IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2021, 09:46   #1
Standart Derin Dondurucudaki Gıdalar Nasıl Saklanmalı.?

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger konu hakkında bilgiler verdi.

Bu soru ile oldukça sık karşılaşıyorum. Besinlerin besin değerini korumak için besinlerin dondurucuda muhafaza edilmesi çok önemlidir. Bir çok evde dondurucu aktif şekilde kullanıldığı halde yanlış kullanım söz konusudur. Bu durum, evdeki kişilerin sağlığını riske atabileceğinden dondurucu kullanımı hakkında size birkaç tüyo vermek istiyorum:

-Öncelikle donduracağınız gıdaların taze ve kaliteli olması çok önemli.

-Donmuş gıdaların yanına dondurmak üzere yeni yiyeceklerinizi bırakmamaya özen göstermelisiniz.

-Buzluğa koyulabilecek, sağlığa zararı olmayan ve bulunması kolay olan kaplar ile besinlerinizi saklayabilirsiniz. Çünkü besinler kaplanmadan buzluğa konulursa besinlerde ‘donma yanığı’ oluşabilmektedir.

-Gıdaları dondururken cam kavanoz ve kullanmamalısınız çünkü cam patlayabilir. Ambalaj için özel dondurma kapları, kilitli poşetler veya dondurma poşetleri kullanmanızı tavsiye ederim ve bu ürünleri kullanırken de gıdayı yerleştirdiğiniz bu ürünlerin içine hava gelmeyecek şekilde paketlenmelisiniz.

-Buzdolabında besinler saklanırken farklı türdeki besinlerin birbirine temas etmemesine özen gösterilmenizi tavsiye ederim. Mesela et, tavuk gibi bozulma ihtimali daha yüksek olan besinler ile dondurulmuş vişne vb. meyveler gibi.

-Yeni eklenecek besinler arka kısımlarda, önceden buzlukta duran besinler ise ön kısımlarda bekletilmelidir.

-Besinleri buzluğa koymadan önce 6-8 saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Böylece ani ısı değişimleri ile besinde oluşabilecek risklerin önüne geçebiliriz.

-Birçok besinin dondurucuda saklama süresi farklıdır. Besinleri dondururuken üzerine etiket yapıştırmanızı ve etikete dondudurucuya koyduğunuz besinin adını ve tarihini eklemenizi tavsiye ederim. Örneğin; kırmızı etin saklama süresi yaklaşık 12 aydır. Tavuk ve hindi eti ise derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir. Temizlenmiş ve ayıklanmış dondurulmuş balıklara gelecek olursak; yağlı balıklar derin dondurucuda 4-8 ay, yağsız balıklar ise 8-18 ay

arası muhafaza edilebilir. Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır. Her türlü sos, çorba, sulu yemek, tatlı, kek, kurabiye pişmiş olarak dondurucuda saklanabilir. Raf ömrü 6-12 ay arasındadır.

-Besinler çözdürülmek istendiğinde, buzluktan çıkarıldıktan sonra ortalama bir gün +4 derece sıcaklıkta, buzdolabında bekletilmelidir.

-Derin dondurucuda sebzeleri saklarken özel üretilmiş poşetlerden yararlanabilirsiniz. Sebzeleri dondurmadan önce mutlaka yıkamalı, soyma ve dilimleme işlemlerinden sonra saklamalısınız.

Özellikle pandemide evlerimizde 3 öğün besin tüketmek, devam eden online okul dersleri, online işlerimiz dolayıısyla evde yoğun bir tempo yaşanıyor. Mutfakta da pratik çözümler bulmak gerekiyor. Yemeklerinizi fazladan yapıp, sonrasında dondurararak muhafaza edebilirsiniz. Böylece buzluğunuzda hazır yemeğiniz bulunur ve acil durumlarda çıkartıp tüketebilirsiniz.
________________

www.sohbetzirve.com / [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 08 Mart 2022, 06:48   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yıllarca saklayan var bence zararlı.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:47.