IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2022, 03:47   #1
Standart Âşık Veli Cananî Kimdir ?

Âşık Veli Cananî Kimdir ?

Halk ozanı. 16 Mart 1946, Kuyucuk köyü / Arpaçay / Kars doğumlu. Asıl adı Veli Akbulak’tır. Eserlerinde genellikle Âşık Veli Canani, bazen de Âşık Cananî mahlaslarını kullandı. Köyünün imamı olan babası Karapapak Molla Yusufoğlu’ndan Arapça dersleri aldı. 1957’den itibaren mahlası “Hasretî” olan Âşık Sadi gibi usta âşıklardan geleneğe uygun olarak çıraklık eğitimi ile yetişti. 1963 yılında ustasından şiir yazma örneği alarak şiir yazmaya başladı. Kars yöresinde âşıklardan en çok etkilendiği Âşık Şenlik Baba oldu. Kars’taki âşıklardan âşık İlhami’den atışma dersi aldı; hikâyeyi âşık İslam Erdener’den, aşık havalarını Âşık Abbas Seyhan’dan öğrendi. Âşık Veli Canani, ustadan çıraklığa sıralamada Âşık Şenlik Baba’nın devamıdır.

1980 yılında gittiği Libya’da Dünya İslam Medresesinde üç yıl Arapça okudu ve 1983’te döndü. Geceler ve konserler düzenleyerek sanatını ileri düzeyde geliştirdi. 1985 yılında Konya yarışmalarında üç şiiri ile ayrı ayrı dallarda birincilik kazandı ve Mevlana Ödülüne layık görüldü. Böylece çeşitli dereceler kazanan Cananî, 70’e yakın altın ödül, plaket ve onur belgeleri ile birçok şehre davet edilerek çeşitli şölenlere festivallere katıldı. Selçuk Üniversitesi’nde Kültür Bakanlığı’nın açmış olduğu yarışmada yedi ayrı dalda dereceye girdi, aynı yıl Muamma’yı da kazandı. 1991’de Âşıklar Derneği’ni kurdu, başkanlığını 2006 yılına kadar sürdürdü. 1994’den itibaren Avrupa ülkelerine davet edilerek on’un üzerinde konser verdi. 5000’e yakın yayımlanmamış şiiri bulunan Cananî üzerine iki üniversitede bitirme tezi hazırlandı. TBMM’den başarı ödülü ve Başbakan Süleyman Demirel imzalı altın madalya aldı.

Kapatby ReklamStore
Nasihat Budur, Sadık Dost ve Kafkasya’dan Esen Rüzgâr adlı üç kasedi olan Canani’nin, şiirlerinin bir bölümü 2007 yılında Aşık Şenlik Babaya Sesleniş - Şiirler Aşık Veli Canani adlı kitapta toplanmıştır. Atacan, Süreyya, Atakan, Semiha, Faruk adlarında 5 çocuğu vardır. MESAM üyesidir.

HAKKINDA: Sevil Cansız / Veli Akbulak (Aşık Veli Canani) – Hayatı Sanatı ve Şiirlerinden Örnekler (bitirme tezi, Dumlupınar Üniversitesi Fen-Eebiyat Fakültesi, danışman: Prof. Dr. Ali Torun, 2003); Arpaçaylı Aşık Canani (Selçuk Üniversitesi, fen-Edebiyat Fakültesi, yönten: Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, 1989), Feyzi Halıcı / Aşıklık geleneği ve Günümüz Halk Şairleri – Güldeste (1992), Yaşayan halk Ozanları Antolojisi (haz. Mevlüt Özhan, E. Kırcı, N. Z. Özçörekçi, Ö. Gözükızıl, M. Küren, 1992), Destanlarla Erzincan (haz. B. S. Özsoy, N. Aslan, B. Durbilmez, 1992).
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:00.