IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2022, 16:42   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hamilelikte fazla kilo almamak

Hamilelikte diyet konusu anne adaylarının en çok merak ettiği başlıklardan biri. Pek çok anne adayı, gebelikte kilo almaktan ve doğum sonrasında aldığı kiloları atamamaktan korkuyor. Diğer yandan sağlık uzmanları da gebelikte kilo kontrolü konusunda eskiye nazaran çok daha titiz davranıyor. Zira, alınan fazla kiloların anneye de bebeğe de bir katkısı yok.

Peki, hamileyken diyet yapılır mı? Gebelik diyeti nedir ve neleri kapsar?

Hamile Diyetleri

Hamile diyetlerini iki farklı kategoride ele almak gerek: Hekim tavsiyesiyle verilen diyetler ve gebenin kendi iradesiyle yaptığı diyetler. Hamilelik döneminde yüksek şeker, tansiyon ölçüm sonuçları ve gereğinden fazla kilo artışı, bebeğin ay da annenin özel durumu gibi ana başlıklarda değerlendirilen sebeplerle hekim, anne adayını diyetisyene yönlendirebilir. Bu durumda gebelik diyetisyenin verdiği programa uyulması hem anne adayı hem de bebek için çok önemlidir. Bunun dışında hamilelikte fazla kilo almaktan çekinen ya da ilk bir kaç ayda kilo alımı konusunda biraz hızlı ilerlediği için yavaşlama kararı alan anne adayları da diyet yapabilirler. Burada, çevreden ya da sosyal ağlardan alınan gebelik diyet listeleri yerine hekime danışmak, onun kontrolünde olmak esastır.

Gebelikte Fazla Kilo Almamak İçin Neler Yapmalı?

Gebelikte beslenme, uyku, egzersiz üçgeni çok önemlidir. Yoğun tatlı tüketimi, hamur işleri ve çok yağlı gıdalar, bebeğin gelişimi, annenin direnci için değer taşımadığı gibi kilo alımına neden olur. Alınan fazla kilolar, anne adayının konforunu da olumsuz etkiler. Dengeli ve yeterli beslenme anlaşı benimsenirse hem gebelikte aşırı kilo alımı olmaz hem de bebek ve anne için çok daha güçlü bir beslenme sonucu elde edilir. Bunları, hemen hepimiz biliyoruz ama uygulamakta zorlanıyoruz. Gebelikte diyet ve beslenme konusunda size bir kaç önerimiz var:
  • Evde, ofiste bulunduğunuz ortamda kuru meyve, ceviz, çiğ badem içi, kavrulmamış fındık gibi yemişlerden oluşan bir tabak her zaman hazır olsun. Kuru kayısı, kuru incir ve hatta hurmaları mümkünse dilimleyin. Böylece tek seferde kocaman bir incirin kalorisi yerine bir parça kuru incirin kalorisi ve lezzeti ile yetinebilirsiniz. Gün boyu canınız bir şeyle çektikçe bunlardan atıştırın. Bu kuruyemiş tabağı, bir dilim baklava, bir kase spangle ya da üç dilim su böreği yemenize engel olabilir.
  • Bulunduğunuz ortamda büyük bir bardak su, her zaman olsun. Yudumlayarak bolca su için. Böylece ihtiyacınız olan suyu alır, metabolizmayı hızlandırır ve bir parça kasık ağrılarının şiddetini de yatıştırabilirsiniz.
  • Akşam yemeği saatini biraz erkene çekmeye çalışın. Yemekten sonra film izlerken ya da uyuyana kadar canınız bir şeyler çekiyor değil mi? Kendinize içinde bir parça salatalık olan büyük bir bardak su, salatalık-domates dilimleri (tuzsuz) ya da bir kase yoğurt gibi atıştırmalıklar hazırlayın. Böylece bu öğünler sizi meşgul eder ve çikolata, gofret, cips, gece yarısı börek yemek gibi seçeneklerden uzaklaşabilirsiniz.
  • Makarna, pirinç pilavı yerine bol sebzeli ve az yağlı bulgur pilavını tercih edin.
  • Paketli gıdalardan uzak durun.
  • Et-salata, balık -salata, köfte-salata gibi porsiyonların pilavlı, çorbalı, tatlılı Türk akşam yemeği geleneğine uygun menülerden daha fazla tok tutacağını ve besin değerlerinin de daha yüksek olduğunu unutmayın. Üstelik bunları hazırlamak daha kolay.
  • İşten geldiğinizde yemek hazırlamakta zorlanıyorsanız ve hazır yemeğe yöneliyorsanız bazı hazırlıklarla bunun üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin bir hafta sonunda iki saatinizi bu hazırlıklara ayrın: İki kilo kıyma alın ve kişi sayısına göre köfte porsiyonları hazırlayıp çiğ olarak buzluğa atın. Taze yeşillikler ya da salatalık-domates-biber gibi salata malzemelerini yıkayın ve kağıt havlu ile iyice kurulayın. Sonra hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine koyun. İşten geldiğinizde köfteler tavaya, yıkanmış malzemeler doğrama tahtasına ve yemek hazır… Benzerini dondurulmuş fileto balık, biftek gibi kombinasyonlarla da deneyebilirsiniz.
  • Tatlı krizlerini bir parça turşunun yatıştırdığına dair bir efsane var. Kanıtlanmış değil ama denenebilir. Ayrıca kendinize hafif tatlılar da hazırlamanız mümkün. Mesela bir muzu dilimleyip, üzerine bal ve ceviz içi serpmek gibi. Hem kalorisi kremalı bir tatlıya göre daha az olacak hem de besin değerleri daha güçlü olacaktır.


Çikolata yerine…

Hamilelikte beslenme konusunda en önemli ortak endişe, “aşırıya kaçmak”. Örneğin gün içinde çikolata yemeye bayılıyoruz. Hele de kahve içiyorsak. Peki, bu çikolata isteğini neyle bastırsak? Öncelikle kakao oranı fazla olan ve şeker oranı düşük olan bitter çikolataları tercih etmenizi önerebiliriz. Ya da kendinize çikolata verdiği tatlı keyfini anımsatacak minik masum tatlı lokmalar hazırlayabilirsiniz. Hurma içlerini balla birlikte mutfak robotundan geçirip, küçük toplar yaparak hindistan cevizine veya ince çekilmiş fındık içine batırıp bir servis tabağına dizebilirsiniz. Bu minik lokmalar, daha fazla enerji verecektir.

alinti
________________

Hope. . . ✨
 
Alt 14 Mayıs 2022, 06:34   #2
Standart

Çikolatasız olur mu ya

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:11.