IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2021, 10:39   #1
Standart Ikizlerin Parmak Izleri Neden Ozdes Degildir?

Tek bir dogum sirasinda ya da bir tek batinda dunyana gelmis olan iki kardeslere ikiz denir. Ikizlerin tipatip ayni parmak izlerine sahip oldugu inanci bir yanilgidir. Tek yumurta ikizleri bircok fiziksel ozelligi paylasirken, her insanin kendine ozgu parmak izi vardir.

Ikizler iki cesittir:
*Cift yumurta ikizleri ( kardes ikizler)
*Tek yumurta ikizleri (ozdes ikizler)
Cift yumurta ikizleri birbirine benzemeyebilir. Bazi ikizler ise dis gorunum itibariyle birbirine ayirt edilemeyecek derecede benzese de genetik yapilari ve DNA dizilimi bakimindan farkliliklara sahip olabilir. Tek yumurta ikizlerinin ne kadar benzer oldugunu ve parmak izlerinin neden ozdes olmadigini merak ediyorsaniz daha fazla bilgi icin okumaya devam edin.



Cift Yumurta Ikizleri (Dizigotik Ikizler)Ikizlerin Parmak Izleri Neden Ozdes Degildir?
Cift yumurta ikizleri iki ayri yumurtadan ve iki farkli spermden yani iki ayri zigottan gelisir. Gelismeleri sirasinda 2 ayri plasenta ve 2 ayri gobek bagi bulunur. Minnesota Ikiz ve Aile Arastirma Merkezi’ne gore, cift yumurta ikizlerinin DNA’larinin ( genlerinin) yuzde 50’si aynidir. Ikiz olmayan, farkli zamanlarda dogmus olan kardeslerden daha fazla DNA paylasmadiklari icin kardes ikizler ( cift yumurta ikizlerinin) birbirine fazla benzemeyebilir, birinin oglan digerinin kiz olmasi mumkundur. Ayni durum tek yumurta ikizlerinde mumkun degildir.


Tek Yumurta Ikizleri (Monozigotik Ikizler)
Tek yumurta ikizleri tek bir yumurtanin tek bir spermle dollendikten sonra ikiye bolunmesiyle gelisir. Gelisme sirasinda tek plasenta olusur. Ancak gobek bagi 2 tanedir. Tek zigottan olustuklari icin ozdes ikizler ayni genetik yapiya sahiptir. Ozdes ikizler sac rengi, goz rengi ve cilt tonu dahil olmak uzere sahip olduklari DNA’nin bir sonucu olarak bircok fiziksel benzerligi paylasir. Aslinda, ozdes ikizden birinin bir digerinin aynasi oldugu soylenebilir. Cevresel faktorler tek yumurta ikizlerinin fiziksel gorunumlerinde kucuk farkliliklar yaratabilir yine de diger insanlar onlari birbirinden ayiramayabilir. Temel farkliliklar daha cok agirlik ve boyda gozlenir. Parmak izleri ozdes ikizlerin genetik benzerliklerine dahil degildir. Yani ozdes ikizlerin parmak izleri yakindir ama ayni degildir. Bunun nedeni parmak izlerinin olusumunun hem genetige hem de ana rahmindeki cevresel faktorlere bagli olmasidir.


Ikizlerin Parmak Izleri Ayni Olabilir mi?Ikizlerin Parmak Izleri Neden Ozdes Degildir?
Tek yumurta ikizlerinde ayni parmak izine rastlanma olasiligi hic yok denecek kadar azdir. Internet uzerinden cevrimici olarak paylasilan makaleler sIklikla bilimin acikladigi bazi konularin yanlis olabilecegi ihtimalini tartisirken, tek yumurta ikizlerinin ayni parmak izlerine sahip olabilecegine dair hicbir arastirma bulunamamistir.

Washington Eyaleti Ikiz Kayitlari’na gore, tek yumurta ikizleri ilmekler, dugumler ve kemerler dahil benzer parmak izi ozelliklerini tasir. Ancak ciplak gozle bu tur benzerliklerin gozlenmesi parmak izi kompozisyonunun tamamen ayni oldugu anlamina gelmez.


Aslinda Ulusal Adli Bilim Teknoloji Merkezi ozdes ikizler de dahil olmak uzere hic kimsenin bir baskasiyla ayni parmak izine sahip oldugunun tespit edilemedigini belirtmektedir. Ayrica herhangi bir kisinin parmaklarinin her birinin ucundaki izler benzer kivrimlara, ilmeklere ve kemerlere sahip olsa da tamamen benzersizdir. Polis olay yerinde bulunan parmak izlerini herhangi bir kisiyle eslestirmek icin 10 parmagin hepsinin izlerini ayri ayri alir, tek bir parmagin izini almak ise yaramaz.Ikizlerin Parmak Izleri Neden Ozdes Degildir?

Parmak Izleri Nasil Olusur?
Bir kisinin parmak izleri genlerin ve cevresel faktorlerin kombinasyonuna dayanarak rahimde olusur. Washington Eyaleti Ikiz Kayitlari’na gore parmak izi desenleri fetal gelisimin 13. ve 19. haftalari arasinda belirlenir. Parmak izi diger fiziksel ozelliklerle birlikte bir fenotip ornegidir yani bir kisinin genlerinin ve uterustaki gelisim ortaminin etkilesimi ile belirlenir.
Parmak izlerinin kismen DNA tarafindan belirlenmesi ozdes ikizlerin neden ilk basta benzer parmak izlerine sahipmis gibi gorundugunu aciklar. Rahim icerisindeki cevresel faktorler tek yumurta ikizlerinin parmak izlerinin ayni olmamasini saglayarak cenin parmak izi gelisimine katkida bulunur.



Bu faktorler sunlari icerebilir:Ikizlerin Parmak Izleri Neden Ozdes Degildir?

*Rahim icindeki besine erisim
*Gobek kordonu uzunlugu
*Genel kan akisi
*Kan basinci
*Rahim icindeki pozisyon
*Genel parmak buyume orani


Sonuc olarak, tek yumurta ikizlerinin parmak izleri ilmekler, dugumler ve kementler bakimindan benzerliklere sahip olabilir. Ancak daha yakindan kontrol edildiginde parmak izindeki sirtlar ve dallanmalar arasindaki bosluklar dahil olmak uzere kucuk ayrintilar fark edilir. Goruluyor ki rahim icindeki gelisimi etkileyen cevresel faktorler nedeniyle tek yumurta ikizlerinin ayni parmak izlerine sahip olmasi imkansizdir.

Editorun Yorumu: Arastirmalara gore su ana kadar yasamis 120 milyar insanin da parmak izlerinin birbirinden farkli oldugu dusunulmektedir ve zaten tek yumurta ikizlerinin bile sadece parmak izleri birbirinden farkli olabiliyorsa, bu kusursuz duzen bir akli, bir yuce yaraticinin varligini acikca gostermektedir. Akl-i selim bir insan icin iman etmek ve Allah’in varligina inanmak icin sadece bu bilgi bile yeterlidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:19   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Dış görünüşe göre benzemeleri kafi

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:17.