IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Gezi Rehberi Dünyayı Gezerken Yaşananlar!

 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2022, 18:14   #1
Standart Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu’da kurulan en eski uygarlıklardan biri olan Hititlerin başkenti. MÖ 14. ve 13. yüzyıllarda Hitit uygarlığına başkentlik yapan Hattuşaş, Çorum‘un Boğazkale ilçesinde, Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı sınırlarında bulunuyor. Sanat ve mimarlık alanında oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olan ve UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesine 1986 yılında dahil edilen Hattuşaş, 1834’te Fransız Gezgin Charles Texier tarafından keşfedilmiş.

Antik kentte günümüze ulaşan en önemli yapılar arasında kent surları, Yer Kapı, Sfenksli Kapı, Aslanlı Kapı ile Yazılıkaya bulunuyor. Milli parktaki antik kent kazılarında bulunan çivi yazısı ile yazılmış tabletler ise 2001 yılından bu yana Dünya Belleği Listesinin bir parçası. Kentte keşfedilen en önemli eser olan Kadeş Antlaşmasının çivi yazılı 2 parçalı tableti İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.


Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Hattuşaş Antik Kenti, Çorum

Hattuşaş Antik Kenti, Çorum’un güneybatısında, Boğazkale ilçesi sınırlarında yer alıyor. Hitit İmparatorluğunun başkenti olan şehir Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir yerleşim yeri olmuş.

986’da UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil olan antik kent, Fransız Gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiş. 1906’da başlayan arkeolojik kazılarda MÖ 3 binli yıllardan itibaren yerleşim yeri olduğu tespit edilen şehirde önemli yapılar bulunmuş.


Hattuşaş ismi, Hatti halkının kullandığı orijinal isim olan Hattus’tan türemiş. Hitit İmparatoru I. Hattuşili de ismini kentten almış. Hattuşili, Hitit dilinde Hattuşaşlı adam anlamına geliyor.

1834’te Fransız Gezgin ve Arkeolog Charles Texier tarafından keşfedilen kentle ilgili 1893’te başlayan çalışmalar ilerleyen dönemlerde yapılan kazılarla büyük bir Hitit arşivine dönüşmüş. Çok geniş bir alana yayılan Hattuşaş’ta yapılan kazılarda 5 kültür katı gün ışığıyla buluşturulmuş.

Kentte keşfedilen beş kültür katında Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmuş. Kalıntılar ise Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi), Yazılıkaya bölgelerinde yer alıyor. Hattuşaş’ın kuzeyde kalan kısmında Aşağı Şehir, güneyde kalan bölümünde ise Yukarı Şehir bulunuyor.

Eski çağlarda etrafı 6 km’lik surlarla çevrili olan ören yerinde bulunan çivi yazılı tabletlerde şehirdeki tapınak sayısının çok olmasından dolayı ‘Bin Tanrılı Şehir’ olarak söz ediliyor.

Hattuşaş’ta yapılan kazı ve keşif çalışmalarında ortaya çıkarılan eserler ve yapılar arasında Büyük Kale Saray Kompleksi, Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna’nın Güneş Tanrıçası’na adanmış olan Büyük Tapınak, Hitit Büyük Kralı II. Şuppiluliuma’nın yaptığı işleri anlatan yazıtın bulunduğu Hiyeroglifli Oda, devasa boyutlarda tahıl ambarları, Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren Nişantepe Yazıtı bulunuyor.

Kentte yapılan araştırmalarda şehrin en parlak döneminde nüfusunun 40-50 bine ulaştığı, Hitit Devletinin yıkılmasıyla birlikte MÖ 1200’lerde tarih sahnesinden silinen Hattuşaş’ın MÖ 800’lerde Frig yerleşimine kadar sessizliğe gömüldüğü belirlenmiş.

Büyük Kale

Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Büyük Kale, MÖ 3 bin yılından itibaren yerleşim izleri görülen Hattuşaş’ın kalbinin attığı merkez. Aynı zamanda kentteki ilk yerleşimin de başladığı nokta olan Büyük Kale, 250 metrelik bir kayalık üzerine kurulu.

Büyük Kale üzerinde Kraliyet Sarayı ve imparatorluğun yönetildiği resmi binalar da yer alıyordu.

Aşağı Şehir

Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Aşağı Şehir, Hattuşaş’ın kuzeyinde yer alan yerleşim yeri. MÖ 19. ve 18. yüzyılda Asur ticaret kolonilerinin yerleşim izlerine rastlanan Aşağı Şehir’de bu dönemde tutulan ticaret kayıtlarında ilk kez Hattuşaş isminden söz ediliyor.

Bu kayıtlarda ele geçen bilgilerde Hattuşaş’ın MÖ 18. yüzyılda Kuşşara Kralı Anitta tarafından yakılıp yıkıldığı yazılı.

Yukarı Şehir

Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Yukarı Şehir, Hattuşaş’ın güneyde kalan bölümünde toplamda 1 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Eğimli bir arazide kurulu olan Yukarı Şehir, genellikle tapınaklar ve kutsal alanlardan oluşuyor. Yukarı Şehir’de yapılan kazılarda bugüne kadar 26 tapınağın temellerine ulaşılmış.

Kazıları yöneten Peter Neve’ye göre, tapınaklar Hattuşaş’ın kutsal ve törensel bir kent karakteri taşıdığını açıklıkla gösterirken, saray maddi dünyayı, tapınak ise ilahi dünyayı temsil ediyor.

Yukarı Şehir güneyden surla çevrili. Bu sur üzerinde 5 tane kapı bulunuyor. Kentin en yüksek noktasında bastion ile Sfenksli Kapı yer alıyor. Güney surunun doğu ve batı ucunda karşılıklı olarak Kral Kapısı ve Aslanlı Kapı bulunuyor.

Aslanlı Kapı, Hattuşaş’a ana giriş yeri olan ve belki de kentin en önemli sembollerinden biri. Bağlı hükümdarlar ve yabancı kralların elçileri, Hitit kralının huzuruna çıkışa hazırlık niteliğinde bir törenle bu kapıdan geçerdi.

Yukarı Şehir’deki tapınaklarda yapılan kazılarda seramikler, silahlar, yazılı belgeler, aletler ve kült objeleri ortaya çıkarılmış.



Çorum - Hattuşaş Antik Kenti


Tudhaliya kabartması
Çorum - Hattuşaş Antik Kenti

Büyük Galeri’deki Tudhaliya kabartması, Küçük Galeri ve tapınağın üçüncü evresinin IV. Tudhaliya zamanında yapıldığı düşünülüyor. Günümüzde Yazılıkaya olarak adlandırılan Hitit İmparatorluğunun ulusal tapınağı, Hattuşaş (Boğazköy)’ın 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Kabartmalar, kireçtaşı duvarlara işlenmiş.

Bu kült alanının önüne sonradan inşa edilmiş tapınak yapıları üç farklı döneme ait. Figürün boyu 2,20 metre, üzerine bastığı yükseltiyle birlikte ise 2,60 metre kadar. Sol elinde asa tutan, uzun paltolu ve önü açık pelerinli olarak betimlenmiş.
 
Alt 03 Aralık 2022, 18:29   #2
Standart

Tarih dersinden aklımda kalmış. Güzel yerler gerçekten

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:05.