IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2021, 15:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aktinobakterilerin Genel Özellikleri

Aktinobakteriler, cogu substrat ve hava olarak bilinen ve aerobik olusturarak miselyum olan, dallanan tek hucreli mikroorganizmalar grubunu icerir. Ikili bolunmeyle, sporlar veya konidia ureterek cogalirlar ve aktinobakterilerin sporlanmasi, parcalanma ve segmentasyon veya konidia olusumu yoluyla olur. Morfolojik gorunumu kompakttir, genellikle kosele gibidir, kultur ortami uzerinde kuru bir yuzeyle konik bir gorunum verir ve sIklikla hava miselyumu ile kaplidir.

Havada Miselyum
Havadaki miselyum genellikle substrat miselyumdan daha kalindir. Cesitli izolatlarin sabit kosullar altinda benzer morfolojik ozelliklere sahip birkac gruba ayrilabilecegi konusunda yeterli farklilasma gosterir. Bu, cinsin siniflandirilmasi icin en onemli kriterlerden biri olarak belirlenmistir. Streptomyces yapi (pamuksu, kadifemsi veya tozumsu), halkalar veya esmerkezli bolgeler olusumu ve pigmentasyon iceren turlere donusur.



Alt Tabaka Miselyum
Aktinobakterilerin Genel OzellikleriAktinobakterinin substrat miselyumu boyut, sekil ve kalinlik bakimindan farklilik gosterir. Rengi beyaz veya neredeyse renksizden sari, kahverengi, kirmizi, pembe, turuncu, yesil veya siyaha kadar degisir.

Morfolojik Gorunu

Morfoloji ilk tanimlamalarda kullanilan aktinobakteri ozellikle streptomyces turlerin izolatlarinin korunmasi icin onemli bir ozellik olmustur. Bu streptomyces projesi (ISP), uluslararasi dahil olmak uzere cesitli standart kultur ortamlari kullanilarak yapilir. Streptomisetler olmayan veya nadir aktinobakteriler icin, ATCC Ortami No. 172 uzerinde tutulan suslar kullanilmistir. Aktinobakterileri tanimlamak icin sporlarin cimlenmesi, vejetatif miselyumun uzamasi ve dallanmasi, havadaki miselyum olusumu, hava ve substrat miselyum rengi ve pigment uretimi gibi cesitli morfolojik gozlemler kullanilmistir. Havadaki ve substrat miselyum olusumunu incelemek icin isIk mikroskobu kullanilmis, sporlari, spor yuzeyini ve yapisini incelemek icin taramali elektron mikroskobu kullanilmistir.


Biyoherbisitler
Aktinobakterilerin bir baska ilginc uygulamasi, ikincil metabolitlerinin istenmeyen otlar ve yabani otlara karsi herbisit olarak kullanilmasidir. Streptomyces, monokotiledon ve dikotiledon yabani otlari kontrol eden herbisidinler ve herbimisinler uretir. Tarafindan uretilen anizomisin streptomyces sp, yaygin yengec otu ve genis yaprakli yabani otlar gibi yillik cimenli yabani otlar icin bir tur buyume inhibitorudur, ayrica anizomisin, bitkilerin klorofil sentezleme yetenegini yok edebilir. Benzer sekilde, bir metaboliti olan bialaphos streptomyces viridochromogenes, glutamin sentezini inhibe ederek yillik ve cok yillik cimenli veya genis yaprakli yabani otlarin kontrol altina alinmasi icin yaygin olarak kullanilir.


Anisomisin, 50 ppm’nin uzerindeki kucuk cali fidelerini oldurebilirken, 12,5 ppm’nin altinda kok buyumesini engelleyebilir. Sentetazi amonyak biriktirebilir ve fotosentetik fosforilasyonu kontrol ederek bitki olumune neden olabilir. S. hygroscopicus ATP icerigini artirarak aklenilosuksinat sentetazini azaltabilen ve protein sentezini engelleyen karbosIklik koformisin ve hidantosidin uretir. Dhanasekaran ve ekibi, streptomyces Echinochilora crusgalli’nin buyumesini engelleme kapasitesine sahip oldugunu bulmuslardir.

Biyo Yuzey Aktif Maddeler
Biyolojik yuzey aktif maddeler, yuzey aktif olan hidrofilik ve hidrofobik kisimlari paylasan mikrobiyal olarak turetilmis bilesIklerdir. Kimyasal olarak turetilmis yuzey aktif maddelerle karsilastirildiginda, biyo yuzey aktif maddeler hammadde olarak mineral yagdan bagimsizdir. Ayrica biyolojik olarak kolayca parcalanabilirler ve dusuk sicakliklarda uretilebilirler. Biyolojik yuzey aktif maddeler besin, kozmetik, tekstil, vernik, ilac, madencilik ve petrol geri kazanim endustrileri gibi cesitli alanlarda uygulanabilir. En iyi tarif edilen biyo yuzey aktif maddeler arasinda, cogu, bir trehaloz parcasi olusturan glikosidik bagli glikoz birimlerinden olusan hidrofilik bir omurgaya sahip olan glukoz bazli glikolipitlerdir.


Pigmentler
Sentetik boyalarin uretimleri icin tehlikeli kimyasallarin kullanilmasi, isci guvenligi endiseleri yaratmasi ve tehlikeli atiklarin olusmasi gibi bazi sinirlamalari oldugundan, mikrop odakli pigmentler buyuk onem tasimaktadir. Ozellikle, aktinobakteriler, dogal veya sentetik ortamlarda cesitli pigmentlerin uretilmesiyle karakterize edilir ve organizmalari tanimlamada onemli bir kulturel ozellik olarak kabul edilir. Cevresel etkilerin neden oldugu herhangi bir fenotipik degisIklik, ayirt edici kolonyal morfolojilere sahip olduklari ve onlara karakteristik bir tuylu gorunum veren hif ve hava dallanma filamentleri adi verilen cesitli pigmentler urettikleri icin aktinobakterilere yardimci olur.
Aktinobakterilerin Genel OzellikleriBu pigmentler genellikle cesitli mavi, mor, kirmizi, gul, sari, yesil, kahverengi ve siyah tonlarinda gelir ve bunlar ortam icinde cozulebilir veya miselyumda tutulabilir. Tarafindan uretilen pigmentler atreptomycesendopigmentler veya eksopigmentler olabilir. Bazen aktinobakteri tarafindan uretilen farkli antibiyotikler pigment olarak kabul edilir. Pigment olusumu ortamin ph’i, havalandirma, buyume sicakligi, karbon ve nitrojen kaynaklarindan etkilendiginden, pigmentlerin tam kimyasal yapisi hakkinda cok az sey bilinmektedir. Olusumu ayrica solunum mekanizmalari, savunma mekanizmalari ve ultraviyole korumayla baglantilidir. Bu mikroplar ayrica, taksonomik calismalar icin yararli bir kriter olarak kabul edilen koyu renkli pigmentleri, melanin veya melanoidi sentezleme ve salgilama yetenegine de sahiptir. Tekstil endustrisi, yaklasIk 23 milyar dolar degerinde yaklasIk 1,3 milyon ton boya, pigment ve boya onculeri uretmekte ve kullanmaktadir.



Nanopartikul Sentezi
Nanopartikuller, dokme malzemeler ile atomik veya molekuler yapilar arasindaki boslugu doldurduklarindan bilimsel acidan buyuk ilgi gorur. Genel olarak, kimyasal yontemler yuksek hacim icin dusuk maliyetlidir, ancak dezavantajlari arasinda oncu kimyasallardan kontaminasyon, toksIk cozuculerin kullanimi ve tehlikeli yan urunlerin olusumu yer alir. Bu nedenle, metalik nanopartikullerin sentezi icin yuksek verimli, dusuk maliyetli, toksIk olmayan ve cevreye zarar vermeyen prosedurler gelistirmeye yonelik artan bir ihtiyac vardir. Ayrica, nanopartikullerin sentezi icin biyolojik yaklasim onem kazanir. Aslinda aktinobakteri, antibakteriyel, antifungal, antikanser, antibiyo kirlilik, antimalaryal, antiparazitik ve antioksidan gibi bir dizi biyolojik ozellik gosteren etkili nanopartikul ureticileridir.


Streptomyces ve arthrobacter, gumus ve altin nanopartikullerinin sentezinin temiz ve toksIk olmayan yontemlerinin gelistirilmesi icin olasi nanofakturler olarak incelenmistir. Gopinath ve ekibi tarafindan, bir aktinobakteriden gumus nanopartikul sentezinin yeni bir ornegi streptomyces sp GRD, yapilmistir. Ranjani ve ekibi, deniz ortamindan aktinobakterileri sentezleyen gumus nanopartikullerin cesitliligini gozlemlemislerdir. Streptomyces sp, nocardiopsis sp, kitasatosporia sp, actinopolisporalar sp, thermoactinomyces sp, sakalosiburatin sp ve thermomonospora sp cins, dahil olmak uzere 49 sentezlenmis gumus nanopartikulun 25 izolatini icermektedirler.

Biyolarvisitler
Sitma, filaria, dang hummasi, pilicungunya, Japon ensefaliti ve diger sivrisinekleri kontrol altina almak icin kimyasal bocek olduruculerin yaygin kullanimi cevreye zarar vermis ve vektor sivrisineklerde direnc gelismesine neden olmustur. Buna gore, cesitli biyolojik kontrol ajanlari, kimyasal bocek olduruculere gore sayisiz avantajla onem kazanmistir. Cok dusuk dozlarda, bu biyolarvisitler sivrisinek larvalarina karsi oldukca etkilidir ve diger hedef olmayan organizmalar, cevre, insan ve vahsi yasam icin tamamen guvenlidir. Mantarlar, bakteriler ve nematodlar dahil olmak uzere cesitli mikroorganizma turleri, vektorleri biyolojik olarak kontrol etme stratejileri olarak bildirilmistir. Spesifik olarak, aktinobakteri, yuksek ticari degere sahip bircok onemli biyoaktif bilesIk uretir ve yeni biyoaktif maddeler icin rutin olarak taranmaya devam eder.


Hucre disi sekonder metabolitler, 35 farkli aktinobakteriyel izolattan uretilmislerdir. Dhanasekaran ve ekibi, anofel sivrisinek larvalari izolatlarin streptomyces sp, streptosporangium sp ve mikropolisporasi sp karsi yuksek larvisidal aktiviteye sahiptir. Rajesh ve ekibi, gumus nanopartikulleri streptomyces sp. GRD hucre filtrati ve gozlemlenen larvisidal aktivite Aedes ve Culex Dang hummasi ve filaryazin bulasmasindan sorumlu olan vektorlerdir. Rajesh ve ekibi, aktinobakteriyel ekstraktlarin larvisidal etkisi arastirmalarinda, culex larva ve izolatin 1000 ppm konsantrasyonunu bulmuslardir. Streptomyces sp. KA13-3 % 100 ve streptomyces sp KA25-A, % 90 olum orani gostermistir. Aktinobakteriden elde edilen diger ikincil metabolitlerin, yani tetranektin, avermektin, makrotetrolidlerin ve flavonoidlerin sivrisinekler icin toksIk oldugu bulunmustur.
Aktinobakteriyel insan ve hayvan hastaliklari
Aktinobakterilerin, difteri, tuberkuloz ve cuzzam gibi bir dizi yaygin ve yogun olarak calisilmis hastaligi iceren bircok insan ve hayvan enfeksiyonunun nedensel ajanlari oldugu kanitlanmistir. Daha az bilinen cok cesitli enfeksiyonlar da vardir, bunlardan bazilari, aktinomikoz ve nokardiyoz gibi, klinik olarak daha once dusunulenden daha onemli oldugu kanitlanir. Ek olarak, giderek daha belirgin hale gelir ki aktinomices curuk ve periodontal hastalik etiyolojisinde rol oynar.
Aktinobakterilerin Genel OzellikleriSonuc olarak aktinobakteriler, endustriyel olarak onemli ikincil metabolitler ureten baskin mikroorganizma gruplarindan biridir ve piyasadaki genis bir antibiyotik yelpazesi aktinobakteriden elde edilmektedir. Enzimler, herbisitler, vitaminler, pigmentler, larvisitler, fitohormonlar ve yuzey aktif maddeler gibi urunler, buyuk ticari degere sahip olan bu birkac aktinobakteri cinsi tarafindan uretilir. Cok cesitli hidrokarbonlari, bocek ilaclarini ve tuy atigini parcalayabilirler ve metabolik potansiyelleri arastirma icin guclu bir alan sunar. Bununla birlikte, nadir bulunan cinslerinin cogu ne kesfedilmemis yerlerden kesfedilmis, ne de biyoteknolojik ve endustriyel potansiyelleri icin kullanilmistir. Bu nedenle, benzersiz ekolojik cevreler uzerine yapilan calismalar, yesil teknolojinin gelecekteki habercisi olabilecek molekuller uretebilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:39.