IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2022, 16:32   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Çalışan Hamile Kadının Hakları

Hamile olan ve doğum yapan kadınların içinde bulunduğu bu özel durum nedeniyle bazı hakları vardır. Hamilelik dönemi ve doğumdan sonraki dönem, kadın ve bebeğin fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde yasalarla sabit bazı haklar söz konusudur. Birçok gelişmiş ülke bu haklarla ilgili kapsamı gün geçtikçe daha çok genişletmektedir. Ülkemizde de kadının bu özel döneminde refah seviyesini arttıran bazı haklar vardır.

Hamile İşçi Hakları

Yasalarla garanti altında olan çalışan hamile kadının hakları haklarını bilmek ve bunlarla ilgili işverenden talepte bulunmak önemlidir. Kadının hamilelik ve doğum sürecinde haklarını talep etmesi oldukça doğaldır.

İş Kanunu’na göre hamile çalışan kadın hakları şöyle sıralanabilir:
  • 4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
  • Buna ek olarak kadın işçinin talebiyle, 16 haftalık yasal doğum izninin tamamlanmasından sonra işverenin 6 aya kadar ücretsiz izin vermesi gerekir.
  • Belirtilen sürelere işverenin itiraz hakkı bulunmamaktadır.
  • Bu haklardan yararlanmak için belirli bir süre çalışma koşulu bulunmamaktadır.
  • Çoğul gebeliklerde ikiz, üçüz fark etmeksizin doğumdan sonraki 8 haftalık süreye 2 hafta daha eklenerek toplamda 18 haftalık ücretli izne sahip olur.
  • Gebe olan kadın günde yedi buçuk saatten fazla ve gece çalıştırılamaz.
  • Sağlığı açısından daha hafif işlerde çalıştırılmaya başlanan kadının ücretinde kesinti yapılamaz.

İşyerine Hamilelik Bildirimi

Kadınlar gebelik nedeniyle sahip oldukları izinleri kullanmak için işverene bildirim yapmak zorundadır. Hamileliğin öğrenildiği günden itibaren hazırlanan doktor raporu işyerine bildirilerek bu hakkı kullanmaya başlayabilirler.

Sigortalı Kadın İşçi Doğum İzni Uzatılabilir Mi?

Kadınlar gebelik döneminde doktorunun izniyle doğum öncesi için sahip olduğu 8 haftalık izninin 5 haftasını doğumdan sonra kullanabilmektedir. Ancak kalan 3 hafta iznin doğumdan önce alınması zorunludur. Bunun için kadının rapor alması gereklidir.

Süt İzni

1 Yaşından küçük bebeği olan sigortalı kadınlar için süt izni günlük 1.5 saattir. Bu izin, işten erken çıkarak yada geç gelerek kullanılabilir. Ancak bu tamamen kadının tercihine kalmıştır.

Anne sütü bebeğin sağlıklı gelişimi açısından önemlidir. Kadının çalıştığı süre boyunca bebeğini anne sütüyle beslemesi gerekir. Bu nedenle çalışan annenin süt sağması için ipuçları gibi bilgilere sahip olması önemlidir. Ayrıca bebeğiniz için çok kıymetli olan anne sütünün saklanma koşulları da önem taşır. Anne sütü saklama poşetleri ile bebeğinizi sağlıklı ve tazeliğini koruyan anne sütüyle beslemeniz mümkündür.

Gebe Kadının İşten Çıkarılması

Kadının gebelik nedeniyle işten çıkarılmayla karşı karşıya kalması durumunda sahip olduğu bazı hakları bilmesi önemlidir.

Gebelik nedeniyle işten çıkarılmada sahip olunan haklar:
  • Kıdem tazminatı,
  • İhbar tazminatı
  • İşe iade hakkı,
  • İşçilere eşit davranma ilkesine aykırılık sebebiyle tazminat gibi haklardır.
Eğer kişinin işten çıkarılmasındaki tek neden hamile olması ise ve bu durumla ilgili yeterli kanıt mevcutsa işverenden kötü niyet tazminatı da talep edilebilmektedir.

Diğer yandan hamile kişi, doğum izni başladığında sigortalı ise ve doğumdan önceki 1 yıllık sürede en az 90 gün primi ödenmişse ve yine bu süreçte farklı bir işyerinde çalışmadan doğumu gerçekleşmişse ayrıca geçici iş görmezlik primine hak kazanmaktır. SGK tarafından bu tutar kendilerine ödenmektedir.

alinti
________________

Hope. . . ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:02.