IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 09:03   #1
Standart Gliserinin Cilt Sagligi Acisindan Faydalari

Kisi hangi cilt turune sahip olursa olsun, cilt bakiminda gliserin kullanmasinin bircok faydasi vardir. Cunku gliserin tamamen dogaldir ve saf gliserinli cilt bakim urunlerinin cevreye hicbir zararli etkisi yoktur. Eger kisi bitkisel gliserin kullanimi seciyorsa, hayvanlarin gliserin elde edilmek icin zarar gormesinin de onune gecilebilir, gonul rahatligi ile gliserinli urunler kullanabilir. Bu yazida cilt bakimi icin dogal gliserin kullanmanin faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Gliserin Nedir?
Alman kimyager Carl Wilhelm Scheele, bu bilesigi 1783’te kesfetmistir, ancak Michel-Eugène Chevreul adli bir Fransiz kimyagerin gliserin terimini tanitmasi 1811 yilinda olmustur. Gliserin veya gliserol olarak da adlandirilan bilesen, toksIk olmadigi dusunulen renksiz, kokusuz, tatli bir sividir. Bu dogal bilesIk, hurma, hindistancevizi veya soya fasulyesi yagi gibi hayvansal yag veya bitkisel yaglardan bulunmaktadir. Propilenden sentetik olarak da yapilabilir. Gliserin yapisi (C3H8O3) uc karbon molekulu, sekiz hidrojen molekulu ve uc oksijen molekulunden olusur. Trigliseridlerin ve fosfolipidlerin onemli bir bilesenidir. Insan vucudu depolanan yagi bir enerji kaynagi olarak kullandiginda, gliserol ve yag asitleri kan dolasimina salinir.



Gliserinin Cilt Icin Faydalari
Gliserin muhtemelen cilt bakim urunlerinde en cok kullanilan bilesenlerin basinda gelmektedir. Yerel eczanenizde gliserin sabunu veya gliserinli krem bulmak kolaydir ve hatta evde bile gliserinli sabun yapilabilir. Bir nemlendirici olarak, bu bilesen genellikle kozmetik urunlerde bir bilesen olarak bulunur. Cilt sagligi acisindan faydalari sunlardir:

Cildi Genc Tutar
Cilde gliserin uygulamak nemi hapsederek genc, saglikli bir isilti verir. Gliserin, cildin ust katmanina nem cekerek kirisIkliklarin gorunumunu azaltmaya yardimci olur ve cildin yumusak ve puruzsuz gorunmesini saglar. Gliserin ayrica yaslanmayi yavaslatmak icin cilt fonksiyonunu iyilestirir. Ornegin, Journal of Investigative Dermatology’de yayinlanan bir arastirmada, gliserinin cilt hucrelerinin duzgun sekilde olgunlasmasina da yardimci olabilecegini belirlenmistir. Gliserin, cildin koruyucu bariyerini olusturmak icin genc cilt hucrelerini en derin katmanlardan yuzeye yonlendirmeye yardimci olur. Sonuc olarak gliserin, cildin genel olarak daha iyi gorunmesini, hissini ve islevini saglamaktadir. Erken cilt yaslanmasini azaltmak icin Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD)tarafindan, her gun yuz nemlendirici uygulanmasini ve cildin nazikce temizlenmesini onerir. Ayrica agir terledikten sonra yuzu yikamak, cildi yakan veya tahris eden cilt bakim urunlerinin kullaniminin birakilmasi tavsiye edilmektedir. Gliserin, cildi nazikce temizlemekve nemlendirmek icin mukemmel bir bilesendir.

Sivilceleri Azaltir
Sivilce icin kullanilan temizleyiciler ve nemlendiricilerde bulunan bulunan bazi bilesenler aslinda cilt icin cok sertlerdir. Guclu cilt bakim urunleri, iltihaplanma ve tahrise neden olarak bazi kisiler icin sivilceyi daha da kotulestirebilir. Bununla birlikte gliserin, cildi daha sert urunlerin yan etkileri olmadan guzellestirmek icin kullanilabilir. Ayrica gliserin yagsizdir ve komedojenik degildir, yani gozenekleri tikamaz. Tikanmis gozenekler catlaklara yol acar, bu nedenle yagli ciltler icin gliserin dogru cozum olabilir.

Guvenli Bir Bilesendir
Cilt bakiminda kullanilacak bilesenlerin secimi soz konusu oldugunda guvenilirlik onemlidir. Cilt sivilari iceride tutarak, zararli bakterileri ve virusleri disarida tutar ve hatta vucut isisini duzenleyerek vucudun korunmasinda kritik bir rol oynamaktadir. Bu nedenle, saglikli cildi destekleyen guvenli urunler kullanmak gerekir. Bazi parfumler ve kimyasallar cildi kurutabilir, gozenekleri tikayabilir veya tahrise neden olabilir. Gliserin gozenekleri tikamayan, cildi kurutmayan bir yapiya sahiptir ve kullanimi guvenlidir. Gida ve Ilac Dairesine (FDA) gore, gliserin genellikle guvenli olarak kabul edilmektedir. Gliserinin guvenlik seviyesini gostermek icin, gliserinin 120’den fazla bebek urununde ve 15.000’den fazla kozmetik urunde kullanildigi goz onunde bulundurulabilir. Kozmetik icerik Incelemesine gore, insanlara 50 gun boyunca her ogunde portakal suyunda icerek gliserin alindiginda hicbir toksisite veya yan etki belirtisi gorulmemistir.

Yumusak Yapisi Ile Cildi Nazikce Temizler
Nazik temizleyiciler ve nemlendiriciler, ozellikle sivilceye yatkin kisiler icin cildin rahat ve saglikli kalmasi icin onemlidir. Akneye yatkin kisilere genellikle olu deri hucrelerini cikarmak icin eksfoliye ediciler kullanmalari soylenir. Puturlu, asindirici ovalamalar olu cilt hucrelerini temizleyebilir ve cildi yumusak hissettirebilir, ancak ayni zamanda akneye egilimli ciltler icin cok sert olabilir ve catlama oldugunda daha fazla tahrise ve kizarikliga neden olabilir. Gliserin, cildi tahris etmeden pul pul dokulmesini onlemek ve olu deriyi temizlemek, ayni zamanda nemlendirmek icin nazik bilesendir. Akneli bireyler ciltlerini temizlerken kiri ve yagi temizlemek isterler, ancak ayni zamanda cildin dis tabakasina karsi nazik olmalari gerekir. Gliserin yumusak olmasi ile kuru cilde sahip kisiler icin de idealdir. Tum cilt tiplerinin nazikce temizlenmesinde tahrisi onleyerek cilt temizligi yapilmasina olanak tanir.



Cildi Iyilestirir
Cildin kuru, hasar gormus ve catlak oldugu yerlerde gliserin iyilestirmeye yardimci olarak cildin nemini artirabilir. Gliserin, egzama veya sedef hastaligi gibi cilt rahatsizliklarina yardimci olmak ve catlamis deriden kaynaklanan yaralari iyilestirmeye yardimci olmak icin kullanilabilir. Genel olarak gliserin, cilt fonksiyonunu iyilestirerek, yara iyilesme surecini hizlandirir ve cildi tahris edici maddelere karsi koruyarak cilt sagligini destekler. Gliserin, antimikrobiyal etkiler bile gostermistir.

Cildi Nemlendirir
Gliserin bir sunger gibi davranir ve kendine daha fazla nem cekmektedir. Ayni zamanda cildin buharlasmasini yavaslatmaya yardimci olarak kisin ortasinda cildin nemli ve nemli kalmasina yardimci olabilir. Birkac bilimsel calisma, gliserinin cildi etkili bir sekilde nemlendirdigine dair kanit saglamaktadir. Ornegin, Asya Guzellik ve Kozmetoloji Dergisi’nde yayinlanan bir arastirma, gliserin iceren kremleri gliserin icermeyen kremlerle karsilastirilmistir. Arastirmacilar, hem gliserin hem de silikon yagi iceren kremin en yuksek nemlendirme degerine sahip oldugunu ve gliserin icermeyen kremaya kiyasla en uzun sure hidrasyonu tuttugunu tespit etmislerdir. Gliserinli krem, cilt hidrasyonunu artirma ve su kaybini azaltma konusunda ustun bir yetenek sergilemistir.
The Journal of the Japanese Society of Balneology, Climatology and Physical Medicine’de yayinlanan bir baska calismada, banyo suyuna ve kuru cilde gliserin eklenmesinin etkileri arastirilmistir. Arastirmacilar, gliserinle suda yikanan katilimcilarin, gliserin kullanmayan gruba kiyasla on kol ve alinda cilt nem seviyelerinde onemli iyilesme gostermis ve vucudun diger bolgelerinde nem seviyelerinde onemli iyilesme gosterdigi tespit edilmistir. Gliserin ve ilik su banyosunun cildin nemini korudugu ve cilt rahatsizliklarini onledigi sonucuna varilmistir. Son olarak, 2015 yilinda yayinlanan bir calisma, gliserinin onemli olcude tahris edici ve iltihap onleyici ozelliklere sahip oldugu sonucuna varilmistir.

Cildi Korur
Kis aylarinda nem seviyeleri disarida duser ve soguk hava ciltdeki nemin hizla buharlasmasina neden olur. Sonuc olarak, kis havasi cildi kuru, catlak ve pul pul hale getirebilir. Cilt bariyeri bozuldugunda, yaralara ve enfeksiyona karsi daha duyarli hale gelir. Gliserin iceren nemlendirici bir losyon, ciltteki nemi hapseder ve ozellikle ellerin, ayaklarin, dirseklerin, dizlerin ve vucudun normalde kuruyan diger kisimlarinin korunmasinda yardimci olabilir. Gliserin ayrica cildi ruzgarin veya kuru ic havanin etkilerinden korumaya yardimci olabilir. Cildi daha fazla korumak icin dustan sonra cildi nemlendirici gliserin uygulamak iyi bir fikirdir. Gliserin, dogal yaglari vucuttan uzaklastirdiktan sonra ciltteki nemi tutmaya yardimci olur. Cildi yumusak, puruzsuz ve korumali tutmak icin sert temizleyiciler iceren sabunlar yerine gliserinli sabunu tercih edilmelidir. Yil boyunca nemlendirici ozelliklerinden yararlanmak icin gliserin her gun cilt bakim rutinine dahil edilebilir.

Gliserin Diger Bilesenleri Cozucu ve Koruyucu Etkilidir
Tuketiciler veya kisisel kullanim icin kendi gliserinli cilt bakim urunleri uretiliyorsa, gliserin tum diger saglik yararlarina ek olarak koruyucuya etkiye sahip oldugunu da bilmek gerekir. Amerika BirlesIk Devletleri Tarim Bakanligi’na (USDA) gore gliserin, olaganustu antibakteriyel, antifungal ve antiviral ozelliklere sahiptir. Bitkisel ozler iceren cilt bakim urunlerinde hem cozucu hem de koruyucudur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:10.