IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 09:10   #1
Standart Ceviz Yagi

Ceviz, ilk olarak Orta Asya ve Akdeniz bolgesinin bazi bolgelerinde ortaya cikan bir meyvedir. Omega-3 yaglari, protein, antioksidanlar, bitki sterolleri, magnezyum, bakir, Vitamin A, D besinleri acisindan zengin oldugu bilinmektedir. Bir cevizin yuzey yapisi, bir beynin yapisina benzemektedir ve bu yuzden beyin yiyecegi olarak da anilmaktadir. Beyin sagligini guclendirmek ve korumak icin yuzyillardir tuketilen bir besindir. Kahvaltilik gevrekler, salatalar, makarnalar, tatlilar, enerji barlari vb. Gibi cesitli lezzetli yiyecekler hazirlamak icin yemek pisirmede yaygin olarak kullanilmaktadir. Ceviz yagi, cevizden elde edilen yagdir ve cesitli amaclar icin kullanilir. Bu yagin en buyuk ureticileri Cin, Iran, Amerika BirlesIk Devletleri, Ukrayna ve Hindistan’dir. Bu yazida ceviz yaginin besin degeri, kullanimlari ve saglik acisindan faydalari hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Ceviz Yagi Nedir?
Ceviz yagi, butun cevizlerin preslenmesiyle elde edilen lezzetli bir yagdir. Ceviz yagi, mutfakta cesitli sekillerde kullanilmak uzere hem rafine edilmemis hem de rafine edilmis sekillerde bulunmaktadir. Benzer sekilde ceviz, ceviz yagi bir kombinasyonunu iceren, doymus yag , tekli doymamis yag ve coklu doymamis yagdir, ancak oncelikle poli doymamis yaglar icerir. Ceviz yagi, bitki bazli ALA omega 3 yag asitlerinin mukemmel bir kaynagidir ve 1 corba kasigi gunluk onerilen alimin yaklasIk yuzde 100’unu saglamaktadir. Soguk preslenmis rafine edilmemis ceviz yagi, ozellikle kizartildiginda, salata sosu yapmak veya yemekleri bitirmek icin ideal olan belirgin bir ceviz aromasina sahiptir, oysa rafine ceviz yagi pisirmede kullanilabilir ve isitildiginda daha stabildir. Bu yazida ceviz yaginin besin degerleri, kullanimlari ve saglik acisindan faydalari ile ilgili bilgiler bulunmaktadir.



Ceviz Yagi Besin Degerleri
Ceviz yagi iceriginde bircok besini barindiran cok zengin bir yagdir. USDA tarafindan saglanan 1 yemek kasigi ceviz yagi (13.6g) icin beslenme degerleri su sekildedir:

Kalori: 120
Yag: 14g
Sodyum: 0mg
Karbonhidratlar: 0g
Elyaf: 0g
Sekerler: 0g
Protein: 0g
Omega 3 Yag Asitleri: 1.4g
Ceviz yaginin icerigindeki besinler hakkinda kisa bir aciklama yapmak gerekirse;

Karbonhidrat: Ceviz yagi karbonhidrat icermez ve bu nedenle sifir seker ve sifir lif icerir.
Yaglar: Ceviz yagi temel olarak saglikli coklu doymamis yaglardan olusur; yagin yaklasIk% 63’u coklu doymamis yaglardan,% 23’u tekli doymamis yaglardan ve% 10’dan azi doymus yagdan gelmektedir. Ceviz yagi, vucudunuzun sinirli miktarlarda EPA ve DHA’ya donusturdugu bitki bazli ALA omega-3 yag asitleri icin mukemmel bir besin kaynagidir; 1 corba kasigi ceviz yagi 1.4 g ALA saglar ve bu, 19 ila 50 yas arasindaki yetiskinler icin onerilen gunluk alim miktarinin neredeyse yuzde 100’udur. Referans olarak, yetiskin erkekler icin ALA icin Yeterli Alim (AI), gunde 1.6 g ve yetiskinler icin kadinlar gunde 1.1 gramdir. Ceviz yagi, porsiyon basina kanola yagindan daha fazla omega-3 yag asidi icerir ve bu da sIklikla baska bir mukemmel kaynak olarak gosterilir.
Protein: Ceviz yagi, cevizden elde edilen saf yagdir, bu nedenle protein icermez.
Vitaminler ve mineraller: Ceviz yagi, 1 corba kasigi porsiyonda bir yetiskinin gunluk ihtiyacinin% 3’unu karsilayan az miktarda K vitamini icerir. Ceviz yaginda da cok az miktarda E vitamini ve kolin bulunur, ancak bu, porsiyon basina gunluk ihtiyacin% 1’inden daha azina denk gelir.
Ceviz Yaginin Saglik Acisindan Faydalari
Ceviz yaginin sagliga faydalari, yag bilesimi ile iliskilidir. Faydalarindan bazilari su sekilde siralanabilir:

Kalp Sagligini Destekler
Coklu doymamis yag ve bitkisel bazli Omega 3 yag asitleri, yuksek konsantrasyonu, kalp sagligi icin ceviz yagi, ozellikle faydali hale getirmektedir. Arastirmalar, omega 3 yag asitlerinin, trigliseritleri dusurerek, iyi HDL’yi artirarak kardiyovaskuler hastalik riskini azaltabilecegini gostermistir. Calismalar ayrica, doymus yaglarin coklu doymamis yaglarla degistirilmesinin kotu LDL kolesterolu azaltarak kardiyovaskuler riski daha da azaltabilecegini gostermektedir. Ceviz yagindaki ALA ve dogal polifenoller de kan basincini dusurmeye yardimci olabilir.

Glisemik Kontrolu Destekler
Bir calisma, duzenli olarak soguk preslenmis ceviz yagi tuketiminin (gunde 1 corba kasigi biraz fazla), ozellikle doymus yaglari degistirirken, Tip 2 Diyabet hastalarinda kan sekerini dusurmeye yardimci olabilecegini one surmektedir. Bunun nedeni, yagdaki polifenollerden yuksek antioksidan konsantrasyonu ve coklu doymamis yaglarin anti-enflamatuar yararlari dahil olmak uzere cesitli mekanizmalar olabilir. Coklu doymamis yaglarin da insulin duyarliligini artirdigi gosterilmistir.



Enflamasyonu Azaltir
Polifenollerle birlikte yuksek miktarda coklu doymamis yaglar ve omega-3 yag asitleri, kardiyovaskuler hastalik, kanser ve sedef hastaligi gibi iltihapli cilt rahatsizliklari gibi cesitli saglik kosullarina katkida bulunan kronik iltihaplanmayi azaltmaya yardimci olabilir. Diger sagliksiz yaglarin yerine bir diyete ceviz yagi eklemek vucuttaki genel iltihabi azaltmaya yardimci olabilir; bununla birlikte, onemli saglik sonuclariyla sonuclanmasi icin tam olarak ne kadar ceviz yagi tuketilmesi gerektigini belirlemek icin daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Alerjiler
Ozellikle agac fistigi veya ceviz alerjisi olanlar icin rafine edilmemis soguk pres veya ekspeller preslenmis ceviz yagindan kacinilmalidir. Tamamen rafine edilmis ceviz yagi, rafinasyon islemi nedeniyle alerjik bir tepkiyi tetikleme olasiligi dusuktur, bu da alerjik reaksiyonlara neden olan tum proteinlerin neredeyse tamamen ortadan kaldirilmasina neden olur.

Ceviz Yaginin Cesitleri
Ceviz yaginin iki ana cesidi vardir: soguk preslenmis ve rafine edilmis. Soguk preslenmis ceviz yagi, cevizin isi veya kimyasal cozuculer kullanilmadan preslenmesiyle elde edilir, bu da yagdaki dogal besin maddelerinin (yani bitki bazli polifenoller) daha iyi tutulmasina ve daha kaliteli, daha lezzetli yag elde edilmesini saglamaktadir. Rafine ceviz yagi kullanmanin yarari, daha dusuk maliyet ve biraz daha yuksek duman noktasi saglamaktadir. Bu ayni zamanda agac yemis alerjisi olanlar icin iyi bir secim olacaktir cunku rafine etme alerjenleri ortadan kaldirir. (Expeller preslenmis yag, soguk preslemeye benzer baska bir ekstraksiyon yontemidir, ancak herhangi bir isi eklemeyen ancak surtunmeden kaynaklanan bir miktar isiya neden olan bir vidali pres kullanir). Ekstraksiyondan once kurutulmus veya kavrulmus cevizlerin preslenmesiyle yapilan, yaga daha zengin bir findik aromasi veren kavrulmus veya kavrulmamis ceviz yagi da mevcuttur. Bu yag, islemeye dahil olan ekstra emek nedeniyle tipik olarak en pahali cesittir ve daha cok bir gurme gida urunudur.

Ceviz Yaginin Saklanmasi ve Gida Guvenligi
Ceviz yagi serin ve karanlik bir yerde muhafaza edilmelidir. Actiktan sonra raf omrunu uzatmak icin buzdolabinda saklayarak bozulmasi onlenmelidir. Dusuk duman noktasi (300-350F) oldugu icin ceviz yagi yuksek sicakliklarda yemek pisirmek icin kullanilmamalidir. En iyi uygulamalar firinlamadir. Ceviz yagi, tereyagi veya notr yag icin harika bir alternatiftir. Bunun yaninda salata sosu veya sos gibi soguk uygulamalarda kullanilabilir. Sayet isi uyguluyorsa, rafine ceviz yagi kullanilmalidir. Oncelikle lezzet icin kullanilacaksa, yuksek kaliteli, soguk preslenmis veya kizarmis ceviz yagi secilmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:28   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz

________________

~ E & B ~
 
Alt 18 Nisan 2021, 09:30   #3
Standart

Emeğine sağlık

 
Alt 18 Nisan 2021, 09:30   #4
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emegine saglik

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 13 Haziran 2021, 03:35   #5
Standart

emegine saglik

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:34.