IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 13:20   #1
Standart Suleymancik (Turk Keleri) Nedir?

Ilginc bir canli olan Suleymancik, “Turk Keleri” olarak da isimlendirilmektedir. Dunya genelinde Hemidactylus Turcicus adiyla bilinen bu hayvan, zararsiz bir canlidir. Zehir tasimamasinin yani sira, tabiatina uygun yasadiginda da ozellikle geceleri ortaya cikarak sivrisinek ve bocekleri yiyerek yasam alanina katki saglamaktadir. Bu ozelligi ile de, biyolojik silah ozelligi tasimaktadir.


Suleymancik, diger adiyla Turk Keleri, ortalama olarak 10 santimetre boyunda olup, genis parmakli bir yapisi vardir. Genellikle Ege ve Akdeniz bolgelerinde yasamini surdurmektedir. Suleymancik, gorunus itibariyle rahatsiz edici ve urkutucu olsa da, asla insana zarar vermemektedir. Evlere de girebilen ve geceleri ortaya cikan bu canli, cogu zaman oldurulmek istenmektedir. Ancak, Suleymancik’in insanlara hicbir zarari olmadigi gibi, evlerdeki bocek ve sinekleri temizleyerek de dogal donguyu saglamakta ve yasam alanlarini zararli boceklerden korumaktadir. Pahali ve zararli ev ilaclama yontemlerinden ziyade, bu isi tamamen dogal yollarla yaptigi icin, Suleymancik bu anlamda yararlanilmasi gereken bir canli ozelligindedir.


Suleymanciklarin gozbebekleri dikey konumludur. Vucut renkleri incelendiginde, sirt bolgesinin acik kahverengi ve gri tonlarinda oldugu gorulur. Bu bolgede, ayni zamanda koyu renkli benekler de bulunmaktadir. Sirt bolgesinde gorulen koyu renkli benekler, kuyruk kismina kadar da devam etmektedir. Vucut kisminin alt bolumu, kirli beyaz renktedir. Ayak parmaklarinin oldugu bolum, dipten dar olarak sekillenmeye baslar ve uclara dogru genisler. Gunduz vakti bu sekilde tarif edilebilen canli, geceleri ise renk olarak acik ve saydam bir hal alir. Fizyolojik olarak ilginc bir ozelligi de, kendini tehlikede hissettiginde, kuyrugunu yukari yonlu bukerek beklemesidir.


Ulkemizde var olan “Turkiye Kurbaga ve Surungenler Gozlemciligi ve Fotografciligi Toplulugu”, bilincsizce saldirilan Suleymancigi korumak icin “Lutfen Beni Oldurmeyin” isimli bir kampanya baslatmistir. Toplulugun uzerinde durdugu nokta, bilimsel acidan ilk olarak Turkiye topraklarindan dunyaya bildirilen bu canlinin, evlerde goruldugu zamanlarda direkt olarak oldurulmeye calisilmasinin yanlis oldugudur.Her ne kadar Ege ve Akdeniz bolgesini yasam alani olarak tercih etse de, Anadolu uzerinde Izmirden Sanliurfa istikametine kadar olan alanda yer yer bu canlidan gormek mumkundur.


Biyolojik silah olarak adlandirilan Suleymancik, kapali yerlerde ortaya ciktiginda, cok zor duyulabilecek ince ve tiz sesler cikartmaktadirlar. Varligini hissettirdigi enden ozelliklerden biri de, cikardigi bu seslerdir. Bunun disinda, herhangi bir rahatsiz edici yani ya da zararli bir ozelligi bulunmamaktadir. Suleymancik nesli korunmali, dogal yasam donguleri de bu sayede devam ettirilmeli ve kimyasal ilaclar yerine bu dogal silahlardan faydalanmak gerekmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 14:50   #2
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Babam tüm kertenkelelere keler diyo

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:09.