IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 2 Post By Gökçen
  • 1 Post By She
  • 1 Post By oMeN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Haziran 2020, 08:26   #1
Guest
Gökçen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cömertlik

Cömert İnsanlar Her Zaman Daha Çok Kazanır

Cömert, kelime manası ile ikram sahibi kimse demektir. İslam inancında ise cömertliğin yeri kişinin sahip olduğu imkanları yalnızca Allah rızası gözeterek başka insanlarla paylaşmasıdır. Bu bakımdan cömertlik, İslam’ın yardımlaşma temeline dayanan ahlaki bir davranış biçimidir. Cömertliğin Allah katında bir değer görebilmesi ise ancak gönül rızası ile yapıldığında mümkün olur.

Cömertliğin dereceleri nelerdir? Din alimleri cömertliği; sehavet, cud ve işar şeklinde derecelere ayırır. Bunlar içerisinde sehavet, kişinin malının bir bölümünü dağıtmasıdır. Sehavet, zekat vermek gibidir ve cömertliğin en alt derecesidir. Cud ise makın büyük bir kısmının dağıtılması ve kişinin kendine çok az bir miktarda mal bırakmasıdır.

İsar da cömertliğin en üst derecesidir. Burada kişi kendi için lazım olan bir malı, sonrasında sıkıntı çekmeyi göze alarak, bir başkası için kullanır. Bunun İslam tarihinde rastlanabileceği en güzel örnek, Hicret esnasında görülen Muhacir ile Ensar ilişkisidir.

Kur’an-ı Kerim içerisinde cömertlikten nasıl bahsedilir? İnsanlar, kullanmak üzere herhangi bir şeye ihtiyaç duyduklarında bunu satın alma yoluna girerler ya da bir başkasından konu hakkında yardım isterler. Kur’an’da insanlara cömert olmaları emredilir ve “Ey iman edenler! Alım satım, dostluk ve aracılığın olmadığı bir gün gelip çatmadan Allah’ın size verdiklerinden Allah için harcama yapın.” (Bakara Suresi, 254. Ayet) buyrulur.

Cömertlik, şeytan vesvesesinden uzak kalmanın bir yoludur. Çünkü şeytan insanları fakirlikle korkutur; cimriliğe ya da diğer günahlara iter. Kur’an-ı Kerim’de şeytanın bu oyunu hakkında, “Şeytan içinize yoksulluk korkusu düşürür ve çirkin şeyler yapmanızı emreder. Allah ise kendinden bir bağışlama ve lütuf sözü vermektedir.” (Bakara Suresi, 268. Ayet) denir. Buradan anlaşılacağı üzere Allah’ın verdiği nimetleri diğer kimselerle paylaşmak ve cömert davranmak mümin bir kimseye düşen görevdir.

Cömert kişinin özellikleri nelerdir? Yüce Allah, sonsuz ihsan sahibidir ve cömert davranmayı sever. Bu sebeple de cömert olan kullarını sever. Bu kimseler Allah yolunda ilerlerle ve takva sahibi olarak nitelendirilirler. Yaptıkları yardımlarında ferdi menfaat gözetmezler ve harcamalarında yalnızca Allah’ın rızasına önem verirler. Bu bakımdan cömertliğin en büyük özelliği, hiçbir karşılık beklemeden yapılmasıdır.

Peygamber Efendimiz’den cömertlik örnekleri: Peygamber Efendimiz, en ufak davranışları ile bile Müslümanlara örnek olmuştur. Onun cömert tavırları da günümüzde bile insanlar tarafından yol gösterici olarak kabul edilir. Bu bağlamda, onun kendisinden ne istenirse verdiği bilinir.

Enes (radıyallahu anh), Hz. Muhammed’in cömertliğini şu şekilde anlatır: “Resulullah, İslam için ondan ne istenirse mutlaka verirdi. Hatta bir seferinde huzuruna gelen bir adama, büyük bir koyun sürüsü verdi. Adam da kabilesine dönünce herkese Müslüman olmalarını söyledi.” (Müslim)

Enes -radıyallahu anh- tarafından aktarılan kıssadan anlaşılacağı üzere, Peygamber Efendimiz fakirlik korkusuna kapılmadan büyük ikramlarda bulunurdu. Onun bu lütufları karşısında çok sayıda insanın da Müslüman olmayı kabul ettiği bilinir. Bu kimselerin Müslümanlığı kabul etmelerindeki ilk maksat türlü ikramlardan yararlanmaktır. Ancak, zaman içerisinde bunların büyük bir kısmı dini inançlarını büyütmüş ve Müslümanlığı dünya üzerinde kalan her şeyden daha değerli tutmuşlardır.

Cömertlik ve cimrilik arasındaki zıtlık: Cömertlik ve cimriliğin ölçüsü kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu bağlamda, cömertliğin dereceleri olduğu gibi cimriliğin de aşırılığı vardır. Bu aşırılık, kişinin kendi ihtiyacı olmayan malları bile paylaşmak istemesidir. Dinimizde, cimri davrananların bu özellikleri hoş karşılanmaz. Ancak cömert kimseler Allah tarafından sevilirler ve sık sık da bu özelliklerinden ötürü övülürler.
 
Alt 29 Ocak 2022, 17:53   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Eskiden bir tas çorban bile olsa o misafir gelince o bir çorba kavurma olurdu insana. Neden.?
Çünkü yanında sohbeti, hoşgörü, misafir perverlik vardı.. Şimdi o eski mükrim insanlar yok, cömertlik diye bir şey yok.

________________

~ E & B ~
 
Alt 29 Ocak 2022, 18:10   #3
Standart

Cömert insan gizli insandır. Bencil insan ise malını korumak için çok tantana eder.

Bu küçük ayrım bile bir çok şeyi açıklar...

________________

.






















-barışa giden yolda birbirlerini vurdu aynı tanrı'nın çocukları..-
 
Alt 30 Ocak 2022, 18:33   #4
✰ ÖzeL..
oMeN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eskiden bir tas çorban bile olsa o misafir gelince o bir çorba kavurma olurdu insana. Neden.?
Çünkü yanında sohbeti, hoşgörü, misafir perverlik vardı.. Şimdi o eski mükrim insanlar yok, cömertlik diye bir şey yok.

Akrep var ceplerde akrep

________________

Edep; aklın Tercümanıdır. İnsan edebi kadar akıllı, Aklı kadar şerefli, Şerefi kadar Kıymetlidir. Massive..




~ E & B ~
 
Alt 30 Ocak 2022, 18:39   #5
Standart

en nefret ettigim cimriler/pintiler
comert ol daha iyi

________________

No MoRe DramA
 
Alt 30 Ocak 2022, 18:42   #6
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Veren el alan elden üstündür her zaman

________________

Cömertlik
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:32.