IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 08:57   #1
Standart Azelaik Asit Nedir, Cilde Faydalari Nelerdir?

Mevcut olan bircok dogal cilt bakimi bileseni arasinda, cok azi azelaik asit (AA) icermektedir. Oysa azelaik asit cok cesitli cilt kusurlarini gidermeye yardimci olabilir. Salisilik asit (SA) sivilceleri veya duzensiz cilt tonunu gidermeye yardimci olan yararli asitler icindedir. SA ve azelaik asit, her ikisinin de cilt kirilmalari onlemeye yardimci olmalari da dahil olmak uzere bazi ortak yonlere sahiptir, ancak azelaik asit, hiperpigmentasyon, rosacea ve cildin iltihaplanmasina bagli diger sorunlari azaltmak icin daha guclu bir yapiya sahiptir. Bu yazida azelaik asidin ne oldugu ve yararlari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Azelaik Asit Nedir?
Azelaik asit, dikarboksilik asit adi verilen dogal olarak olusan bir asittir. Cilde, tonu ve dokuyu iyilestirmeye yardimci olmasi ve ozellikle akne ve rosacea’yi tedavi etme yetenegi nedeniyle uygulanir. Bu asit, arpa, bugday ve cavdar gibi tahillarda bulunur, ayrica bir laboratuarda mayadan da olusturulabilir. Laboratuvar muhendisligi urunu AA, cilt bakim urunlerinde en sIk bulunan turdur. Yapilan arastirmalara gore bu asit gunes hasari, kizariklik ve sislik azaltmada, antimikrobiyal, antienflamatuar, serbest radikal-temizleme ve peeling etkileri oldugu tespit edilmistir.
Akne ve iltihaplanmaya neden olabilecek bakterilerin varligini azaltarak ve cildin ust katmanlarinda yumrular, kizariklik ve duzensiz cilt tonu gibi sorunlara katkida bulunan sitokinlerin salinmasini engellemektedir. Ayrica, cilt catlaklarini sinirlamaya yardimci olabilecek keratin uretimini de azaltabilir.



Azelaik Asidin Saglik Yararlari
Iste azelaik asidin cilt sagligina bircok fayda saglamaktadir. Bu faydalar su sekildedir:

Akneyi Azaltmaya Yardimci Olabilir
AA iceren urunler, gozenekleri tikayan bakterileri (Proprionibacterium acnes ve Staphylococcus epidermidis gibi) oldurmek ve iltihabi azaltmak da dahil olmak uzere cesitli sekillerde cilt kusurlarini azaltmaya yardimci olabilir. Anti-inflamatuar etkileri, lekeleri daha az gorunur, kirmizi ve agrili hale getirmeye yardimci olabileceginden, derin, kistik akne veya cok sayida kirmizi yumru ile ugrasan insanlar icin iyi bir secenek haline getirir. Bazi insanlar ayrica sivilce izlerini ve izlerini onlemeye ve soldurmaya yardimci olmak icin azelaik asit kullanir. Yeterli kanit olmamasi ile birlikte lekeleri iyilestirme, cilt tonunu esitlemede hucre yenilenmesini artirdigi ve iyilesmesine hizlandirdigi dusunulmektedir.

Cilt Tonu Iyilestirmeye ve Kirmiziligi Azaltmaya Yardimci Olur
AA, hiperpigmentasyon (enflamatuar tip dahil), rosacea ve duzensiz cilt tonunun tedavisine dogal olarak yardimci olmak icin kullanilabilir. Dogal bir k periodtolitik ve komedolitik olarak kabul edilir, yani cilt hucrelerinin normal buyumesini duzenlemeye yardimci olur. Ayni zamanda, iltihabi azaltabilen bir serbest radikal temizleyicidir. Bir itibariyle Rosacea icin dogal tedavi, boyle inflamasyon ve kizariklik yol gorunur kan damarlari gibi bu durumun azalma yatan nedenleri, yardimci olarak calisir. Ayrica cilt rengini acmak, yara izlerini azaltmak ve diger renk degisimlerini tersine cevirmek icin de kullanilir. Cildin nazikce pul pul dokulmesine yardimci olarak daha esit bir cilt tonuna yol acabilir ve arastirmalar, melanin sentezini azaltarak yara izlerinin ve koyu lekelerin gelisimini onlemeye yardimci olabilecegini gostermektedir.

Eksfoliye Edici Etkilere Sahiptir
Topikal olarak uygulanan diger asitler gibi, bu asit de hucre yenilenmesini iyilestirmeye ve cildi puruzsuzlestirmeye yardimci olan peeling etkilerine sahiptir. AA kullanimi, cildin yuzeyinin duzgunlugunu ve puruzsuzlugunu artirirken, buyuk gozeneklerin gorunumunu ve darbeleri azaltmaya yardimci olabilir.

Yaslanma Belirtilerini Azaltmaya Yardimci Olabilir
Azelaik asit, reaktif oksijen turlerinin temizlenmesine yardimci olabileceginden, gorunur cilt kusurlarinin solmasina yardimci olabilir. Enflamasyonu azaltarak, kahverengi lekeleri ve koyu lekeleri azaltarak ve cilt tonunuzu dengeleyerek cildinizin daha genc ve genel olarak daha saglikli gorunmesini saglayabilir.



Azalaik Asit Nasil Kullanilir?
AA hem receteli hem de recetesiz formlarda mevcuttur. ABD‘de ilk olarak 2003 yilinda Gida ve Ilac Dairesi tarafindan recete olarak onaylanmistir. Azelaik asit cilde jel, kopuk ve krem seklinde surulebilir. Recetesiz satilan urunler recetelere gore cok daha ucuz olma egilimindeyken, ayni zamanda daha az konsantredir ve calismasi daha uzun surebilir. En populer receteli azelaik asit urunlerinden ikisi, cogunlukla rosacea’yi tedavi etmek icin kullanilan Azelex ve Finacea’dir. Receteli urunler yuzde 15 ile yuzde 20 arasinda AA konsantrasyonlarina sahiptir.
Bazi tezgah ustu urunler, yuzde 10 veya daha az konsantrasyonlar gibi daha zayif guclerde mevcuttur, ancak bunlari bulmak daha zor olabilir. Orta veya hafif akneyi tedavi etmek isteniyorsa ve fiyat bir faktorse, bunlar iyi bir secenek olabilir. Cilt icin azelaik asit kullanmak icin su bazi tavsiyeler:
• Cilt ilik su ve nazik bir temizleyici ile temizlendikten sonra, ardindan hafifce dokunarak kurulanir. Uygulamadan once buzucu maddeler veya guclu sabunlar veya eksfolyantlar kullanmaktan kacinilmalidir, cunku bu da tahrisi artirabilir.
• Temiz, etkilenen bolgeye az miktarda ilac uygulanmali ve ardindan cildin kurumasi beklenmelidir.
• Urun uygulandiktan sonra cilt yikanmamalidir, cilt tarafindan emildikten sonra losyon veya makyaj uygulanabilir.
• Kullanilan urune bagli olarak, bu rutini gunde iki kez tekrarlamasi gerekebilir Dermatologun talimatlari izlenmeli veya gunde iki kez uygulamaya gecmeden once etkisi izlenmelidir.
• Gunde iki kez kullaniyorsa, sabah ve aksam her gun yaklasIk ayni saatlerde uygulanmasi daha etkilidir.
AA iceren urunlerin etkisi gormek biraz zaman alabilirken bu sure, genellikle en az birkac hafta (dort ila alti) ve bazen birkac ay (bazi kisiler icin uc aya kadar) kadar olabilir. Bu nedenle, bazi kisiler sonuclari hizlandirmak icin ayni anda baska urunleri kullanir.
Azalaik Asidin Riskler ve Yan Etkiler
Diger guclu cilt bakim urunleri gibi, azelaik asit, ozellikle hassas cilde sahip kisilerde veya receteli, yuksek konsantrasyonlu urunleri sIk kullananlar arasinda yan etkilere neden olabilir. Olasi yan etkiler sunlari icerebilir:
• Cilt yanmasi
• Kuruluk
• Cilt temizleme
• Kizariklik ve tahris
• Dokuntu
Cilt UV isigina daha duyarli hale getirebileceginden, disari cikildiginda AA urunlerinin uzerine gunes kremi surmek yan etkilerin sinirlanmasina yardimci olabilir. Ayrica, daha az kullanarak baslamali ve sonrasinda yavas yavas gunde iki kez uygulamaya kadar baslanmalidir. Hamile kadinlarin cogu durumda AA kullanmasi guvenli kabul edilir, ancak hamileyken herhangi bir yeni tedaviye baslamadan once doktorla gorusulmesi her zaman akillica olacaktir.

Azelaik Asit ve Diger Akne Tedavileri
Azelaik asidin, ozellikle alfa hidroksi asit, glikolik asit ve salisilik asit gibi tahrise neden olabilecek diger tedavilere kiyasla nispeten hafif ve yumusak oldugu dusunulmektedir. Benzoil peroksit ve salisilik asit gibi sivilceyi tedavi etmeye yonelik urunler de dahil olmak uzere genellikle diger urunlerle birlikte kullanilabilir. Akne ve cok duzensiz bir cilt tonu gibi birden fazla cilt sorunuyla ugrasiyorsaniz, akne tedavilerinin bir kombinasyonunu uygulamak en etkili olabilir. Azelaik asit ile salisilik asit arasindaki fark bazi peeling etkileri olmasina ragmen AA, salisilik asit veya glikolik asit kadar guclu bir eksfoliant degildir.
Ayrica etkisini gostermesi biraz daha uzun surebilir. Genel olarak, SA kullanimindan daha hizli sonuclar ve bazi durumlarda cildin dokusunda daha buyuk gelismeler oldugunu fark edilebilir, ancak AA, rosacea ve hiperpigmentasyona yatkin ciltler icin en iyi genel urunlerden biri olarak kabul edilir. Diger bir potansiyel fark, farkli recetelerin ve urunlerin maliyeti olabilir. (AA receteleri, ozellikle sigortaniz karsilamiyorsa, biraz daha pahali olabilir.) Cok fazla secenek oldugundan, cilt tipine en uygun urunun hangisi oldugundan emin olunmadiginda bir dermatologla konusmak en iyisidir.
Sonuc olarak azelaik asit, antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antioksidan etkileri olan bir cilt bakimi bilesenidir. Azelaik asidin cilt icin faydalari, bakterilerle savasma, cildi soyma, melanin sentezini azaltma ve hucre yenilenmesini artirma kabiliyetinden kaynaklanmaktadir. Azelaik asit kullanimlari arasinda kizariklik, rosacea, akne, kahverengi lekeler, hiperpigmentasyon ve yara izlerinin tedavisi yer alir. Jeller ve kremler dahil receteli ve recetesiz satilan urunlerde mevcuttur. Belirtiler orta veya siddetli ise daha yuksek dozlar daha iyi sonuc verebilir, bu nedenle tavsiyeleri icin bir dermatologla konusulmasi en sagliklisidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:12.