IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2021, 11:02   #1
Standart Dunyanin En Tehlikeli 9 Orumcegi

Dunyada 43.000 ‘den fazla farkli orumcek turu bulunur. Bunlardan sadece cok az bir kisminin tehlikeli oldugu soylenmektedir. Cok sayida olumcul orumcek turu var iken neden bu kadar az insan bunlardan etkilenmektedir? Sebeplerin cogu, insanlar ve orumcekler arasindaki boyut farkliliklarindan kaynaklaniyor olabilecegidir. Orumcek zehri, kucuk hayvanlar uzerinde etkili olabilecek bir sekilde tasarlanmistir, ancak bazi turlerin zehri insanlarda deri lezyonlari uretebilir veya olumle sonuclanacak alerjik reaksiyonlar uretebilir. Bununla birlikte, kliniklerin, zehir kontrolu merkezlerinin ve hastanelerin isiriklari tedavi etmek icin genellikle cesitli turlere ozgu antivenin (antitoksin) bulundugundan, “orumcek isirigina bagli olum” vakasinin cok nadir oldugu soylenilebilir.

9. Kahverengi Yalniz Orumcek (Loxosceles reclusa)



Kahverengi Yalniz Orumcek, Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki en tehlikeli orumceklerden birisidir. Zehri, isirik alaninin yakinindaki kan damarlarinin duvarlarini yok eder ve bazen buyuk bir cilt ulseri olusturur. 2013’ta yapilan bir arastirmada, orumcek zehrindeki bir proteinin hucre zarlarinin iyi bir bolumunu olusturan fosfolipid molekulleri hedef aldigini ve bu molekulleri daha basit lipidlere donusturdugunu ortaya koyulmustur. Meydana gelen yaranin iyilesmesi icin birkac ay gerekebilir veya iltihaplanma yapabilir, bu da kurbanin olumune neden olabilir. Kahverengi Yalniz Orumcek isirigindan meydana gelen olumler nadirdir.


Keman orumcekleri olarak da adlandirilan kahverengi yalniz orumceklerinin cogu bati ve guney Amerika BirlesIk Devletleri’nde yasar. Cogu yaklasIk 7 mm’dir (0.25 inc) ve yaklasIk 2,5 cm’lik (1 inc) bir bacak acikligina sahiptir. Vucudunun on yarisinda (cephalothorax) koyu keman seklinde bir tasarima sahiptir; “boyun” sirti orta hattinda belirgin bir oluk ile olusturulmustur. Kahverengi Yalniz Orumcek, magaralarda, kemirgen yuvalarinda ve diger korunan ortamlarda yasamlarini surdurerek Kuzey Amerika’nin bir parcasi haline gelmistir. Kahverengi Yalniz Orumcek’ler, tavan arasi, depolama alanlari ve duvar veya tavan bosluklari gibi binalarin cok kullanilmayan alanlarinda da yasamlarini devam ettirebilirler.


8. Brezilya Gezgin Orumcekleri (Phoneutria fera and P. nigriventer)

Bu turlere bazen muz orumcekleri de denir cunku sIklikla muz yapraklarinda bulunurlar. Saldirgan bir savunma durusu vardir, on ayaklarini yukari dogru havaya kaldirirlar. Phoneutria insanlar icin zehirlidir ve dunyanin en buyuk orumceklerinin en olumcul orumcekleri olarak kabul edilirler. Zehirleri, salya akitma, duzensiz kalp atisi ve erkeklerdeki uzun suren agrili ereksiyonlar gibi belirtilere neden olan sinir sistemi rahatsizliklarina sebep olabilir. 2013 yilinin sonlarinda Ingiltere’nin Londra kentinde bir aile, evlerini bosaltip dezenfekte etmek zorunda kalmisti, cunku evleri kucuk Brezilya Gezgin Orumcekleri ile dolmustu.

7. Sari Keseli Orumcek (Cheiracanthium inclusum)



Sari Keseli Orumcekler, vucut uzunlugu 3 ila 15 mm (yaklasIk 0,12 ila 0,6 inc) araliginda olan ve taslarin altinda, yapraklarda veya cimenlerin altinda ipeksi borula insa eden orumcek ailesindendir. Guney Amerika boyunca MeksIka’nin yani sira Amerika BirlesIk Devletleri genelinde bulunan Cheiracanthium inclusum, insanlar icin zararlidir ve cogu zaman kapali mekanlarda bulunur.

Orumcek zehri, sitotoksin (hucreleri yok eden veya islevini bozan bir madde) olup nekrotizan lezyonlar uretebilir, ancak boyle lezyonlar isirik kurbanlarinda nadiren gorulur. Yine de isirik alanindaki kizariklik ve sislikler ortak reaksiyonlardir. Sari Keseli Orumcekler, uysal yaratiklar degildir; ornegin, disi sari keseli orumcekler, yumurtalarini savunurken isirir.


6. Kurt Orumcegi (Lycosidae)

Kurt orumcekleri, dunyada bulunan genis ve yaygin bir grup olan Lycosidae ailesine aittir. Onlara, avlarini kurt gibi takip etme ve saldirmalari nedeni ile Kurt orumcegi denmistir. Kuzey Amerika’da yaklasIk 125 turu gorulurken, Avrupa’da yaklasIk 50 turu var. Kuzey Kutup kisminda cok sayida turu bulunmaktadir. Cogu kucukken bile orta buyukluktedir. En buyuk olanlarinin 2,5 cm (1 inc) uzunlugunda bir bedeni ve ayni uzunlukta bacaklari vardir. Kurt orumceklerinin cogu koyu kahverengidir ve tuylu bedenleri uzun ve genis olup saglam, uzun bacaklara sahiptir. Kosu hizlari ile unludurler ve bocekleri barindiran beseri konutlari istila edebilecekleri halde cimen veya tas altinda, yaprak veya yaprak copunde sIklikla gorulurler. Bazilari girisi cop ile ortbas ederken, bazilari taret benzeri bir yapi olusturur. Kurt orumceklerin yumurtalari, disinin agizlarina veya ipek ureten organlara tutunan gri bir ipek kese icinde bulunur ve boylece buyuk bir top surukleniyormus gibi gorunur. Kuluckadan ciktiktan sonra, genc orumcekler birkac gun boyunca annenin sirtina binerler.


Bu orumcek turu saldirgan olarak degerlendirilmese de, cogunlukla insanlari kendilerini savunmak icin isirir. Kurt orumcekleri zehirlidir, ancak isiriklari tehlikeli sayilmaz. Bununla birlikte, genel olarak orumcek sokmalarina alerjik olan bazi isirik kurbanlari mide bulantisi, bas donmesi ve kalp atislarinin hizlanmasi gibi belirtiler gorulebilir. Orumcegin buyuk disleri isirik yerinde fiziksel travmaya neden olur. Isirganin kendisi bir ari sokmasiyla benzer sekilde tanimlanmistir ve orumcegin enjekte ettigi zehir, isirilan alanda kasinmaya neden olabilir. Bu acili isirik, hizlariyla ve sasirtici gorunusuyle birlesince, bu orumcek turu korkutucu olabilir ve bazi isirik kurbanlari oldukca panik yapabilirler.

5. Karadullar (Latrodectus mactans)

Karadullar, BirlesIk Devletler’de her yil zehir kontrol merkezlerine 2.500’un uzerinde gelen kurbanlara neden olmaktadir. Latin Amerika ve Bati Hint Adalari, Amerika BirlesIk Devletleri’nde ve Kanada’nin bir bolumunde bulunan bir turdur. Kuzey Amerika’daki Latrodectus’un en yaygin uyesi, evlerini ahsap yiginlari, oyuklar ya da aglari icin destek olarak kullanilan bitkiler gibi cesitli ortamlarda yapar.


Disileri parlak siyahtir ve genellikle dairesel yapidaki karinlarinin alt kisminda kirmizimsi ila sari kum saati tasarimina sahiptir. Bazen tam bir kum saati yerine iki kucuk ucgen bulunur. Vucutlari yaklasIk 2,5 cm (1 inc) uzunlugundadir. Erkek, eslestikten sonra cogunlukla olduruldukleri ve yenildikleri (isimleri de buradan gelir) icin nadiren gorulurler, kadinlarin yaklasIk dortte biri buyuklugundedir. Kum saatinin tasarimina ek olarak, erkek genellikle karnin kenarlarinda kirmizi ve beyaz cizgili ciftlere sahiptir.

Cilt uzerinde bir igne batmasi gibi hissedilebilen isiriklari, sIklikla ciddi kas agrisi, kramp, bulanti ve diyaframin hafifce durmasina neden olur ve bu da nefes almayi zorlastirir. Cogu kurban, ciddi komplikasyonlari olmaksizin iyilesir. Isirmanin cok kucuk cocuklar ve yaslilar icin olumcul oldugu dusunulse de Amerika BirlesIk Devletleri’ndeki Karadul orumcekler tarafindan isiriklara atif yapilmamistir.


4. Kahverengidul Orumcegi (Latrodectus geometricus)

Kahverengidul orumceginin Afrika’da evrimlestigi dusunulmektedir, ancak aciklanan ilk ornek Guney Amerika’dan gelmistir. Dunyanin baska yerlerinde de istilaci bir tur olarak siniflandirilir. Kahverengidul nufusuna Guney Kaliforniya, Karayipler, ABD Korfez Ulkeleri’nin yani sira Japonya, Guney Afrika ve Madagaskar, Avustralya ve Kibris’ta karsilasilmistir. Turler evlerini binalarda, eski lastiklerde, otomobil altlarinda, calilar ve diger bitkiler arasinda yapmaktadir.
Orumcek, bronzdan neredeyse siyaha kadar degisen kahverengimsi bir gorunume sahiptir. Bazi orneklerin karinlari suslu koyu kahverengi, siyah, beyaz, sari veya turuncu renktedir. Cinsin diger uyelerinden farkli olarak, Kahverengidulun alt kismindaki kum saati turuncu renktedir.


Kahverengidul zehri, Karadul zehrinden iki kat daha gucludur. Bununla birlikte, bu tur saldirgan degildir ve yalnizca sokmasi halinde az miktarda zehir enjekte eder. Yine de, Kahverengidul orumceklerinin isiriklari 1990’larin basinda Madagaskar’da iki kisinin olumuyle iliskilendirilmistir. (Bu kurbanlarin durumlari zayifti ve antivenin ile tedavi edilmedi.)

3. Kirmizidul Orumcegi (Latrodectus bishopi)

Bu listedeki ucuncu dul orumcek, Kirmizidul veya kirmizi ayakli dul orumcegidir. Kirmizidul Orumcegi, gorunumunu, diger dul orumceklerden kirmizimsi sefalotoraks ve bacaklar ile kirmizimsi kahverengi ila siyah renkli karin bolgesi ayirt eder. Bircok Kirmizidul’un, kum saati seklinde, ucgen seklinde veya belirsiz olabilecek karnin alt kisminda kirmizi bir iz vardir. Karnin ustu kirmizi veya turuncu renktedir ve her nokta sari veya beyaz bir cizgiyle cevrilidir. Yetiskin bir disinin bacak uzunlugu 1.5-2 inc, erkeklerde ise bu boyutun yalnizca ucte biri kadardir.


Orumcekler boceklerle beslenirler ve insanlara saldirgan olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, yumurtalarini korurken veya bir kisinin cildine kiyafet veya ayakkabi ile sIkistigi zaman isirabildigi bilinmektedir. Kirmizidul Orumcegi’nin isirigi, Karadul’a benzer ve benzer semptomlar (agri, kramp, bulanti vb.) genellikle ortaya cikar. Ayni sekilde, Kirmizidul Orumcegi’nin bir isirigi ile olum de nadirdir, cunku orumcek az miktarda zehir enjekte eder. Cok kucuk cocuklar, yaslilar ve saglik sorunlari olan insanlar Kirmizidul Orumcek isiriklari karsisinda savunmasizdir.


2. Redback Orumcegi (Latrodectus hasselti)

Redback, Karadul ailesinin baska bir kuzenidir. Ancak, bu tur pek fazla yaygin degildir. Avustralya’ya ozgudur fakat uzum ihracati ile Yeni Zelanda, Belcika ve Japonya’ya yayilmistir. (Bu orumcek turu sIklikla uzum yapraklari ve ic demetleri uzerine yuva ve aglar olusturur.) Tur, sicak colleri ve soguk dag tepeleri haricinde tum kitanin cesitli ortamlarinda yasayan Avustralya genelinde yayginlasmistir. Turler ayni zamanda kentsel alanlarda da bulunur, sIklikla konutlarda yuvalar yapar. Kirmizi sirt, siyah renkli sirtindaki belirgin kirmizi cizgi veya kum saati seklindeki iziyle tanimlanir. Bu isaret, disi redbacklerde erkeklerinkinden daha belirgindir.


Redback orumcekleri saldirgan degildir ve rahatsiz edildiginde olu olarak taklit etmeye daha yatkindir ancak yumurtalarini savunan bir disi orumcek isirabilir. Isiriklar, orumcek ayakkabi veya kiyafet icerisine girdiginde veya giyinirken magdurun derisine sIkistiginda da ortaya cikar. Hem erkek hem de disi redback’leri zehirlidir, ancak en cok tedbir alinmasi gereken oncelikle disi isirmalaridir. Isirilan tum kurbanlardan sadece %10-20 zehirlenmektedir. Zehir, agri, terleme, hizli kalp atislari ve sismis lenf dugumleri ureten alfa-latrotoksinler adli bir karisim norotoksindir. Orumcek, enjekte ettigi zehir miktarini kontrol edebilir ve bu belirtilerin siddeti sIklikla ne kadar zehrin verildigine baglidir. Avustralya’da her yil 250’den fazla bu orumcegin isiriklari tedavi edilmektedir, cogu antivenin ile. Arastirmacilar ve hekimler redback antivenin etkinligi konusunda bolunmus durumda, bazi calismalar belirtilerin tedavisinde veya agrinin giderilmesinde etkili olmadigini gostermektedir

1. Huni Agli Orumcek (Dipluridae ailesi)

Bu isim, bu tur orumceklerin huni seklinde urettikleri orumcek aglarindan dolayi verilmistir. Orumcek, ava dokunma firsatini beklerken huninin dar kisminda bekler. Bu oldugunda, orumcek disari firlar ve huni agzinda bocek avini yakalar. En onemli cins Kuzey Amerika’da Evagrus, Brachythele ve Microhexura, Guney Amerika’da Trechona ve Avustralya’daki Atrax cinsinin zehirli uyeleridir.


Atrax robustus ve A. formidabilis turleri, zehirli isiriklari yuzunden Avustralya’nin guney ve dogusunda cok korkulan iri, kahverengi hantal orumceklerdir. 1920’lerden beri Sydney bolgesinde bu saldirgan orumceklerin isiriklarindan kaynakli insan olumleri kaydedilmistir. Zehirlenme durumunda ana toksine yonelik bir panzehir gelistirildi ve bu, kurbanlar isirildiktan hemen sonra uygulandiginda etkili olabilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 14:48   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Karadullar bunun dışı güzel ama insan iğreniyo örümcek görünce valla.

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 28 Nisan 2021, 14:49   #3
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

igreniyorum tiksiniyorum
fobim var gördügüm an yerimden kalkamiyorum

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 28 Nisan 2021, 14:50   #4
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Öyümceeeeeeeeek koktun muuu
bunu demeye geldim.

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:48.