IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Felsefe Felsefe hakkındaki tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2024, 22:30   #1
dae
Les yeux sans visage
dae - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ahmet Arslan : "belki ağaca sorsak nasılsın diye"

"belki ağaca sorsak nasılsın diye çok mutluyum diyecek. ama bu insan hayatı değil. insan böyle bir varlık değil. insan senfoni yazıyor, şiir yazıyor, yarış yapıyor, düşünüyor, iyiyi arıyor, yetinmiyor. mutluluk veren cehalet beni mutsuz eder." demiş değerli felsefeci.

günlük toplumsal tartışmalara ve gelişmelere bir filozof gözüyle bakınca gerçekten yapılan tartışmaların sığlığını ve insan denen 'kültürel' canlının bu sığ tartışmalara kendi haysiyetine ve binlerce yıllık birikimine mugayir olarak dahil olduğunu fark ediyorsunuz. yığınların özellikle yeni iletişim kanalları vasıtasıyla post-truth veya alternative facts denilerek kolaylıkla ve sistematik olarak manipüle edilebildiği bir çağdaki 'demokratik' ve 'özgür' tercihlerinin sonuçlarının hakikat teşkil ettiği ön kabulü maalesef bireysel tercihi, özgürlüğü ve iradeyi dolayısıyla insan olma haysiyetini alaşağı ediyor. winston churchill'in demokrasi kötü yönetim sistemleri arasında en iyisidir tanımı yanlış olmayacaktır bu noktada. herkes 'sen de mi brütüs' derken brütüs'ün ihanetine vurgu yapar ancak çoğu kimse sezar'ın öncesinde senatoyu ortadan kaldırıp tiranlığını ilan etmesi üzerinde durmaz. burada hakikat brütüs'ün ihaneti midir yoksa cumhuriyetin, yani yılların birikiminin, bekası mıdır?


son zamanlarda yaşananlara bakınca hocanın "cevapları olan insanın merakı olmaz" tespiti aklıma geliyor. sayıları on milyonları bulan, medeniyet fikirlerini ve dünya görüşlerini ırk, etnisite, din, cinsiyet ve mezhep kimlikleri üzerinden var eden, bilgi arayışının kökündeki nesnel 'merak' duygusu yerine içlerindeki daha önceden belirlenmiş kompleksli aidiyet duygularını doğrulama ihtiyaçlarından başka hiçbir şey gütmeyen cahil cühela sürülerinin aşağılık kompleksleri diyerek tanımlamaya çalıştığım durumu tek cümleyle özetlemesi gerçekten bende bir epifaniye neden oldu. kendisi dünyada bulunma amacının en yüksek değer olan hakikatı bulmak olduğunu söylüyor. cevapların bu denli çok olduğu ve bu cevapların aidiyet teşkil ettiği bir coğrafyada hakikatin ne olduğuna karar verebilmek gerçekten çok zor. ve ben de bu hakikat arayışının çok kıymetli bir arayış olduğunu düşünenlerdenim.

"bilmem anlatabildim mi?"


kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

 
Alt 22 Şubat 2024, 22:38   #2
84d k!d 50(0
coLder - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

cevapları olan adamın merakı olmaz. .

________________

İɴꜱᴀɴʟᴀʀ ʏᴜ̈ᴋꜱᴇᴋ ᴍᴇᴠᴋɪʟᴇʀᴇ ᴜʟᴀꜱ̧ᴛıᴋᴄ̧ᴀ ᴛᴀɴʀıʟᴀꜱ̧ᴛıᴋʟᴀʀıɴı ᴢᴀɴɴᴇᴅᴇʀʟᴇʀ ᴅᴜ̈ꜱ̧ᴛᴜ̈ᴋʟᴇʀɪ ᴢᴀᴍᴀɴ ɪɴꜱᴀɴʟıᴋʟᴀʀıɴıɴ ᴅᴀ ᴇʟᴅᴇɴ ɢɪᴛᴛɪɢ̆ɪɴɪ ɢᴏ̈ʀᴜ̈ʀʟᴇʀ..
 
Alt 22 Şubat 2024, 22:43   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

mutluluk veren cehalet beni mutsuz eder


ne güzel söylemiş

________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:54.