IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Felsefe Felsefe hakkındaki tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Mayıs 2020, 00:17   #1
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sokrates’in ölümü

SOKRATES’İN ÖLÜMÜ” JACQUES LOUIS DAVID / 1787, FRANSA

O ana kadar, ağlamamak için elimizden geleni yapmıştık. Ama içtiğini, içip bitirdiğini görünce kendimizi tutamadık. Ben de dayanamadım, göz yaşlarım seller gibi boşalıverdi. Yüzüm örtülü, iki büklüm, kendimiçin ( muhakkak onun için değildi ), evet, böyle bir arkadaştan mahrum olan kendim için, kendi felaketim için ağlıyordum. Hatta benden çok önce, Kriton da göz yaşlarını tutamıyacak bir halde kendini dışarı dar atmıştı. Hiç durmadan ağlıyan Apollodoros’a gelince, o da acısından, öfkesinden bağırıp çağırmaya başladı. Bunlar, Sokrates’ten başka, orada bulunanların hepsinin yüreğini parçaladı. O zaman Sokrates bağırarak; ne yapıyorsunuz dostlar, dedi, ama tuhafsınız, kadınları yollayışım, en çok bunun içindi; onların bu gibi ölçüsüzlüklerini önlemek içindi. Çünkü ölürken uğurlu sözlerle ölmek gerektiği öğretilmiştir. Sakin olunuz, metin olunuz, dedi. Bu sitemleri işiterek, utancımızdan kızardık ve ağlamamak için kendimizi tuttuk.

Ona gelince: biraz dolaştıktan sonra, bacaklarının ağırlaştığını söyledi. Adamın ona, salık verdiği gibi, arkası üstü uzanıp yattı. Aynı zamanda ona zehiri vermiş olan adam eliyle ayaklarına ve bacaklarına dokunarak ara sıra onları yokluyordu. Sonra ayağını kuvvetlice sıkarak, ona bir şey duyup duymadığını sordu, Sokrates hayır dedi; bundan sonra bacaklarının aşağısını sıktı, ve ellerini daha yukarıya götürerek vücudun soğuyup katılaştığını bize de gösteriyordu. Ona tekrar dokunarak, soğukluk kalbe gelince, Sokrates’in öleceğini söyledi. Çoktan karın altı, aşağı yukarı soğumuştu bile. Sokrates, örttüğü yüzünü açtığı vakit, şu son sözlerini söyledi.
<< Asklepios’a bir horoz borçluyuz. Parasını ver, unutma!>>
Kriton: peki, olur, dedi, ama bize başka bir diyeceğin yok mu? Bu soruya artık cevap vermedi. Biraz sonra bir kıpırdanma ve silkinme oldu. Adam, onun örtüsünü açtı: gözleri dikilmişti. Bunu görünce, Kriton ağzını ve gözlerini kapadı.
İşte, Ekhekrates, dostumuz, diyebiliriz ki zamanımızda tanıdığımız insanların en iyisi, en bilgini ve doğrusu olan bu adam böyle öldü…

* Phaidon “Phaıdon”
Yazar: Eflatun / Çev: Suut Kemal Yetkin – Hamdi Ragıp Atademir
Yayın: MEB Yayınları; Yunan Klasikleri: 12, Baskı: 2. Baskı: 1945, Sayfa: 128, Ebat: 12x18 cm, Fiyat: 220 Kuruş, Durum: Özel cilt; saman kağıt…





Alıntı
________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:44.