IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2021, 13:40   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hifema: Tanimi, Nedenleri, Onleme Ve Tedavi Kosullari

Hifema rahatsizligi, gorme sorunlarina ve isIk hassasiyetine neden olabilirken cogu durumda kalici hasara neden olmaz. Bu nedenle, kisiler, ilaclardan ve ev yontemlerinden ortaya cikan komplikasyonlar icin daha kapsamli tedaviye kadar degisebilen hizli tedaviye basvurmalidir. Gozde kan toplandiginda bir hifema olusur ve bu da gorme tikanmasina neden olabilir. Travma, bu durumun olusmasina neden olan en olagan etkendir. Bununla birlikte, kisilerin belirli tibbi durumlari oldugunda travma haline donusmeden gerceklesebilecegi durumlar vardir. Bu sorun agrili ve gorme sorunlarina neden olabilir, bu nedenle acil tedavi aramak onemlidir.
Hifema: Tanimi, Nedenleri, Onleme ve Tedavi KosullariHifema tedavi edilmedigi takdirde ciddi komplikasyon riski de vardir. Bu yuzden dogru tani koymak icin doktorun yapabilecegi birkac test vardir. Nedeni travma ise, beyin sarsintisi gibi diger olasi sorunlari aramak icin ek testler yapmak da onemlidir. Hifema dogru bir sekilde teshis edildiginde, tedavi secenekleri oldugundan en iyi tedavi, kisinin yasi, ilaclari nasil tolere ettigi ve yaralanmasinin ciddiyeti gibi cesitli faktorlere baglidir. Potansiyel komplikasyonlar nedeniyle, herkesin dogru onleyici tedbirleri almasi onemlidir. Birkac basit sey, cogu kisi icin hifema riskini azaltmaya yardimci olabilir.


Hifema Nedir?
Hifema, goz icinde bulunan catlak bir kan damarinin, gozun on odasinda kan birikmesine neden olan bir saglik kosuludur. Kan toplandikca goz bebegini ya kismen ya da tamamen kaplar. Goz bebegi, irisin icindeki siyah dairedir ve hifema mevcut oldugunda, kisiler goruslerinde kismen veya tamamen tikanma yasayabilir. Goz bebegi veya iris yirtilmasina neden olan goz yaralanmasi genellikle bu durumdan sorumludur. Bir hifemaya neden olabilecek daha az yaygin faktorler vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Iris uzerindeki anormal yuzey kan damarlari,


• Kan pihtilasma bozukluklari,
• Goz kanserleri (sadece nadir durumlarda),
• Herpes virusune bagli goz enfeksiyonlari,
• Katarakt ameliyati sonrasi yapay mercek sorunlari,
Kirik bir kan damarinin subkonjonktival kanama olarak adlandirilan ayri bir konu olduguna dikkat etmek onemlidir. Bu kanama genellikle zararsizdir ve agrisizdir. Bununla birlikte, bir hifema genellikle agriya neden olur. Hizli ve uygun tedavi olmaksizin, hifema kalici gorme sorunlarina yol acabilir. Kornea ile iris arasindaki bosluk, normalde berrak bir siviyla doludur. Gozde olusan hifemanin ciddiyeti, gozde ne kadar kan biriktigine gore derecelendirilir. Bu derecelendirme asagidaki gibidir:
• 0. Derece (mikrohifema): Gorunur bir kan birikimi yoktur, ancak mikroskobik incelemede on mercekte kirmizi kan hucreleri gorulebilir,


• 1. Derece: On merceginde ucte birinden daha azinda kan birikimi,
• 2. Derece: On mercegin ucte birini ila yarisini dolduran kan birikimi,
• 3. Derece: On mercegin yarisindan daha azini dolduran kan birikimi,
• 4. Derece: On mercegin tamamen kanla dolmasi. Kanin rengi parlak kirmizi ise bu toplam hifema olarak tanimlanirken, koyu kirmizi-siyah olmasi bazen 8 top hifema olarak tanimlanmaktadir.
Hifema: Tanimi, Nedenleri, Onleme ve Tedavi KosullariGenel itibari ile hifema siniflandirmasi kadar yuksek ise, gozde uzun surede kasar ve gorme kaybi birakma riski o kadar yuksek olmaktadir. 8 top hifemanin (en tehlikeli tur) koyu kirmizi veya siyah rengi, gozun on odasindaki saydam sivi dolasiminin azalmasi ve oksijen azalmasi ile iliskilidir. Gozde olusan kana ek olarak, hifemanin farkli belirtileri de bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Bulanik veya bozuk gorme
• Goz agrisi,
• IsIk hassasiyeti,
• Bas agrisi,
Goz agrisi, isiga duyarlilik ve bas agrisinin ozellikle bir hifema goz ici basincinin (GIB) artmasina neden olmasi durumunda ortaya cikmasi muhtemeldir.



Gozdeki Kanamaya Sebepleri
Hifemanin en yaygin nedeni gozdeki travmadir. Bu nedenle, siyah goze neden olan bir yaralanmaya maruz kalindiginda hemen uzman bir goz doktoruna gorunmek onemlidir. Bazi durumlarda, katarakt ameliyati dahil olmak uzere goz ameliyatindan sonra travmatik bir hifema da ortaya cikabilir, ancak bu nispeten nadir bir durumdur. Ozellikle aspirin ve warfarin gibi kan sulandirici ilac alan ya da hemofili gibi kan pihtilasma bozuklugu bulunan kisilerde bu hastaligin kendiliginden olusmasi daha olasidir. Bunun yaninda gozde olusan tumor buyumesi (okuler melanom) gibi diyabet de spontan hifema riskini artirabilir.


Hifema Ciddiyeti ve Komplikasyonlari
Cogunlukla, hifema sebebiyle gozun on kisminda biriken kan, gozde kalici bir hasar vermeden vucut tarafindan emilerek atilir. Ancak bazi durumlarda bu kanin pihtilasmasi, akoz mizahin gozden normal cikisini kontrol eden on odanin cevresindeki yapiyi tikar veya zarar verir. Bu, glokoma ve kalici gorme kaybina yol acabilecek goz basincinin artmasina neden olabilir. Ayrica bazi kosullarda hifemaya, gozun yaralamasina neden olacak travmatik bir kosul sebep olarak goz icinde kanama sebep olabilir. Bu olusan yeni kanama cogunlukla yaralanma sonrasi birkac gun sonra olusurken ilk kanamadan daha siddetli seyredebilir ve riskli olabilir. Kirmizi kan hucrelerinin hilal sekline donustugu kalitsal bir hastalik olan orak hucre anemisi olan kisiler veya bu hastalik icin genetik ozellige sahip olanlar, hifemadan goz hasari riskinde artisa sahiptir.

Hifema Tedavisi
Hifemanin ciddiyetine ve iliskili risk faktorlerine bagli olarak, onlemlerin ve tedavilerin bir kombinasyonu onerilir. Onerilen bu tedaviler asagidaki gibidir:


• Sinirli fiziksel aktiviteler yapmak,


• Uyurken dahil basi yuksekte tutmak,
• Gozluk gibi veya bant gibi goz siperi takmak,
• Birkac hafta veya birkac ay boyunca goz doktorunu duzenli gitmek,
• Agri kesici ilac kullanmak,
• Topikal veya oral antiinflamatuar ilac kullanmak,
• Onerilen diger ilaclari duzenli kullanmak,
Bu tedavilerin yaninda siddetli hifema durumunda ameliyat gerekebilir. Hifem varsa, aspirin veya nonsteroid antiinflamatuar ilaclar (NSAID’ler) iceren recetesiz satilan agri kesici ilaclar kesinlikle kullanilmamalidir, cunku bu ilaclar gozde yeniden kanama riskini artirabilir. Kisi gozunu iyi hissetse ve gorme problemleri fark etmese bile, hifema neden olabilecek goz travmasi varsa hemen bir goz doktoruna gorunmelidir. Ayrica, yuksek goz tansiyonu ve glokom riski yillar sonra bile daha yuksek olabileceginden, hifema gecirdikten sonra rutin goz muayeneleri cok onemlidir.

Hifemayi Onleme
Travmatik bir hifemadan kacinmanin en iyi yolu, potansiyel olarak tehlikeli faaliyetlere dahil olundugunda guvenlik gozlukleri veya baska bir koruyucu gozluk kullanilmalidir. Ayrica, boks gibi sporlarin travmatik hifema riskini onemli olcude artirdigi akilda tutulmalidir. Paintball oyunlarina katilim soz konusu ise yuzu ve gozleri tamamen koruyan seffaf, darbeye dayanikli bir kalkan iceren koruyucu basliklar kullanilmalidir.


Hifema: Tanimi, Nedenleri, Onleme ve Tedavi KosullariGozdeki Kan Subkonjonktival Kanama Nedenleri ve Tedavisi

Gozun beyazini (konjunktiva) orten dokunun altinda kucuk, hassas kan damarlari kirildiginda ortaya cikan goz kizarikligi, subkonjonktival kanama oldugu anlamina gelebilir. Subkonjonktival kanama genellikle iyi huyludur ve goze carpan gorunumune ragmen hicbir gorme problemine veya onemli goz rahatsizligina neden olmaz. Ancak goz kizarikligi, potansiyel olarak ciddi goz durumlarinin diger turlerinin bir isareti olabilir. Goz drenaji varsa, bakteri, virus veya diger mikroorganizmalarin neden oldugu enfeksiyonu dislamak icin goz muayenesi icin bir goz doktoruna gidilmelidir. Buna ek olarak, ani gorme degisIkligi, agri veya guclu isIk duyarliligiyla birlikte gozde olagandisi ve kalici kizariklik yasandiginda derhal bir goz doktorundan yardim alinmalidir. Bu tur goz kizarikligi, ani baslayan glokom gibi diger goz problemlerinin bir isareti olabilir.



Subkonjonktival Kanamalarin Sebebi
Sorunun kaynagini belirlemek her zaman mumkun olmasa da, subkonjonktival kanamanin bazi olasi nedenleri vardir. bu olasi kanama nedenleri asagidaki gibidir:
• Goz travmasi,
• Agir kaldirma, oksurme, hapsirma, gulme ve kabizliktan kaynaklanabilecek kan basincinda ani artis,
• Aspirin veya warfarin gibi kan sulandiricilar (bir marka adi Coumadin’dir),
• Nadiren bir kan pihtilasma bozuklugu veya K vitamini eksIkligi (K vitamini, kanin pihtilasmasi icin gerekli proteinlerin calismasina yardimci olur),


• LASIK ve katarakt ameliyati dahil goz ameliyati.


Subkonjonktival Kanama Tedavisi

Kayganlastirici yapay gozyaslari gozleri rahatlatabilir, ancak goz damlalari kirik kan damarlarini onarmaya yardimci olamaz. Goz doktorunun onerdigi sekilde aspirin veya kan sulandirici ilac almaya devam edilmelidir. Goz ovusturulmamalidir, cunku bu baslangictan hemen sonra yeniden kanama riskini artirabilir ve tipki bir burun kanamasinin erken asamalarda yeniden kanamaya yatkin olmasina benzer sekildedir. Bununla birlikte cogu durumda, subkonjonktival kanamanin kendiliginden gecmesi yedi ila 10 gun surerken, kan zamanla yavas yavas kayboldugunda, etkilenen bolge bir curuk gibi renk degistirebilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 01 Nisan 2021, 14:12   #2
Standart

yine guzel bir paylasim tsk ediyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

No MoRe DramA
 
Alt 01 Nisan 2021, 14:22   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
yine guzel bir paylasim tsk ediyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
ben tşk ederim Canim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:16.