IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By KuzenKit


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Haziran 2021, 10:40   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Fizikte Viskozite Nedir?

Viskozite, bir sivinin icinde hareket etmeye ne kadar direncli oldugunun bir olcusudur. Dusuk viskoziteli bir siviya ince, yuksek viskoziteli bir siviya kalin denir. Ornegin su gibi dusuk viskoziteli bir sividan gecmek, bal gibi yuksek viskoziteli bir sividan daha kolaydir. Kisacasi viskozite, sivinin kalinligini ifade eder ve bir sividaki molekuller arasindaki etkilesimden veya surtunmeden kaynaklanir. Hareket eden katilar arasindaki surtunmeye benzer sekilde, bir sivi akisi yapmak icin gereken enerjiyi belirler.
Fizikte viskozite, genellikle Newton‘un ikinci hareket yasasina benzeyen, Isaac Newton’un akiskanlar denklemi kullanilarak ifade edilir. Bu yasa, bir cisme bir kuvvet etki ettiginde cismin hizlanmasina neden olacagini belirtir. Cismin kutlesi ne kadar buyukse, onu hizlandirmak icin kuvvetin o kadar buyuk olmasi gerekir.


Viskozite Formulu
Viskozite formulu genellikle F / A = n (dv / dr) Newton’un akiskanlar denklemi kullanilarak ifade edilir. Burada F kuvveti ve A alani temsil eder, dolayisiyla F/A veya kuvvet bolu alan, viskoziteyi tanimlamanin baska bir yoludur. Dv bolunmus dr, saf hizi veya sivinin hareket ettigi hizi temsil eder ve N, sabit bir unite 0,00089 esittir. Pa s bir dinamik viskozite olcum birimi (Paskal-saniye). Bu yasa, murekkep puskurtmeli baski, protein formulasyonlari/ enjeksiyonlari ve yiyecek/icecek imalati gibi bazi onemli pratik uygulamalara sahiptir.



Newtonsal ve Newtonsal Olmayan Akiskan Viskozitesi
Fizikte Viskozite Nedir?Newton akiskanlari olarak adlandirilan en yaygin akiskanlar sabit bir viskoziteye sahiptir. Kuvveti artirdikca daha buyuk bir direnci vardir, ancak bu sabit orantili bir artistir. Kisacasi, Newtonsal bir sivi, icine ne kadar kuvvet konulsa da sivi gibi davranmaya devam eder. Buna karsilik, Newton olmayan akiskanlarin viskozitesi sabit degildir, uygulanan kuvvete bagli olarak buyuk olcude degisir. Newton olmayan bir sivinin klasIk bir ornegi, uzerinde buyuk miktarda kuvvet kullanildiginda kati benzeri davranis sergileyen Oobleck’tir. Newton olmayan akiskanlarin bir baska grubu, manyetoreolojik akiskanlar olarak bilinir. Bunlar, manyetik alanlara neredeyse kati hale gelerek, ancak manyetik alandan cikarildiklarinda sivi hallerine geri donerek tepki verirler.


Newtonsal Olmayan Sivilar
Newton denklemi, viskozite adi verilen bir nicelik araciligiyla kayma gerilimi ve hiz gradyanini iliskilendirir. Bir Newton tipi sivi viskozitesi sadece bir sayi oldugu bir dengedir. Newton yasalarina uygun olmayan sivi viskozitesi kesme stresi ya da zaman gibi bazi mekanik degiskenin bir fonksiyonu olan bir sistemdir. Ayrica zamanla degisen Newton olmayan sivilarin bir hafizasi oldugu soylenir. Bazi jeller ve macunlarla calisildiginda veya calkalandiginda bir sivi gibi davranir ve daha sonra dinlenme halindeyken neredeyse kati bir duruma yerlesir. Bu tur malzemeler, kesme ile inceltme sivilarinin ornekleridir. Ornegin ev boyasi, kesme ile inceltici bir sividir ve bu da iyi bir seydir. Fircalama, yuvarlama veya puskurtme, gecici olarak kesme gerilimi uygulama yontemleridir. Bu boyanin viskozitesini, artik aplikatorden disari ve duvara veya tavana akabilecegi noktaya kadar azaltir.


Bu kayma gerilimi ortadan kaldirildiginda, boya, uygun sekilde ince bir tabakanin sividan cok kati gibi davranacagi ve boya akmayacagi veya damlamayacagi kadar buyuk olan durgun viskozitesine geri doner. Karsilastirma icin su veya bal ile boyamanin nasil olacagini dusunun. Ilki her zaman cok civiktir ve ikincisi her zaman cok yapiskandir. Dis macunu, stres altinda viskozitesi azalan bir baska malzeme ornegidir. Dis macunu tupun icinde dururken kati gibi davranir, ancak kapak cikarildiginda kendiliginden akmaz ve sIkildiginda akar. Artik kati gibi davranmayi birakir ve koyu bir sivi gibi davranmaya baslar. Dis fircasi dustugunde, stres serbest kalir ve dis macunu neredeyse kati bir duruma geri doner. Agza kaldirirken fircadan akmasi konusunda endiselenmeye gerek yoktur. Kayma ile inceltme sivilari uc genel gruptan birinde siniflandirilabilir ve bu siniflandirma asagidaki gibidir:
• Psodoplastik kayma gerilmesi altinda viskozitesi azalan ancak zamanla sabit kalan bir malzeme,
• Tiksotropik kayma gerilmesi altinda viskozitesi azalan ve daha sonra zamanla azalmaya devam eden malzeme,


• Bingham plastigi, yuksek viskoziteden (neredeyse yari kati) dusuk viskoziteye (esas olarak sivi) gecis, ancak kesme gerilimi bir minimum degeri astiktan sonra gerceklesen malzeme,

Islendiginde veya calkalandiginda kalinlasan malzemelere kesme kalinlastirici akiskanlar denir. Fen derslerinde sIklikla gosterilen bir ornek, dogru oranlarda karistirilmis misir nisastasi ve sudan yapilan bir hamurdur. Ortaya cikan tuhaf yapiskan madde, yavas sIkildiginda sivi, hizli sIkildiginda ise esnek bir kati gibi davranir.
Kayma kalinlastirici akiskanlar da iki gruba ayrilir: zamana bagli viskoziteye sahip olanlar (bellek malzemeleri) ve zamandan bagimsiz viskoziteye sahip olanlar (bellek olmayan malzemeler). Viskozitedeki artis zamanla artarsa, malzemenin reopektik oldugu soylenebilir. Artis, kesme gerilimi ile kabaca dogru orantiliysa ve zamanla degismiyorsa, malzemenin dilatan oldugudur.

Gunluk Yasamda Viskozite Neden Onemlidir?

Fizikte Viskozite Nedir?Viskozite gunluk hayatta onemsiz gibi gorunse de aslinda bircok farkli alanda cok onemli olabilir. Buna orneklerden bazilari asagidaki gibidir:
• Araclarda yaglama: cogu kisi aracina yag koydugunda, viskozitesinin farkindadir. Bunun nedeni viskozitenin surtunmeyi etkilemesi ve surtunmenin de isiyi etkilemesidir. Ayrica viskozite, yag tuketim oranini ve aracin sicak veya soguk kosullarda calistirma kolayligini da etkiler. Bazi yaglar daha kararli bir viskoziteye sahipken, bazilari sicaga veya soguga tepki verir. Yagin viskozite indeksi dusukse, isindikca incelebilir ve bu da sicak bir yaz gununde araci calistirirken sorunlara neden olabilir.
• Yemek pisirme: Viskozite, yiyeceklerin hazirlanmasinda ve sunumunda onemli bir rol oynar. Yemeklik yaglar isindikca viskoziteyi degistirebilir veya degistirmeyebilir, ancak bircogu sogudukca daha viskoz hale gelir. Isitildiginda orta derecede viskoz olan yaglar, sogutuldugunda kati hale gelir. Farkli mutfaklar ayrica soslarin, corbalarin ve yahnilerin viskozitesine de dayanir. Ornegin kalin bir patates ve pirasa corbasi, daha az viskoz oldugunda Fransiz viskozite olur. Bazi viskoz sivilar gidalara doku katar, ornegin bal oldukca viskozdur ve bir yemegin agizdaki hissini degistirebilir.


• Imalat: Uretim ekipmaninin sorunsuz calismasi icin uygun yaglama gerekir. Cok viskoz olan yaglayicilar boru hatlarini sIkistirabilir ve tikayabilir. Cok ince yapida olan yaglayicilar hareketli olan parcalardaki korumasi cok azdir.
• Ilac: Sivilar vucuda intravenoz olarak verildiginden, viskozite tipta kritik oneme sahip olabilir. Kan viskozitesi onemli bir sorundur: cok viskoz kan tehlikeli ic pihtilar olusturabilirken cok ince kan pihtilasmaz ve bu tehlikeli kan kaybina hatta olume neden olabilir.

Viskoziteyi Etkileyen Faktorler
Viskozite her seyden once malzemenin bir fonksiyonudur. 20 °C’de suyun viskozitesi 1,0020 milipaskal saniyedir ve bu, tek basina tesadufen bire uygun bir sekilde yakindir). Cogu siradan sivinin viskoziteleri 1 ila 1.000 mPa s mertebesindeyken gazlarin viskoziteleri 1 ila 10 μPa s mertebesindedir. Macunlar, jeller, emulsiyonlar ve diger karmasIk sivilar ozetlemek daha zordur. Tereyagi veya margarin gibi bazi yaglar o kadar viskozdur ki, akan sivilardan cok yumusak katilar gibi gorunurler. Erimis cam son derece viskozdur ve katilastikca sonsuz viskoziteye yaklasir. Surec gercek dondurma kadar iyi tanimlanmadigindan, bazilari camin tamamen soguduktan sonra bile akabilecegine inanir, ancak bu durum boyle degildir. Normal sicakliklarda, camlar gercek katilar kadar katidir.


Gunluk deneyimlerden, viskozitenin sicakliga gore degistigi yaygin bir bilgi olmalidir. Bal ve suruplar isitildiklarinda daha kolay akiskan hale getirilebilir. Motor yagi ve hidrolik sivilari soguk gunlerde gozle gorulur sekilde kalinlasir ve kis aylarinda otomobillerin ve diger makinelerin performansini onemli olcude etkiler. Genel olarak, basit bir sivinin viskozitesi artan sicaklikla azalir. Sicaklik arttikca sividaki molekullerin ortalama hizi artar ve en yakin komsulariyla temas halinde gecirdikleri sure azalir. Boylece, sicaklik arttikca, ortalama molekuller arasi kuvvetler azalir. Iki miktarin degisme sekli lineer degildir ve sivi faz degistirdiginde aniden degisir.
Fizikte Viskozite Nedir?Viskozite normalde basinctan bagimsizdir, ancak asiri basinc altindaki sivilar genellikle viskozitede bir artis yasar. Sivilar normalde sIkistirilamaz oldugundan, basinctaki bir artis, molekulleri birbirine onemli olcude yakinlastirmaz. Basit molekuler etkilesim modelleri bu davranisi aciklamak icin calismaz ve bilindigi kadariyla, genel olarak kabul edilen daha karmasIk bir model yoktur. Sivi faz, muhtemelen maddenin tum fazlari arasinda en az anlasilandir.
Sivilar isindikca akiskanlasirken gazlar kalinlasir. Gazlarin viskozitesi sicaklik arttikca artar ve yaklasIk olarak sicakligin karekokuyle orantilidir. Bunun nedeni, daha yuksek sicakliklarda molekuller arasi carpismalarin sIkligindaki artistir. Bir gazdaki molekuller cogu zaman boslukta serbestce uctugundan, bir molekulun digeriyle temas etme sayisini artiran herhangi bir sey, molekullerin bir butun olarak koordineli harekete gecme yetenegini azaltir. Bu molekuller birbirleriyle ne kadar cok carpisirlarsa, hareketleri o kadar duzensiz hale gelir.



Kilcal Viskozimetre
Fransiz doktor ve fizyolog Jean Poiseuille (1799-1869) tarafindan dairesel tuplerdeki sivi akisini tanimlayan matematiksel ifade belirlenmistir. Alman hidrolik muhendisi Gotthilf Hagen (1797-1884) tarafindan da bagimsiz olarak kesfedildigi icin, tam olarak Hagen-Poiseuille denklemi olarak bilinmelidir, ancak genellikle Poiseuille denklemi olarak adlandirilir.


ALİNTİ ~
 
Alt 23 Haziran 2021, 10:43   #2
Standart

Viskozite akışkanlıktır.
Paylaşım için teşekkürler.

________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 23 Haziran 2021, 10:52   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
KuzenKit Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Viskozite akışkanlıktır.
Paylaşım için teşekkürler.
ben tşk ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:30.