IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Nisan 2021, 12:59   #1
Standart Hipotalamik Hipofiz Testikuler (HPT) Ekseni Ve Erkek Ureme Fizyolojisi

Gonadotropin salgilayan hormon (GNRH), erkek ureme sisteminin birincil duzenleyicisi olarak kabul edilir. Ozellikle gonadotropinlerin pulsatil sekresyonunu kontrol eder, yani uygun gonadal aktivite icin gerekli faktorler olan luteinizan hormon (LH) ve folikul uyarici hormondur (FSH). GNRH’nin biyosentezi ve salinimi, bir dizi norotransmiter ve norotrofik faktor tarafindan karmasIk uyarici ve inhibe edici kontrol altindadir. Ek olarak, Growth hormon (GH) veya Somatotropin olarak da bilinen buyume hormonu ve insulin benzeri buyume faktoru-1 (IGF-1) de dahil olmak uzere, hipofiz gonadotroflari uzerindeki GNRH sentezini ve etkisini degistirebilen ve boylece gonadal aktiviteyi etkileyen bir dizi otokrin ve parakrin faktorler vardir. Buyume ve gelismede GH’nin merkezi rolu cesitli dokularda cok iyi yerlesmis olsa da, GH’nin erkek ureme fonksiyonlari uzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir ve bu nedenle kapsamli olarak arastirilmasi gerekmektedir.


Buyume Hormonunun Testis Buyumesi, Gelisimi ve Pobertal Olgunlasma Uzerindeki Etkisi
Ergenlik, cocuklarin olgunlastigi, ikincil cinsel ozellikler gelistirdigi ve ureme yeterliligi kazandigi cok yonlu bir surectir. Normalde pobertal gecis, artan GNRH ve gonadotropin sekresyonu tarafindan yonlendirilen gonadal fonksiyon ile merkezi mekanizmalar yoluyla baslatilir. Ek olarak, yeterli enerji arzi ve beslenme dengesi, pobertal gecisin merkezi olarak baslatilmasi icin gerekli gorunur. Testis seviyesinde GH, cocukluk ve ergenlik caginda gonadin buyumesini, gelismesini, pobertal ve ureme olgunluk doneminde gametogenezin uyarilmasini ve steroid hormonlarinin uretimini tesvik eder. GH sentezi hizi, pobertal olgunlasma sirasinda iki katina cikarak maksimum zirveye ulasir ve ilerleyen yasla birlikte uretim hizi azalir. Bu mekanizma, dolasimdaki GH seviyelerine yanit olarak uretilen IGF-1 tarafindan da desteklenir. Bu, cocukluk caginda baslayan buyume hormonu eksIkligi (CO-GHD) olan hastalarda testis hacminde azalma ve bunun sonucunda GH replasman dozlari ile tedavi edilen ayni hastalarda artis gosteren calismalarla desteklenir. GH ayrica seminifer tubuller (ST) gibi ic testis morfolojisinin gelisimini ve farklilasmasini da destekler.


Hipotalamik Hipofiz Testikuler (HPT) Ekseni ve Erkek Ureme FizyolojisiMemelilerde GH, normal cinsel olgunlasmayi surdurmek icin zorunlu bir rol oynar, cunku ergenlik GH eksIkligi olan veya GH’ye direncli insanlarda ertelenir. Benzer sekilde, kemirgenlerde GH eksIkligi, gecikmis cinsel olgunlasma ile iliskilidir. GNRH immunonotralizasyonu, sicanlarda cinsel olgunlasmayi geciktirir, testikuler kitleyi, spermatogenezi ve folikul uyarici hormona duyarliligi azaltir. GH’nin, GH eksIkligi olan cocuklarda ve GH-dolu normal erkek sicanlarda pubertal olgunlasmayi ilerletme yetenegi, pobertal gelisimde GH’nin onemini daha da gostermektedir. Bazi turlerde GH, dogrudan androjen etkisine etki eder ve boylece pobertal gecisi hizlandirir, cunku GH, genc bireylerde ikincil cinsel ozellikleri (koltuk alti killari) induklemek icin gereken testosteron miktarini azaltir.



Buyume Hormonunun Germ Hucre Proliferasyonu, Hayatta Kalma, Spermatogenez ve Sperm Parametreleri Uzerindeki Etkileri
GH’nin testis buyumesi uzerindeki etkisi sonuc olarak germ hucrelerinin cogalmasini etkiler. Bir denge mekanizmasi oldugu icin ozellikle karmasIk bir noktadir, bu nedenle GH seviyelerindeki dusus, sirasiyla sperm sayisinda, semen hacminde ve sperm hareketliliginde eszamanli bir azalmaya yol acar. Fazla GH’nin de ayni sonuclari verdigi gosterilmistir, bu nedenle uygulanabilir tedavilerin dogru dozaj da yapilmasi onemlidir. Lokal IGF-1, sperm hareketliligi ve morfolojisinin IGF-1 uretimine bagli olarak iyilestirildigi kaydedildiginden, germ hucreleri uzerindeki GH etkilerini taklit edebilir.


IGF-1 icin reseptorler, spermatogenezin daha olgun haploid hucrelerinde, yani ikincil spermatositler, spermatitler ve spermatozoa’da ortaya cikar. Bununla birlikte, bazi calismalarda, bu iki varligin testis seviyesi fonksiyonlari, kesin olarak antagonistik etkiler sergilemistir. Yine de GH, IGF-1’den bagimsiz hareket edebilir. Bu sonuclar, tavuk testisinde GH ve GH-RH’nin birlikte lokalizasyonunu ve testis GH sekresyonunda GH-RH’nin uyarici fonksiyonunu ve testis hucrelerinin cogalmasini gosterir. Ergenligin baslamasiyla baslayan spermatogenez erkeklerde ureme acisindan aktif donemler boyunca devam eder. Temelde Leydig ve Sertoli hucrelerinin urettigi HPG ekseni ve testis ici faktorlerin kontrolu altinda, oldukca karmasIk ve korunmus bir surectir.
Hipotalamik dekapeptid Gnrh, on hipofizi uyararak gonadotropinlerin, LH ve FSH’nin sentezine ve dolasimda salinmasina katilir. Daha sonra bu gonadotropinler, Leydig ve Sertoli hucreleri uzerinde bulunan ve konumlandirilan spesifik reseptorlerine baglanarak, spermatogenez icin gerekli steroidlerin ve diger testis ici faktorlerin hizli uretimine yol acar. Hucreden hucreye sinyallemenin yardimiyla, bu testis ici faktorler, germ hucresi proliferasyonunu, hayatta kalmayi ve yuksek kaliteli spermlerin apoptozu indukleyen uretimini duzenler. Tavuk uzerinde yapilan bir calisma, testislerde GH ve GH-RH’nin birlikte lokalizasyonunu, GH-RH’nin testis GH sekresyonunda ve testis hucrelerinin proliferasyonunda uyarici rollerini aydinlatir.


Primal bir bulgu olarak, testikuler GH’nin kendisi, GH sekresyonunun otokrin / parakrin induksiyonu araciligiyla gerceklesmesi muhtemel olan GH-RH’nin proliferatif etkisinin kesin bir nedenini ortaya cikaran testis proliferasyonunu tesvik eder. GH’den yoksun dw / dw sicanlarda sperm morfolojisi ve hareketliliginin iyilestirilmesi ve in vitro olarak uzatilmis genel at spermatozoa motilitesi de muhtemelen sperm omrunun uzatilmasiyla elde edilen GH’ye baglidir. Dahasi, bogalarda sperm miktari ve kalitesinin cok sayida gostergesi GH gen polimorfizmleri ile iliskilidir. Gametogenez, benzer sekilde, yilan baligi testis hucrelerinin in vitro GH kulturleri tarafindan desteklenir. GH’nin spermatojenik etkilerine yerel IGF-I uretimi aracilik edebilir, cunku ayni zamanda sperm hareketliligini ve morfolojisini de yenileyebilir.
Hipotalamik Hipofiz Testikuler (HPT) Ekseni ve Erkek Ureme FizyolojisiGH, seminal vezikul ve sperm hareketliliginde IGF-I uretimini koordineli olarak arttirir. Bununla birlikte, birkac rapor hem GH hem de IGF-I’in uyumsuz etkilerini sergiler, bu da GH’nin yalnizca IGF-I ile hareket edebilecegini one surer. Benzer sekilde, GH’nin yilan baligi spermatogenezi uzerindeki uyarici etkisi IGF-I ve steroide bagli degildir. GH’ye direncli erkeklerde ve GH eksIkligi olan kemirgenlerde azalmis ancak ortadan kaldirilmamis dogurganlik, dusuk derecede dogurganligin yeterli GH’den bagimsiz lokal testis IGF-I uretimi ile karsilandigini gosterir. Tavuklarda bu fenomen, dogurganlik parametrelerini tamamen eski haline getirmek icin kabul edilebilir bir seviyede gorunmektedir. Cunku seminal IGF-I konsantrasyonlari, sperm hareketliligi, morfolojisi, canliligi ve dogurganlik GH’ye direncli ve GH-dolu tavuklar arasinda dalgalanma gostermez.


Buyume Hormonunun Testikuler Steroidogenezin Modulasyonundaki Etkileri
Steroidogenez, enzim aracili ve kolesterolu biyolojik olarak aktif bir steroid hormonuna donusturmekten sorumlu olan cok asamali surecleri gerektirir. Testis fonksiyonunun hormonal ozelligi ile ilgili olarak GH, ozellikle in vitro olarak guclu bir steroidojenik faktordur. GH, kemirgenlerden, gevis getiren hayvanlardan, insanlardan ve baliklardan izole edilen Leydig hucreleri tarafindan androjen veya ostradiol uretimini uyarir ve in vivo calismalarin sonuclari daha tartismalidir. Dogurgan GH eksIkligi olan erkekler uzerinde yapilan bir arastirmada, kronik GH tedavisi koryonik gonadotropin ile induklenen testosteron uretimini iyilestirdigi gorulmustur.
GH ile tedavi edilen saglikli genc erkeklerde gozlemlenen sonucta testosteronun ostradiole donusmesine bagli olarak, toplam serum testosteron konsantrasyonlari dusurdugu sonucuna varilmistir. Ayrica, hipopituiter veya orta derecede obez erkeklerde GH tedavisi, potansiyel olarak aromataz aktivitesi uzerindeki uyarici etkiye sahiptir. In vitro calismadan elde edilen raporlar, steroidojenik yolda yer alan enzimlerin aktivitesindeki degisIklik gibi GH’nin cok cesitli etkilerini gosterir. Benzer sekilde GH, baliklarin testis hucrelerinde dihidroprogesteron gibi erken steroidojenik ara urunlerin olusumunu yukari duzenler.


GH’nin gonadotrofik etkileri, testikuler LH duyarliligini tesvik ederek ve Leydig hucre proliferasyonunu ve gelisimini artirarak testikuler steroidogenezi guclendirebilir. Cunku GH-R nakavt fareler Leydig hucrelerinde ve LH reseptorlerinde kit olabilir. Benzer sekilde GH, hem GH-dolu (hamsterlerde oldugu gibi) hem de GH-eksIkligi olan (cuce farelerde) hayvanlarda LH reseptorlerinin yukari duzenlenmesinden sorumludur. Serbest testosteronun biyoyararlanimi, seks hormonu baglayici globulin (SHBG) nedeniyle azalmistir. Bazi calismalar, GH’nin SHBG uretimini azaltarak testosteron aktivitesini guclendirebilecegini dogrular. Ornegin, GH tedavisi, bazi calismalarda ve hipopituiter ergenlerde GH eksIkligi olan yetiskinlerde SHBG seviyelerini en aza indirir. SHBG konsantrasyonunda yasa bagli azalma GHD adolesanlarda gozlenmediginden, bu nedenle GH uretimindeki pubertal artis erkek pubertal gelisimini guclendirebilir.
Hipotalamik Hipofiz Testikuler (HPT) Ekseni ve Erkek Ureme FizyolojisiBununla birlikte, saglikli erkeklerde yapilan ek calismalar, GH tedavisini takiben cinsiyet hormonu baglayici globulin ve toplam serum testosteron uretiminde koordineli bir azalma oldugu tespit edilmistir. Ayrica azalmis SHBG ancak degismemis toplam serum testosteronu veya artmis LH ile induklenen testosteron ancak degistirilmemis SHBG belirtileri gorulmustur. Bu uyumsuzluklar, denegin yasi ve GH uygulama protokolundeki farkliliklari yansitabilir. Bazi arastirmacilar, GH’nin steroidojenik etkilerinde IGF-I’in onemini belirlemislerdir. IGF-I, GH’nin sican testisinde etkilerini taklit edebilir ve GH’ye direncli erkeklerde testosteron sentezini kismen eski haline getirebilir. Ayrica, kemirgenler uzerinde yapilan baska bir calismada, GH ile induklenen steroidogenez, IGF-I birlikte uygulanmasini gerektirmistir. Bununla birlikte, de novo protein sentezi, GH ile induklenen StAR sentezi icin gereksizdir ve en azindan birkac testis eyleminin IGF-I’den bagimsiz oldugunu dusundurmektedir.


Daha onceki calisma, sicanlarda nanopartikul acisindan zengin dizel egzozuna (NR-DE) maruz kalmanin ardindan testikuler GH-R ekspresyonu ile StAR ve p450 ekspresyonu arasinda spontan bir korelasyon gozlemlenmistir. Bununla birlikte, GH ile kirletici kaynakli androjenez arasindaki nedensel bir iliskiyi belirlemek icin daha cok arastirma yapilmasi gerekmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 12 Nisan 2021, 21:59   #2
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık teşekkürler

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:36.