IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Hayvanlar Alemi Hayvanlar alemi ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

6Beğeni(ler)
  • 3 Post By CeReN
  • 2 Post By Malkoçoğlu
  • 1 Post By Allecra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Nisan 2020, 12:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ak Kuyruksallayan Nasil Bir Kustur?

Yaygin adi, “Ak Kuyruksallayan”dir, bilimsel adi ise “Motacilla alba”dir. Bu kusun familyasi Motacillidae iken takimi, Passeriformes’dir.

Boyutlari:
Uzunluk: 18 cm;
kanat acikligi: 25-30 cm;
agirligi: 19-27g



Fiziksel ozellikleri: Beyaz yuzlu, siyah tacli, boyunlu ve on kisimlari siyah fakat bogaz kisimlari kisin beyazlasir. Disi kuyruksallayanlar, ust kisimlari baslica gri, erkek kuslardan daha soluk renklere sahip. Karakteristik uzun kuyruk

Aliskanliklari: Tipik ozelligi surekli kuyruk sallamasidir. Bu davranisi avinin dikkatini dagitmak, diger kuslara gozdagi vermek ve yirticilara karsi tetikte oldugu izlenimini yaratmak icin kullandigi dusunulur.

Yasam cizgisi: Dere kenarindaki taslarin catlagina veya binalardaki catlaklara ot, yaprak cali tasiyarak yuva yapar. 3-8 arasi yumurta; yumurtalar 20×15 mm, agirligi 2,3 gr. Ebeveynlerin ikisi de kuluckada yatar ve yumurtlamadan 12 gun sonra yavrular cikar.

Sesi: Sesi kalin bir “sisIk” ve tatli bir “siuuv-iii”; titrek notalarla civiltili varyasyonlar seklinde oter.
Beslenme Tarzi: Yasam alanina gore degisen beslenme aliskanliklari vardir. Su bocekleri, kucuk omurgasizlar temel yiyecekleridir. Orumcekler, pervaneler, solucanlar ve kurtlarla da beslenirler.

Yasam alani: Kuyruksallayanlar, sIklikla sehir alanlarinda bulunur fakat kasaba ve sehir disinda, kayalik, tasli dusuk rakimli bolgelerde ve gol, su kaynaklari veya meraliklar gibi nemli ve kisa otlarla kapli alanlarin uzantisi olan yerleri tercih ederler. Acik araziler, kucuk yerlesimlerin cevresi ve su kenarlari yerlesim bolgeleridir.



Turun durumu: Dagilim alaninda oldukca yaygin bir turdur. Nufusuna dair kesin bir rakam yoktur ancak saglikli bir populasyona sahip oldugu tahmin edilmektedir.

Ak kuyruksallayan kusu, duz toprak uzerinde duzenli olarak yururken basini ileri geri hareket ettirir ve durdugu zaman, kuyrugunu asagi yukari hizla sallamasi kolayca taninmasini saglar.

Ak kuyruksallayan, cogu kimsenin asina oldugu bir kus turu olmasina ragmen, degisken bir kustur. Ak kuyruksallayan olarak bilinen alba soyu Avrupali yaygin turun erkekleri, gumusi gri sirtlari, gri butlari ve ust kuyruklari, beyaz kanat cizgili kahve rengimsi kanatlari ve soluk renkli yan taraflari vardir. Fakat Ingiliz ve Irlanda yerli soyu ak kuyruksallayanlarin sirtlari daha koyu siyah, but ve ust kuyruk kismi ile yan taraflari isli kara ve onlara daha cok siyah-beyaz izlenimi veren koyu renkli kanatlara sahiptirler. Her ikisi de beyaz yuzlu, siyah tacli, boyunludur; on kisimlari da siyahtir fakat bogaz kisimlari kisin beyazlasir Disi kuyruksallayanlar. Ust kisimlari baslica gri renkli olduklarindan erkek kuslardan daha soluk renklere sahiptir Disi ak kuyruksallayan, ust kismi daha az koyu siyah ve duzenli ak benekli etkisi olmadigindan benzer kumardir.

Genis Yasam Alani
Alaska’da kucuk bir alanda tutunma noktasi bulabilen kucuk bir populasyondan baska, ak kuyruksallayan kuslari Eski Dunya turleridir. En corak ust kisimlari haric Avrupa’nin tamaminda ve bazi Akdeniz adalarinda bulunurlar. Mogolistan’in verimsiz kisimlari ile Himalayalar ve Hindistan alt kitasi. Guney Japonya ve Guneydogu Asya boyunca urerler. Kuzey ve Dogu Avrupa ile Asya’nin cogu yerinde yaz ziyaretcisi olup, kislamak uzere guneye Bati Afrika, Kenya, Arabistan veya Hindistan ve Guneydogu Asya’ya goc ederler. Kuyruksallayanlar, sIklikla sehir alanlarinda bulunur fakat kasaba ve sehir disinda, kayalik, tasli, dusuk rakimli bolgelerde ve gol, su kaynaklari veya meraliklar gibi nemli ve kisa otlarla kapli alanlarin uzantisi olan yerlerde yasarlar.

Maden ocaklari, yollarin kestigi araziler, koruluklar, demir yollari ve hatta bu kuslara beslenme ve potansiyel yuva yapma yerleri sunan endustriyel bolgeler gibi kazilmis topraklar uzerinde yasarlar.



Birlikte Yasamadigi Canlilar
Ak kuyruksallayan kuslari, yazin cift olarak esleri ile birlikte gorulurler. Kisin ise, tek baslarina beslenirler fakat hep birlikte gruplar haline gecelerler. Halbuki, ilkbahar ve sonbaharda su kaynaklarinin camurlu kenarlarinda veya batakliklar, havaalanlari gibi otluk yerlerde ve uc bes duzine sayilarda uygun yerlerde beslenmek, uremek veya goc etmek uzere gruplar halinde gorulurler.

Geceleyin sIklikla birlikte tunerler ve sehirlerdeki agaclar, seralar ve sanayi binalarinin catilari her gece binlercesini ceker.

Ak kuyruksallayanlar, toprakta veya su kiyisinda omurgasizlarla beslenir Birdenbire avlarinin pesinden kosarlar ve onlari ya bir yuzeyde ya da havada kaparlar. Bazi bocekleri ucarken yakalarlar 8azen ak kuyruksallayanlar, pullukla surulen ve altust edilen topraktan cikan solucanlar ile kene ve sinekleri, domuzlarin veya diger hayvanlarin derileri uzerinde dolasan sinek ve keneleri yerler.

Uyumlu Yuva Kuslari
Ak kuyruksallayan ciftleri, yasam bolgelerine bagli ve tek esli kuslardir. Erkek kus, bir dere kiyisi, bir agac, bir kutuk yigini, insaat atiklari veya biriket yiginlari, sIk bir calilik veya hatta baska turlerin terk edilmis bir yuvasi gibi uygun bir yuva yeri bulunca bir disi kusu kendine cekmek amaciyla otmeye baslar.

Yuva, fincan seklinde agac dallan ve ot kokleri ve govdeleri, kil, yun ve kus tuyleri ile astarlanmis bir yapidir Ilk basta, disi kus yuva yapmaya yardim edebilir fakat ekseriya yumurtlamadan once disi kus yuvanin yapisini olusturur ve tamamlar. Disi kus, ilk bes gun kulucka ve yavrularin bakiminda daha buyuk is yukunu paylasir. Yavrulari, anne ve baba birlikte buyutur.
 
Alt 16 Nisan 2020, 12:53   #2
Standart

Resmide şurda dursun bence.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 16 Nisan 2020, 12:58   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Malkoçoğlu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Resmide şurda dursun bence.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hadi dursun bakalim : )

 
Alt 16 Nisan 2020, 13:07   #4
Banlı Üye
Allecra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bende tam nasil biseymis diye bakicaktim ;haha
Ama çok tatli ya:o

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:35.