IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Haziran 2020, 08:45   #1
Standart Melek Baligi Hakkinda Ilgi Cekici Gercekler

Melek baligi en populer akvaryum baliklarindan biridir. Canli renkleri, benzersiz sekilleri ve boyutlari ile taninan bu urunler, piyasada unludur ve alicilar arasinda favori olmustur. Ve bir akvaryuma kesinlikle cok fazla zarafet ve guzellik katmaktadir. Bununla birlikte, baliklarin ve ihtiyaclari hakkinda birkac gercek bilinmiyorsa, her zaman bakimi en kolay balik degildir. Bu yazida ilgi duyanlar icin Melek baliklari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Melek Baligi Hakkinda Bilgiler
Melek baliklarin ev akvaryumu icin dogru cins olup olmadigina karar vermeye yardimci olabilecek bazi cok onemli gercekler bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
1. Tatli su melek baligi ciklit ailesi uyesidir
Melek baliklari, ciklit ailesinin tatli su uyeleridir ve Guney Amerika kokenlidirler. Bu grup, oscar, Jack Dempseys, papagan baligi ve discus gibi diger populer baliklari icermektedir.
2. Angelfish etcildir
Melek baliklari dogal olarak etoburdur, bu nedenle optimum boyuta ulasmalarina ve saglikli kalmalarina yardimci olmak icin dogru yiyecekleri beslenmeleri gerekmektedir. Beslenmesiyle bazi ipuclari asagidaki gibidir:
• Genellikle her gun gevregi beslemek veya melekler icin formule edilmis peletli bir diyet sunmak en iyisidir
• Kontamine kaynaklardan kacinmak icin baliklar, kulturden yetistirilen taze taranmis tuzlu su karidesi, kan kurdu ve daphnia ile beslenmelidir
• Melek baliklari, tankta kizartma ve tetra gibi daha kucuk olan diger baliklari da yemektedirler
3. Melek baligi yaklasIk 10 inc buyuyebilir
Melek baligi ortalama olarak iyi bakim, yetiskinlik uzerine yaklasIk alti inc uzunluga ulasmaktadirlar, bu da yaklasIk bir bucuk yasinda olmaktadir. Cok buyuk akvaryumlara yerlestirildiyse ve asiri kalabalik degilse, esarette oldukca nadir olmasina ragmen yaklasIk 10 inc’e ulasabilmektedirler.
4. Kendi turleriyle yasayabilirler
Bu baliklar genellikle topluluk baligi olarak dusunulmektedir, yani cesitli diger tropikal turlerle yasayabilmektedirler.
• Gencken bu dogru olsa da, melekler olgunlastikca daha bolgesel ve agresif olmaktadirlar. Bu nedenle, yetiskinler olarak ayri bir akvaryumda barindirmak genellikle daha iyidir.
• Melek baliklari da genellikle ureme zamanlarinda ortaya cikan birbirleriyle agresif olabilmektedirler. Erkekler esleri uzerinde diger erkeklerle savasabilmekte ve disiler yavrularini atistirmalik arayan diger erkek ve disi baliklardan korurken agresif olabilmektedirler.
• Melek baliklari daha kucuk baliklarla avlanabildiginden, baligi yirtici olabilir.
5. Melek baligi akvaryumlari ozel kosullar gerektirir
Melek baliklarini her zaman desteklenebilecek en temiz, en buyuk akvaryumlarda tutulmalidir ve melekler en cevik yuzuculer olmadigindan suda asiri akim olusturmayan iyi bir filtrasyon sistemine sahip olundugundan emin olunmalidir. Dogru su kosullari da meleklerin uzerindeki stresi azaltabilmektedir, boylelikle baliklara daha saglikli ve rahat bir ortam saglanmis olur. Uygun su kosullari ile melek baligi omrunun 10 yila kadar uzayabilmektedir. Bu baliklarin ideal olarak tercih ettikleri sicakliklar asagidaki gibidir:
• Sadece evcil hayvan olarak saklandiginda melek baligi su sicaklik araligi 74 F ila 78 F
• Yumurtlama icin 80 F sicaklik
• 6,5 ila 6,9 arasinda ortalama pH araligi
6. Melek baligi Ich parazitine egilimlidir
Ich bazen ick olarak adlandirilmaktadir, akvaryumdaki kosullar dogru oldugunda ve melek baliklari buna karsi son derece hassas olan firsatci bir parazitik durumdur. Parazit bir baliktan digerine yayilabilmektedir ve bir baliga baglanmadan once akvaryumda kendi basina da bulunabilmektedir. Asiri kalabalik, kotu su kosullari ve yanlis beslenme, her seyden once istilaya katkida bulunabilmektedir.
7. Melek baligi yumurtlamaktadirlar
Baliklar ya canli bebekler dogurur ya da daha sonra dollenen ve yumurtadan cikan yumurtalar birakmaktadirlar. Melekler baliklari yumurtlama kategorisine girmektedir, bu baliklarin yumurtlama ve kulucka sureci asagidaki gibidir:
1. Disi, yumurtalarini akvaryumun bir duvarina yaslanmis bir batik kayrak parcasi uzerine duzgun siralara koymayi tercih etmektedirler.
2. Erkek arkasindan takip etmektedir ve her yumurtayi ayri ayri dollemek icin kendi papillalarini kullanmaktadir.
3. Dollenme basarili olursa, yavrularin hala kayrakta takili olsalar bile yaklasIk iki gun icinde kuyruklarini kipirdatmaya baslamaktadirlar.
4. Yavrular besinci gun civarinda yuzmeye ve yumurtalarindan yumurta sarisi cuvallarini emdikten sonra yedi gun civarinda kendi baslarina yemeye baslamaktadirlar.
8. Disi ve erkek melek baligi ayni gorunur
Bazi balik turlerinden farkli olarak, disi uremeye hazir olmadikca, genellikle disi ve erkek ayrimi yapmak zordur. Erkek ve disi melek baliklarin bazi farkli ozellikleri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Her iki cinsiyette de anal ve ventral yuzgecleri arasinda papilla adi verilen bir organ vardir
• Disi gebe oldugunda yumurta tasidigi anlamina gelmektedir, papilla hafifce buyumekte ve kunt bir ucu bulunmaktadir. Erkek gebe bir disi algiladiginda, papillasi da hafifce buyumektedir, ancak daha sivri bir ucu bulunmaktadir. Bu, cinsiyetleri ayirt etmenin ana yoludur, ancak kusursuz degildir.
• Her zaman yumurta birakan herhangi bir melegin bir disi oldugundan emin olmak mumkundur. Akvaryumda gebe kalmayan veya gebe olmayan baliga cevap vermeyen diger melekler, ciftlesme ve ureme ile ilgilenmeyen daha fazla disi veya erkek olabilmektedir.
9. Tatlisu melek baliginin bircok tur ve renkleri vardir
Orijinal tatli su melek baligi standart bir gumus melek baligidir. Bununla birlikte, standart renklendirmede mutasyonlar meydana gelmistir ve yetistiriciler, bircok ilginc ve guzel cesit uretmek icin bunlardan yararlanmislardir. En yeni olanlardan biri, bir ureme ciftinin ve yedi gunluk yavrularinin bazi mavi renklendirmeleri olan Phillipine Blue angelfishdir. Baska populer cesitler ve renkleri bulunmaktadir, ancak bunlarla sinirli degildir. Bu Cesit ve renklere sahip diger melek baliklari asagidaki gibidir:
• Mermerler
• Zebra melek baligi
• Leoparlar
• Yari siyah melek baligi
• Beyaz melek baligi
• Veils
• Altinlari
• Siyah ve beyaz melek baligi
10. Tropikal melek baligi da bulunmaktadir
Gokkusagina rakip olan bir dizi renkte bircok deniz melek baligi turu bulunmaktadir ve her birinin kendi bakim gereksinimleri vardir. Bir tuzlu su akvaryumu bakimini yapmakta zorlanildigi dusunuluyorsa, tuzlu su baliklarinda uzmanlasmis herhangi bir akvaryum magazasinda buyuleyici ornekler bulmak mumkundur. Melek baliklari bakimi yapanlar icin bazi zorluklar gosterse de, discus gibi diger ciklit akrabalarinin bazilari kadar yonetmek zor degildir. Mumkun oldugunca buyuk bir akvaryum olmali, sulari cok temiz tutulmali ve etcil bir diyetle beslenmelidirler. Bu bakim sartlarinda, yavru melek maliklari sasirtici derecede etkileyici yetiskinler haline getirmek mumkundur.



Melek Baligi Cesitleri
Melek baliklari iki cesittir, tuzlu okyanus sularinda yasayanlar Deniz Melek Baligi olarak bilinmektedir ve Guney Amerika kokenli nehirlerin tatli sularinda yasayanlar Tatli Su Melek Baligidir. Birlestirilmis yaklasIk 100 tatli su ve deniz (deniz suyu) melek baligi turu bulunmaktadir.

Imparator melek baligi: Deniz cesidi 12 inc’e kadar buyume gostermektedir ve bu baligin uremesi icin suyun pH seviyesi 6 – 7,5 olmalidir. Tatli su formu dogal bir etoburdur ve siyah solucanlari tercih etmektedirler. Canli bocekler, kan solucani, tuzlu su karidesi ve bocek larvasi da melek baligi yeminin bir parcasini olusturmaktadirlar. Turlerin cogu nehir suyundan gelmektedir, bu nedenle yumusak suya ihtiyac duymaktadirlar. Gerekli suyun ortalama sicakligi 74 ° F ila 84 ° F’dir.
Deniz melek baligi (Pomacanthidae): Neredeyse her okyanusta bulunan en egzotik ve guzel tropikal baliktir. Deniz meleklerinin 87 cinsinden olusan 7 cinsi bulunmaktadir. Genellikle hem hayvanlari hem de bitkileri yerler, yani tatli su melek baliklarindan farkli olarak omnivorlardir. Baliklarin % 95’inden fazlasi sungerlerle beslenmektedirler. Ceneleri sungerlere uyarlanmistir ve uzerlerine kalin bir mukus tabakasi salgilayarak sunger parcalari yiyebilme ozelligine sahip uzamislardir. Deniz melek baliklarinin uremesi, bu turlerin yasadigi ture ve bolgeye baglidir. Farkli cinslerin farkli beslenme aliskanliklari bulunmaktadir. Ornegin, Centropyge filamentli alg yerken Genicanthus zooplanktonla beslenmektedirler.
Tatli su melek baligi (Pterophyllum): Adindan da anlasilacagi gibi bu cesitlilik tatli suda, genellikle Amazon nehrinde bulunmaktadir. Bir akvaryum baligi olarak tatli su melek baligi yetistirmek mumkundur. Turler vahsi tip, altin, zebra, siyah bagcikli, mermer, hayalet ve altin mermerdir. Yillar boyunca mutasyon nedeniyle melezlerle sonuclanmistir.
Blueface melek baligi: Sogukkanli bir baliktir ve metabolizma degisen sicaklik ile kontrol edilmektedir. Yuksek sicakliklarda, baligin omrunun dusmesine neden olan metabolizma yuksektir. Buna gore, bir melek baliginin omru, icinde yasadigi suyun sicakligina baglidir. Tatli su melek baliklarinin orijinal yasam alani Amazon nehri ve Guney Amerika’daki ana kollaridir. Bununla birliktedeniz suyu baliklari guney yarimkuredeki okyanuslarin resiflerinde bulunmaktadir.
Mavi kemerli melek baligi: Gozyasi melek baligi olarak bilinen Pterophyllum leopoldi’nin nehir habitatina sahip oldugu bilinmektedir, Amazon Nehri, Solimões Nehri ve Rupununi Nehri’nde bulunmaktadir. Tatli su melek baligi yanal 35-45 skala gostermektedir. Genellikle ucgen bicimindedir ve bu da cogunlukla bir avcinin saldirisi sirasinda su bitkileri arasinda saklanmasina yardimci olmaktadir. Baliklarin ortalama yuksekligi 6 inctir ve akvaryum melek baligi 4 – 6 inc yuksekligindedir.
Fransiz melek baligi: Tatli su melek baligi bilimsel adi olan Pterophyllum scalare, Yunanca kelimelerden turetilmistir: Kanatli yaprak anlamina gelen Pterophyllum ve merdiven cikmasi anlamina gelen skalar kelimelerinden turetilmistir. Sirt yuzgecleri basamak veya merdiven ucusu gibi gorunmektedirler ve balik yaprak seklindedir. Kanatciklar dar ve kepce kuregi seklindedir, sekil ve boyut ture gore degismektedir. Ayrica krallik Animalia Cichlidae ailesine aittir, deniz ve tatli su melek baliklarinin omru 10-15 yildir.
Gri melek baligi: Tatli su melek baligi en cok tatli su akvaryumlarinda tutulmaktadirlar. Calismalar, bu melek baliklarinin akvaryum sahibine tanidik oldugunu gostermektedir. Centropyge gibi kucuk turler akvaryum atmosferine kolayca uyum saglamaktadirlar ve deniz melek baligi yumurtalari dogrudan tuzlu suya birakmaktadirlar. Bu yumurtalar suda yuzmektedirler ve daha sonra organizmalar ile karismaktadirlar ve nihayetinde, bilmeden, onlar tarafindan yenilmektedirler, boylece dogum oranini azaltmaktadir.
Kralice melek baligi: Disi melek baligi (tatli su), bitkilerin ve kayalarin yuzeyine yaklasIk 1000 yumurta birakmaktadir. Ebeveynler yumurtalari dikkatlice korumaktadirlar ve yumurtalar dosendikten 24-36 saat sonra yumurtadan cikmaktadirlar. Genc baliklar 4-5 gun boyunca bitkilerde kalmaktadir ve daha sonra ebeveynleri tarafindan cukurlara tasinmaktadir. Sig cukurlara kaydirildiklarinda, deniz organizmalari ile beslenmektedirler. Cinsiyetlerdeki farkliliklar ureme donemi disinda hicbir zaman farklilasmamaktadir.
Melek baliklari, hakli olarak adlandirildiklari gibi, en iyi canli renkli ekran ve yaslandikca onemli olcude degistigi bilinen karmasIk desenler ile bilinmektedirler.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:49.