IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2021, 15:52   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aktinobakterilerin Bitkiler Uzerinde Uygulamalari

Biyoremediasyon
Aktinobakteriler, kendilerini organik kirleticilerle kirlenmis olan topraklarin biyoremediasyonunda, uygulama icin iyi aday yapan bircok ozellige sahiptir. Bazi kontamine bolgelerde aktinobakteriler, yikicilar arasinda baskin grubu temsil eder. Organik karbonun geri donusumunde onemli bir rol oynarlar ve karmasIk polimerleri bozabilirler. Sanscartier ve ekibi, gunluk yasamda yaygin olarak kimyasal bilesIkler ve yakit olarak kullanilan petrol hidrokarbonlarinin daha fazla kullaniminin, genis toprak yuzeylerinin en yaygin kirleticilerinden biri haline geldigini ve nihayetinde buyuk bir cevresel sorun olarak degerlendirildigini bildirmislerdir. Bazi raporlara gore streptomycesflora hidrokarbonlarin bozulmasinda cok onemli bir rol oynamaktadir.


Bircok aktinobakteriyel sus, seluloz ve hemiseluloz parcalayici enzimler, hucre disi peroksidaz ureterek lignini cozme ve lignin ile iliskili bilesIkleri bozma yetenegine sahiptir. Aktinobakteri turleri yagli bir ortamda yasama kabiliyetine sahiptir ve bu nedenle petrol kirleticileri azaltmak icin biyoremediasyonda kullanilabilirler. Nocradiopsis sp. SD5, keratinaz enzimi ureterek tuy atigini bozmustur.

Bitki Hastaliklarinin Kontrolu
Aktinobakterilerin Bitkiler Uzerinde UygulamalariBitki koruma pazari icin dogal urunler arayisinda dunya capinda cabalar onemli olcude ilerlemistir. Ayrica aktinobakteri, ozellikle cins streptomyces bitki hastaliklarini kontrol altina almak icin yeni yaklasimlar bulmada iyi adaylar gibi gorunmektedir. Tarim endustrisi, bitki buyumesini tesvik eden rizobakterilerin ve biyo-kontrol araclarinin agroaktif bilesIklerinin kaynagi olarak aktinobakterilere belirgin bir ilgi gostermektedir. Son 5 yilda rapor edilen yeni bocek olduruculerin ve herbisitlerin yaklasIk % 60’i, streptomyces kasugamisin, bakterisidal ve fungisidal bir metabolittir. Streptomyces kasugaensis, mikroorganizmalarda protein biyosentezinin bir inhibitoru olarak hareket eder, ancak memelilerde etki etmez ve toksIkolojik ozellikleri cok iyidir.


Isono ve ekibi tarafindan 1965 yilinda yeni bir dogal mantar oldurucu sinifi olarak polioksin B ve D metabolitleri olarak izole edilmistir. Polioksinlerin ozellikle kitin sentazini inhibe ederek mantar hucre duvari sentezine mudahale etme yetenegi, onlari cevresel hususlar acisindan kabul edilebilir kilar. Polioksin B, meyveler, sebzeler ve sus bitkilerinde bir dizi mantar patojenine karsi uygulama bulmustur. Polioksin D, birkac sirket tarafindan pirinc kabugunun neden oldugu yanikligi kontrol etmek icin pazarlanmaktadir. 1968’de Takeda arastirmacilari Validamisin ailesi, streptomycete ozutlerini pirinc kabugu yanikligina karsi aktivite acisindan arastiriken bir sera testinde tespit etmislerdir.
Validamisin A’nin mantar hucresi icinde oldukca guclu bir trehalaz inhibitoru olan validoksilamin A’ya donusturulen bir on ilac oldugu bulunmustur. Bu etki modu, validamisin A’ya uygun bir biyolojik secicilik saglar cunku omurgalilar, metabolizmalari icin disakkarit trehalozun hidrolizine bagli degildir. Bitki patojeninin inhibisyonu Rhizoctonia solani altinda laboratuvar ortaminda durum, kultur supernatani ile degerlendirilmistir. Streptomyces sp, test edilen aktinobakterinin domates bitkilerinde sonumlemeyi azaltma yetenegine sahip oldugu gosterilmistir.



Nematod Kontrolu
Bitki paraziti nematodlarinin etkili kontrolunun kimyasal nematisitlere bagli oldugu yillardir bilinmektedir. Tehlikeli nematisitler, cevresel tehlikelere iliskin olumsuz etkileri nedeniyle, , nematodlari kontrol etmek icin yeni yontemlere olan ihtiyaci vurgulamistir. Gunumuzde cok sayida mikroorganizma, bitki paraziti nematodlarinin antagonistleri olarak kabul edilir. Ozellikle aktinobakteriler, antibiyotik uretimde kullanildigi icin biyolojik mucadelede kullanim potansiyeline sahiptir.


Avermektinlerin bir tur tarafindan uretimi streptomyces toprakta tasinan organizmalarin yuksek derecede nematisidal bilesIkler uretebildigini gosterir. S. avermitilis karsi mukemmel bir aktiviteye sahip olan ivermektin uretir. Benzer sekilde, cesitli diger antiparazitik bilesIkler, farkli streptomyces sp, salinispora sp ve Marinactinospora sp, icerir. Ayrica milbemisin, antimisin A9, fervenulin, bafilolides, valinomycin, salinosporamide, kalafungin, tiamisinler ve axenomycinste icermektedir.

Bitki Buyumesinin Iyilestirilmesi
Iyi belgelenmis gecmisine ragmen streptomyces turler, streptomyces biyokontrol ve bitki buyumesini artirma kapasitelerinin on kanitlarinda, ozellikle PGPR potansiyelleri icin yeterince arastirilmamistir. Bazi PGPR suslarinin belirli mahsuller uzerindeki yararli etkisi kesin olmakla birlikte, PGPR tarafindan kullanilan mekanizmalar belirsizdir. PGPR, bitki buyumesini dogrudan veya dolayli olarak iki genel yoldan etkileyebilir. Dolayli tanitim, PGPR bir veya daha fazla zararli mikroorganizmanin zararli etkilerini azalttiginda veya engellediginde gerceklesir. Bu, esas olarak biyolojik kontrol veya toprak bitkisi patojenlerinin karsitligi yoluyla elde edilir. Spesifik olarak, antibiyotiklerin ve diger ikincil metabolitlerin kolonizasyonu veya biyosentezi, patojen istilasini ve yerlesmesini onleyebilir. Bitki buyumesinin PGPR ile dogrudan tesviki, bitkiye bakteriler tarafindan sentezlenen bir bilesIk verildiginde veya PGPR baska sekilde bitkinin toprak besinlerini alimini kolaylastirdiginda gerceklesir.


Merriman ve ekibi, S. griseusarpa turunu, yulaf, bugday ve havuclarin buyumelerini artirmak icin tohum olarak kullanmislardir ve izolat baslangicta biyolojik kontrol icin secilmistir. S. griseusizolat, kontrollere gore hem bugday hem de yulaf icin ortalama tane verimini, kuru yaprak agirligini, dumen sayisini ve ileri bas cikisini artirmistir, fakat havuc icin tohum olarak izolat daha basarili olustur. Iki ayri saha denemesinde pazarlanabilir getiriler kontrollere gore % 17 ve % 15 artirilmistir. Spesifik olarak, her iki calisma da kontrollere gore buyuk ve cok buyuk kaliteli havuc veriminin arttigini gostermistir. El-Abyad ve ekibi, uc streptomyces spp bakteri kontrolunde, Fusarium ve Verticillium solgunluk, erken yaniklik ve bakteriyel domates salgisini gozlemlemislerdir.
Aktinobakterilerin Bitkiler Uzerinde UygulamalariKullanilan izolatlar streptomyces pulcher, canescens ve citreofluorescens’tir. Ek olarak, streptomyces spp tohum kaplama olarak, domates buyumesinin antagonistik etki ile onemli olcude gelistigi gozlenmistir. Asi tarafindan uretilen buyume duzenleyicilerin artan bulunabilirligi, resmi olarak test edilmemis olmasina ragmen, domates buyumesindeki gelisme icin onerilen nedendir. Bitki buyumesini hizlandiricilar olarak streptomisetler hakkinda mevcut bilgiler sinirlidir, dolayisiyla bunlarin dogrudan buyume gelistirme mekanizmalarinin olasiligini aciklayan bilgiler de sinirlidir. Cogu rizobakteri gibi, streptomisetlerin bitki buyumesini dogrudan artirma kabiliyetine sahip olma olasiligi yuksektir.


Fitohormon Uretimi
Manulis ve ekibi tarafindan, bitki hormonu indol-3-asetik asit (IAA) uretimi ve streptomyces sp dahil cesitli sentez yollari tanimlanmistir ve bunlar asagidaki gibidir:
• S. violaceus,
• Streptomyces uyuz,
• S. griseus,
• Streptomyces eksfoliatus,
• S. coelicolor,
• S. lividans,
Daha once yapilan calismalar, IAA sentezini bildirirken streptomyces spp, bu yuksek performansli sivi kromatografisi (HPLC) ve gaz kromatografisi (GC) –kutle spektrometrisi (MS) gibi modern analitik yontemler kullanilarak uretiminin ilk onayi olmustur. Aldesuquy ve ekibi, streptomycete kultur filtratlarinin, taze surgun kutlesinde, kuru kutlesinde, uzunlugunda ve capinda onemli artis gosteren bugday bitkilerinin buyumesi uzerindeki etkisini incelemislerdir ve cesitli ornek zamanlarinda belirli suslarla istatistiksel olarak goruntulemislerdir.


Streptomyces olivaceoviridis bugday bitkilerinin verim bilesenleri uzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Bu aktivite, en azindan kismen, tum PGPR suslarindan bu yana uretilen PGPR olan biyolojik olarak kullanilabilir. Ve bu fito hormonlardaki bir artistan kaynaklaniyor olabilir onemli miktarlarda eksojen oksinler (IAA), ayrica gibberellinler ve sitokininler uretir.

Aktinobakteriyel Bitki Hastaliklari
Aktinobakteriler bir dizi onemli bitki hastaligina, corynebacterium turu cesitli hastaliklara neden olurken, serodiagnosis, tespit etmek ve tanimlamak icin kullanilmistir. Corynebacterium insidiosum ve corynebacterium sependonicum ancak bu corynebacterialarin cogu hala konakci bitkilerde yapilan asilama testleri ile tanimlanir. Cogu fitopatojenik corynebacterianin antagonistik etkilerini hormonlarin, polisakkaritlerin ve toksinlerin ureterek urettigi kabul edilir. Ayrica bazi suslarin biyo yuzey aktif maddeler olusturma potansiyeli konakciya baglanmaya yardimci olabilir. Fitopatojenik corynebacterianin corynebacterium taksonomisi kararsizdir, ancak bazilari bu organizmalari cinste tutmayi tercih eder.
Aktinobakterilerin Bitkiler Uzerinde UygulamalariCorynebacterium hayvan patojenik corynebacteria ve ilgili suslar icin ve bunun sonucunda bitki patojenlerinin yeniden siniflandirilmasina ihtiyaci vardir. Corynebacterium betae, corynebacterium oortii ve corynebacterium poinsettiae genetik olarak tanimlanirken corynebacterium flaccumfaciens ve cins ile bircok ortak ozellige sahiptir. Curtobacterium, onlar icin uygun bir nis gorevi gorur, C. insidiosum ve corynebacterium michiganense, ayni zamanda tek bir genospesiye duser ve gevsek bir DNA homoloji grubunda bulunur. Corynebacterium nebraskense ve sepedonicum ve ikincisi ile birlikte muhtemelen yeni bir cinsin cekirdegindendir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:24.