarin neredeyse dortte birinde bulunurlar. Turkiye’de de karsiniza cikma ihtimali olan bu baliktan uzak durmaya calismaliyiz.


5. Tas Baligi (Synanceia)



Tas baliginin dunyanin en tehlikeli 10 baligi listesinde olmasina hic sasirmamamiz gerekmektedir. Utangac ve az bilinen bir balik olmasina karsin tas baligi, dunyanin en zehirli baligi bile olabilir. Pasifik ve Hint Okyanuslarinda yasayan ve kucuk balik ve kabuklarla beslenen bu balik icin tehlikeli demek yetmez. Bu baliklarin gercek tehlikesi yuzgeclerinin omurgalariyla temas ettigi yerde bulunan cok guclu zehir barindirmasidir. O zehir bir insanin saniyeler icerisinde olmesine neden olabilir. Kamufle amaciyla bir kayaya yanasip hem tehlikeden hem de avlarindan rahatlikla saklanabilmeleri onlari daha da tehlikeli hale getirmektedir. Kazara uzerine basilabilecek kadar kendini tasa benzetmesi de basan icin hic iyi sonuclar dogurmayacaktir.


4. Fenersiler (Lophiiformes)

Fenersiler tehlikeli balik olmalarinin yani sira dunyanin en cirkin hayvani olmaya da adaydir. Gorunusleri korku filmlerindeki baliklari andiran bu baliklar Atlantik Okyanusu’nun derinliklerinde yasarlar. Bu baliklarin temel ozelligi yirticilik bicimleridir, zira basinda ilgi cekici buyuk bir cikinti vardir. Bu cikinti aslinda avlarini cekmek ve daha sonra onlari yutmak icin kullandigi isIk sacan bir tuzaktir. Kendisi kucuk bir balik olmasina ragmen gerek vucuduna gore orantisiz buyuk olan agzi gerekse midesinin buyuklugu dolayisiyla kendinden cussece cok buyuk canlilari avlayabilmektedir.


3. Barakuda (Disambiguation)

Dunyanin En Tehlikeli BaliklariBu gorsel olarak sirin olan ama aslinda cok tehlikeli olan baligin tehlikesi zehirinden gelmemektedir. AlisIk oldugumuzun aksine bu baliklar avlarina sinsi sinsi yaklasmazlar. Saniyeler icerisinde 0’dan 90 km/s hiza cikabilen bu baliklar bu yuksek hizi ve ivmesi sayesinde avlarinin neye ugradigini anlamadan kistirabilirler. Insanlarin beslenme tercihleri arasinda olmamasina ragmen genel olarak bir barakuda cok agresiftir ve acik denizlerde insanlara da saldirabilir. Uzunluklari ortalama 45 cm olan bu baliklar genelde tropikal denizlerde, ozellikle de Karayip Denizi’nde bulunur.


2. Goliath Kaplan Baligi

Dunyanin En Tehlikeli BaliklariAdindan da anlasilacagi uzere oldukca buyuk ve acimasiz bir balik olan Goliath Kaplan Baligi cok iri bir cusseye sahiptir. Son derece tehlikeli olan bu balik cenesi timsahinkine benzedigi icin piranha ile farklilik gosterir. Ortalama 75 kg agirliginda olan bu balik 1.5 metre civari bir boya sahiptir. Afrika’nin en tehlikeli baligi olarak adlandirilan bu balik daha cok Kongo Nehri havzasinda bulunur. Bu son derece tehlikeli hayvanin en tehlikeli hayvan olamamasinin en buyuk nedeni ise cok derin sularda bulunmasi dolayisiyla karsilasilma riskinin azligidir.

1. Piranha


Dunyanin En Tehlikeli BaliklariHepinizin tahmin ettigi uzere en tehlikeli baliklar listesinin en basinda tabii ki de piranhalar var. Guney Amerika’da yasayan bu baliklari bir cogumuz korkutucu filmlerden biliyoruz. Gunumuzde tanimlanan ortalama 60 civarinda piranha turu mevcuttur ve bunlarin tumu ortalama 25 cm uzunlugundadir. Genellikle tatli suda ve ozellikle Amazon, Ekvador, Bolivya, Orinoco, Venezuela ve Kolombiya sahillerinde rastlamak mumkundur. Korku filmlerinin vazgecilmezi olan bu baligi asil tehlikeli yapansa cok yuzeysel yerlerde yasamalaridir. Yuzeye cok yakin yuzduklerinden karsiniza cikma olasiligi oldukca yuksektir. Bir insani 300 piranha anca yutabilirken son derece agresif olmalarindan bir tanesi durmadan saldirip buyuk hasarlar verebilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:13.