IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2020, 09:34   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kraliyet Sinekkapanlari

Yaygin adi, Kraliyet sinekkapanidir; bilimsel adi, Onychorhynchus coronatus; familyasi Tyrannidae; takimi, Passeriformes’dir.

Boyutlari:
Uzunluk:16,5 cm;
Kanat acikligi: 30 cm;
Agirlik: 14-20g

Fiziksel Ozellikleri
Yukariya dogru dik, kisa bacakli, hancer gagali, soluk kirik goz halkali; ust kismi zeytin-kahverengi, bacaklari sarimsi, kahve renkli uzun kuyruklu; daha soluk ve tuyleri dokulmus gogus; basinin ustunde yassilasmis duran sorguclu fakat bu sorguc (erkeklerde) dikildigi zaman kirmizi, portakal rengi veya sari, (disilerde) mor-siyah benekler vardir; soluk devetuyu renkli bacaklari vardir.

Aliskanliklari
Ormanda genellikle yalniz, sIklikla dere kenarlarinda; daldan dala ucarak bocekleri kanatlarindan yakalar.

Yasam Cizgisi
Ince cubuklardan asagiya dogru asili sarkik yuva yapar; 2 yumurta; kulucka suresi 22-23 gun sadece disi kus kuluckaya yatar; yavrular, yumurtadan ciktiktan 22-23 gun sonra yuvadan ucar; bir ureme mevsiminde bir defa yavru cikartir.

Sesi
Yuksek, keyifli ve yumusak bir sesle islik calar; erkek, yuksek ve keskin bir notayla uc-bes kere tekrarladigi bir sesle oter.

Beslenme Tarzi
Bocekler, helikopter bocegi ve kelebekler.


Yasam Alani
Acilmis orman alanlarinin kiyisindaki alcak rakimli tropikal ormanlarda veya dere boyunca ve daha hafif ve seyrek birbirlerine dolasIk caliliklar ve tarlalarin arasindaki orman kusaklarinin icinde.

Yeryuzundeki Dagilimi
Guney MeksIka’dan Guney Amerika’ya, guneyden orta Bolivya’ya, dogudan Brezilya’nin kuzey sahiline; Guneydogu Brezilya’da ileri noktalar halinde.

Turun Durumu
Cogunlukla yaygin degildir ve sayilari azalmaktadir. Parlak gozlu ve uzun kuyruklu olmasina ragmen, kraliyet sinekkapan kusu, sorgucunu acincaya ve kendine ozgu gosterisli kraliyet “tacini” gosterinceye kadar oldukca donuk ve renksiz bir kus olarak gorulebilir. Iri basli, uzun gagali ve ince, zayif govdeli, oldukca uzun kuyruklu ve kisa bacakli kraliyet sinekkapani, bicim ve karakteri ile tipik bir Tiran kusudur. Ust kismi cogunlukla donuk zeytin ve kahverengidir, kanatlarinin uzerinde iri, soluk benekleri vardir ve kuyrugu sarimsi pasli renktir Cogunlukla sorgucunu duz ve yatar bicimde tuttugundan, normalde gosterissiz gorunur. Erkek kus, sergilemek amaciyla sorgucunu diktigi zaman, kuyrugunda hos gorunuslu, parlak kirmizi tuyleri yukariya dogru bir el yelpazesi seklinde her tuyunun ucunda mavi kenarli, siyah benekli tuyleri gorulur.

Yalniz Avci
Kraliyet sinekkapanlari, MeksIka ve Panama’dan guneye dogru Bolivya’ya karar uzanan bolgelerde bulunur Hem sIk ormanlik alanlarda hem de bilhassa acilmis orman arazilerinin ve derelerin etrafinda ve ikincil olarak buyuyen daha seyrek orman ortusunun kapladigi yerlerde yasar. Tipik olarak yalniz bir kustur ve yapraklarin arasindaki bocekleri urkutur ve onlari havada yakalamak suretiyle dusuk rakimli arazilerdeki ormanlik alanlarda beslenir. Yiyecekleri kurbanlari arasinda, helikopter bocekleri ve kelebekler yer alir. Bu bocekleri yakalayinca onlari dallara carparak kanatlarini cikartir ve ondan sonra yutar.
Beslenirken bu kus oldukca sessizdir ve ortalikta gorunmez. Sorgucu nadiren acik olur. Bu sorgucunu belki de kur yaparken ve rakiplerine saldiri gosterileri esnasinda yukariya diker.

Asili Yuva
Kraliyet sinekkapanlarinin yuvalarinin etkileyici bir yapisi vardir. Yuvayi disi kus yalniz yapar. Yuvasini en ince dallardan asagiya dogru bir dere veya cay uzerine ya da golgelik bir kiyiya sarkitir. Elyaflar, cicekler ve orumcek aglarindan yaptigi yuvasini; gagasiyla bir dala tuneyerek ya da asagiya dogru uzayan yapinin yaninda havada oldugu yerde pir pir ucarak insa eder. Ilk yumurtanin birakilmasindan yavrularin ucmasina kadar gecen sure 45 gundur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:32.