IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Eylül 2022, 16:54   #1
YiLDiZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Diş Minesi Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

1. Dişlerinizi düzenli fırçalayın
Dişlerinizi fırçalamak bakterileri yok etmek için önemlidir. Diş çürükleri ağzınızda Streptococcus mutans bakterilerinin birikmesinden kaynaklanır.

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu bakteriler yiyecek ve içecek yoluyla bulaşıyor. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, mineral kaybına ve çürüklere yol açan bakterileri ortadan kaldırabilir.

2. Florürlü Diş Macunu Kullanın

Demineralizasyona karşı sadece herhangi bir diş macunu işe yaramaz.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), florürlü diş macunu önermektedir. Aslında, diş macunu florür içermediği sürece ADA Kabul Mührü’nü alamaz.

Florürlü diş macunu diş çürümesini önler ve dişlerinizi güçlendirerek gelecekteki mineral kaybına karşı daha az duyarlı hale getirir.

3. Rafine Şekeri kesin
Diş hekiminiz muhtemelen geçmişte şeker konusunda sizi uyarmıştır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Şeker oldukça asidiktir ve diş minesini parçalayarak ağızdaki bakterilerle etkileşime girer.

Daha da önemlisi, yapılan bir çalışma, şeker tüketiminde daha yüksek bir frekansın, tüketilen şeker miktarından daha fazla demineralizasyona yol açtığını buldu.

4. Şekersiz Sakız Çiğneyin
Sakızın ağız sağlığındaki rolü onlarca yıldır tartışılıyor, ancak araştırmalar şekersiz versiyonların dişlerin yeniden mineralizasyonunu teşvik edebileceğini gösteriyor.

Daha eski bir araştırmaya göre, şekersiz sakız şeker, plak ve karbonhidratları dişlerden çıkarmaya yardımcı olurken aynı zamanda tükürük bezlerinizi daha fazla tükürük üretmeye teşvik eder.

Sakız ayrıca mineral kaybını engellemek için bir bariyer görevi görebilir. Ksilitol ve sorbitol, en umut verici şekersiz bileşenler olarak görünmektedir. Şekersiz sakızın remineralizasyon faydalarından yararlanmak için yemeklerden sonra veya yemek aralarında çiğnemeyi düşünebilirsiniz.

5. Meyve ve meyve sularını ölçülü tüketin
Meyveler, asidik oranları yüksek olsada sağlı beslenme için cazip yiyecekler olabilir. En kötü suçlulardan bazıları greyfurt ve portakal gibi turunçgillerdir.

Meyve asitleri diş minesinde bir kalsiyum şelasyonu süreci oluşturur. Bu, asitlerin kalsiyuma bağlandığı ve onu uzaklaştırdığı anlamına gelir. Meyve suları daha da kötüdür, çünkü bunlar oldukça asidiktir ve genellikle ilave şekerler içerir.

Yapmanız gereken en iyi şey, meyve sularından uzak durmak ve asidik meyveleri sadece ara sıra yemektir.

6. Daha Fazla Kalsiyum ve Vitamin Alın

Kalsiyum dişlerde doğal olarak üretilir, bu önemli mineral zamanla asitler ve bakteriler tarafından sıyrılır. Kalsiyum açısından zengin besinler yiyerek kalsiyumu değiştirebilirsiniz. Örneğin, 2003 yılında yapılan bir araştırma, kalsiyum açısından zengin peynir yemenin şeker yemenin etkilerine karşı koyabileceğini buldu.

Diyetinizde kalsiyum eksikse, olası takviye hakkında doktorunuzla konuşun.

2012 yılında yapılan bir araştırma, D vitamini takviyesi almanın çürüklere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu. D vitamini takviyesi almak konusunda doktorunuza veya diş hekiminize danışın.

Sağlıklı dişler için gerekli diğer vitaminleri aldığınızdan emin omak için diş hekiminiz ile mutlaka görüşün.

7. Süt Ürünleri Tüketimini Azaltın
Süt ürünleri doğal kalsiyum kaynakları olsa da geleneksel süt ürünlerindeki laktoz ağzınızdaki asitliği artırabilir. Bunun nedeni laktozun bir şeker türü olmasıdır.

Laktozsuz süt, badem veya soya sütü gibi bir süt alternatifi seçerek kalsiyumun faydalarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

8. Probiyotikleri Düşünün
Remineralizasyon için probiyotikler düşünüldüğünde, ağızda doğal olarak üretilen suşları seçmek önemlidir. Bu şekilde, potansiyel olarak zararlı suşları tanıtmadan iyi bakterileri değiştirirsiniz.

9. Ağız Kuruluğunuzu Giderin
Yeterli tükürük üretimi olmadığında ağız kuruluğu oluşur. Tükürük sadece ağzınızı rahat hissetmeniz için önemli değildir, aynı zamanda çürüklerin önlenmesine de yardımcı olur.

2016 araştırmasına göre tükürük, remineralizasyonun ayrılmaz bir parçasıdır. Tükürük sadece ağız kuruluğunu önlemekle kalmaz, aynı zamanda fosfat ve kalsiyum içerir.

Ağız kuruluğunuz varsa, diş hekiminizle tükürük aktivitesini artırmak için kullanabileceğiniz sakızlar ve gargaralar hakkında bilgi alabilirsiniz.

10. Nişastalı Yiyecekleri Azaltın
Patates, pirinç ve ekmek gibi nişastalı yiyecekler basit karbonhidratlarla yüklüdür. Bunlar, ağızda dişlerinizi aşındırabilecek fermente edilebilir şeker miktarını arttırır.

Bununla birlikte, 2003 tarihli bir araştırmaya göre, şekerle birlikte nişastalı yiyecekler yerken diş çürümesi riski daha yüksek olma eğilimindedir. Örneğin, şekerli pirinç dişler için sorunludur, ancak sade pirinç değildir.

11. Bol Su için
Su, doktorlar, beslenme uzmanları ve diş hekimleri tarafından tercih edilen içecek olmaya devam ediyor. Sadece doğal olarak şekersiz olmakla kalmaz, aynı zamanda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur.

Ağzınızı suyla çalkalamak, elinizde diş fırçanız olmadığında demineralizasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu teknik özellikle asitli veya şekerli yiyecekler yedikten sonra yardımcı olabilir.

Kahve ve çay tamamen yasak olmasa da dişlerinizi yeniden mineralize etmek için çok az şey yaparlar. Ayrıca bu maddeler asidik olabilir (özellikle kahve). Ağız sağlığı söz konusu olduğunda şeker eklemek bu içecekleri daha da kötüleştirebilir.

Gazlı içecekler de asidiktir ve genellikle şeker içerir, bu nedenle de sınırlı olmaları gerekir.

Dişlerin her gün maruz kaldığı elementler nedeniyle mineral kaybı kaçınılmazdır. Yiyecek ve içeceklerden tükürük ve bakterilere kadar dişleriniz çok fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalır. Dişleriniz bu elementleri alacak şekilde yapılmış olsa da, çok fazla demineralizasyon sonunda onları yıpratabilir.

(Alıntıdır)
________________

Seviyorum içimdeki alıngan ama haylaz çocuğu..
Sever, kırılır, küser..
Ama göz ucuyla hep bir gülücük bekler...
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:23.