IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Haziran 2021, 09:38   #1
Standart Agrofotovoltaik Enerji Nedir?

Tum insanlik adina buyuk tehlikelerden biri iklim degisIkligidir. Fosil yakitlarin tuketimi ve tarim sektoruyle baglantili faaliyetler, kuresel isinmaya neden olan sera gazlari saldiklari icin iklim degisIkligine en buyuk katkiyi yapan iki unsurdur. Cozum yenilenebilir enerji ve surdurulebilir tarimdaysa, neden ikisini birlestirmiyor? Agrofotovoltaik tam olarak bununla ilgili bir kavramdir.
Tarim arazilerine gunes panelleri kurarak fotovoltaik enerji ile tarim arasinda maksimum sinerjiyi hedefleyen agrafotovolkaik enerji, ayni zamanda agrovoltaik olarak da adlandirilir. Bu enerji tipi iklim degisIkligiyle mucadelede geride kalmak istemeyen sektorlerin faaliyetlerini daha surdurulebilir kilar. Bu yazida agrofovolkaik enerjinin ne oldugu, etkisi, ozellikleri ve avantajlarini hakkinda bilgiler bulunmaktadir.


Agrofotovolkaik Enerji Nedir?
Agrofotovoltaik Enerji Nedir?Enerji olarak da bilinen, agrofotovoltaiksler, hem elde etmek arazinin ayni alanini kullanarak olusur gunes enerjisi ve tarim urunleridir. Baska bir deyisle, gunes panelleri ekinlerle ayni yuzeyde bir arada bulunur. Bu teknik ilk olarak 1981’de Adolf Goetzberger ve Armin Zastrow tarafindan tasarlanmis, ancak konsept sadece son on oncesine kadar pek bilinmemekle birlikte, son donemlerde populer olmustur.


Ekinlere dokulen panellerin golgesi, biraz daha az isIk aldiklari icin uretkenliklerini etkileyebilir, bu belirli mahsullere fayda saglayabilir, ancak enerji uretimi bu kaybi telafi eder. Nature tarafindan yayinlanan bir arastirmaya ekilebilir arazinin sadece %1’i gunes enerjisi uretimine ayrilmis olsaydi, dunyanin enerji talebini dengelemek mumkun olurdu.
Gunes enerjisinin kullanimi ile tarim alanlarin da tesvik edilen fotovoltaik elektrik uretimi ile bu tesisler kendi tuketimini ve ciftliklerin enerji ihtiyaclarinin kolaylikla karsilayabilir. Agrovoltaik ayrica yapay zeka, buyuk veri ve nesnelerin Interneti gibi teknolojiler araciligiyla uretkenligi artiran akilli tarimla da yakin iliskilere sahiptir. Dolaytisiyla, akilli koylerin gelisimini yonlendirir.



Agrofotovoltaikler Nasil Calisir?
Agrofotovoltaik sistemde, genellikle, gunes panellerini mahsul alaninin yaklasIk bes metre yukarisina yukseltmek icin sabit destek sistemleri kullanilir. Bu, tarim makinelerinin asagidaki urunlere erismesine izin verirken, sera catilarina gunes panelleri de kurulabilir. Diger bir cozum, panellerin yukseltilmis kablolar uzerine monte edilmesini iceren dinamik agrovoltaiklerdir. Boylelikle sokulmesi kolay olan daha hafif bir alternatiftir olusturur. Bu sistemle panellerin mevsimler boyunca ve ciftci farkli arazileri isledikce manuel olarak hareket ettirilmesine veya ayarlanmasina olanak tanir.


Diger kurulumlarda, panellerin verimliliklerini en ust duzeye cikaracak sekilde yonlendirilmesini saglayan ve her zaman ayni yerde golge atmalarini onleyen ve boylece tesislerin ihtiyaclarina uyum saglayan izleme sistemleri vardir. Bu sistemler, mahsulun buyume asamalari ve hava durumu gibi seyleri hesaba katan karmasIk yazilim modelleri gerektirir. Gelecekte, fotosentez icin gereken gunes isiginin dalga boylarinin gecmesine ve geri kalanini enerji uretmek icin emmesine izin veren yari saydam polimerler kullanilarak gunes panelleri gelistirilecektir.

Agrofotovoltaik Enerjinin Avantajlari ve Dezavantajlari
Cevre soz konusu oldugunda, agrovoltaiklerin temel faydasi, tarim sektorunden kaynaklanan sera gazi emisyonlarini azaltmasidir. Dahasi, arazinin hem tarim hem de enerji icin ikili kullanimi, ekim alanlari genisletildiginde etkilenen ekosistemler ve biyolojik cesitlilik uzerindeki baskiyi hafifletmektedir.
Arastirmalar, gunes panelleri tarafindan uretilen elektrigin agrovoltaik ciftliklerin ekonomik degerini % 30’dan fazla artirdigini tahmin etmektedir. Cunku infografikte gorulebilecegi gibi arazi kullanim verimliligini de artirmaktadir. Bu, ozellikle golgenin sicakliklari dusurerek ve asiri buharlasmayi onleyerek ekinleri koruyabildigi daha sicak bolgelerde gecerlidir.


Agrovoltaiklerin verimliligi daha once de belirtildigi gibi, bu enerji kaynaginin ana dezavantajlari, panellerin golgesinden kaynaklanmaktadir, cunku bu, mahsul verimliligini degisen derecelerde etkileyebilir. Daha dayanikli bitkilerin secilmesini zorunlu kilar ve gunes isigina daha fazla bagimli olanlari sinirlandirir.
Agrofotovoltaik Enerji Nedir?Bu ayni zamanda agrovoltaiklerin en iyi calistigi enlemleri de sinirlar. Ornegin gunes isigi yogunlugunun yil boyunca degistigi, karliligin dusebilecegi daha serin bolgelerde. Dikkate alinmasi gereken diger faktoler arasinda ise; gerekli olan yuksek baslangic yatirimi gelmektedir. Ancak bu, agrovoltaikler devreye girdikce dusebilen bir maliyet olarak dusunulmelidir.

Agrofotovoltaik Uygulamalar

Agrofotovoltaik, cevreye ve tesisatlarin kullanim amacina bagli olarak bircok farkli uygulamaya sahiptir. Bunlardan birkaci su sekilde siralanabilir;
• Elektrik uretimi ve ekinler: Gunes panelleri, atmosferik olaylardan koruduklari meyve, sebze ve tahillarla ayni topragi paylasirlar. Bu en yaygin modalitedir.
• Elektrik uretimi ve otlatma: Ekilebilir olmayan arazilerde veya iklimin mahsul yetistirmek icin daha az uygun oldugu yerlerde, gunes panellerinin altindaki zemin hayvan otlatmak icin kullanilabilir.
• Elektrik uretimi, tatli su ve ekinler: Kiyi bolgelerine uygun ucu bir arada kullanimdir. Uretilen elektrik, mahsuller ve insan tuketimi icin su ureten bir tuzdan arindirma tesisine guc saglamak icin kullanilmaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:27.