IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 09:01   #1
Standart Hormonlar Dogal Yollarla Nasil Dengelenir?

Ostrojen, testosteron, adrenalin ve insulin gibi hormonlar, genel sagligin bircok yonunu etkileyen son derece onemli kimyasal bilesenlerdir. Hormonlar tiroit, adrenal bezler, hipofiz bezi, yumurtaliklar, testisler ve pankreasta dahil olmak uzere cesitli bezler ve organlar tarafindan salgilanmaktadir. Tum endokrin sistem, vucudun hormon seviyelerini kontrol etmek icin birlikte calismaktadir. Bu hormonlardan eger bir veya daha fazlasinda dengesizlik varsa, genellikle buyuk saglik sorunlarina neden olabilirler.
Hormonal dengesizliklerin giderilmesinde genellikle dogum kontrol haplari, sentetik hormon replasman tedavileri, tiroid ilaclari, insulin enjeksiyonlari kullanilmaktadir. Fakat ne yazik ki, hormonal bozukluklardan mustarip insanlarin cogu icin bu tur sentetik tedavilere guvenmekte ve genellikle bazi yan etkilere maruz kalmaktadirlar. Bu yan etkilerden bazilari sunlardir:
• Kisileri semptomlari kontrol altinda tutmak icin hayatlarinin geri kalaninda receteli ilac almaya bagimli hale getirir.
• Hastanin semptomlarini basitce maskeler, ancak bunlari cozmez, bu da hastanin hastalik ilerledikce vucudun diger bolgelerinde anormallikler gelistirmeye devam edebilecegi anlamina gelmektedir.
• Inme, osteoporoz, anksiyete, ureme sorunlari, kanser ve daha fazlasi gibi ciddi yan etkiler icin daha yuksek riske neden olmaktadir.
Fakat hormonlari dogal olarak dengelemenin bazi yollari vardir. Bu yazida hormonlari dogal olarak dengeleyebilmek icin kullanilabilecek bazi dogal yollar uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Dogal Olarak Hormonlari Dengeleme
Karsilasilan hormon dengesizliklerinde ilac kullanarak yerine bazi dogal cozumler tercih edilebilir. Bu dogal yontemler arasinda sunlar bulunmaktadir:



Saglikli Yaglarin Tuketilmesi
Kisa, orta ve uzun zincirli yag asitleri acisindan zengin cesitli yiyecekler yemek, hormonlari kontrol altinda tutmanin anahtaridir. Vucudun, doymus yag ve kolesterol dahil olmak uzere hormon olusturmak icin cesitli yag turlerine ihtiyaci vardir. Bu temel yaglar sadece hormon uretimi icin temel yapi taslari olmakla kalmaz, ayni zamanda iltihaplanma seviyelerini dusuk tutar, metabolizmanizi hizlandirir ve kilo vermeyi tesvik eder. Saglikli yaglar, rafine karbonhidratlarin zit etkisine sahiptir, bu da iltihaplanmaya neden olur ve hormonlarin dengesini bozabilir.
En bilinen dort anti-enflamatuar yag kaynagi sunlardir: hindistancevizi yagi, avokado, otla beslenen hayvan sutunden elde edilen tereyagi ve dogadan yakalanmis somon. Hindistan cevizi yagi dogal anti bakteriyel ve yag yakici etkilere sahiptir. Avokadonun faydalari arasinda kalp sagligini iyilestirmek, iltihabi azaltmak, istahi kontrol etmek, gunluk lif ve potasyum gibi besin alimina katkida bulunmak yer almaktadir.
Somon baligi da enflamasyonu azalttigi ve bilissel islevlere yardimci oldugu bilinen omega-3 yag asitlerinin en iyi kaynaklarindan biridir. Omega-3 yag asitleri beyin hucresi zarlarinin buyuk bir bilesenidir ve beyindeki hucreden hucreye iletisim icin onemlidir. Arastirmalar, omega-3 yag asitlerinin hipokampal noron kaybina karsi koruma sagladigini ve proinflamatuar tepkileri azalttigini gostermektedir. Omega-6 yaglari (aspir yagi, aycicegi, misir, pamuk tohumu, kanola, soya fasulyesi ve yer fistigi) bakimindan yuksek yaglardan uzak durulmali ve bunun yerine zengin dogal omega-3 kaynaklari (yabani balik, keten tohumu) kullanilmalidir.

Adaptogen Sifali Bitkilerin Kullanilmasi
Adaptogen sifali bitkiler, hormon dengesini destekleyen ve vucudu asiri stresten kaynaklananlar da dahil olmak uzere cok cesitli hastaliklardan koruyan benzersiz bir sifali bitki sinifidir. Arastirmalar, bagisIklik fonksiyonunu artirmaya ve stresle mucadeleye ek olarak, ashwagandha, sifali mantarlar, rhodiola ve kutsal feslegen gibi cesitli adapotojenlerin su etkileri bulunmaktadir:
• Tiroid fonksiyonunu iyilestirir
• Dogal olarak kolestrol seviyelerini dusurur
• Kaygi ve depresyonu azaltir
• Beyin hucresi dejenerasyonunu azaltir
• Kan sekeri ve insulin seviyelerini stabilize eder
• Bobrekustu bezi fonksiyonlarini destekler
Ozellikle Ashwagandha, hormonlari dengelemede son derece etkili olabilir. Tiroid fonksiyonuna fayda saglar cunku hucresel hasara neden olan serbest radikallerin temizlenmesini destekler. Ashwagandha, halsiz veya asiri aktif bir tiroidi desteklemek icin kullanilabilir ve ayrica adrenal yorgunlugun ustesinden gelmeye yardimci olabilir. Cok fazla duygusal, fiziksel veya zihinsel stres yasandiginda adrenallere asiri yuklenebilir ve bu da adrenalin, kortizol ve progesteron gibi hormonlarin bozulmasina neden olabilir.
Tulsi olarak da bilinen kutsal feslegen, kortizol seviyelerini duzenlemeye yardimci olur, boylece anksiyete ve duygusal stres icin dogal bir care olarak calisir. Arastirmalar, kutsal feslegenin organlari ve dokulari, hormon dengesizligine yol acabilecek diger faktorler olan kirleticiler ve agir metallerin neden oldugu kimyasal strese karsi da koruyabilecegini gostermektedir.

Duygusal Dengesizliklerin Degerlendirilmesi
Geleneksel Cin Tibbina gore duygular bir kisinin sagligi uzerinde dogrudan bir etkiye sahiptir. Bu yuzden duygusal dengesizlikleri ele almak, hormonal dengesizlikler ile iliskili saglik kosullari onlemeye yardimci olabilir. TCM uygulayicilari, korku duygularinin ureme organlarinda, bobreklerde ve adrenallerde kortizol seviyelerini etkileyen hastaliga neden olduguna inanmaktadirlar. Bu, PCOS ve kisirlik gibi ciddi durumlara yol acabilir. Hayal kirikligi, sabirsizlik ve affetmeme duygulari karacigerde ostrojen dengesizligine yol acabilecek hastaliklara neden olabilir. Endise ve kaygi duygulari, insulin seviyelerinde sorunlara neden olabilir ve bu da daha sonra birkac hormonu etkileyebilir.
Hormonlari dogal olarak dengelememek icin stres seviyelerini azaltarak, kisinin kendine zaman ayirmai gerekir. Meditasyon yapmak ya da dua etmek son derece yararli olabilir ve derin nefes egzersizleri, acik havada vakit gecirmek, her gun egzersiz yapmak son derece yararli olabilir. Akupunktur ve masaj gibi geleneksel Cin Tibbi terapileri de hormonal dengeyi iyilestirmeye, stresle savasmaya ve kan akisini iyilestirmeye yardimci olabilir. Duygular ve hormonlariniz birbirine baglidir, bu yuzden birini dengelemek ikisini de ele almak gerekir. Kisi kendini stresli, kizgin, tedirgin ve hatta korkmus hissediyorsa, bunun hormon dengesini etkiledigini ve daha da buyuk saglik sorunlarina yol acabilecegini bilmelidir. Gunluk rutininin bir parcasi haline getirerek duygusal dengesi uzerinde dusunmeli ve onerilenleri yapmaya calismalidir.

Esansiyel Yaglarin Kullanilmasi
Hormonlari dogal olarak dengelemek icin, DEA, parabenler, propilen glikol ve sodyum lauril sulfat gibi potansiyel olarak zararli kimyasallarla yapilan geleneksel vucut bakim urunlerinden kacinmak gerekir. Bu vucuddaki toksinleri ortadan kaldirmak icin onemlidir. Daha iyi bir alternatif, ucucu yaglar, hindistancevizi yagi, karite yagi ve hint yagi gibi malzemelerle yapilan dogal urunler kullanmaktir. ToksIk vucut bakimi ve temizlik urunlerini degistirmek icin su hormon dengeleyici ucucu yaglari kullanilabilir:
• Clary adacayi: Clary adacayi, dogal fitoostrojenler icerdiginden ostrojen seviyelerini dengelemeye yardimci olur. Adet dongunuzu duzenlemek, PMS semptomlarini hafifletmek, kisirlik ve PCOS’u tedavi etmek, hatta rahim ve yumurtalik kanseri olasiligini azaltmak icin kullanilabilir. Ayni zamanda depresyon ve anksiyete gibi duygusal dengesizlikler icin dogal bir care olarak hizmet eder. Hormon seviyelerini dengelemeye ve stresi azaltmaya yardimci olmak icin 3-5 damla misk adacayi damlatilmali, kramplari ve agriyi hafifletmek icin 5 damla misk adacayi ile 5 damla hindistancevizi yagi ile mide ve diger sorunlu bolgelere masaj yapilmalidir.
• Rezene yagi: Bagirsak sagligi ilgili sorunlarin, tiroid bozukluklari dahil olmak uzere otoimmun reaksiyonlara neden oldugu bulunmustur. Vucudu gevsetmek, sindirimi ve bagirsak sagligini iyilestirmek, metabolizmanizi hizlandirmak ve iltihabi azaltmak icin rezene esansiyel yagi kullanilabilir. Mide ustune 2 damla rezene surulmeli ya da ilik suya veya caya 1-2 damla eklenerek icilmelidir.
• Lavanta yagi: Lavanta yagi, anksiyete, depresyon, huysuzluk ve stresi tedavi etmeye yardimci olabileceginden duygusal dengeyi destekler. Hormon seviyesini dengelemeye yardimci olacak, dinlendirici uykuyu tesvik etmek icin de kullanilabilir. Evde 5 damla lavanta yagi eklenen, ilik su ile dus alinabilir Veya 3 damla damlatilarak sakaklar, sirt, boyun veya ovulabilir.
• Sandal agaci yagi: Sandal agaci esansiyel yagi libidoyu artirmak, stresi azaltmak, rahatlamayi tesvik etmek, zihinsel berrakligi artirmak ve hatta rahatlamaya yardimci olmak icin kullanilabilir. Guclu koku, huzurlu duygulari tetikler ve hormon dengesizliklerine yol acabilecek stresin genel olarak azalmasiyla sonuclanir. Sandal agacini dogrudan solunabilecegi gibi bileklere ve ayakaltina 2-3 damla damlatilarak masaj yapilabilir.
• Kekik yagi: Kekik yagi, kisirlik, PCOS, menopoz, depresyon, miyom, sac dokulmesi ve uykusuzluk gibi saglik sorunlarini tedavi etmeye veya hafifletmeye yardimci olan progesteron uretimini iyilestirir. Hormonlarin dogal olarak dengelenmesine yardimci olmak icin, ilik su banyosuna 2 damla kekik yagi eklenmeli veya karna esit miktarda hindistancevizi yagi ile 2-3 damla surulerek masaj yapilmalidir.

Yeterli Besinleri Almak
Bazen hormon dengesizligine yol acabilecek beslenme bosluklarini doldurmak icin takviye alinmasi gerekebilir. Iste hormonlari dengelemek icin onerilen en iyi takviyeler:
• Cuha cicegi yagi: Cuha cicegi yagi, genel hormonal islevi destekleyen LA ve GLA gibi omega-6 yag asitleri icerir. Cuha cicegi yagi ile takviye, adet oncesi ve PCOS semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilir. Ayni zamanda gebelik icin saglikli bir ortam yaratmaya da yardimci olur.
• D Vitamini: D vitamini neredeyse vucutta bir hormon gibi davranir ve iltihaplanma seviyelerini dusuk tutmak icin onemli etkileri vardir. Bu nedenle, gunessiz bolgelerde yasayan kisiler, D vitamini takviyesi yapmadiklari surece, genellikle mevsimsel depresyon ve diger saglik sorunlarindan mustarip olurlar. Cogu kisi, karanlik bolgelerde, kis aylarinda ve guneste olmadiklari gunlerde yasamaktadir ve gunde yaklasIk 2.000–5.000 IU D3 vitamini takviye almalari gerekir.
• Kemik suyu: Kemik suyu sindirim sistemini rahatlatir ve vucuda kolayca emilebilen besinler saglar. Kemik suyundan yapilan kemik suyu veya protein tozu tuketmek ozellikle genel saglik icin cok faydalidir. Cunku kollajen, prolin, glisin ve glutamin gibi iyilestirici bilesIkler icerir ve genel sagligi guclendirecek doza sahiptir.
• Probiyotikler: Probiyotikler bagirsak zarini onarmaya yardimci olabilir ve bu da hormonlari dengeleyebilir. Ornegin gluten gibi sindirilmemis gida parcaciklari bagirsakdan kan dolasimina sizdiginda, tum vucudu etkileyen hastaliga neden olan iltihaplanmaya neden olur. (Ozellikle de tiroid gibi artmis iltihaplanmaya cok duyarli bezler.) Sizdiran bagirsagi olan cogu insanin bagirsaklarinda probiyotik eksIkligi vardir. Probiyotikler, insulin, girelin ve leptin gibi anahtar hormonlarin uretimini ve duzenlenmesini gercekten iyilestirebilen saglikli bakterilerdir.



Dogum Kontrol Haplari ve ilaclarin Kullanimina Dikkat Edilmesi
Bazi ilaclar hormon dengenizi bozarak yorgunluk, istah degisIklikleri, degisen uyku duzeni, dusuk libido, uzuntu ve hatta depresyon gibi yan etkilere neden olabilir. Hormon dengesini bozabilecek bazi ilaclar arasinda kortikosteroidler, uyaricilar, statinler, dopamin agonistleri, rexinoidler ve glukokortikoidler bulunur. Ilac kullanimina dikkat edilmeli ve mumkun oldugunca dogal alternatifle4eini tercih edilmelidir. Bunun yaninda dogum kontrolu, hormon seviyelerini degistiren baska bir tehlikeli ilactir. Hap ostrojen seviyelerini o kadar tehlikeli seviyelere yukselten bir tur hormon terapisidir ki, bircok komplikasyona neden olabilir. Ozellikle hamileligi onlemenin bircok baska (daha guvenli) yolu oldugu dusunuldugunde, hapi birakmak akillica bir karar olabilir. Arastirmalar, dogum kontrol haplari almanin donemde su etkileri oldugunu bildirmektedirler:
• Donguler arasinda atilim kanamasi
• Artmis uterin kanama, kan pihtilasmasi, kalp krizi ve felc riski
• Migren
• Kan basincinda artis
• Kilo almak
• Sirt agrilari
• Ruh hali degisIklikleri
• Mide bulantisi
• Iyi huylu karaciger tumorleri
• Goguslerde hassasiyet

Kaliteli Uyku Uyumaya Dikkat Edilmesi
Vucudun sagligi icin her gece muhakkak surette 7-8 saat uyumak gerekir.Bu yapilmadigi takdirde uykusuzluk veya dogal sirkadiyen ritminin bozulmasi, hormon dengesizligine katkida bulunur. Cunku hormonlar bir programa gore calisir, ve birincil stres hormonu olan kortizol gece yarisi duzenlenir. Bu nedenle, gec yatan insanlar, sempatik ucus / kavga stres tepkisini yogun olarak yasarlar. Uyku eksIkligi, uzun sureli kortikosteroid kullanimi ve kronik stres, yuksek kortizol seviyelerine en buyuk katkida bulunan uc faktordur. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism’de yayinlanan bir raporda, stres, glukokortikoidler, katekolaminler, buyume hormonu ve prolaktin dahil olmak uzere bircok hormonun serum seviyesinde degisIkliklere yol acabilmektedir.
Uyku, stres hormonlarinin dengede tutulmasina yardimci olur, enerji olusturur ve vucudun duzgun bir sekilde iyilesmesini saglar. Asiri stres ve zayif uyku, daha yuksek sabah kortizol seviyeleri, azalmis bagisIklik, is performansinda sorun ve anksiyete, kilo alimi ve depresyona daha yuksek duyarlilik ile baglantilidir. Hormon islevini en ust duzeye cikarmak icin ideal olarak saat 22: 00’ye kadar yatilmali ve mumkun oldugunca duzenli bir uyku-uyanma dongusu yasamaya calisilmalidir.
Hormonal dengesizlikler, diyabet, tiroid bozukluklari, adet duzensizlikleri, kisirlik, dusuk testosteron ve ostrojen hakimiyeti gibi yaygin bozukluklar seklinde dunya capinda milyonlarca insani etkilemektedir. Belirtiler arasinda endiseli, yorgun, sinirli hissetmek, kilo almak veya kaybetmek, iyi uyumamak ve cinsel durtu bozuklugu, istah degisIklikleri fark edilmektedir. Hormonal dengesizliklerin nedenleri arasinda kotu bagirsak sagligi, iltihaplanma, yuksek miktarda stres, genetik yatkinlik ve toksisite bulunur. Dogal tedaviler arasinda anti-enflamatuar diyet yemek, yeterince omega-3 tuketmek, iyi uyku almak, egzersiz yapmak ve stresi kontrol etmek bulunur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:25   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:26   #3
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

paylasim icin tesekkürler

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 13 Haziran 2021, 03:33   #4
Standart

emegine saglik cnm tsk ler

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:57.