IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Naz
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Reyhan


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Mart 2021, 13:14   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Insanlarda Nadir Gorulen Goz Renkleri Nelerdir?

Nicin bazi goz renkleri cok nadir goruluyor? Oncelikle sunu belirtmek gerekir ki goz rengi ebeveynlerden cocuklara kalitilan coklu gen etkilesimleri sonucunda ortaya cikan karmasIk bir ozelliktir. Bazi goz renkleri oldukca nadir gorulmektedir; cunku cok az insan nadir bulunan goz rengi genlerini tasimaktadir. Ikinci bir etken ise nadir bulunan goz rengi genlerinin resesif olarak kalitilmasidir. Yani bu durum sozu edilen genlerin diger dominant genler tarafindan baskilandigi anlamina gelmektedir. Ancak, bir insanin goz renginden sorumlu gen setleri henuz tam anlamiyla bilinmemektedir. Bu konudaki arastirmalar ise hala devam etmektedir.



Iris, gozumuze rengini veren bir goz kismidir. Goz rengi ise irisin pigmentasyonu ve iriste isigin yansimasi olmak uzere iki faktore bagli olarak olusmaktadir. Ayrica iris, melanin adi verilen kahverengi pigment ve lipokrom adi verilen sarimtirak bir pigment olmak uzere iki farkli pigment icermektedir. Buna gore, eger iris hucrelerinde melanin pigmenti daha fazla konsantrasyondaysa koyu renkli goz renkleri ortaya cikmaktadir. Nadir gorulen goz renklerinin nasil meydana geldigi hakkindaki tartismalar ise hala sonuclanmamistir. Peki, dunyada en nadir gorulen goz renkleri nelerdir? Bu goz renkleri yesil, amber, mor, kirmizi ve siyah olarak siralayabiliriz.


Yesil goz rengi: Yesil goz rengi, dunyada bircok kisi tarafindan begenilen nadir bulunan goz renklerindendir. Sadece cok az insan yesil gozlu olarak dogmaktadir. Yesil goz en cok Kuzey ve Orta Avrupada yaygindir. Yesil gozlu bireylerin irisleri cok az miktarda melanin icermektedir. Ayrica, bahsedilen kisilerin irisleri orta olcude lipokrom icermektedir. Iriste melanin pigmentinin cok az olmasi goze acik ve mavimsi renk vermektedir. Lipokromdan kaynakli mavimsi ve sarimsi renk, yesil goz renginin ortaya cikmasini saglayan ana etkenler arasindadir. Gozdeki yesil rengin yogunlugu, irise gelen isigin sacilmasina bagli olarak az da olsa degisebilmektedir. Bu durum bazi insanlarin goz renginin nicin farkli isIk kosullarinda farkli gozuktugunu aciklamasi acisindan oldukca onemlidir. Sozu edilen olay “Rayleigh Sacilmasi” olarak adlandirilmaktadir. Ancak, su da bilinmelidir ki, insan gozu asla mavi ya da yesil pigment tasimamaktadir.

Amber (Kehribar) goz rengi: Amber gozler; ayni kurtlarin gozlerinde oldugu gibi altinimsi veya bakir tonlarinda guclu bir sarimsi renk icerdikleri icin kurt goz olarak da adlandirilmaktadir. Kurtlar disinda daha bircok hayvanda amber goz rengi bulunmaktadir. Bu renge sahip gozlerin iris hucrelerinde cok dusuk derecede melanin ve oldukca yuksek konsantrasyonda lipokrom depolanmistir. Gercekten amber renge sahip gozler ise oldukca nadir gorulmektedir. O kadar nadirdir ki, insanlarin hayatlari boyunca bu goz rengine sahip bir insan gormeleri ancak bir kez olabilmektedir. Amber goz rengi yesil goz rengi kadar nadir olmasina karsin, cogu durumda ondan daha cok nadir olmaktadir.

Mor veya kirmizi goz rengi: Buraya kadar inceledigimiz goz renkleri iristen kaynakli renklenmeler olmakla birlikte, iristen baska goz parcalarinin da goz rengini olusturabileceginin belirtilmesi gerekmektedir. Bu durum mor ve kirmizi goz renginin nicin dunyadaki en nadir goz renkleri oldugunu tartismasiz bir sekilde aciklamaya yetmektedir.



Mor goz rengi:Mor goz rengi, sadece bazi insanlarda albinizm neticesinde ortaya cikabilen bir renktir. Albinizm, hucrelerde renk pigmentinin eksIkligi seklinde kolayca aciklanabilmektedir. Mor goz iris hucrelerindeki melanin eksIkligi nedeniyle ortaya cikmaktadir. Sozu edilen renk, kan damarlarinin arka kismindan retinanin arka kismina dogru yansitilan isIk sonucu olusmaktadir. Kan damarlarindan yansitilan kirmizi renk ve melanin eksIkliginden kaynakli mavimsi rengin karisimi goze mor bir gorunum kazandirmaktadir. Dunya populasyonunun yanlizca % 1 gibi cok az bir kesimi mor gozlerle dogmaktadir.


Peki, bazi fotograflarda insanlarin goz renginin nicin kirmizi gorundugunu dusundunuz mu? Aslinda mekanizmasi yukarida anlatilanla oldukca benzerdir. Bu olayda da fotograf makinesinden gelen isin kan damarlarindan yansimakta ve bunun sonucunda gozler kirmizi renk almaktadir.



Kirmizi veya pembe goz rengi:Kirmizi ve pembe goz rengi de yine albinizmden kaynakli renklerdir. Vucutta ve gozlerdeki melanin eksIkligi ayni sekilde gozun bu renklerde gorunmesine neden olmaktadir. Ancak, kirmizi goz rengi daha cok iristen kan sizintisi olmasindan kaynaklanmaktadir. Bu tarzda kan sizintilari da normal sartlarda nadirdir.


Siyah goz rengi: Siyah goz rengi iriste cok yuksek oranda melanin depolanmasindan kaynaklanmakta ve melaninin asiri renk vermesi nedeniyle de gozler siyah gorunmektedir. Bazi insanlar gercek siyah goz renginin gercekte olmadigini ve asiri melanin birikmesi sonucu olusan koyu kahverengi rengin siyah gibi gorundugunu belirtmektedir.

Peki, en nadir goz rengi hangisidir?

En nadir goz renklerini siralayabilmek adina, ne yazik ki dunyada bir fikir birligi bulunmamaktadir. Yesil ve amber goz rengine sahip insanlar oldukca nadir bulunmaktadir. En nadir goz rengi olgusu ise, cografyadan cografyaya farklilik gostermektedir. Bir cografi lokasyonda yesil renk amber renkten daha nadir iken baska bir lokasyonda tem tersi bir durum gorulebilmektedir.


Ancak, genelde bircok kisi icin dunyadaki en nadir goz rengi yesil olurken bir baska cogunluk icin ise en nadir renk amberdir. Bu nedenle de yesil ve amber goz rengi dunyada en nadir bulunan goz renkleridir seklinde bir genelleme yapmak en dogru yaklasim olacaktir. Peki, sizin goz renginiz hangisi?


ALİNTİ ~
 
Alt 24 Mart 2021, 13:35   #2
Naz
Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

albinolar çok şanslı

________________

Too glam to give a damn
 
Alt 31 Mart 2021, 21:28   #3
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Mor goz rengi:Mor goz rengi, sadece bazi insanlarda albinizm neticesinde ortaya cikabilen bir renktir.

Saçda mor olursa tam olur

________________

~ E & B ~
 
Alt 31 Mart 2021, 22:07   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Kırmızı mı

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 31 Mart 2021, 23:35   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

: )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:21.