IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2020, 10:58   #1
Standart Uskumru Baliginin Besin Degeri Ve Saglik Acisindan Faydalari

Uskumru, genellikle ton baligi ile karsilastirilan bir baliktir, cunku bircok ozelligi benzemektedir. Her ikisi de sert bir dokuya sahip olan genellikle yag ve konserve ile paketlenmis buyuk yagli baliklardir. Iki balik ayni Scombridae ailesinin uyeleridir, ancak uskumru daha kucuk ve daha kisa omurludur. Uskumru ton baligindan daha yagli ve daha zengindir ama daha hafif bir tada sahiptir. Protein ve omega-3 yag asitleri bakimindan zengin olan uskumru baligi, diyetlerine daha fazla balik eklemek isteyen ancak, diger balik turlerinin guclu tadini sevmeyenler icin hafif bir tada sahiptir. Bu yazida uskumru baliginin besin degerleri, saglik acisindan faydalari ve saklama kosullari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Uskumru Besin Degerleri
USDA tarafindan verilen besin degerleri 3,5 onsluk bir porsiyon (100 gram) cig uskumru icin su sekildedir:



Kalori: 189
Yag: 11,9g
Sodyum: 89mg
Karbonhidratlar: 0g
Lif: 0g
Seker: 0g
Protein: 19g
Bu besin degerlerini kisaca aciklamak gerekirse;

Karbonhidrat: Sade cig uskumru hicbir karbonhidrat, lif veya seker icermez. Bununla birlikte, ekmekli veya islenmis herhangi bir balik, bazi karbonhidratlar icerebilir.

Yaglar: Uskumru, 100 gramlik porsiyon basina yaklasIk 12 gram yag saglar. YaklasIk 3 gram doymus yag, 4.5 gram tekli doymamis yag ve 2.9 gram coklu doymamis yagdir. Uskumru, omega-3 yag asitleri bakimindan yuksektir . USDA verilerine gore, bir porsiyon 0.77 gram EPA (eikosapentaenoik asit) ve 1.25 gram DHA (dokosaheksaenoik asit) hem vucut tarafindan minimum duzeyde yapilabilen onemli yag asitleri saglar. Dolayisiyla bu yag asitlerini gidalarda tuketmek, seviyelerini artirmanin tek pratik yoludur. Uskumru ayrica DPA (dokosapentaenoik asit) adi verilen daha az bilinen bir omega-3 yag asidinin az bir miktarini saglar. Baligin 100 gramlik bir porsiyonu 0.18 gram saglar. Farkli bolgelerde ve yilin farkli zamanlarinda yakalanan uskumru, biraz farkli miktarlarda yag saglayabilir.

Protein: Uskumru, dokuz temel amino asidin tumu de dahil olmak uzere 19 gram makro besin saglayan 100 gramlik bir porsiyona sahip tam bir proteindir .

Vitaminler ve mineraller: Uskumru, mukemmel bir B-12 vitamini kaynagidir. Bir porsiyon 7.29 mcg saglar, bu da yetiskinler icin onerilen gunluk odenek olan gunluk 2,4 mcg’den cok daha fazlasini alacaginiz anlamina gelir. Uskumru ayrica niasin, demir, B6 vitamini, riboflavin, magnezyum, fosfor, folat ve selenyum saglamaktadir. Uskumru ayrica iyi bir D vitamini kaynagi olabilir. Sutun yani sira, yagli baliklar genellikle iyi bir besin kaynagi olarak lanse edilir. USDA verilerine gore, bir porsiyon uskumru 13,8 mcg icerir ve bu yaklasIk 552 uluslararasi birime (IU) donusturulebilir. Beslenme kilavuzlari, genellikle gunes isigina maruz kalma yoluyla elde edilen 600 IU D vitamini almayi onermektedir. Ancak arastirmacilar, baliklarda gercek D vitamini iceriginin genellikle abartildigina dair endiselerini dile getirdiler. Arastirmacilar uskumruyu test ettiklerinde, tahmin edilenden cok daha dusuk seviyeler icerdigini tespit etmislerdir. Aslinda, test ettikleri bir ornek yalnizca 24 IU D3 vitamini icermektedir.



Uskumru Baliginin Saglik Acisindan Yararlari
Ister taze ister konserve olsun, uskumrunun sunabilecegi cesitli saglik yararlari vardir. Iste uskumru yemenin saglik acisindan faydalarindan bazilari:

Yetiskinlerde Kalp Sagligini Iyilestirebilir

Arastirma calismalari, kalp sagligina sahip coklu doymamis yaglarin (omega-3 yag asitleri DHA ve EPA dahil) kardiyovaskuler hastaliktan insidans ve olum oranini azaltmaya yardimci olabilecegini gostermistir. Bircok calisma da balik yagi takviyeleri kolesterol diger tur yukseltmeden dusuk trigliserid yardimci oldugunu gostermistir. Kalp hastaliginin onlenmesi icin, bazi saglik pratisyenleri, koroner kalp hastaligi olanlarin onemli omega-3’lerden yeterince almak icin bir balik yagi takviyesi almasini onerebilir. Ancak Amerikan Kalp Dernegi, saglikli bireylerin haftada en az iki kez balik tukettigini ve mumkun oldugunda yagli baliklari secilmesini onermektedir. Uskumru, kurulusun oneri olarak listeledigi bir balik turudur.

Yasa Bagli Bilissel Gerileme Riskini Azaltabilir
Arastirmacilar, deniz urunleri tuketiminin yasa bagli bilissel dususu onleyebilecegini one surmektedirler. Birkac calisma, EPA ve DHA saglayan yiyeceklerin (balik gibi) tuketilmesinin, cok hafif Alzheimer hastaligi olanlarda gelismis bilissel islevle baglantili oldugunu gostermistir. YaklasIk 6000 kadinin katildigi buyuk bir prospektif kohort calismasinda, arastirmacilar, tuketilen balik turunun faydada rol oynadigini buldu. Analizlerinde, toplam deniz urunu tuketiminin sozel bellekte veya kuresel biliste herhangi bir iyilesmeye yol acmadigini belirlemislerdir. Ancak her hafta en az bir kez koyu renkli balik (uskumru dahil) tuketen kadinlarin sozel hafizasi onemli olcude daha iyi oldugu belirlenmistir.

Cocuklarda Kardiyometabolik Sagligi Iyilestirebilir
Kanitlar, yagli balik tuketiminin yetiskinlerde saglik yararlari saglayabilecegini gosterdiginden, arastirmacilar yagli balik aliminin cocuklarda gelisimi ve sagligi nasil iyilestirebilecegini incelemeye baslamislardir. Bu calisma 2019’da cocuklar uzerinde yapilan yeni bir arastirma calismasi American Journal of Clinical Nutrition’da yayinlanmistir. Calisma, 12 hafta boyunca yagli balik veya kumes hayvanlari alan yaklasIk 200 8 veya 9 yasindaki cocugu icermektedir. Arastirmacilar, balik tuketenlerin, kan basinci, kalp atis hizi degiskenligi ve glikoz homeostazi uzerinde olumsuz bir etkisi olmadan, trigliserit seviyeleri ve HDL kolesterol seviyelerinde iyilesme oldugunu bulmuslardir. Calisma yazarlari, cocuklarda balik alimina yonelik tavsiyelerin, cocuklarin yagli balik alimini artirmaya yonelik girisimleri iyilestirmeye yardimci olacagi sonucuna varmislardir.



Anemiyi Onlemeye Yardimci Olabilir
Uskumru, beslenme yetersizliklerinden kaynaklanan aneminin onlenmesi icin iyi bir beslenme temeli saglayabilir. Yagli balikta demir, B12 vitamini ve bir miktar folat bulunur. Bu mikro besinlerin herhangi birindeki eksIklik, belirli anemi turlerine yol acabilir. 11 Aneminin semptomlari arasinda kas gucsuzlugu, gorme bozuklugu, asiri yorgunluk ve kisirlik gibi diger ciddi komplikasyonlar yer alabilir. Ulusal Saglik Enstituleri, kansizligi onlemeye yardimci olmak icin balik, kabuklu deniz urunleri ve et gibi yiyecekleri tuketmeyi onermektedirler. Ayrica demir acisindan zengin bitki bazli yiyecekleri tuketebileceginizi, ancak balik ve etteki demirin vucut tarafindan daha kolay emildigini one surmektedirler.

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir
Ileriye donuk calismalar, doymus yag iceren yiyeceklerin yuksek aliminin, tip 2 diyabet riskinin artmasiyla iliskili oldugunu gostermistir. Diger yandan, yuksek miktarda coklu doymamis yag alimi riski azaltir. Deniz (balik) veya sebze (bitki) kaynaklarindan elde edilen coklu doymamis yaglarin tip 2 diyabette glisemik duzenlemeyi farkli sekilde etkileyip etkilemedigi belirsizligini korumaktadir. Amerikan Diyabet Dernegi, en iyi 10 super gida listesinde uskumru da dahil olmak uzere omega-3 orani yuksek baliklari listelemektedir. Genel sagligi iyilestirmek ve hastaliklari onlemek icin haftada iki kez balik yemeyi tavsiye etmektedirler.

Alerjilerde Yarar Saglayabilir
Balik, anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlara neden olabilen yaygin bir alerjendir. Bazen balik alerjileri, bir tur gida zehirlenmesi olan histamin toksisitesi olan scombroid zehirlenmesiyle karistirilabilir. Uskumru ve ton baligi dahil baliklar dogal olarak histamin bakimindan zengindir. Balik bozulmussa, bakterilerin asiri buyumesi histamin icerigini ve histamin toksisitesi olasiligini artirir. Semptomlar, yutulduktan 5 dakika ile 2 saat sonra herhangi bir zamanda ortaya cikabilir. Histamin toksisitesinin semptomlari, tipik bir gida alerjisinin semptomlarini taklit eder. Belirtiler arasinda hiriltili solunum, dil sismesi, ishal, bayilma ve mide bulantisi yer alabilir. Bununla birlikte, ayni yiyecegi yiyen bir grup insan semptomlar gosterdiginde, gida zehirlenmesinden cok histamin toksisitesi olma olasiligi daha yuksektir. Bir kisi, ozellikle uskumru yedikten sonra bir defadan fazla bir reaksiyon yasarsa, alerji uzmani alerjiyi dogrulayabilir.

Uskumru Tuketmenin Olasi Yan Etkiler
Pek cok balik turu civa bakimindan zengindir ve bebege zarar vermemek icin hamilelik ve emzirme doneminde sinirli miktarlarda tuketilmelidir. American College of Obstetricians and Gynecologists tarafindan saglanan guncel oneriler, kadinlarin haftada 2-3 porsiyon balik tuketmek icin FDA tavsiyesine uymalarini onermektedir. Bununla birlikte, civa icerigi yuksek baliklardan kacinmak icin tavsiyeleri kontrol etmenizi onerirler. Uskumru dahil bazi uskumru turlerinden tamamen kacinilmalidir. Pasifik kefali uskumru, en iyi secenekler listesinde bulunmaktadir. Gida zehirlenmesini onlemek icin ham veya az pismis baliklardan hamilelik sirasinda tamamen kacinilmalidir.

Uskumru Cesitleri
Uskumru, cogu markette hem taze hem de konserve olarak bulunabilir. Konserve uskumru genellikle zeytinyaginda paketlenir ve bazi kisiler yag ve balik kombinasyonunun daha guclu bir tada sahip konserve ton baligindan daha iyi bir tada sahip olduguna inanmaktadirlar. Uskumru turu vardir, ancak hepsi yaygin olarak tuketilmemektedir. Atlantik uskumru, en populer cesitlerden biridir. Monterey Bay Aquarium Deniz Urunleri Saati, cevre uzerinde daha az etkisi olacak sekilde avlanan veya yetistirilen bir cesidi secmeye yardimci olacak oneriler sunar. Rehberleri, kral uskumru, atka uskumru ve Atlantik Ispanyol uskumrularinin en cok tercih ettikleri seyler oldugunu gostermektedir.

Uskumru Baligi Depolama ve Gida Guvenligi
Taze balik satin aliyorsa, eksi veya amonyak gibi kokan urunlerden kacinilmalidir. Taze uskumru secerken, gozleri acik ve parlak bir vucudu olan sert bir balik secilmelidir. Taze balik onceden dondurulmus olarak satilabilir ancak yine de taze kokmalidir. Cig uskumruyu satin aldiktan hemen sonra buza veya buzdolabinda saklanmalidir. Baliklar 2 gun icinde pisirilmeli, hemen kullanma dusunmuyorsa, strec filmle sIkica sarilmali ve derin dondurucuya atilmalidir. Bu sekilde uc aya kadar saklanabilir. Cig deniz urunlerini elledikten sonra eller daima sabunlu suyla iyice yikanmalidir ve cig balik hazirladiktan sonra tezgah, kesme tahtalari ve mutfak esyalari sterilize edilmelidir.

Dondurulmus baliklar kullanmadan once once buzdolabinin normal kismina alinmali veya soguk suya batirilmis agzi kapali plastik bir torbada cozulmesi icin beklenmelidir. Cig baligi 145 derece Fahrenheit ic sicaklikta pisirmek en iyisidir. USDA’ya gore, konserve baliklar, teneke kutu paslanmadigi, ezik olmadigi veya sismedigi surece son kullanma tarihinden once tuketilebilir. Kutu acildiktan sonra 3-4 gun icinde yenmelidir.

Uskumru Nasil Hazirlanir?
Konserve uskumru hazirlamanin en populer yollarindan biri, onu salataya eklemektir. Hafif tadi, yaprakli yesilliklerle ve gevrek turp, biber, domates veya avokado gibi besleyici salata malzemeleriyle iyi eslesir. Taze uskumru, zeytinyagi ve limonla izgara yapilabilir veya kavrulur. Dereotu, tarhun, kisnis veya yesil sogan gibi otlar eklenerek daha lezzetli hale getirilebilir. Bazi insanlar uskumruyu tuz ve pirinc sarabi sirkesi ile iyilestirirler.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:24   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 13 Haziran 2021, 03:32   #3
Standart

uskumru ilk sefer duydum hmm

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:41.