IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2023, 23:34   #1
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart “Reenkarnasyon inancının İslam’da yeri var mıdır?”


Reenkarnasyon inancında ruhun bir hayvanın bedenine girmesi ise mesh olarak ifade edilir. (et-Tahanevî, Keşşâfü Istılahati’l-Funûn ve’l-Ulûm, thk. Ali Dehrûc, Beyrut, 1996, c. 2, s. 512) Mesh inancını savunanlar, Kur’ân’da buna işaret edildiğini ileri sürerler. Söz konusu ayette şöyle buyrulur: “Yasaklanan hususlarda haddi aştıkları için onlara ‘aşağılık maymunlar olun’, dedik.” (A’raf 7/166; ayrıca bk. Bakara 2/65) Bu ayetlerde geçen “aşağılık maymunlar olunuz” hitabı hakkında, müfessirlerden bir kısmı, bunun şeklen bir dönüşüm yani mesh olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak bu görüşü savunan müfessirlere göre, söz konusu dönüşüm, günah işlemekte haddi aşmanın örnek bir cezasıdır. Dolayısıyla burada ruhun bir bedenden başka bir bedene geçişi ya da daimi bir dönüşümü söz konusu değildir. Müfessirlerden diğer bir grup ise bu dönüşümün “surette değil sirette” yani kalpte ve zihniyette gerçekleştiğini ifade etmişlerdir. Onlara göre söz konusu betimleme, insanî ve ahlaki değerlerin aşınmasını veya yok sayılmasını dile getirmekten ibarettir. (İbn Cerîr et-Taberî, Câmiu’l-Beyân fî Tefsîri’l-Kurân, Beyrut, 1986, s. 260-264; ez-Zemahşeri, Tefsîru’l-Keşşâf an Hakaiki’t-Tenzîl, nşr. Halil Me’mun Şiha, Beyrut, 2002, s. 394).)
Reenkarnasyon inancını savunanlara göre, asıl olan beden değil, ruhtur. Dolayısıyla onlar açısından mükâfat ve mücazattan beden değil, sadece ruh etkilenir. Hâlbuki bu mesele gaybî bir konu olduğundan, aklın bu şekilde kesin bir yargıda bulunması doğru kabul edilemez. İslâm’a göre insan, ruh ve bedenden oluşan bir bütündür. İkisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’e göre diriliş, ruhun bedenle birleşmesiyle gerçekleşecek; insan azap ve nimeti ruhu ve bedeniyle birlikte tadacaktır. (Mâide, 5/85; Rahman, 55/68; Kıyame, 75/3-4).

Kaynakça Din işleri yüksek kurulu
________________

“Reenkarnasyon inancının İslam’da yeri var mıdır?”
 
Alt 16 Eylül 2023, 23:31   #2
Standart

Ölümden sonra sonsuz bir yaşamdan bahseder din , bu da teorik olarak bir bedenden ayrılıp ruh olarak cehennem azabı çektikten sonra tekrar cennet için oluşacakları anlamına gelir.
Cehennem`in özü tekrardır ayrıca , defalarca aynı acıyı eçkip yanıp tekrar oluşucaksınız. Ve ceza bitip cennette girileceğine göre reankarne gibi bir şey din ile paralel olmuş oluyor.

 
Alt 17 Eylül 2023, 00:01   #3
ad ASTRA per ASPERA
Gülümse - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Reenkarnasyon'un Hinduizm diniyle alakalı olduğunu biliyorum ve tabii ki yüce Allah'ın istese bu noktada herseyi yapmaya kadir bir gücü var ancak, dinimizde kabir azabından ya da kabirde gelecek o nihai kıyamet gününün beklenmesinden bahsedilir yani ruhun tekrar dünyaya başka bir bedende döndürülmesine dair naçizane bilgilerim doğrultusunda bir şeyden bahsedildiğini duymadım ya da okumadım. Tabii buna dair dünyada bir takım olaylar ve durumlardan söz ediliyorsa da bunun genel bir şey olduğunu düşünmüyorum, ya bu gibi durumlar psikolojik ya da Allah'u Teala'nın sadece kendisinin ilmi doğrultusunda gerçekleştirdiği istisnai olan kaide dışı olaylardır.

________________

 
Alt 17 Eylül 2023, 00:11   #4
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ayetlerde bahsedilen aşağılık maymunlar olun ifadesi şekli bir şey değil kalbi bir şey.
İsrailoğullarinin cumartesi yasaklarini çiğnemesi ile ilgili yani o yüzden ben reenkarnasyona inanmıyorum.

________________

ellerinde bir güldüm ,
soldum .
 
Alt 17 Eylül 2023, 00:13   #5
Standart

Bence yok ama sizi bilmem..

________________

MutLu Son oLmaSın MutLu Sonsuz oLSun... ∞
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:02.