IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2021, 15:26   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bebeklerin Beslenmesinde Emzirmenin Yararlari Ve Yayginligi

Bir cocugu mama ile besleme veya emzirme karari tipik olarak oncelikle dogum oncesi niyetle baslar. Ancak annenin kararini etkileyen bazi faktorler vardir. Bu faktorler;
• Bireysel maternal ozellikler,
• Organizasyonel faktorler,
• Hastane/hizmet saglayici onerileri
• Sistematik/politika faktorleri
Bu faktorler dahil olmak uzere bebeklerin beslenme uygulamalari ile ilgili olarak annenin karar vermesini etkileyen cok sayida boyutu inceleyecektir. Ayrica bebek besleme uygulamalarinin erken bebek ve cocukluk sagligi sonuclari uzerindeki etkisini inceleyecektir. Arastirmalar, emzirmenin bebeklerde ve erken cocuklukta yaygin hastaliklara ve enfeksiyonlara karsi koruma, iyilestirilmis IQ ve hatta okula devam oranini artirmayi iceren ancak bunlarla sinirli olmayan faydalarini gostermistir.


Bebeklerin Beslenmesinde Emzirmenin Yararlari ve YayginligiBunun yaninda dahasi, Dunya Saglik Asamblesi’nin kuresel beslenme hedefleri, ozel topluma dayali yaklasimlari uygulamaya, bebek mamalarinin asiri pazarlanmasini sinirlamaya ve destekleyici emzirme mevzuatini uygulamaya ek olarak tum sektorlerde emzirme destegini tesvik etmeye odaklanmaktadir. Emzirme oranlarini ve daha ozel olarak bebeklerin sagligini etkileyen politikalar gibi bireysel, kisilerarasi, toplum ve toplumsal faktorler arasindaki dinamik etkilesimde emzirme konusuna genel bir bakis saglanmasina yardimci olur.


Dunya Saglik Orgutu, annelere, cocuklarini yasamlarinin ilk 6 ayi boyunca ozel olarak emzirmelerini ve daha sonra, cocuklarin ve annelerin emzirme ile ilgili optimal saglik yararlarini elde etmeleri icin besleyici gidalari ve anne sutunu 2 yil ve daha uzun sure desteklemelerini onermektedir. Emzirmenin bilinen saglik ve ekonomik faydalarina ragmen, kuresel emzirme yayginligi, Dunya Saglik Orgutu’nun tavsiyelerine gore dunya genelinde bebeklerin% 40’indan daha azinin anne sutuyle beslendigi bir hedef olmaya devam etmektedir.

Emzirmenin Yararlari
Emzirme, cocugun olum ve hastaliga karsi ilk engelidir ve solunum yolu enfeksiyonu, gastrointestinal hastalik ve diger olumsuz saglik sonuclarina karsi koruma saglar. Emzirme ayni zamanda artmis IQ, okula devam ve yetiskin yasaminda daha yuksek gelir ile iliskilendirilmistir. Dunya Saglik Orgutu, bebeklerin yasamlarinin ilk 6 ayinda yalnizca anne sutu almalarini ve anne sutunun yani sira besleyici olarak yeterli yiyecekler tuketmelerini onermektedir. Cocuklarin ve annelerin emzirme ile ilgili optimal saglik yararlarindan yararlanmalari icin 2 yil ve daha uzun suredir.Bebeklerin Beslenmesinde Emzirmenin Yararlari ve Yayginligi


Aileler Dunya Saglik Orgutu’nun emzirme tavsiyesine bagli kalirsa, dunya capinda 5 yasin altindaki cocuklarin yaklasIk 1 milyon olumu yalnizca emzirme yoluyla onlenebilir. Optimal emzirme onerilerine annenin uyumunu iyilestirmek, ayni zamanda bir annenin yumurtalik kanseri, kalp hastaligi ve diyabet riskini azaltabilir ve yalnizca meme kanserinden yaklasIk 20.000 anne olumunu onleyebilir. Emzirme ayrica adet dongusunun geri donusunu geciktirir ve bu da dogum araligina yardimci olabilir. Optimal emzirme uygulamalarina kuresel baglilik, dunya capinda 300 milyar ABD dolari ekonomik tasarruflara katkida bulunan ekonomik faydalarla birlikte bir dizi saglik yararina yol acabilir.


Dunya Saglik Orgutu’nun yonetim organi olan Dunya Saglik Asamblesi (WHA), emzirmenin faydalarini kabul etmekte ve 2025 yilina kadar tek basina emzirmenin yayginligini en az % 50’ye cikarmak icin bir hedef belirlemistir. UNICEF ve WHO liderligindeki sivil toplum kuruluslari, akademik kurumlar ve bagiscilarin bir ortakligi olan WHA emzirme hedefi, Kuresel Emzirme Kolektifi, emzirme hedeflerine ulasma yolunda ilerlemeyi hizlandirmak ve emzirmeye baslama genel oranlarini iyilestirmek icin WHA ile birlikte calismayi amaclamaktadir. (2 yil devam)
Dunya Bankasi Beslenme Yatirim Cercevesi, 2025 yilinda WHA emzirme hedeflerine ulasildiginda, 500.000’den fazla cocuk olumunun onlenmesinin yani sira, iyilesen cocuk gelisimi ve hayatta kalma oranlarinin bir sonucu olarak yaklasIk 300 milyar dolar tasarruf saglayacagini tahmin etmektedir. Emzirmenin bilinen faydalarina ragmen, dunya capindaki bebeklerin sade % 38’i 6 ay boyunca sadece anne sutuyle beslenmektedir. Bebek besleme uygulamalarina iliskin annenin karari, emzirme veya mama ile besleme konusunda yerlesIk bir dogum oncesi niyetle baslar.


Medya yayinciligi, bebek mamasi pazarlamasi ve emzirme mevzuati gibi makro duzeydeki faktorler, bir kadinin emzirme niyetini destekleyen veya caydiran hastaneler, isyerleri ve kulturel normlari iceren mikro duzey faktorlerle etkilesim halindedir. Emzirmenin yayginligi, annenin emzirmeyi surdurmesi icin gerekli destegin olmamasi nedeniyle dunya capinda degisken olmaya devam etmektedir. Ekonomik baskilar, toplumsal faktorler ve emzirmeye iliskin olumlu medyada yer almamasi, emzirmeyi tam olarak desteklemeyen kulturel bir degisime yol acti ve dunya capinda emzirme oranlarinin azalmasinin nedenleri olarak gosterilmektedir. Bebek mamasina asiri pazarlama, destek ve guven bebek besleme uygulamalari icin yeni bir kultur ve standart yaratmistir.



Emzirme Yayginligi
Bebeklerin Beslenmesinde Emzirmenin Yararlari ve YayginligiDaha once bahsedildigi gibi, emzirmenin bilinen faydalarina ragmen, 6 ayliktan kucuk bebekler icin genel anne sutuyle besleme orani % 40’in biraz altindadir. Bununla birlikte, en az gelismis ulkeler, yalnizca anne sutuyle besleme oranlarinda en buyuk gelismeyi yasamislardir, burada 6 ayda sadece emzirme yayginligi 2000’de % 38’den 2012’de % 50’ye yukselmistir. Bu tur gelismekte olan ulkelerde, gelismis ulkelerdeki yaklasIk % 20 ve BirlesIk Krallik’taki % 1’den azi hala emzirmenin tersine, bebeklerin cogu da 1 yilda emzirmeye devam etmektedir.


Dunya Saglik Orgutu’ne gore, sadece 23 ulke 6 aydan kisa bebeklerin en az % 60’inin sadece anne sutuyle beslenmesini saglamistir ve ulkelerin yaklasIk % 40’inin emzirmeye baslama oranlari % 80’in uzerindedir. Afrika’da, ulkelerin yaklasIk % 70’i en az 1 yil boyunca devam eden emzirme surelerini uzatmistir. Bunun aksine, Amerika’daki sadece dort ulke 1 yilda bu kadar yuksek emzirme suresine ulasmistir. 2 yillik emzirme suresi dramatik bir sekilde% 45’e duser ve Amerika’daki hicbir ulke 2 yillik surekli bir emzirme suresi yasamaz.
Yuksek baslangic orani ve azaltilmis sure orani, bircok annenin emzirmeyi dusundugunu, ancak emzirmeye devam etmek icin engellerle karsilasabilecegini dusundurmektedir. Arastirmada belirtildigi gibi en sIk bahsedilen emzirme engelleri, emzirmenin ozel yararlari, sosyal normlar, es ve aile desteginin olmamasi, cocuk dogum komplikasyonlari, anne istihdami ve saglik hizmeti saglayicisinin emzirme tavsiyelerinin eksIkligi ile ilgili yanlis bilgilendirmeyi icermektedir.
Kuresel Emzirme Kolektifinin Eylem Cagrisi Kuresel emzirme yayginligini iyilestirmek icin yedi onceligin altini cizmektedir. Bu oncelikler;
1) Emzirme programlarinin finanse edilmesi,
2) Bebek mamalarinin tesvik edilmesinin kaldirilmasi,
3) Emziren kadinlarin haklarinin korunmasi icin yasalarin cikarilmasi,


4) Emzirme destegi ve annelik hizmetlerinin saglanmasi,


5) Toplum desteginin iyilestirilmesi emzirme icin,


6) Emzirme programlarini izlemek ve iyilestirmek icin sistemler gelistirmek


7) Emzirmenin onemi hakkinda dogru bilgileri yaymak
Dunya Saglik Asamblesi (WHA), 2025 yilina kadar yalnizca anne sutuyle besleme yayginligini en az% 50’ye cikarma hedefindedir. Kuresel emzirme yayginligi anlayisini artirmak ve bireysel anne ozelliklerini, emzirme uygulamalarini etkileyen topluluk, orgutsel ve politik faktorleri ele almak cok onemlidir.


ALİNTİ ~
 
Alt 08 Kasım 2021, 06:18   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

İlk 6 ay anne sütü boşa demiyorlar

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:40.