IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2020, 10:19   #1
Standart EMDR Nedir? Hangi Durumlarda ve Nasil Uygulanir?

EMDR, goz hareketleriyle yeniden isleme ve duyarsizlastirma yapilarak uygulanan bir terapi yontemidir. Bu terapi yonteminin amaci, uzun zaman boyunca etkisinden kurtulunamayan ani ve huzursuzluklarin kisideki etkisi azaltilarak kisinin rahatlamaya ulasmasini saglamaktir.

EMDR, aslinda bir psIkoterapi cesididir ve bu terapi suresince zihinde bulunan anilara ait bilgiler tekrardan islenir. Kisinin rahatsizligin sebebinin, olumsuz olarak depolanmis anilar oldugunu belirten bu tedavi yontemi, adaptif bilgi isleme modelinin isiginda kotu anilari degistirmeye yardimci olur. Uyumsuz davranislar ve yanlis inanislar da bu depolanmis olan yasantilarin anilarindan meydana gelir. EMDR ile de bu anilar islenilerek degistirilir. Daha sonra da degistirilen bu anilar, diger yasam tecrubeleriyle birlestirilir.



EMDR Terapisi Nasil Calisir?
EMDR terapisi, bir hipnoz metodu degildir. Danisanlar, terapi boyunca bilincli ve uyanik bir sekilde tutularak yasantilariyla alakali anilar belirlenir. Daha sonra da danisana iki yonlu bir uyaran verilir. Verilen bu uyaranlar ise, iki kulaktan sesli verilen uyaranlar ve goz hareketleri ya da iki yonlu dokunsal olan uyaranlar olabilir. Bu uyaranlar, beynin iki bolgesi arasinda gecisi saglayarak olumsuz yasantilarin hafiza kisimlarina cok daha hizli bir sekilde erisilebilir. Boylece kaygili olarak depolanmis olan bir bellek yerine; guclu ve guvende olunan, kendini rahatlikla koruyabilen yeni bilgiler olusturulur. EMDR terapi yonteminden iyi bir verim alinabilmesi icin, terapistin bu konuda yeterli egitim almis olmasi cok onemlidir.

EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanir?
EMDR, yogun kaygi ve korkular icin uygulanan bir tedavi yontemi olsa da zaman zaman psIkiyatrik bozuklukta da kullanilabiliyor. EMDR terapisinin kullanildigi diger rahatsizliklardan ise su sekilde bahsedebiliriz:
• Kaza, deprem, savas,siddet, taciz gibi travmatik olaylarin kiside birakmis oldugu kotu etkilerden arindirilmasinda,
• Olumsuz yasam deneyimlerinde,
• Kaygi bozuklugu, kizginlik, depresyon ve ofke nobetlerinde,
• Aile catismalari, bosanma gibi kriz yasantilarinda ve fobilerde EMDR terapi yonteminden yararlanilir.

EMDR Terapisi Kac Seansta Tamamlanir?
EMDR terapisi uygulayan terapistin oncelikle, terapist ve danisan iliskisini iyi bir sekilde saglamis olmasi gerekir. Bu terapinin kac seansta tamamlanacagi ise danisanin ruhsal durumu, baska bir psIkiyatrik hastaligin varligi, yasamis oldugu travmanin karmasIkligi ve danisanin almis oldugu psIkososyal destek sistemlerine baglidir. Terapide ele alinan problemler bazen tek seansta cozulebilmesine karsin tavsiye edilen seans suresi 3’tur. Ancak bazi karmasIk travmalarda 8 veya 10 seans boyunca terapiye devam edebilir.

EMDR Danisana Nasil Faydali Olur?
Herkesin hayatinda mutlaka etkisinden kurtulamadigi travmatik birtakim sorunlar vardir. Klinik deneyim ise psIkolojik problemin sorunlarin temelinde yatan yasantilarin pek cok etkileri oldugunu gostermektedir. Beynin kaynaklari uygun sartlar saglandiginda travmatik olaylardan kalan bu yaralari iyilestirmeye yardimci olur. Cunku beyin fiziksel bir yarayi nasil ki asiri olumsuz sartlar meydana gelmedigi zaman iyilestirebiliyorsa travmatik olaylar sonrasinda da ortaya cikan psIkolojik yaralanmalari da iyilestirme egilimine sahiptir. Bu durum beynin dogal bir egilimidir, yani harekete gecilecek olan bir surec degildir. Fakat bazi durumlarda ise bu dogal iyilesme kesintiye ugrar. Cunku nasil ki fiziksel bir yarayi steril bir alanda tutamayip iyilesme surecini aksamasina sebep oluyorsak ayni sekilde yasanan travmalarin da yol actigi psIkolojik sorunlari uygun olmayan sartlarda kendi kendine iyilestiremeyiz. PsIkolojik sorunlarin ne zaman oldugu, bu sorunlarin ne kadar surdugu, bu baglamda uzman yardimina basvurulup bulunulmadigi, olumsuz yasantinin birey acisindan anlami, travmatik yasanti sonrasinda bireyin cevresine adapte olmakta zorluk yasayip yasamadigi, cevrenin destegi gibi pek cok degisken bireyin bu yasantilar sebebiyle ileride psIkolojik bunalim yasayip yasayamayacagi konusunda etkilidir.

Gunumuzde meydana gelen pek cok tetikleyici olay veya durumlar, gecmiste yasanilan ve birey acisindan halen bir sIkinti durumu olan sahneleri, olumsuz dusunceleri, beden duyumsamalarini ve duygulari harekete gecirebilmektedir. Halbuki gayet normal olan bir iyilesme surecinde, yasanilan olumsuz bir olay birey tarafindan tekrar hatirlansa bile bireyde herhangi bir etki birakmaz. Saglikli bir surec icinde beyin bireyin yasamis oldugu olumsuz olaylarin etkilerini zamanla isler. Tamamen dogal olan bu bilgi isleme surecinde birey eski travmatik yasantilari hatirlasa dahi bu olaylarla alakali ya cok az bir rahatsizlik hisseder ya da hic hissetmez. Bazen de bilgi isleme sureci bazi nedenlerden oturu tikanikliga ugrar ve travmatik olay veya olaylarla ilgili resim, duygu ve dusunceler islenmeden kalirlar. Bu durum da bireyde gecmisin etkisinden kurtulamama gibi bir his yaratir. Mantik gecmiste yasanilan bu olayin geride kaldigini soylese dahi kisi yasadigi bu olumsuzlugun duygusal etkisinden siyrilamaz. Sekteye ugrayan islemleme de bu yuzden travmatik aninin dogal islemlerden gecerek hafizada depolanmasini onler.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 08:54   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 09:11   #3
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlik

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:08.