IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 09:34   #1
Standart Ciltte Yasayan Bakteri Turleri

Stafilokok. aureus, insanlarin ve bircok hayvanin deri ve mukoza zarlarinda bulunan Gram-pozitif bir kokus (yuvarlak) bakteridir. Ciltte yasayan bu bakteriler genellikle zararsizdir, ancak enfeksiyonlar catlamis cilt veya tikanmis bir ter veya yag bezinde meydana gelebilirken bu da cibanlara, pustullere ve apselere neden olmaktadir. Ciltte farkli bircok turde bakteriler yasamaktadir ve bunlar milyarlarca sayidadir. Deri ve dis dokular cevre ile surekli temas halinde oldugundan, mikroplar vucudun bu bolgelerini kolonilestirmek icin kolay erisime sahiptir. Deri ve sacta bulunan bakterilerin cogu ya komensalistiktir (bakteriye faydalidir, ancak konaga yardim etmez ya da zarar vermez) ya da karsilikli (hem bakteri hem de konakci icin faydalidir).
Hatta bazi cilt bakterileri, zararli mikroplarin ikamet etmesini engelleyen maddeler salgilayarak patojenik bakterilere karsi koruma saglarlar. Bazi bakteriler ise bagisIklik sistemi hucrelerini uyararak ve bir bagisIklik tepkisi olusturarak patojenlere karsi koruma saglarlar. Ciltte yasayan bakterilerin buyuk cogunlugu ortak ya da zit gorevlere sahip olabilirler. Ciltte bulunan bakteriler gelistikleri ortama gore siniflandirilir ve siniflandirilmalari yagli cilt, nemli cilt veya kuru cilt seklindedir. Ciltteki cogu bakteri turu zararsiz olsa da, digerleri ciddi saglik sorunlari olusturabilir. Bu bakteriler hafif enfeksiyonlardan (cibanlar, apseler ve selulit) ciddi kan enfeksiyonlari, menenjit ve gida zehirlenmesine kadar her seye neden olabilir. Cilt bakterileri, icinde gelistikleri ortamin turune gore karakterize edilir ve su sekildedir; sebasoz veya yagli alanlar (bas, boyun ve govde); nemli alanlar (dirsegin kirisIkliklari ve ayak parmaklari arasinda) ve kuru alanlardir. (kollarin ve bacaklarin genis yuzeyleri)

Propionibacterium Acnes
Propionibacterium acnes bakterileri, genellikle hicbir soruna neden olmadiklari sac koklerinde ve derinin gozeneklerinde bulunur. Propionibacterium acnes, cildin yagli yuzeylerinde ve sac koklerinde gelisir. Bu bakteriler, asiri yag uretimi ve tikanmis gozenekler nedeniyle cogalirken sivilcenin gelismesine katkida bulunur. Propionibacterium acnes bakterileri, yag bezleri tarafindan uretilen sebumu buyume icin yakit olarak kullanir. Sebum a, lipit asagidakilerden olusan yaglar, kolesterol ve diger lipid maddelerinden olusan bir karisim ve nemlendirip sac ve cilt koruyucu, uygun cilt sagligi icin gereklidir. Bununla birlikte, sebumun anormal uretim seviyeleri, gozenekleri tikayabilecegi, Propionibacterium acnes bakterilerinin asiri buyumesine yol acabilecegi ve bir beyaz kan hucresi olusturabilecegi icin akneye katkida bulunur. iltihaplanmaya neden olan yanit.



Corynebacterium
Corynebacterium diphteriae bakterileri, difteri hastaligina neden olan toksinler uretir. Corynebacterium cinsi, hem patojenik hem de patojenik olmayan bakteri turlerini icerir. Corynebacterium diphteriae bakterileri, difteri hastaligina neden olan toksinler uretir. Difteri, tipik olarak burundaki bogaz ve mukoza zarlarini etkileyen bir enfeksiyondur. Bakteriler onceden hasar gormus cildi kolonize ettikce gelisen deri lezyonlariyla da karakterizedir. Difteri ciddi bir hastaliktir ve ciddi durumlarda bobreklere, kalbe ve sinir sistemine zarar verebilir. Bastirilmis bagisIklik sistemi olan kisilerde difteri olmayan korinebakterilerin bile patojenik oldugu bulunmustur.. Difteri olmayan siddetli enfeksiyonlar, cerrahi implant cihazlariyla iliskilidir ve menenjit ve idrar yolu enfeksiyonlarina neden olabilir.

Staphylococcus Epidermidis
Staphylococcus epidermidis bakterileri vucutta ve ciltte bulunan normal floranin bir parcasidir. Staphylococcus epidermidis bakterileri, saglikli bireylerde nadiren hastaliga neden olan tipik olarak zararsiz cilt sakinleridir. Bu bakteriler, kalin bir biyo flim ile polimer yuzeylere yapisabilen yuzy olustururlar. Bu nedenle, S. epidermidis genellikle kateterler, protezler, kalp pilleri ve yapay kapaklar gibi implante edilmis tibbi cihazlarla iliskili enfeksiyonlara neden olur. S. epidermidis ayrica hastane kaynakli kan enfeksiyonunun onde gelen nedenlerinden biri haline gelmistir ve antibiyotiklere giderek daha direncli hale gelmektedirler.

Staphylococcus Aureus
Staphylococcus aureus bakterileri, insanlarin ve bircok hayvanin deri ve mukoz membranlarinda bulunur. Bu bakteriler genellikle zararsizdir, ancak enfeksiyonlar kirik ciltte veya tikali bir ter veya yag bezinde meydana gelebilir. Staphylococcus aureus, cilt, burun bosluklari ve solunum yolu gibi alanlarda bulunabilen yaygin bir cilt bakteri turudur. Bazi sus turleri zararsiz olsa da, metisiline direncli Staphylococcus aureus (MRSA) gibi digerleri ciddi saglik sorunlarina neden olabilir. S. aureus tipik olarak fiziksel temas yoluyla yayilir ve enfeksiyona neden olmak icin ornegin bir kesIk yoluyla deriyi yarmasi gerekir. MRSA en yaygin olarak hastanede kalmanin bir sonucu olarak edinilir. S. aureus bakterileri, bakteri hucre duvarinin hemen disinda bulunan hucre yapisma molekullerinin varligindan dolayi yuzeylere yapisabilirler. Tibbi ekipman dahil cesitli yuzey turlerine yapisabilirler. Bu bakteriler ic vucut sistemlerine erisir ve enfeksiyona neden olursa, sonuclari olumcul olabilirler.

Streptococcus Pyogenes
Streptococcus pyogenes bakterileri cilt enfeksiyonlarina (impetigo), apselere, bronsiyo-pulmoner enfeksiyonlara ve akut eklem romatizmasi gibi komplikasyonlara yol acabilen bakteriyel strep bogazina neden olmaktadir. Streptococcus pyogenes bakterileri tipik olarak vucudun deri ve bogaz bolgelerinde kolonilesir. S. pyogenes, cogu durumda sorunlara neden olmadan bu bolgelerde bulunur. Bununla birlikte, S. pyogenes, bagisIklik sistemi zayif olan kisilerde patojenik hale gelebilir. Bu tur, hafif enfeksiyonlardan yasami tehdit eden hastaliklara kadar cesitli hastaliklardan sorumludur. Bu hastaliklardan bazilari kizil, septisemi, bogaz agrisi, nekrotizan fasit, impetigo, toksIk sok sendromu, ve akut romatizmal atesi icerir. S. pyogenes vucut hucrelerini, beyaz kan hucrelerini ve ozellikle kirmizi kan hucrelerini yok edecek toksinler uretmektedir. S. Pyogenes Nekrotizan fasiit olarak bilinen duruma neden olan enfekte dokuyu yok ettikleri icin daha populer olarak et yiyen bakteriler olarak bilinirler.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 10 Nisan 2021, 13:51   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ne kadar yıkarsak yıkayalım, her cilt türüne uygun sabun farklıdır bence o yüzden enfeksiyona dikkat etmek lazım

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:57.